If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Е, то варианта част от хората имат пари- време е да им ги вземем не е нов вариант за нас И поради това вариант номер 4 на ДДДД си остава основният в обозримо бъдеще...
Отделно кои са тези ефтини акции ?! (Да не кажем, че отделно в анализа на дддд има някои погрешности според мен и не бих си позволил да го приема за безпогрешен)
Тезата"българина забогатя" хич не ми допада...
Вероятно в столицата и отчасти южна България, да..
След това - четирите варианта..?!
Ами развитие смесено измежду четирите плюс още два три и каране по старому?
Ако Борисов стане премиер и правителството му се отнесе с бизнеса така, както го направи преди две три години, ще има чисто нови варианти, от лош по лош..
Отделно кои са тези ефтини акции ?! (Да не кажем, че отделно в анализа на дддд има някои погрешности според мен и не бих си позволил да го приема за безпогрешен)
Имаме в момента 5-10 акции фаворити на фондовете, които се държаха много добре по време на кризите, и към 20-30 също толкова читави акции, но с цени, които са яко ниски - тези ме интересуват, и вече 200-300 които не стават за акции въобще, тях не ги броим, но и сред тях, ще има проблясъци (следващото Чугунолеене, ХДНПИН и т.н.) - не ме вълнуват в момента.
Отделно на БФБ има незаслужено ефтини акции, което е голяма възможност, за многото натрупани спестявания, които няма как да носят прилична доходност на депозит.
Отделно на БФБ има незаслужено ефтини акции, което е голяма възможност, за многото натрупани спестявания, които няма как да носят прилична доходност на депозит.
На мен ми е по-нтересна друга ситуация. Абсурдно на пръв поглед, но след началото на кризата българите заобогатяха значително. До тогава имаше огромно желание за харчене без да има достатъчно ресурс. Това се компенсираше от кредити и потреблението растеше. В даден момент поради липса на върешен ресурс и капитал банките взеха на заем пари от чужбина за да могат да кредитират потреблението. След началото на кризата кредитирането спря а ръста на депозитите отиваше за покриване на пазиви към чужбина. Така имахме само промяна в пасива на баланса. След пролетта на 2012 година дълговете към чужбина се изплатиха и банковата система постигна равновесие.
Нека видим какво се случи с нетното финансово богатство на населението. Сумата на банковите депозити +дяловете в колективни схеми-дъговете към банки-задълженията по лизинг и небанковите кредити нарастна нетно от 3 на 21 милиарда лева. Няма точна информация за стойността на притежаваните от населението акции и облигации търгувани на регулирани пазари, както и за сметките им в ИП. Да предположим, че са минимум 3 милиарда лева. Така общите спестявания стават нетно 24 милиарда, добавяйки по-дългосрочните пенсионни фондове и застраховки живот сумата достига нетно до около 32 милиарда лева. Това е огромен ръст спрямо ситуацията от преди кризата.
Има само четири възможности от тук нататък. Първата е населението да продължи да спестява до безкрай защото се страхува и не може да промени психиката си. Според мен това е несериозен сценарий.
Вторият вариант е част от тези пари да се превърнат в инвестиции чрез посредничеството на банките. Увеличените инвестиции бха довели до ръст в икономиката.
Третият вариант е да имаме значителен ръст в потреблението. За да се харчи трябва да има две неща пари и желание. Когато има първото второто ще се появи по-лесно.
Четвъртият вариант е хората да започнат да изнасят парите си в чужбина и да нямаме ръст на местните спестявания, потребление и инвестиции. Това може да се случи при тежка политическа криза.
Към момента имаме ясно оформена ситуация на спестяване, която ще се измества към потребление а спестените пари ще бъдат инвестирани в производствен капитал поради спадащите лихви.
В ситуацята на валутен борд лихвеният процент се определя пазарано и е следствие от количеството пари. Когато има излишък от пари той е нисък, когато има недостиг той е висок. Същевремнно многото пари водят до инфлация а малкото до дефлация. Поради тази причина в естеството на борда е заложен процикличен модел. Веднъж започнало възстановяването то се засилва до достигане на балон в икономиката. Обикновенно в края на цикъла реалните лихви по кредита стават отрицателни. През юни 2008 инфлацията на годишна база беше 16 процента. В този момент на всеки му "излиза сметката" да тегли кредит защото инфлацията му го изплаща. По-късно имаме ситуация при която парите изведнъж изчезват. Инфлацията пада до 0 а потребителският кредит нааства до 14 процента. Така реалната лихва от минус 3 е станала плюс 14 и имаме криза до натрупване на достатъчно спестявания, които да доведат до спад на лихвите.
Тезта ми е, че към момента има натрупано безпрецедентно в българската история финансово богатство в населението. То няма как да продъли да се трупа без да доведе до ръст на потреблението спад на лихвите по кредитите, които да отпушат нови инвестици. Според мен сме само в началото на периода и разрешим ли политическата криза ни чака дълъг възходящ цикъл на българската икономика. Единствено ние можем да го провалим, но бизнес цикъла е мощно нещо и това не е лесна задача. Изискват се дълги и систематични усилия.
То хубаво бици, ама за да си бик трябва кеш. Бик без кеш е като жена без цици - за нищо не става. То и аз се писах бик, ама кеш нямам ...
Обща болест на капитализма - капитала все недостига Поздрави
(уж и аз така ама каква ще излезе накрая - само живи и здрави да сме, да го гледаме и играеме)
А и друго - ако повечето сме бикове и с акции, какво остава? Освен подвикванията във форума за ъп, остава да се чака, някой друг да стане бик със закъснение. В сегашната ситуация може да стане, може да не стане. Например анализаторът от Елана очакваше някакво възходящо рамърдване покрай изборния ентусиазъм но най-много до 580 ако помня правилно, т.е. едни 10тина % и после пак може да е тихо.
Коментар