If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
ми щото малката е 2лева - нали се въртим около цената
А бе какви са тези скъпи ракии дето пиете , ... вие май сте спекуланти, а не инвеститори. Аз за 2 лева пия големи, на село в Хоремага (селската кръчма), като ходя да си наглеждам земицата
Ъхъ, за медитациите му ще му трябват по солидни дози.
Като си "дефибрилира" добре пипето току виж сутринта след стандартното главоболие може да му просветне.
Иначе да чака някой друг да му каже кво да избере - смешно е.
Ма като на аверче все пак от мене 1 сламка - това което е по предвидимо и възможно най слабо зависимо от капризите на който и да е мажо.
Разликата е в ръста на дивидента. Тук редовно дават дивиденти предимно адсици с много ограничена възможност за ръст на печалбата а от тук и на дивидента. И на Стара планина дружествата. Всичко друго яко скатава. Дори и софарма въпреки че бяха казали че ще разпределят 40% от печалбата като дивидент, което е със сигурност крачка в много добра посока се отметнаха. няма никаква сигурност в това какво аджеба мисли да прави един мажоритар. И ако трябва да залагам в 90% от случайте ще заложа че няма да даде добър дивидент. Няма я ясната политика ще даваме такъв и такъв процент от печалбата и да си знае човек като им расте печалбата растят кинтите и за него.
и аз върху това се опитвам да "медитирам"
Сега има страхотни компании на цена около 2лева
Говоря разбира се за : СФАРМ, СФТРД, СЕНХЛ, КАО, ХИКА, та въпроса е тях ли да изберем или една АТЕРА пак на 2лева, която ще ни донесе доход от 35стинки дивидент ама после не знам. или да ида и да си хакна няколко малки ракии в некоя механица
Разликата е в ръста на дивидента. Тук редовно дават дивиденти предимно адсици с много ограничена възможност за ръст на печалбата а от тук и на дивидента. И на Стара планина дружествата. Всичко друго яко скатава. Дори и софарма въпреки че бяха казали че ще разпределят 40% от печалбата като дивидент, което е със сигурност крачка в много добра посока се отметнаха. няма никаква сигурност в това какво аджеба мисли да прави един мажоритар. И ако трябва да залагам в 90% от случайте ще заложа че няма да даде добър дивидент. Няма я ясната политика ще даваме такъв и такъв процент от печалбата и да си знае човек като им расте печалбата растят кинтите и за него.
Мисля че от по-ликвидните и КАО изгради традиции да дават 50% от печалбата, АЛБХЛ по скоро се превръща в АДСИЦ (с тия отдадени сгради на предприятията) само че не е длъжна да дава 90% от печалбата. Е кво сега да купуваме СЕНХЛ ли - ами той много нисък дивидента там!
Иначе на скоро гледах някакво филмче за борсите където за пореден път обясняваха че раздаването на дивиденти от американските компании е толкова важно колкото ръста на акциите им защото изучаваха период от 50год. в който ДаУ не расте толкова но инвеститорите са напред заради получените дивиденти.
При мен само Инс-а и Трейс не дават ( но втория ми е малък %, а и двете компании има вероятност пак да подновят дивидентната си политика - за разлика от ЦКБ например )
Ако иска някой мажоритар да му струва скъпо компанията то да бъде така добър да дава добри дивиденти. Като се скрънзи, да гледа как му се търгува за стотинки.
.
Нищо чудно, че ти харесват така. В България е пълно с мазохисти.
България в дъното на британската класация “Къде е най-добре да се роди човек през 2013 година”
Британски анализатори от Economist Intelligence Unit направиха класация “Къде е най-добре да се роди човек през 2013 година” (Where to be born in 2013). В нея са включени 80 държави, като ние сме на незавидното 61-о място. Пред нас са страни като Египет, Тунис и дори Иран. Най-предпочитана страна е Швейцария.
Надявам се миноритарите и в България да почнат да изискват справедливо разпределение на печалбата. И да наказват компании които не го правят. Кризата поне в тази сфера мисля че много промени нещата. И аз лично се надявам да си останат променени. Ако иска някой мажоритар да му струва скъпо компанията то да бъде така добър да дава добри дивиденти. Като се скрънзи, да гледа как му се търгува за стотинки.
Аз поне към момента имам само 1% вложени в компании които не дават дивиденти и още 7 % и в такива които нямат ясна дивидентна политика. И нещата ми харесват така. Ако тези с неясната не станат ясни и тях ще ги намаля значително.
Ми хубаво, и тази концепция съм я чувал/чел. И я харесвам между другото и я прилагам но на БФБ-то при 9-10% доходност. Всичко реинвестирам, печалби не обирам. Защо да го правя навън за мизерните им и обложени здраво дивиденти като тук за не повече от 7-8 години си избиваш първоначалната инвестция без проблем само от дивиденти. Фортисов ще ти го потвърди за СФТРД например, макар тя да не е с най високия % на пазара.
Коментар