IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не мисля така. Но различията в мненията правят пазара. По принцип ако очакваш едно правителство да си гледа работата и старато ако си я гледало то няма причина за никакви сериозни колебания на борсата при самата смяна.

БСП може да са пълни крадци но макро политиката им беше горе долу на нивото на тази на НДСВ. Ако не бяха крали така брутално бюджетния излишък в началото на 2009 дори бих ги определил като доста способно правителство.

Когато избараха БСП ако си спомняш имаше доста негативни очаквания какви глупости ще направят и как борсата ще пада. Но в момента в който сформираха правителство през 2005 и борсата започна да расте.

Просто политика се надценява - но само ако политиците си вършат работата. Колкото и крайно да звучи но мисля че ако в момента сменят Дянков с Костов, Милен Велчев или дори Орешарски и борсата ни ще тръгне нагоре. Но Дянков просто е таралеж в гащите. Няма спирачка на простотиите му, та чак тъкмо си кажеш няма вече какво да обърка и той пак изненада.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Една от причините 2009 есента акциите да растят бяха точно очакванията че икономиката ни ще се движи в унисон с другите развиващи се пазари. След това стана ясно от една страна че европа изостава и от друга че ние изоставаме дори и от изостваща европа.
      Моето мнение е друго ...през август се качвахме заради кредита на доверие на новото правителство.После изпаднахме в кома заради идиотизма в икономиката ,но сега ще се качваме според мен че въпреки усилията няма да могат да унищожат икономиката а и те се отказаха от много глупости...

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
        Нищо ново под слънцето... Дет се вика, убеждението е въпрос на положението!

И аз чакам. А през това време лапам тлъсти лихви от банкови депозити.

живи и здрави
        Според мен лапаш същото, което и ние лапаме, ама нейсе

Живи и здрави, пък другото все ще го нагласим.

Коментар

• Една от причините 2009 есента акциите да растят бяха точно очакванията че икономиката ни ще се движи в унисон с другите развиващи се пазари. След това стана ясно от една страна че европа изостава и от друга че ние изоставаме дори и от изостваща европа.

Коментар

• Първоначално изпратено от споменЪ Разгледай мнение
            тези приказки ги говориха тук и преди 2 години и половина. скоро ще станат значи 3 годините, а цените са със 70-80% по-ниски от тогава
            но когато от 4 движения хванеш 3, можеш да си спокоен и уверен в способностите си.
            Спомен здравей!
            Искам и аз да кажа няколко празни приказки. .
            Очаквах през зимата дълбока корекция ,но тя не дойде защото всички я чакваха ,след това като западните пазари тръгнаха нагоре нямаше и импулс за нагоре защото цените си бяха същите или бавно и славно потъваха а и икономическата обстановка беше трагична.........
            Така беше до преди месец ,но сега търпението на акционерите свършиха и почнаха разпродажби и опити за качване при подобни действия на западните пазари...
            Усеща се паника в дребни и едри участници , но има и нещо друго при прогнозни спадове се намесват големите и купуват и спасяват положението .Може и да е глупаво но купувам всичко което е било на подобни нива през зимата 2009 г. и има сносни резултати без да е играл на 100% молив или му предстой приватизация. Вече съм на 80 % в акции и не съжалявам! Не съм сигурен че в ЕС ще има дълготраен спад , а по скоро връщане към нивата на ДАУ над 11 К..
            Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              но сега си мисля, че се драматизира малко повече отколкото е необходимо.
              ...
              наместил съм кеша заделен за акции на 100% на нива малко над текущите.
              Нищо ново под слънцето... Дет се вика, убеждението е въпрос на положението!

Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              чакам и не се коркам
              И аз чакам. А през това време лапам тлъсти лихви от банкови депозити.

живи и здрави
              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Спомен аз за това говоря над три години. Никой не може да ме убеди че за икономика която расте номинално с над 7% е нормално P/E на пазара под 15 дори 20.

Въпроса е че ние не растем сега с толкова - за това се и нервя на Дянков какви глупости прави и отлага растежа. Но номиналния ръст на потенциалния ни продукт е някъде там.

Т.е. един момент това ще стане. И ако човек тогава няма акции наистина може да си изяде ушите от яд. разбира се ако иска да вкара под 100 бона никакви проблеми - винаги може да купи по за 10-20 бона. Но ако сумата за инвестиране е по 100 бона в позиция просто няма избор да купува и без да има сигурен тренд нагоре.

Защото от P/E 5 или 6 до 20 са си прилична доходност. И пет години да чака човек за нея пак си заслужава.

В момента коефициентите са ниски от една страна защото няма ликвидност, от друга защото не растем, и от трета защото компаниите изглежда сякаш лъжат в отчети и прогнози та ушите им пращят. А и винаги може да се очаква кофти номер от мажоритаря ако види зор просто да прекара напълно безнаказано миноритарите.

Но растежа сам се подхранва. И както сега се намират причини да пада, така тогава съвсем лесно се намират причини за ръст.

Или с други думи сега не е момент за влизане единствено заради некадърната политика на правителството. Ако тук икономиките ни се движеха дори само като другите в Центална Европа, да не говорим пък Азия то сега щеше да е прекрасен момент.

Коментар

• преди 3г бях на 100% убеден, че балона ще се спука и гледах отстрани (без акции на БФБ)

но сега си мисля, че се драматизира малко повече отколкото е необходимо. не мисля, че дружества на печалба с P/E под 10 та даже и под 5 ..могат да се нарекат надценени....

кой се ушил 2007 ушил се... можем да си го напомняме още 10 години, НО по-важното е какво правим сега!

наместил съм кеша заделен за акции на 100% на нива малко над текущите.

чакам и не се коркам

бъдете здрави
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Въпрос на хоризонт. Ако мислиш дългосрочно т.е. над три години нивата са добри. Но като знам как всички на БФБ са все спекуланти, то сега е за спекуланти мазохисти.

А основно правило на всяка спекула е "не се вкарват добри пари след лоши пари"
                    тези приказки ги говориха тук и преди 2 години и половина. скоро ще станат значи 3 годините, а цените са със 70-80% по-ниски от тогава

за усредняването тук има един "професор", който може и книга да издаде. както се досещате и сами, става дума за порки. 3 години вече пълни с ежемесечните си остатъци и "големите" си финансови постъпления, но какво е останало от тях е голяма загадка

усредняването е стратегия на лаиците. няма грам мисъл в подобна стратегия. все едно играеш на тото и само си чакаш да се обърне пазара, че да избиеш загубите, а за печалба при порки конкретно, който набута основния кеш на 1900, нали се сещате, че и дума не може да се говори. може би към 2036 година, внуците му ще почерпят.

ако даден човек има нужните знания и самочувствие, никога няма да се остави на случайността. не е толкова сложно да се хване дадено движение - никой не говори за дъна и върхове. никой не е и застрахован от грешки, но когато от 4 движения хванеш 3, можеш да си спокоен и уверен в способностите си.

Коментар

• Положението в Америка май не се оправя.

http://www.nytimes.com/2010/06/01/bu...l?ref=business

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapana Разгледай мнение
                        За съжаление и това с усредняването се оказа тотално не приложимо при нашия пазар - вярно като цяло ти пада цената на портфейла, но цената изведнъж остана на едно ниво, доста по ниско от средната цена на портфейла и това те прави мат.... Да купуваш вече няма кеш (поне няма в разумно количество) да продаваш, моментално кешираш загуби и си сриваш цялата концепция.....Въртяхмме, изригвахме и пак отидохме на отрицателна годишна доходност.......Единствената утеха е че вече парен каша духа и експозициите са ни по скоро забавление от колкото инвестиция...
                        Пич, това с усредняването ни го разправяха "специалистите" още на Sofix 1850. До тогава те бяха виждали най-много корекция от 150-200 пункта и се бяха наакали здраво, незнаейки какво да правят. По-оправните се усетиха навреме и разтовариха, защото им беше ясно, че всичко е бутафория. Но ако от тогава си разчитал на гениалната идея с усредняването, сега да си се хвърлил от някъде!

Акциите винаги са по-добра оферта от кеша, но това е когато са добри акции с реален ръстеж и добър мениджмънт. Теорията е, че по време на криза ще запазиш потенциала си ако си в акции...Освен ако не си ги купил набалончени.

Когато си купил акции на P/E 40, след което е ударила криза и предприятията са се свили като стафиди, и са загубили пазари, можеш само да се молиш да излезеш на нула с некадържният мениджмънт на БГ компании. (Примерно Бианор...или всъщност, която и да хванеш). Това им е кофтито на акциите по принцип - че зависиш силно от некадърността на други хора...
                        Last edited by Дебнем на замаушка; 01.06.2010, 17:36.

Коментар

А защо реши, че нивата са ниски?
                          За съжаление и това с усредняването се оказа тотално не приложимо при нашия пазар - вярно като цяло ти пада цената на портфейла, но цената изведнъж остана на едно ниво, доста по ниско от средната цена на портфейла и това те прави мат.... Да купуваш вече няма кеш (поне няма в разумно количество) да продаваш, моментално кешираш загуби и си сриваш цялата концепция.....Въртяхмме, изригвахме и пак отидохме на отрицателна годишна доходност.......Единствената утеха е че вече парен каша духа и експозициите са ни по скоро забавление от колкото инвестиция...

Коментар

Кое не е за изпускане?...

Знаеш ли как негрите в Африка ловят маймуни?... Слагат един банан на дъното на дълбок съд с тясно гърло. Маймуната идва, бръква, гепи банана, но вече не може да си извади ръката със свит юмрук стиснала лапачка. Идва негъра и спокойно я гепи за врата... Та, на маймуните не им идва на ум, че за да избягат и спасят трябва само да пуснат банана... Сигурно защото те също като теб смятат, че веднъж щом си гепил... банана, не трябва да го изпускаш?!
                            същото може да се каже и за банките и големите лихви по депозитите... сакън да не изпуснеш някой % лихва..седиш и викаш всичко в банковата система е наред и на мен това не може да ми се случи....
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
                              Затова е възможно да усредняваш в момента при новите цени и да докараш по-ниска цена на пакета, което не е за изпускане.
                              Кое не е за изпускане?...

Знаеш ли как негрите в Африка ловят маймуни?... Слагат един банан на дъното на дълбок съд с тясно гърло. Маймуната идва, бръква, гепи банана, но вече не може да си извади ръката със свит юмрук стиснала лапачка. Идва негъра и спокойно я гепи за врата... Та, на маймуните не им идва на ум, че за да избягат и спасят трябва само да пуснат банана... Сигурно защото те също като теб смятат, че веднъж щом си гепил... банана, не трябва да го изпускаш?!
                              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
                                Ха-ха-ха, много смешно.
                                Нали търговия трябва да има, да развиваме капиталовия ни пазар. Това не става само с гледане.
                                Точно затова подкрепям подобно мислене и действия.

Коментар

Working...
                                X