IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химимпорт АД (6C4 / CHIM и 6C4P- привилегировани) (архив до 12.05.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    VINS, за да има ликвидност е необходимо да има продавачи и купувачи. При Химимпорт има продавачи. За да има ликвидност трябват още купувачи. Поведението ти е изключително некоректно. Декларираш, че не би си купил и същевременно обвиняваш другите защо не купуват за да правят ликвидност. Подобна беше ситуацията и при ФПП. Обвиняваше пазара защо не иска да ти продава на 27 стотинки преди дивидента. Пазара е такъв какъвто е. Трябва да го приемеш и да се адаптираш към него. Всичко друго са глупости.
    Към кое да се адптирам бе приятелю адаптираш се към нещо което има, а пазар на БФБ просто няма сигурно на някой битак на малък провинциален град има по-голям пазар отколкото на БФБ, оборот може да има и на падащ пазар в целият свят това е факт

Коментар

• VINS, за да има ликвидност е необходимо да има продавачи и купувачи. При Химимпорт има продавачи. За да има ликвидност трябват още купувачи. Поведението ти е изключително некоректно. Декларираш, че не би си купил и същевременно обвиняваш другите защо не купуват за да правят ликвидност. Подобна беше ситуацията и при ФПП. Обвиняваше пазара защо не иска да ти продава на 27 стотинки преди дивидента. Пазара е такъв какъвто е. Трябва да го приемеш и да се адаптираш към него. Всичко друго са глупости.

Коментар

• Първоначално изпратено от VINS Разгледай мнение
        Прав си но на теория, на практика не е така как си представяш някой голям инвеститор от чужбина който сега влиза за първи път на БФБ да купува, представи си че ти си такъв ще ти изброя да кажем 10 акции които са бай и ти ако имаш да кажем 2-3 милиона лева капитал (това са 1-1.5 милион евро и е смешен капитал за един ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНВИСТИТУР), ай сега обясни ми как ще играеш на борса където целият оборот е няма и милион дневно ай обясни ми как ще стане??????????????
        Никакъв проблем 30-40 позиции най-много в една позиция към 200 хил. Първите пет позиции между 150 и 200 бона. Т.е. ще дойдат към 40% от сумата - другото се разбива на много с малък процент. Големия процент са такива дето дават дивиденти, имат добро корпоративно управление, имат нисък риск и стабилни приходи и печалби. Т.е. да има малка вероятност от нужда от продажба на пожар. Другото си е чиста спекула.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Нищо подобно. При ефективни пазари цената отразява всичко. И аз не вярвам в ефективните пазари. Но вярвам че пазарати се намират близо до ефективност. Има разбира се отклонения, понякога сериозни. Но не всяко отклонение се разминава с ефективност. За това и е хубаво първо човек да си помисли - какво аджеба аз не знам, след като цената не се движи както очаквам, а не - тези са идиоти щом не виждат очевидното. Втората гледнна точка е типичната грешка на всяка една гадулка. Винаги си мисли че ги разбира нещата. А това никога не е така, освен ако не се справя наистина по-добре от пазара. Но ако губи повече - е тогава е просто гадулка с високо самочувствие.

Единственото което аз казвам е всеки който купува да измисли поне една история която да отразява движението на цената. Ако не може да измисли такава реалистична история значи е просто донор.

Изобщо не очаквам спекулантите на БФБ да са рационални, просто давам един лесен пример, как ще са поне малко по-рационални.
          Прав си но на теория, на практика не е така как си представяш някой голям инвеститор от чужбина който сега влиза за първи път на БФБ да купува, представи си че ти си такъв ще ти изброя да кажем 10 акции които са бай и ти ако имаш да кажем 2-3 милиона лева капитал (това са 1-1.5 милион евро и е смешен капитал за един ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНВИСТИТУР), ай сега обясни ми как ще играеш на борса където целият оборот е няма и милион дневно ай обясни ми как ще стане??????????????

Коментар

Това за което говориш е една чиста теория за ефективният паза и нищо друго.
            Нищо подобно. При ефективни пазари цената отразява всичко. И аз не вярвам в ефективните пазари. Но вярвам че пазарати се намират близо до ефективност. Има разбира се отклонения, понякога сериозни. Но не всяко отклонение се разминава с ефективност. За това и е хубаво първо човек да си помисли - какво аджеба аз не знам, след като цената не се движи както очаквам, а не - тези са идиоти щом не виждат очевидното. Втората гледнна точка е типичната грешка на всяка една гадулка. Винаги си мисли че ги разбира нещата. А това никога не е така, освен ако не се справя наистина по-добре от пазара. Но ако губи повече - е тогава е просто гадулка с високо самочувствие.

Единственото което аз казвам е всеки който купува да измисли поне една история която да отразява движението на цената. Ако не може да измисли такава реалистична история значи е просто донор.

Изобщо не очаквам спекулантите на БФБ да са рационални, просто давам един лесен пример, как ще са поне малко по-рационални.

Коментар

Това за което говориш е една чиста теория за ефективният паза и нищо друго. Ако ти си милиш че в развития свят пазара е ефективен много жестоко се лъжеш, там също има фрикции, например ако нас ни беше яд че някой знаеше за търговете на държавна земя преди нас и изкупуваше компсетаторки още от 20 стотинки и ние повечето влязохме много по-нагоре защото не знаехме какво става, то това явление на чуждите пазари се случва постоянно. Ако имаше къси за които аз толкова много се натискам само щеше да се подкрепи моето мнение на практика много отчетливо и даже мога да ти напиша сценария, щяхме да се свидетели на много седмични шорт скуизове и това щеше да ти докаже че повечето акции падат не заради нещо друго, а заради ниската ликвидност, но този сценарии е утопичен защото не само трябва да има къси но трябва да има къси на всички акции и да се отварят както е навън само натискаш бутона сел и вече си я отворил, а не да има къси само на една-две компании и посредниците дане могат да ти осигурят колкото си искаш бройки на която си искаш компания. Случаят с Еларга е само пример който доказва мнението ми тъй че не ми го давай за пример, на един ликвиден пазар щеше ли да са необходими 10 месеца на една акция с фундамент стронг бай за да достигне равновесна цена( тя даже не е достигната но нека приемем че дисконта е заради фактора време -6 месеца). Твоята теория че пазара е сринат (казвам сринат защото я наложи графиките на който и да е пазар в света с графиката на СОфикс), защото акциите са надценени е само една теория на ефективният пазар и нищо друго, напрактика проблема на БФБ е ликвидността, а не какъвто и да е друг фундаментален фактор. Нека ти дам един пример какво му е например на ФПП за мен от фундаментална гледан точка е силно подценен, но кажи ми как мога аз да напълня портфейла от тази акция при този смешен оборот или как да направя спекула като се търгуват акции за по 1000лв, да ти кажа честно не ми се кисне пред лаптопа да си врътка на спекула или бай енд холд с по хиляда лева, как да вляза примерно в тази акция като един с много коментари и малък портфейл пише в темата на ФПП днес напълних доволно и отварям платфората и гледам оборот 400 и нещо леффа, ай сега кажи къде ми е грешката, че не мога да вляза без да набалнонча цената или че не ми се спекулира с 1000 лева. Основият проблем е че на БФБ има не повече от 2000-3000 активно играещи ( и то според някакви наши измислени показатели за обръщаемост на портфейла иначе ако вземем чужди проценти за обръщаемост на портфейла за 12 месеца, сигурно активно търгуващите ще са една шепа хора) и от тях сигурно 50 % са с портфейли под 10К, ама иначе я иди в някой университет,кафе или мол и виж колко че.иджии ИНВИСТИТУРИ има. На мен много често ми се е случвало да сядам до не познат в чужбина който се занимава с инвестиции, познаи какво правя веднага затварям платформата и инвестора и започвам да гледам тубата, а знаеш ли едно време когато търгувах ейпала на под 200 долара колко пъти сме се заговаряли?????????
              ВИНС,
              аз също не съм любител на ХИМ но не бих купувал милиони и на 5 стотинки.....
              Защо са малко участниците....
              Ами от темите на ССВ ,ХИМ и сие струеше охтимизъм за бъдещето на групата и как като си отиде поредния продавач ще дават тимаджиите мед и мляко....
              Като си вложил 80 % от парите си там и за шест месеца си загубил 60 ,70% и от 20 К
              портфеила ти става на 6 К как да има големи....
              Има големи когато се печели.....
              Спомняш ли си темата на Еларг в началото на тази година ами ако не бяхме двамата с теб да обърнем внимание на дребните за компанията със всекидневните новини ,големите щяха да изядат лъвският пай....
              Така че докато се губи нови няма да има .....а старите ще бягат....
              Last edited by Монти; 21.09.2012, 10:06.

Коментар

• VINS,

личи си, че или въобще не търгуваш на БФБ или най-много да имаш 1000-2000 лв . Точно ти си от тези хора, които коментираш. Един спекулант или инвеститор с над 10 000 лв или над 20 000 лв няма такова комплексирано поведение като твоето .
                Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                  Акциите винаги падат защото продавачите имат по-силна мотивация от купувачите. Така че довода не се притеснявайте - това пада защото някой продава е напълно несъстоятелен. От значение е само причината продавачите да продават и причината купувачите да не купуват. Тъй като причините за компаниите от един пазар са сходни - еднакви условия въздействат на всички компании - то въпроса е кое как пада или се качва спрямо пазара като цяло. Ако нещо пада повече от пазара, то значи на него му въздействат екстра фактори. Такива които са специфични само за него или за някаква група компании с подобни характеристики.

А тъй като конкретните причини защо даден продавач продава или купува няма как да се знаят, то рационалната гледна точка е винаги да се търси нещо във фундамента. Или като оценка на самата компания или като оценка на самата компания спрямо другите алтернативи на същия пазар. Всякакви други причини са изпадане в субективизъм, който почти винаги дава силно грешни мотиви за действие.

Ако човек не вижда или не намира фундаментална причина нещо да пада повече от пазара, а то пада така, то най-рационалното му действие е да стои настрани. Защото както се казва ако не виждаш глупака на масата, то глупака е много вероятно да си ти.
                  Това за което говориш е една чиста теория за ефективният паза и нищо друго. Ако ти си милиш че в развития свят пазара е ефективен много жестоко се лъжеш, там също има фрикции, например ако нас ни беше яд че някой знаеше за търговете на държавна земя преди нас и изкупуваше компсетаторки още от 20 стотинки и ние повечето влязохме много по-нагоре защото не знаехме какво става, то това явление на чуждите пазари се случва постоянно. Ако имаше къси за които аз толкова много се натискам само щеше да се подкрепи моето мнение на практика много отчетливо и даже мога да ти напиша сценария, щяхме да се свидетели на много седмични шорт скуизове и това щеше да ти докаже че повечето акции падат не заради нещо друго, а заради ниската ликвидност, но този сценарии е утопичен защото не само трябва да има къси но трябва да има къси на всички акции и да се отварят както е навън само натискаш бутона сел и вече си я отворил, а не да има къси само на една-две компании и посредниците дане могат да ти осигурят колкото си искаш бройки на която си искаш компания. Случаят с Еларга е само пример който доказва мнението ми тъй че не ми го давай за пример, на един ликвиден пазар щеше ли да са необходими 10 месеца на една акция с фундамент стронг бай за да достигне равновесна цена( тя даже не е достигната но нека приемем че дисконта е заради фактора време -6 месеца). Твоята теория че пазара е сринат (казвам сринат защото я наложи графиките на който и да е пазар в света с графиката на СОфикс), защото акциите са надценени е само една теория на ефективният пазар и нищо друго, напрактика проблема на БФБ е ликвидността, а не какъвто и да е друг фундаментален фактор. Нека ти дам един пример какво му е например на ФПП за мен от фундаментална гледан точка е силно подценен, но кажи ми как мога аз да напълня портфейла от тази акция при този смешен оборот или как да направя спекула като се търгуват акции за по 1000лв, да ти кажа честно не ми се кисне пред лаптопа да си врътка на спекула или бай енд холд с по хиляда лева, как да вляза примерно в тази акция като един с много коментари и малък портфейл пише в темата на ФПП днес напълних доволно и отварям платфората и гледам оборот 400 и нещо леффа, ай сега кажи къде ми е грешката, че не мога да вляза без да набалнонча цената или че не ми се спекулира с 1000 лева. Основият проблем е че на БФБ има не повече от 2000-3000 активно играещи ( и то според някакви наши измислени показатели за обръщаемост на портфейла иначе ако вземем чужди проценти за обръщаемост на портфейла за 12 месеца, сигурно активно търгуващите ще са една шепа хора) и от тях сигурно 50 % са с портфейли под 10К, ама иначе я иди в някой университет,кафе или мол и виж колко че.иджии ИНВИСТИТУРИ има. На мен много често ми се е случвало да сядам до не познат в чужбина който се занимава с инвестиции, познаи какво правя веднага затварям платформата и инвестора и започвам да гледам тубата, а знаеш ли едно време когато търгувах ейпала на под 200 долара колко пъти сме се заговаряли?????????

Коментар

• Ето го софикс с промяна в цената на компаниите за една година. Софикс е паднал с 11,86% Нормалното нещо е човек да разгледа компаниите и да се запита за всяка една компания - знам ли защо пада или защо расте. Нещо рационално, свързано с фундамента или в икономиката на България като цяло, или в отрасъла, или в самата компания. Най-добре и в трите. Причина извън това кой какво продавал или купувал. Каква е причината за това движение, мога ли да си я обясня причината с прости думи. Ако не може да каже причина или причини с прости думи значи си няма идея какво се случва.
                    Кога да си промени действията спрямо една компания, следи как се развива причината която е измислил и гледа кога тя се променя. Ако причината вече не действа или се е променила, а акцията не си променя движението спрямо пазара, значи причината му е грешна - т.е. връща се в точка 1. Няма си понятие какво се случва. Ако промяната в причината действа и на промяна в цената в очакваната посока - значи може да се чувства една идея по сигурен. Вече има рационален мотив за действие. Все едно дали е покупка или продажба.

Та за кои компании от Софикс човек може да каже ясни, прости причини.

Еларг ФЗЗ АДСИЦ 174.22%
                    Булгартабак - холдинг 140.00%
                    Адванс Терафонд АДСИЦ 44.29%
                    Каолин 4.12%
                    Индустриален Холдинг България -10.24%
                    Фонд за недв. имоти БГ АДСИЦ -11.20%
                    Неохим -20.00%
                    Монбат -22.21%
                    М+С хидравлик -25.18%
                    Софарма -27.53%
                    Еврохолд България -28.29%
                    Стара планина Холд -34.87%
                    ПИБ -37.91%
                    ЦКБ -41.26%
                    Химимпорт -68.33%

Коментар

ти имаш ли понятие от бизнес и борсова търговия бе лъвче??? Само едно козче х(т)има падат в момента защото има разпродажби и дребните играчори поради ниската ликвидност не могат да поемат такава тежест, това е първостепенният фактор всичко друго е второстепенно и като спрат разпродажбите тези които го плюят ще са едни от първите които ще се набутат вътре.
                      Акциите винаги падат защото продавачите имат по-силна мотивация от купувачите. Така че довода не се притеснявайте - това пада защото някой продава е напълно несъстоятелен. От значение е само причината продавачите да продават и причината купувачите да не купуват. Тъй като причините за компаниите от един пазар са сходни - еднакви условия въздействат на всички компании - то въпроса е кое как пада или се качва спрямо пазара като цяло. Ако нещо пада повече от пазара, то значи на него му въздействат екстра фактори. Такива които са специфични само за него или за някаква група компании с подобни характеристики.

А тъй като конкретните причини защо даден продавач продава или купува няма как да се знаят, то рационалната гледна точка е винаги да се търси нещо във фундамента. Или като оценка на самата компания или като оценка на самата компания спрямо другите алтернативи на същия пазар. Всякакви други причини са изпадане в субективизъм, който почти винаги дава силно грешни мотиви за действие.

Ако човек не вижда или не намира фундаментална причина нещо да пада повече от пазара, а то пада така, то най-рационалното му действие е да стои настрани. Защото както се казва ако не виждаш глупака на масата, то глупака е много вероятно да си ти.

Коментар

Не си прав. От около една година имаме нормална борса. Боклуците се сриват а добрите акции бавно пъплят нагоре. Вярно е, че бихме искали това да става по-бързо, но няма как. Просто някои бивши "сини чипове" трябва практически да отидат в небитието заедно с инвестиралите там. Тогава ще имаме много добра база за ръст. Все още дребните спекуланти затриват доста пари по ловене на падащи кинжали. С темпото което падат още някой друг месец и проблемите ще се изчистят. Тогава нищо няма да тежи на пазара. През АДСИЦ влязаха доста пари в пазара. При ликвидацията на Еларг пак ще влязат. Пазара е идеален. Някои хора още живеят с утопията, че Химимпорт трябва да стане 18 лева, Зърнени храни, 4,40 и така нататък. Когато пазара се изчисти от тях и проблемните емитенти ще ръста ще се усили.
                        Лелеееееееееееее какъв капацитет само????????????? И кое му е нормалното на борсата??????????? Ти от колко години търгуваш на БФБ, търгувал ли си с нещо друго, някъде другаде?????????????Ей такива мнения зорлем ме карат да защитавам хима (НЯМАМ АКЦИИ НА ХИМА И С ТЕЗИ РАЗПРОДАЖБИ НЯМА И ДА ИМАМ СКОРО, НО СПРАТ ЛИ МАЙ ЩЕ СЕ НАБУХАМ СЪС ВСИЧКИЯТ КЕШ), ти имаш ли понятие от бизнес и борсова търговия бе лъвче??? Само едно козче х(т)има падат в момента защото има разпродажби и дребните играчори поради ниската ликвидност не могат да поемат такава тежест, това е първостепенният фактор всичко друго е второстепенно и като спрат разпродажбите тези които го плюят ще са едни от първите които ще се набутат вътре. Просто е този форум колкото и да ти е смешно има влияние особенно върху дрбните играчори и тук вербалната намеса се отразява в някаква степен и на старите кримки това им е ясно. И като всички са шитове дай да направим инфрастуктура за къси пък ти си шорти наволя, ето можеш да започнеш с хима и зърнени. Нямам акции

Коментар

• Тука големи спецове станали всичките, давайте уроци бе
                          Чудно ми е какво ви е било супер негативно мнението като се качи над 3,3 кинта щото погледнато инак нещата и тогава не бяха различни погледнато от към фундамент - ама какво ви питам и аз. Нали вече на фалит отива чудно ми е като се размият представите с реалността какво ще пишете тогава ..... А и това с подмяната на сините чипове колко е несериозно, но карайте всички ще инвестираме всичко без значние само да е АДСИЦ
                          Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
                            Точно така си е. И ако забелязваш, винаги се намира оправдание защо нещо пада, и в повечето случаи са недалновидни (меко казано) инвеститори. А купувачите винаги са по-умни и от Бъфет. Вината никога не е в емитента. Визирам подопечните на тукашния холдинг и на един друг европейски холдинг.

Абе не че сум голям фен на Еврохолд ама нещо няма мераклии за продажби напоследък - гледам че не щат да му дават повече на купувача а иска само некви 20 хил.

Коментар

Не си прав. От около една година имаме нормална борса. Боклуците се сриват а добрите акции бавно пъплят нагоре. Вярно е, че бихме искали това да става по-бързо, но няма как. Просто някои бивши "сини чипове" трябва практически да отидат в небитието заедно с инвестиралите там. Тогава ще имаме много добра база за ръст. Все още дребните спекуланти затриват доста пари по ловене на падащи кинжали. С темпото което падат още някой друг месец и проблемите ще се изчистят. Тогава нищо няма да тежи на пазара. През АДСИЦ влязаха доста пари в пазара. При ликвидацията на Еларг пак ще влязат. Пазара е идеален. Някои хора още живеят с утопията, че Химимпорт трябва да стане 18 лева, Зърнени храни, 4,40 и така нататък. Когато пазара се изчисти от тях и проблемните емитенти ще ръста ще се усили.
                              Много лаишко мнение. Погледни графиката на Амазон и Епъл, на златодобивни компании, на много от автомобилните фирми и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Shemata Разгледай мнение
                                Ами ако сега тръгне нагоре цената???
                                Направо къв нови върхове викаш!
                                Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

Working...
                                X