Първоначално изпратено от Fiscalist
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015
Collapse
Заключена.
X
X
-
Ясно е, че единственото способно да накара БФБ шитовете да изплават на повърхността са мощните стимули, които заливат отвсякъде. Сега в задачата се пита, защо да държим БФБ шитс, вместо например италиански или френски шитс където шава голямата ръка на ЕЦБ директно? На БФБ я рециклират някое евро, я не, + че си имаш КОЙ, ТОЙ и т.н. и на тодор живков на шуренайка му шофьора, който бил приватизирал не знам си какво.
Поздрави и успех.
Нямам препоръкиCustodite sortem vestram
Коментар
-
Прочетох мнението ви и пак не съм съгласен. Виждам, как Гетов мрънка, че чехите били по-кадърни от него. Как се появили от нищото проблеми, които засягат само него, но не и конкурентите му. Да но статистиката сочи друго. Износа за ЕС през този януари е скочил с 15,3 процента спрямо януари 2014 година. Явно тези проблеми не касаят другите износители. Възможно е проблема да е в сектора или фирмата в която той оперира.
Четох и Равновесие. Опитва се да докара нещата вадейки ЕС от сметките, но не вади Русия и Украйна, където има еднократен ефект не свързан с долара. Те нямат пари да се обръснат как да купуват вносни стоки? Отделно голяма част от евровият ни износ за ЕС се е повишил поради покачващият се долар. Ние бачкаме като доставчици на детайли. Изнасяме детайли за автомобилната индустрия за стотици милиони. Примерно ако Палфингер продаде повече кранове на доларови пазари, купува повече цилиндри от ХЕС. Как реши, че скъпият долар влошава търговското салдо? Определено не се пасва. Цифрите сочат съвсем други неща и се търси под вола теле за да се докаже несъстоятелна теза.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАз се опитвам да слезя от някои позиции, ама нещо не искат да се качват много хора на това рали
И за теб важи теорията на дддд, че може и той и монтитата да са прави по едно и също време. Той да печели, да е доволен и позитивен защото е влязал в точните позиции, а монтитата да са негативисти защото пак са се хванали за късите клечки
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКазвам че ти наблягаш на процентно изменение. Но процентното изменение не определя дали валутния курс влияе позитивно или негативно. Влиянието на валутния курс се лови през абсолютните стойности и баланса на износа и вноса към държави извън еврозоната. И там става пределно ясно че вдигането на долара е лошо за нашата позиция, тъй като внасяме много повече отколкото изнасяме в долари.
Това което обаче ти пускаш като статистика е избрана част от цялата картинка, от която не може да на се направи никакъв анализ, тъй като са отделни факти измъкнати от контекста с основна цел нещата да изглеждат добре. А истината е че текущата ни сметка е на 0 и сме една от малкото държави в ЕС които не сме на силно положителна. Търговското ни салдо е отрицателно, отново това ни поставя между малкото държави от ЕС чиято промишленост не е достатъчно конкурентна.
Съгласен съм с теб. Казвам го от гледна точка на практик. Тъкмо исках да чуя мнението на дддд за няколко неща. С него имахме дискусия за положителния ефект на ниския петрол. До момента за първо тримесечие не съм забелязал такъв, както и очаквах. Забелязах обаче веднага един друг ефект - този на скъпия долар. Ето и примера: Изнасям за ЕС производствени стоки. 40% от необходимите материали внасям от Китай, сега ми струват 30% по-скъпо. Цената на алтернативните материали от европейски производители са вече горе долу на същите цени. Не мога да работя с тях, защото трябва да ги внеса в България и после да ги изнеса преработени. Няма как да съм конкурентен на чешките фирми, които ги произвеждат. Т.е няколкото спестени стотинки на литър нафта не могат да ми компенсират по-скъпите материали. Ако нямам други механизми, с които да задържа пазарите си, то аз бих ги загубил в рамките на няколко месеца. А какво ще стане с българския износител, ако цените на петрола се покачат при скъп долар? Това може да стане много бързо. Така, че не четете евтиния ПиАр на правителството и стакмистиката. Истината е много друга. Българските износители не са конкурентни на централно европейските, ако не внасят материали от Турция или Китай. Скъпият долар за тях е като гилотина. Е, ако изнасяш дървесина, зърно и други суровини може и да имаш ръст. Ала това не е икономика. Това е българска икономика.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеТук има абсолютни и относителни стойности! След като не вярваш на данните на статистиката, как си правиш анализите? Интересно ми е с какви цифри работиш?
Това което обаче ти пускаш като статистика е избрана част от цялата картинка, от която не може да на се направи никакъв анализ, тъй като са отделни факти измъкнати от контекста с основна цел нещата да изглеждат добре. А истината е че текущата ни сметка е на 0 и сме една от малкото държави в ЕС които не сме на силно положителна. Търговското ни салдо е отрицателно, отново това ни поставя между малкото държави от ЕС чиято промишленост не е достатъчно конкурентна.
Коментар
-
През тази година икономиката на България ще нарасне реално с 2.1% и основен принос за това ще има по-голямото търсене на стоки и услуги от държавите в еврозоната. Такава е прогнозата на международната одиторска компания "Ърнст енд Янг", цитирана от "Капитал daily".
Тази прогноза надхвърля очакванията на правителството, на Европейската комисия и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). И трите институции прогнозират растеж от 0.8%.
Според прогнозата износът ще нарасне с 3.5 на сто при ръст от 1.4 процента по данни на НСИ за изтеклата година.
Нивата на експорта се влияят изключително силно от търсенето в еврозоната, съответно и от икономическия растеж, който засега остава доста муден, е записано в доклада. Вътрешното търсене, което през 2014 г. беше с най-голямо значение за ръста на икономиката, ще нараства с умерен темп поради скромното увеличение на частното потребление, ниски цени на лихвите и слаби бизнес инвестиции.
Според одитора равнището на потребителските разходи през миналата година са постигнали пределно възстановяване през 2014 г. благодарение на по-високите заплати, дефлацията и намаляващата безработица.
През тази година се очаква потребителите да взета повече заеми, благодарение на това, че се очаква тримесечният междубанков лихвен процент да остане нисък - средно 0.5 процента. Това от своя страна ще оживи потреблението.
Продължаващата икономическа несигурност кара фирмите да се въздържат от инвестиции, така че капиталовите разходи ще се възстановяват много бавно, докато икономическата среда не се промени в положителна посока, е записано в доклада.
Прогноза е, че БВП на България ще расте със средно 3.4% на година в периода 2017 - 2019 г., повлиян основно от покачването на износа, наваксване на вътрешното търсене и неблагоприятни демографски тенденции. Износът възлиза на 70% от БВП, така че как ще расте икономиката зависи до голяма степен от експорта. Прогнозата е обемът на износа да нараства средно с 5% на година в периода 2016 - 2019 г.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеИзобщо не издиша. Аз гледам абсолютните суми на внос и износ и то по държави и региони на които внасяме и изнасяме - защото те се влият от промяна в курса. Ти гледаш прес съобщения с промени в проценти и то ан гро, което си е ПР на правителството
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеДа То почти няма читави, достатъчно ликвидни за мен компании на нашата борса които да са извън софиксLast edited by SOFIX; 16.03.2015, 19:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЧе аз не съм мечка, просто не съм и бик
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнениеУффф , отдъхнах си
Ако правилно съм разбрал инвестирал си в читави компании от Софикс !?
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеИ каква мечка си тогава
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеЦифрите сочат съвсем различни неща.
През януари имаме ръст на износа с около 8,8 процента и лек спад на вноса. Търговското салдо се подобрява с около 440 милиона лева.
http://www.nsi.bg/bg/content/7501/%D...B5%D1%86%D0%B8
Същевременно нямаме спад в потреблението както ти твърдиш а точно обратното.
Според НСИ
Схемата ти издиша от всякъде. Едновременно имаме подобрение на търговското салдо и увеличение на потреблението.
Коментар
Коментар