IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Хайърсъзоff Разгледай мнение
    Кой освен Русия ли, щот те са калкулирани вече..
    Аз лично бих се бутнал в КТБ например, ама ей-го на никакви ги няма - нали и ги свалиха вече ...

В тия времена джънкитата са златна мина.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
      Реалните котировки
      Да видим сега кой е наред да фалира...
      Кой освен Русия ли, щот те са калкулирани вече..

Коментар

• Запразнихме ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от Хайърсъзоff Разгледай мнение
          Няма продавачи, купувачите изчакват.. Какво точно обаче?
          Реалните котировки
          Да видим сега кой е наред да фалира...

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
            Брейй, голямо ослушване днес на БФБ - то
            Петък

Коментар

• Няма продавачи, купувачите изчакват.. Какво точно обаче?

Коментар

• Брейй, голямо ослушване днес на БФБ - то

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                  Тука пак го обърнахме на пропаганда, черногледство и стереотипи.
                  @getoff:
                  Ти гръцки домати с гръцко сирене в Гърция ял ли си? Не мое се изхранваш с износ на зеленчуци и плодове човек, нетрайни са, трябва БЪРЗО и скъпо да се транспортират, БЪРЗО (респ) евтино да се реализират, много брак, ниски цени... те за това пшеница изнасят не домати. А че нашето гардже е най-добро.. айде нема нужда
                  @pepe1234 Как па реши че основно суровини изнасяме? Можеш ли да ми кажеш от къде ги вземаме тези суровини дето ги изнасяме, като всички знаем че България е бедна на полезни изкопаеми. Какво изнасяме - пясък и врачански камък? Изнасяме и то не лоши неща, най-вече евтин труд под различна форма
                  Не е хич бедна, недей слуша ти дългосвирещата на политиците. Тая мед отде я изкопаваме?
                  http://www.sme.government.bg/uploads...g-1-9-2012.pdf

Коментар

• Тука пак го обърнахме на пропаганда, черногледство и стереотипи.
                    @getoff:
                    Ти гръцки домати с гръцко сирене в Гърция ял ли си? Не мое се изхранваш с износ на зеленчуци и плодове човек, нетрайни са, трябва БЪРЗО и скъпо да се транспортират, БЪРЗО (респ) евтино да се реализират, много брак, ниски цени... те за това пшеница изнасят не домати. А че нашето гардже е най-добро.. айде нема нужда
                    @pepe1234 Как па реши че основно суровини изнасяме? Можеш ли да ми кажеш от къде ги вземаме тези суровини дето ги изнасяме, като всички знаем че България е бедна на полезни изкопаеми. Какво изнасяме - пясък и врачански камък? Изнасяме и то не лоши неща, най-вече евтин труд под различна форма

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                      Ако започнем от изконния проблем, че изнасяме суровини, а не продукти с голяма добавена стойност, то реално цената на петрола ще се отрази по-малко благотворно на нас поради по-малкия брой операци по продуктите, които изнасяме свъзани с добавянето на стойност и съответно от по-ниската цена на петрола за разлика от други европейски страни. Т.е. ще изоставаме още от другите. Друг факт който не следва да забравяме е, че основен доставчик са ни руснаците и тук има доста геополитически фактори които могат да се окажат проблем и пак да гризнем дървото като най-малки.
                      Точно добавената стойност при петрола е минимална, така че лукойл че ще изнесе по-малко като себестойност изобщо няма да се отрази. При другите суровини ще имаш по-ниски транспортни и енергийни разходи-още един плюс за баланса

Коментар

• Ако започнем от изконния проблем, че изнасяме суровини, а не продукти с голяма добавена стойност, то реално цената на петрола ще се отрази по-малко благотворно на нас поради по-малкия брой операци по продуктите, които изнасяме свъзани с добавянето на стойност и съответно от по-ниската цена на петрола за разлика от други европейски страни. Т.е. ще изоставаме още от другите. Друг факт който не следва да забравяме е, че основен доставчик са ни руснаците и тук има доста геополитически фактори които могат да се окажат проблем и пак да гризнем дървото като най-малки.

Коментар

• Гетоф, малко наизуст говориш в случая с тези маржове.. И как допускаш, че ако европа расте, то ние ще падаме, щото видиш ли чехите ще ни вземат от пазарния дял точно в тоя момент

Ами аз мога да ти кажа, че пък ние ще им вземем
                          Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                          Точно. Ето тук виждам проблем. Ако редовен български износител работи примерно на 20% марж да речем в Германия, то чехът и полякът работят при същите цени на 40%. И те прекрасно знаят как и с кого се конкурират. Необходимо е само малко желание да работят на същия марж и при равни други условия българският износител е аут. Ниските разходи и възможността да маневрираш с цената прави пазара много по-конкурентен и борбата за допълнителния кокал много по-люта. Не трябва да се пренебрегва и възможността на местни фирми в ЕС да водят по-протекционистични политики и с по-ниските си разходи за произвдоство да обезсмислят нашия износ. На това също съм става свидетел през годините. Пазарният дял е гарантиран при нишови и високотехнологични продукти, там печалбите ще се увеличат. При базовите отрасли не съм убеден, че той въобще ще може да бъде задържан.

Коментар

Хубава тема за размисъл, според мен говоря грубо - за износа не можем да очакваме кой знае какво, защото ние главно суровини изнасяме от които голяма част селкостопански и развиваме вече едро земеделие, но разходите по реколтите са от доста преди да падне петрола, та евентуално за догодина земеделците да усетят ефект. Но конкуренцията също ще го усети, тъй че 50%-50% да се промени нещо, но при всички положения догодина по това време. В сектора на хранително вкусовта помишленост натиска е голям конкуренцията също, а маржовете малки, което ще натисне цените. Може и да им дойде доста нанагорно на земеделците в последствие, ако започне процес на борба за пазарни дялове.

Уви прав си за износа - само че голямата част не са селскостопанските. Не виждам причина за промяна.

Коментар

Хубава тема за размисъл, според мен говоря грубо - за износа не можем да очакваме кой знае какво, защото ние главно суровини изнасяме от които голяма част селкостопански и развиваме вече едро земеделие, но разходите по реколтите са от доста преди да падне петрола, та евентуално за догодина земеделците да усетят ефект. Но конкуренцията също ще го усети, тъй че 50%-50% да се промени нещо, но при всички положения догодина по това време.
                              Не съм в сферата на земеделието, но имам свое мнение. Мисля, че още сме далеч от едро земеделие, макар и да има усилия в тази насока. Нашите домати примерно са най-вкусните, които съм ял. Господ ни дал чернозем и слънце. Ала в нито една верига в Европа няма български домати. Това е така, защото няма земеделска компания в България (поне не ми е позната, поправете ме ако греша), която да е в състояние да доставя количествата необходими на тези вериги. Ето потенциал, който може да се развива. Но трябва също адекватна политика и лоби. Без тях няма как да стане. И пак опираме до един от проблемите, които споменах - качеството на политическия елит.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                                Гета, проблема в маржа идва от неконкурентното производство в БГ. Примитивни технологии, мързелива работна ръка, без процеси, без качествен контрол (т.е. с много брак). И това е нагласата масово, няма да мръдне - само ще хленчите.
                                Те тези, за които говориш не изнасят. Те не знаят как става това. За да работиш по онези външни правила трябва първо да си ги наложил в собствения двор. Така, че не мога да се съглася с теб. Плюс това никой не хленчи.

Коментар

Working...
                                X