Първоначално изпратено от Mito Karamitov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеМастъра влиза с бутоните напред с двата крака
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе пише да е форуърд значи не е.
Можеш да смяташ ПЕ то на индекс по различен начин. Много ясно че когато половината ти компании в индекса са на загуба и ти сложиш и техните загуби при изчисляване на общата печалба на индекса и ще ти изкара изключително високо ПЕ.
Което обаче няма да е показателно за нищо. Нито за печелившите компании, които ще са с много по-ниско ПЕ, нито за губещите компании, защото при тях явно се оценяват от нещо друго - не от печалбата която са изкарали.
За мен ПЕ над 80 е просто меко казано БАЛОН! А ти орева форума ами то цялато фрий флоу на Софикс е около 500 млн и то лева. Тук ще дойдат набързо малко пари и ще се охълцате всички мечоци
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеТова е forward PE нали така?
Current PE е над 80! Нали така? Не се прави че не ме разбираш
Можеш да смяташ ПЕ то на индекс по различен начин. Много ясно че когато половината ти компании в индекса са на загуба и ти сложиш и техните загуби при изчисляване на общата печалба на индекса и ще ти изкара изключително високо ПЕ.
Което обаче няма да е показателно за нищо. Нито за печелившите компании, които ще са с много по-ниско ПЕ, нито за губещите компании, защото при тях явно се оценяват от нещо друго - не от печалбата която са изкарали.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеТова е forward PE нали така?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеhttps://www.russell.com/indexes/amer...page?ic=US2000
ndex characteristics
Price/Book 2.35
Dividend Yield 1.30
P/E Ex-Neg Earnings 22.52
EPS Growth - 5 Years 13.75
Number of Holdings 1988.000
Това е forward PE нали така?
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнениеМахни и положителните и да видим какво ще получиш
Навсяякъде ли се махат или само където прецениш !?
Например и това дето съм го смятал за Софикс е без компаниите на загуба.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеPE винаги се смята без загубите. Т.е. без отрицателните стойности.
Навсяякъде ли се махат или само където прецениш !?
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеhttp://www.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-peyield.html
PE е над 80 това което ти казваш е без загубите на губещите компаниите
Каква ти е сметката да извърташ нещата? Какво ще спечелиш?
ndex characteristics
Price/Book 2.35
Dividend Yield 1.30
P/E Ex-Neg Earnings 22.52
EPS Growth - 5 Years 13.75
Number of Holdings 1988.000
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение22,5 е ПЕ то на Ръсел 2000 при очакван растеж на печалбите за следващите 5 години средно 13,75%
http://www.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-peyield.html
PE е над 80 това което ти казваш е без загубите на губещите компаниите
Каква ти е сметката да извърташ нещата? Какво ще спечелиш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеПазара дългосрочно следва икономиката и има само периодични корекции. Очевидно е за всички, че българската икономика отдавна е минала дъното си и следващата криза е доста далеч. Докато тя не се види на хоризонта съм в акции. Ще има периодични корекции, но те са непредсказуеми и както се вижда по представянето ми през тях не губя пари а стоя на едно място. Общият ръст ще избута портфейла ми много нагоре. Тези, които си въобразяват, че могат да хванат корекциите и дъната обикновено губят пари. Почне ли ръст ще се включат когато е минало минумум 1/3 т движението а некадърните спекуланти се включват към края и дават изход на дъгите пари. При спада е обратното. Изтърват върха и продават когато е минало половината движение от спада. Така погледнато хващат трохички от общото движение и се мислят за велики.
Поради това мисля да остана в акции докато не видя някакви индикации за рецесия в България. За сега такива няма. Може да имаме спор с колко ще расте икономиката, но никой не е толкова тъп да очаква свиване през 2015 или 2016 година. Пазара си направи своят срив през 2008-2009 година и имахме доста здрава база от която да продължим напред. Дали дългосрочно индекса ще расте с десетина процента а аз с около 20-30 или по-бързо под влияние на промяна в пазарната инфраструктура и привличане на нови играчи никой не знае. На този етап няма никакви индикации за балониране. Пазара е депресиран при растяща и бавно ускоряваща се икономика. Трябва да съм луд да търся корекциите и да излизам от пазара в този момент с цел да хвана евентуално 5-10 процента движение в индекса. Много по-вероятно е да изтърва около 50 процента. Позицията ми е като на дългосрочен инвеститор, който счита, че пасивното управление е глупост и поради това системно трябва да оптимизира портфейла си с цел да отговаря оптимално на променящата се среда. За сега действа отлично.
Коментар
-
П/Е на индекс естествено е глупост, както и да го смяташ. Все пак най-точният метод ми се струва медианата на П/Е на компаниите, като предварително махам крайните варианти, които са непредставителни. Пак излиза П/Е 17 и в интерес на истината болшинството компании имат стагниращи печалби. Така или иначе съгласен съм, че като цяло пазара ни е скъп, но това се дължи на многото избушени дружества държащи високи цени. Интересното става когато ги махнам и разгледам само компаниите, които ми си струват читави/7-8 общо и половината не са в Софикс/. Тогава изведнъж при малко по-агресивните ми очаквания за ръст в тези дружества пазара става евтин, не прекалено, но доста евтин.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеВлязох на БФБ в края на 2012! През 2013 няма смисъл да ти казвам каква доходност имам но над 50% Миналата година много добра доходност въпреки всичките глупости та какво да се оплаквам ли че сега сме малко надолу
Каква е твоята сметка? Защо толкова наблягаш на негативното? Неможеш да шортиш а пишеш по цял ден негативни анализи които доста ги изкривяваш за да си поддържаш тезите!
КОЛКО е ПЕ-то на РЪСЕЛ 2000? КОЛКО?
Коментар
Коментар