If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
nacheff, място за притеснение няма. Може би за първи път дърводелщината ни, ни идва като + според мен Колкото и тъпо да звучи... Поне ако съм те разбрал правилно.
Преди 3-4 часа при едно затишие пуснах нещо, но съм допуснал грешка и съм го постнал в темата ПИБ. Бързо, старателно и качествено е изтрито. Грешката е била моя, тъй че не се жалвам.
Не е особено важно, но малко съм любопитен1, дали ще изчезне отново.
Гледам, че днес всички мълчите относно оптимизма на фона на вчерашните събития, пък да взема тогава аз да се изкажа. В една от темите бях изказал своя хипотеза относно причините за странното държане на властта. След вчерашния ден тази хипотеза се превърна в убеденост, която е строго субективна, разбира се. ГенСека вчера го каза в прав текст, че Бг е поела на срещата на върха в Ирландия определени ангажименти по отношение на военния бюджет. Доколкото разбирам, ангажиментите са поети от президента и служебен тогава външен министър, който не чак толкова странно после стана и постоянен титуляр във външно. Случката се разиграва през миналата година, септември ?? и завършва с подписването на един документ, който е познат като §ви§зия §20§20. Аз не съм коституционалист и не знам кой от присъстващите, на какво основание и с какъв точно мандат е задължавал Бг, но вчера по един все пак доста дипломатичен начин г-н Йенс ни напомни, че сме поели твърди ангажименти, които на този етап не изпълняваме и които задължително трябва да се случат. Изрично бяха споменати: завишаване на бюджета за отбрана, превъоръжаване на армията строго по стандартите на нато и скъсване на всяка зависимост с доставки на въоръжение, части, услуги и др. от трети, ненатовски страни. Нашият сложи суровата, войнствена, главнокомандваща физиономия и смутено отсече, че се надява бюджетът да се актуализира още през тази година. Като разгледам този ден на фона на случващото се в държавата през последните месеци и в контекста на някои знакови посещения от последно време, някои неща ми се нареждат в главата, но за съжаление на оптимизма ми за бфб не му става по-топло. По-кратко и деликатно не можах да го кажа, но може би не е и необходимо.
Още една грешка видях. Срещата беше в Уелс, не в Ирландия.
Равен, Равеееееееен, никакво равенство няма при теб! Блъскаш се от дувар в дувар и се чудиш накъде да тръгнеш. Поеми си дълбоко въздух и тръгни във вярната посока!
Еми той за това не се сърди пича като го наричам раЗновесен
Стандарта в България е толкова назад от средният за Европа че дори и малко усилия да се направят за реформи и ще видим много добри ръстове. Аз продължавам да вярвам в увеличение на потреблението, увеличение на правителствените харчове, увеличение на износа, и добър нетен ефект от спада на суровинните. Тези смешни лихви ще подтикнат хората за повече харчове и инвестиции.
При нашата ниска ликвидност и фрий флоут ще влязат няколко стотин милиона и ще избичим тавана за нула време. А има и доста евтини компании на БФБ. При някой позиции има потенциал 3-4-5 пъти на парите за нула време и аз не бих рискувал да хващам дъна при спадове от 10-20%.
За пенсионните фондове се вижда вече че се огънаха (явно са се договорили) и не вярвам да има голям процент на доброволно прехвърляне. Хората с по големите натрупвания са достатъчно умни да не вярват на НОИ, а това че някой със стотинки се премести няма да има грам ефект!
Не е препоръка!
Добра визия, споделям я и портфейла ми и участие на БФБ е на тази основа
Направиха голяма и скъпа грешка за всички тия гербаджии! Дано поне са си взели поука и повече да не шават много без да чуят партньорите си, и най-вече РБ.
Мисля че съвсем скоро мечетата отново ще станат бичета... просто ще си платят поредния скъп, но ценен урок, да не се подават така лесно на манипулации и паника
Равен, Равеееееееен, никакво равенство няма при теб! Блъскаш се от дувар в дувар и се чудиш накъде да тръгнеш. Поеми си дълбоко въздух и тръгни във вярната посока!
Че аз си нямам на идея на къде е правилната посока Също както и всеки друг. Единствената разлика е че играя според незнанието си, а не според това което ми се иска
При тия сметки вероятността да изпуснеш влака докато се прехвърлях между вагоните нараства в геометрична прогресия ....
Доказано е , че 1 мин. (ден, седмица... година) отрицателна емоция се компенсира с 3 пъти повече време в положителни.
т.е. ако веднъж изпуснеш тренд ще ти трябва доста време да наваксаш до състояние на равновесие
Парите не ги смятам - те са само елемент на компенсаторния механизъм ..
Предполагам че всеки играе така че да се чувства добре. но все пак е добре емоциите му да водят до печалби или до по-ниски загуби. Иначе има нещо сбъркано в цялата работа.
+1
А има и доста евтини компании на БФБ. При някой позиции има потенциал 3-4-5 пъти на парите за нула време и аз не бих рискувал да хващам дъна при спадове от 10-20%.
!
20% на пазара означават 30-40% за отделни позиции. Обикновено най-спекулативните. А 40% спад се занулява с 66% ръст. Да изпусне човек 10% отгоре и 10% отдолу пак ще е напред с 40% там където чакащи и надяващите се са на 0
При тия сметки вероятността да изпуснеш влака докато се прехвърлях между вагоните нараства в геометрична прогресия ....
Доказано е , че 1 мин. (ден, седмица... година) отрицателна емоция се компенсира с 3 пъти повече време в положителни.
т.е. ако веднъж изпуснеш тренд ще ти трябва доста време да наваксаш до състояние на равновесие
Парите не ги смятам - те са само елемент на компенсаторния механизъм ..
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
20% на пазара означават 30-40% за отделни позиции. Обикновено най-спекулативните. А 40% спад се занулява с 66% ръст. Да изпусне човек 10% отгоре и 10% отдолу пак ще е напред с 40% там където чакащи и надяващите се са на 0
Стандарта в България е толкова назад от средният за Европа че дори и малко усилия да се направят за реформи и ще видим много добри ръстове. Аз продължавам да вярвам в увеличение на потреблението, увеличение на правителствените харчове, увеличение на износа, и добър нетен ефект от спада на суровинните. Тези смешни лихви ще подтикнат хората за повече харчове и инвестиции.
При нашата ниска ликвидност и фрий флоут ще влязат няколко стотин милиона и ще избичим тавана за нула време. А има и доста евтини компании на БФБ. При някой позиции има потенциал 3-4-5 пъти на парите за нула време и аз не бих рискувал да хващам дъна при спадове от 10-20%.
За пенсионните фондове се вижда вече че се огънаха (явно са се договорили) и не вярвам да има голям процент на доброволно прехвърляне. Хората с по големите натрупвания са достатъчно умни да не вярват на НОИ, а това че някой със стотинки се премести няма да има грам ефект!
Не е препоръка!
На всички ни е нужно да има повече спекуланти гонещи 10-20% - така се подобрява ликвидността, която ни е така необходима
... но за чия сметка
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Аз не виждам по-голям залог от това да търгуваш според мнението си. Да си оптимист на 520 и да станеш песимист на 490 и после пак оптимист на 540 не ми се струва много рационално и печелившо. Тук пазара е неликвиден и няма как да се играе по този начин. Естествено всеки сам си носи отговорност за своите действия, но е добре да се намалят емоциите.
Забелязал съм, че съм като цяло оптимист за България, ти си песимист. От време на време си склонен да засилваш тотално нещата в двете крайности. Пролетта говореше в темата за М+Ц за някакви умопомрачително високи цени. Чак аз се уплаших. Сега и за рублата малко засилваш нещата. 1000 рубли за долар дори и на мен ми изглежда нереалистично.
Нещата не са толкова черни колкото си мислиш и няма да станат толкова бързо, колкото бих искал.
+1
И аз не разбирам, но натиска е надолу. Така че играя все едно че знам защо пада Може някое от предположенията ми да е вярно, може и всичките да са грешни. Реално това слабо ме интересува. То обясненията са винаги постфактум и се правят само да вкарват измислена логика в хаоса, в който особена логика няма.
Те крайните мнения вършат работа само ако ги променям бързо
Според мен пък най-големия риск е човек да се придържа към мнението си въпреки че нещата вече са се променили. Много по естествено ми се струва да си промени мнението и когато нещата пак се променят да си го промени отново. На БФБ играта е супер лесна - стига човек да гледа фундамента, а не собствените си надежди. Иначе най-големите надеждимного лесно се превръщат в големи разочарования.
Напълно съм съгласен с теб. Принципно и аз така действам. Считам, че сигурност не може да се постигне чрез заключване на хубавото положение а чрез постоянна адаптация към променящият се свят.
Единственото което не ми е ясно е какво се промени между нова година и сега? Според мен във вътрешен план няма никаква промяна а във външен план се случиха доста добри неща, влияещи положително върху икономиката. Бих разбрал човек, който е бил песимисти е останал такъв. За съжаление не виждам какво реално се е променило в негативна посока за България между 2 и 22 януари. Затова продължавам да не разбирам защо новогодишният ти оптимизъм стана песимизъм. Единственото обяснение е емоции.
Аз съм къс в рубли. Това означава, че имам някакви очаквания, но 1000 дори за мен е много. Дано да се случи ще имам да черпя.
Последо си разпродадох порфейла август. Още не съм купувал нищо. Като реша че фундамента се е променил ще го заредя отново. ще почакам следващия връх и като вземе да се изчерпва движението и в същото рвеме излезе нещо фундаментално негативно и пак ще го разкарам. И така отново и отново. Преди 2007 само стисках акции. След 2007 повече такава грешка не правя. Когато нещо върви надолу върви дълго време надолу, когато върви нагоре пак върви с месеци нагоре. Няма нужда нито да целя дъна, нито върхове, а просто да се возя докато движението е на север. като стане на юг посоката е грешна значи аз няма какво да правя там.
Коментар