IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    CAPM в действие. основния фактор въздействаш на представянето на цените на акциите на отделните компании е пазарът като цяло.
    Пазара дългосрочно следва икономиката и има само периодични корекции. Очевидно е за всички, че българската икономика отдавна е минала дъното си и следващата криза е доста далеч. Докато тя не се види на хоризонта съм в акции. Ще има периодични корекции, но те са непредсказуеми и както се вижда по представянето ми през тях не губя пари а стоя на едно място. Общият ръст ще избута портфейла ми много нагоре. Тези, които си въобразяват, че могат да хванат корекциите и дъната обикновено губят пари. Почне ли ръст ще се включат когато е минало минумум 1/3 т движението а некадърните спекуланти се включват към края и дават изход на дъгите пари. При спада е обратното. Изтърват върха и продават когато е минало половината движение от спада. Така погледнато хващат трохички от общото движение и се мислят за велики.
    Поради това мисля да остана в акции докато не видя някакви индикации за рецесия в България. За сега такива няма. Може да имаме спор с колко ще расте икономиката, но никой не е толкова тъп да очаква свиване през 2015 или 2016 година. Пазара си направи своят срив през 2008-2009 година и имахме доста здрава база от която да продължим напред. Дали дългосрочно индекса ще расте с десетина процента а аз с около 20-30 или по-бързо под влияние на промяна в пазарната инфраструктура и привличане на нови играчи никой не знае. На този етап няма никакви индикации за балониране. Пазара е депресиран при растяща и бавно ускоряваща се икономика. Трябва да съм луд да търся корекциите и да излизам от пазара в този момент с цел да хвана евентуално 5-10 процента движение в индекса. Много по-вероятно е да изтърва около 50 процента. Позицията ми е като на дългосрочен инвеститор, който счита, че пасивното управление е глупост и поради това системно трябва да оптимизира портфейла си с цел да отговаря оптимално на променящата се среда. За сега действа отлично.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Да смятаме един пазар само през индекса е тъпо.
      CAPM в действие. основния фактор въздействаш на представянето на цените на акциите на отделните компании е пазарът като цяло.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Да смятаме един пазар само през индекса е тъпо. Може човек да си направи много по-добър портфейл от него и да го бие. Винаги има чудесни възможности. Мога да дам следният пример Портфейла ми направи връх през април заедно със Софикс. После през юни би този връх с много малко. През септември пак го би. През декември порастна но остана с 1,7 процента под септемврийският връх и в момента е на 3 процента от най-високите нива през септември. Какво ме интересува, че Софикс от април е паднал с 20 и косур процента, когато аз съм бил постоянно в акции и съм на минус 2,5 процента от неговият връх. Просто е добре човек да може правилно да избира активите. Последните години винаги съм над 30 процента възвращаемост. Тази портфейла е на +2,95 процента. При тези възможности в България, човек трябва да е много некадърен да не докара поне 30 процента годишна доходност на портфейла си. Поради това Софикс не ме вълнува чак толкова много. Декември почнах да преструктурирам портфейла си в дружества с фоуърд П/Е от 6-7 с надеждата да продам на около П/Е 10. То взеха, че изкараха малко по-добри отчето от очакванията ми но цената леко падна и фоурд П/Е стана под 5. Случват се и такива неща. Нямам бърза работа. Единственото място където очаквах по-добър отчет беше Свилоза, но там имаше принудителен престой заради липса на дървесина. Поради дъждовете бяха останали без суровина. Сега обаче въведоха безумието с мораториума върху износа на дървесина и цената и ще падне. Ще могат да накупят доста и да напълнят складовете. Така погледнато се надявам на около 35 процента ръст на печалбата им през тази година. Сметките ми за ПИБ са сходни с тези на Znaesht, Биовет потвърдиха печалбата при одита си и в случай, че изкарат добър отчет за първо тримесечие ще се окаже , че съм си удвоил парите за пет месеца по позицията. Доверие може да получи регулаторно разрешение за придобиването. Тогава цената ще е доста по-различна. Списъка може да се продължава доста. Възможности дебнат на всякъде, но някои хора са се фокусирали да търсят проблемите и упорито ги отбягват.
        Мисля за известно време да спра да пиша във форума. Лека и доходна.

защо ,пиши .... трябва да има и опоненти.....
        не останаха..... а колко бяхте миналата година през май.....стотици....

Коментар

• Да смятаме един пазар само през индекса е тъпо. Може човек да си направи много по-добър портфейл от него и да го бие. Винаги има чудесни възможности. Мога да дам следният пример Портфейла ми направи връх през април заедно със Софикс. После през юни би този връх с много малко. През септември пак го би. През декември порастна но остана с 1,7 процента под септемврийският връх и в момента е на 3 процента от най-високите нива през септември. Какво ме интересува, че Софикс от април е паднал с 20 и косур процента, когато аз съм бил постоянно в акции и съм на минус 2,5 процента от неговият връх. Просто е добре човек да може правилно да избира активите. Последните години винаги съм над 30 процента възвращаемост. Тази портфейла е на +2,95 процента. При тези възможности в България, човек трябва да е много некадърен да не докара поне 30 процента годишна доходност на портфейла си. Поради това Софикс не ме вълнува чак толкова много. Декември почнах да преструктурирам портфейла си в дружества с фоуърд П/Е от 6-7 с надеждата да продам на около П/Е 10. То взеха, че изкараха малко по-добри отчето от очакванията ми но цената леко падна и фоурд П/Е стана под 5. Случват се и такива неща. Нямам бърза работа. Единственото място където очаквах по-добър отчет беше Свилоза, но там имаше принудителен престой заради липса на дървесина. Поради дъждовете бяха останали без суровина. Сега обаче въведоха безумието с мораториума върху износа на дървесина и цената и ще падне. Ще могат да накупят доста и да напълнят складовете. Така погледнато се надявам на около 35 процента ръст на печалбата им през тази година. Сметките ми за ПИБ са сходни с тези на Znaesht, Биовет потвърдиха печалбата при одита си и в случай, че изкарат добър отчет за първо тримесечие ще се окаже , че съм си удвоил парите за пет месеца по позицията. Доверие може да получи регулаторно разрешение за придобиването. Тогава цената ще е доста по-различна. Списъка може да се продължава доста. Възможности дебнат на всякъде, но някои хора са се фокусирали да търсят проблемите и упорито ги отбягват.
          Мисля за известно време да спра да пиша във форума. Лека и доходна.

Коментар

... Еврохолд както казва един колега форумец е ... пълен с криптовалута, ....
            Трябва да си призная че само това ми допадна (легна на сърцето).
            Към останалите разсъждения не съм съвсем съгласно и засега се придържам към собствените виждания.
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Ако човек гледа дали индекса ще расте или ще пада е леко тъпо да основава анализите си на данни силно променени от един аутлайър. Като махнем аутлайъра Химимпорт и сметнем ПЕ то след това се получава 19. Мога да го сметна и през тежестите на останалите компании в Софикс, това да го свали например до 17 например. За това и не виждам причина да си губя времето с това за чак толкова точно изчисление. А и както виждаш в допусканията ми съм задал всъщност ПЕ 16, т.е. съм приел че все пак химимпорт с нещо допринася за ниско ПЕ.
              А дали П/Е-то на Химимпорт е толкова ниско? Това дори експерт-счетоводител може трудно да каже.

Коментар

Ако човек гледа дали индекса ще расте или ще пада е леко тъпо да основава анализите си на данни силно променени от един аутлайър. Като махнем аутлайъра Химимпорт и сметнем ПЕ то след това се получава 19. Мога да го сметна и през тежестите на останалите компании в Софикс, това да го свали например до 17 например. За това и не виждам причина да си губя времето с това за чак толкова точно изчисление. А и както виждаш в допусканията ми съм задал всъщност ПЕ 16, т.е. съм приел че все пак химимпорт с нещо допринася за ниско ПЕ.
                стискаме си ръцете - дълги на химимпорт и къси на софикс за хедж? мен ме устройва - имам някоя друга акция

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                  Добро утро, спекуланти!

Днес ще ги налагаме ли с голямата сопа?
                  Ухааа. Само че за съжаление ще съм с малката тояга. (кеша ми даде фира по непредвидени разходи).
                  А и да се надяваме, че батката няма да ни предаде сами насред блатото, (както е описано в небезизвестния разказ за Андрешко) и ако не се придържа към сопата поне да не кешира ... ))))
                  Не е препоръка... !!!
                  "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                    Ти си тоя който говори с епитети, а не факти / числа.

Дай да видим твоите цифри за Софикс и по компании ?
                    Тя плочата не е програмирана да мисли, а да повтаря рефрени и фрази. Къде го търсиш Батя за анализи и аргументи. Най-много някоя статия от платените медии да ти пусне. Иначе той си е казал къде очаква Софикс към 31.12.2015.

Коментар

Когато природата ти дава лимони можеш да си направиш само лимонада. Може да искаш и коняк да си направиш ама няма как да стане.
                      Както обикновено това е въпрос на интерпретация

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                        Гледам че самоубеждаването на негативистите колко е зле БГ и БФБ и как няма шанс да се оправят продължава с всички сили
                        Забавна картинка е, измислят се числа, изопачават се факти, вкарват се много ако-та...
                        Ти си тоя който говори с епитети, а не факти / числа.

Дай да видим твоите цифри за Софикс и по компании ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                          Супер Марио.. и да падне и да качи, ти все ще си победител! Бравос!
                          Когато природата ти дава лимони можеш да си направиш само лимонада. Може да искаш и коняк да си направиш ама няма как да стане.

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                            сега пък ще махаме химимпорт от софикс и ще слагаме равен дял на останалите. къде се прави така?
                            Last edited by ravnovesie; 18.03.2015, 11:38.

Коментар

Да, и ПЕ то му в момента е към 19 ако им сложиш равен дял на всичките и махнеш Химимпорт
                              сега пък ще махаме химимпорт от софикс и ще слагаме равен дял на останалите. къде се прави така?

Коментар

Е не аз нямам нищо против да се качва, тъкмо ще успея да продам това което в момента искам да продавам
                                Супер Марио.. и да падне и да качи, ти все ще си победител! Бравос!

Коментар

Working...
                                X