IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Ти май не ме разбра. Ако една акция струва към момента 10 евро и ти дава 20 цента дивидент при 20% ръст на печалбата и дивидента след 10 години ще взимаш по 1,5 евро на акция. разбира се тогава най-вероятно акцията пак ще се търгува на 2% дивидентна доходност, само където цената на акцията няма да е 10 евро а 74 евро.

Идеята на дългосрочното държане е тази, а не тази която ти си мислиш. За това и дават по 2-3% дивидентна доходност, защото ако ги държиш достатъчно дълго тези 2-3% се превръщат в 50-60% спрямо вложената сума.
    Ми хубаво, и тази концепция съм я чувал/чел. И я харесвам между другото и я прилагам но на БФБ-то при 9-10% доходност. Всичко реинвестирам, печалби не обирам. Защо да го правя навън за мизерните им и обложени здраво дивиденти като тук за не повече от 7-8 години си избиваш първоначалната инвестция без проблем само от дивиденти. Фортисов ще ти го потвърди за СФТРД например, макар тя да не е с най високия % на пазара.

Коментар

• Напред и нагоре приятели. Идат добри дни за екуити пазарите по света, дори и за нашето затънтено кътче. Президентът Обама е заредил тонер в печатницата и се очаква "вливане на ликвидност" ... и много, много любов в световната финансова система. Очаквам да настане изобилие, неолиберална утопия и пазарно щастие за всички.

Не е препоръка за търговия с ЦК!
      Custodite sortem vestram

Коментар

• Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
        Да, общо взето е така за големите пари... с едно-две усковия - растящ пазар на който работи и растящ пазарен дял. Типичен пример е Макдоналдс и Уолмарт например ако говорим за хорозонт от много години
        Аз си падам по банки, но и скучните компании са добър пример. За съжаление в българия има само един подобне пример Стара планина холдинг и дъщерните му. Всичко друго се стиска яко за дивиденти и после ама що не можели да привличат пари от пазара. Ами защото за да получиш първо трябва да дадеш.

Коментар

Имаш една основна грешка в мисленето, на запад се търсят акции с растящи дивиденти през годините, а не толкова висока дивидентна доходност към момента. Защото като ти расте дивидента с по 20-30% на година и като си тръгнал от 2% към момента след 10 години ще получаваш като дивидент половината от цената към момента.

На това се базира фундамента и зад П/Е та и на П/БВ. Всичко идва от рентабилност, процент на разпределяне на печалбата и ръст на печалбата.
          Да, общо взето е така за големите пари... с едно-две усковия - растящ пазар на който работи и растящ пазарен дял. Типичен пример е Макдоналдс и Уолмарт например ако говорим за хорозонт от много години

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
            Проучвал съм го въпроса да ти кажа и изобщо не ме интересуват те какво търсят и изумените им дивидентни аристократи дето от 1% преди 20 години му станал дивидента сега 4% и почти си примират оргазмено от тия 500%
            Това което мене ме интересува най добре си го откривам тук на БФБ.
            Поне засега...
            Ти май не ме разбра. Ако една акция струва към момента 10 евро и ти дава 20 цента дивидент при 20% ръст на печалбата и дивидента след 10 години ще взимаш по 1,5 евро на акция. разбира се тогава най-вероятно акцията пак ще се търгува на 2% дивидентна доходност, само където цената на акцията няма да е 10 евро а 74 евро.

Идеята на дългосрочното държане е тази, а не тази която ти си мислиш. За това и дават по 2-3% дивидентна доходност, защото ако ги държиш достатъчно дълго тези 2-3% се превръщат в 50-60% спрямо вложената сума.
            Last edited by ravnovesie; 23.11.2012, 19:19.

Коментар

Имаш една основна грешка в мисленето, на запад се търсят акции с растящи дивиденти през годините, а не толкова висока дивидентна доходност към момента. Защото като ти расте дивидента с по 20-30% на година и като си тръгнал от 2% към момента след 10 години ще получаваш като дивидент половината от цената към момента.

На това се базира фундамента и зад П/Е та и на П/БВ. Всичко идва от рентабилност, процент на разпределяне на печалбата и ръст на печалбата.
              Проучвал съм го въпроса да ти кажа и изобщо не ме интересуват те какво търсят и изумените им дивидентни аристократи дето от 1% преди 20 години му станал дивидента сега 4% и почти си примират оргазмено от тия 500%
              Това което мене ме интересува най добре си го откривам тук на БФБ.
              Поне засега...

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                Съгласен съм че съм зелен Бате, нямам проблем с това.
                Ама вместо общи приказки и прилагателни айде бъди ако обичаш маалко по конкретен и да ми предложиш ( а и на останалите дивидентни песове дето четат) по-доходна и по нискорискова дивидентна алтернатива навън на следния примерен микс от БФБ:
                Atera / Land / Bref / Fpp / Sofcom / 6c4p / Sftrd

Да кажем става дума за 4 до 5 години инвестиционен хоризонт.
                А данни за таксите им ний ще си намерим и сами...

ПС За 5-6% знаем че избор бол, ама на такива и тук не обръщаме особено внимание.
                Става дума за 9-10% портфейл поне. Минимум.

Коментар

• Първоначално изпратено от Charts Разгледай мнение
                  Светът се крепи именно на такива като Батя...... 95% баламурници, за да могат 5% да живеят охолно. Но Ум царува, ум робува, ум патки пасе....
                  Само не разбрах ти ли живееш охолно или батя?

Коментар

• Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
                    Млад и зелен си още за да казваш че такъв микс трудно ще откриеш. Не е изобщо трудно да намериш 5-6-7% доходност навън. Виж вече ако е 8-9% акцията е много рискова че може най малкото временно да намали дивидента.
                    Съгласен съм че съм зелен Бате, нямам проблем с това.
                    Ама вместо общи приказки и прилагателни айде бъди ако обичаш маалко по конкретен и да ми предложиш ( а и на останалите дивидентни песове дето четат) по-доходна и по нискорискова дивидентна алтернатива навън на следния примерен микс от БФБ:
                    Atera / Land / Bref / Fpp / Sofcom / 6c4p / Sftrd

Да кажем иде реч за 4 до 5 години инвестиционен хоризонт.
                    А данни за таксите им ний ще си намерим и сами...

ПС За 5-6% знаем че избор бол, ама на такива и тук не обръщаме особено внимание.
                    Става дума за 9-10% портфейл поне. Минимум.

Коментар

• "Любимият ми" български вариант на правилото Ъп Тик се отменя

текст в старата наредба

Чл. 30. (1) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 2008 г.) Нареждане за къса продажба се изпълнява на
                      регулиран пазар в Република България само на цена, която е:
                      1. (изм. - ДВ, бр. 45 от 2008 г.) по-висока от цената на последната сключена сделка с
                      финансовите инструменти, обявена чрез системата за търговия, както и по-висока от
                      цената на откриване на текущата сесия на регулирания пазар; или
                      2. (изм. - ДВ, бр. 45 от 2008 г.) равна на цената на последната сключена сделка с
                      финансовите инструменти, но е по-висока от последната различна цена на сключена
                      сделка с финансовите инструменти, обявена чрез системата за търговия, както и по-
                      висока от цената на откриване на текущата сесия на регулирания пазар.

в проекта

16. Член 30 се отменя
                      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Това за мен е нормалната регулация. Все пак всеки има право да си троши главата както си иска стига да не вреди на други. И ако ще за опции и фючърси нещата да са още много мъгливи, то поне за маржин и за къси очевидно нещата стават все по-нормални. Ако тръгне интереса към подобни сделки нищо чудно скоро и нормален клиринг да стане изгодно да се направи.

Коментар

• Да, Равновесие. Изглежда, че значително се облекчава, като явно контрола се прехвърля на посредниците. Това ще раздвижи търговията.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                            Най - тежкото ограничение 30 сделки средно дневно пада на 15. Това преди беше основната причина иначе сравнително активно търгувани акции да не са разрешени за маржин. Бях писал за това преди две години и половина
                            Сега това изискване е само за акции които могат да служат за обезпечение. например имаш 10000 софарми които да кажем могат да служат за обезпечение и срещу това нищо не пречи да сключваш къси с да кажем мостстрой ако посредника ти е навит да ти ги заеме.

Според мен нищо не пречи и да не използваш софарма като обзпечение а кеш.

Коментар

• Най - тежкото ограничение 30 сделки средно дневно пада на 15. Това преди беше основната причина иначе сравнително активно търгувани акции да не са разрешени за маржин. Бях писал за това преди две години и половина
                              Last edited by BigBear; 23.11.2012, 17:54.

Коментар

• Светът се крепи именно на такива като Батя...... 95% баламурници, за да могат 5% да живеят охолно. Но Ум царува, ум робува, ум патки пасе....

Първоначално изпратено от daris Разгледай мнение
                                +1
                                Май и аз ще взема да стана последовател на Батя
                                Ай сиктир, аман от "специалисти"

Коментар

Working...
                                X