IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химимпорт АД (6C4 / CHIM и 6C4P- привилегировани) (архив до 12.05.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
    ... При обикновената това биха били около 35% ръст, при привелигированата малко повече от 10%.
    Да, точно тук е скрит ключа от палатката
    При ръст в цените и запазване на разликата между двете акции сравнително константна (40-50 ст.), обикновената акция би дала значително по-добра доходност, заради по-ниската базова стойност.

И понеже аз съм болен оптимист и вярвам в бъдещия сериозен ръст на цените съм инвестирал в обикновените акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
      Taka e, но ако дисконтираме с някаква инфлация/лихва за периода тези 90 стинки, можем да се усъмним, че понякога дори и пазара може да е точен
      Поздрави !
      За мен точно 50 ст. е справедливата разлика в цената.

Коментар

Така, че Гетоф, ако си майстор и удряш дъната и върховете - може да направиш паретата и с обикновената, без да ти е необходим сигурния дивидент от привилегированата.
        Никога не удрям дъната и върховете. В това се крие моят майсторлък.

Коментар

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
          Здравей,

Остават още четири и половина години дивидент или близо 90 ст.

Поздрави!
          Taka e, но ако дисконтираме с някаква инфлация/лихва за периода тези 90 стинки, можем да се усъмним, че понякога дори и пазара може да е точен
          Поздрави !
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
            Неизвестното в уравнението е само есно ..... до кога ще го има бонуса.
            Ами когато изтече времето за бонуса, двете хартии се сливат в една. В този случай ще са равни по цена.
            Интересно беше в началото, когато се появиха привилегированите.
            Мисля, че имаше момент, когато пазарът даваше повече пари за обикновената. Беше някаква пазарна аномалия. Може би това имаш предвид.
            Не е препоръка... !!!

Коментар

Дъглосрочно погледнато е така. Ала не разбрахте какво имам предвид. Ако Химимпорт потегли, то обикновената ще отиде до 2 лв., а привелигированата няма да е подминала емисионна стойност. Това го отиграх 2 пъти през годините и го наблюдавах отстрани още един път, макар и да няма пазарна логика разликата в цените да е по-малка от 40-50 ст. При обикновената това биха били около 35% ръст, при привелигированата малко повече от 10%.
              Пропускаш да отчетеш, че държачите на привилегированата са прибрали дивидента. Може и два дивидента да са прибрали, зависи от рaзглежданите периоди.
              Получава се така, с по-малкия % защото привилегированата е по-скъпа, и при промяната измението при нея започва от по-голяма база, което като % е по-малко спрямо обикновената, но като абсолютна стойност е почти същото. Това доказва и другия ефект, че привилегированата ще е по-малко волатилна. Така, че Гетоф, ако си майстор и удряш дъната и върховете - може да направиш паретата и с обикновената, без да ти е необходим сигурния дивидент от привилегированата. Или поне да си мислиш, че си по-на далавера, което си е безценен ефект (няма цена). Изобщо, на борсата е важно, човек да се чувства добре в кожата си, щастлив, пълноценен и майстор на по-добрия профит
              Не е препоръка... !!!

Коментар

Ще растем бе, Гетоф ! Стига си се травматизирал
                Ти пък. Аз съм спокоен като планински ручей...

Коментар

И аз споделям подобни размисли, Марков!
                  Гетоф, мисли го по-просто - ако обикновената стане 5 лв, колко мислиш, че ще стане привилегированата. Имам съмнение, че ще е поне 5 и тя
                  Дъглосрочно погледнато е така. Ала не разбрахте какво имам предвид. Ако Химимпорт потегли, то обикновената ще отиде до 2 лв., а привелигированата няма да е подминала емисионна стойност. Това го отиграх 2 пъти през годините и го наблюдавах отстрани още един път, макар и да няма пазарна логика разликата в цените да е по-малка от 40-50 ст. При обикновената това биха били около 35% ръст, при привелигированата малко повече от 10%.

Коментар

Здравей,

Остават още четири и половина години дивидент или близо 90 ст.
                    Що се отнася до конвертирането им има условие в проспекта свързано с цена /съотношение/ и срок, а срока мина!

Поздрави!

Коментар

Гетоф, мисли го по-просто - ако обикновената стане 5 лв, колко мислиш, че ще стане привилегированата. Имам съмнение, че ще е поне 5 и тя
                      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

С тази част от твърденията ти не мога да се съглася. Няма логика да са с по - голям потенциал за ръст обикновенните. Акцията е еднакна , с изключение че привилигироватата има бонус и то не малък.
                        Не е препоръка... !!!

Коментар

....... Мисля, че ако се стигне до такова / конвентиране /, то всички, които са акционери в момента ще са доволни.
                          Истината е, че при растящ пазар обикновените акции са по-добри - по-ликвидни, с по-голям потенциал за ръст..........
                          С тази част от твърденията ти не мога да се съглася. Няма логика да са с по - голям потенциал за ръст обикновенните. Акцията е еднакна , с изключение че привилигироватата има бонус и то не малък.

Коментар

Условията на конвертиране са описани в проспекта. Мисля, че ако се стигне до такова, то всички, които са акционери в момента ще са доволни. Истината е, че при растящ пазар обикновените акции са по-добри - по-ликвидни, с по-голям потенциал за ръст, а и няма нищо по-добро от това на практика да си вземеш дивидента за две-три години при разлика на курсовете повече от 40 ст. Аз лично на два пъти съм превъртал обикновени в привилегировани когато курсовете са им били много близки. Това е хубаво упражнение. Лошото за обикновените е когато пазарът започне да пада... И отново се връщаме към въпроса - ще растем ли или ще падаме? Аз съм заел позиция, да видим.
                            Ще растем бе, Гетоф ! Стига си се травматизирал
                            Не е препоръка... !!!

Коментар

Принципно привилигированите са по атрактивни при равни други услвия.
                              Но при разликата в цената от над 50 стотинки , което се е близо 3 дивидента, главния въпрос е колко още години време ще дават дивидент преди да се конвентират.
                              Щото ако намерят начин да ги конвентират след две или три години обикновенните излизат по на сметка към момента.....
                              Условията на конвертиране са описани в проспекта. Мисля, че ако се стигне до такова, то всички, които са акционери в момента ще са доволни. Истината е, че при растящ пазар обикновените акции са по-добри - по-ликвидни, с по-голям потенциал за ръст, а и няма нищо по-добро от това на практика да си вземеш дивидента за две-три години при разлика на курсовете повече от 40 ст. Аз лично на два пъти съм превъртал обикновени в привилегировани когато курсовете са им били много близки. Това е хубаво упражнение. Лошото за обикновените е когато пазарът започне да пада... И отново се връщаме към въпроса - ще растем ли или ще падаме? Аз съм заел позиция, да видим.

Коментар

Тълкувание на текст от проспекта не означава намекване. Прив. обаче дори с това, че са по-напред на опашката от обикновените са по-атрактивни. Да не говорим, че дивидентната им доходност хич не е лоша.
                                Принципно привилигированите са по атрактивни при равни други услвия.
                                Но при разликата в цената от над 50 стотинки , което се е близо 3 дивидента, главния въпрос е колко още години време ще дават дивидент преди да се конвентират.
                                Щото ако намерят начин да ги конвентират след две или три години обикновенните излизат по на сметка към момента.....

Коментар

Working...
                                X