IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
    Статията и изчисленията са добри. Сметките според сделката с ОББ така излизат. Цени повече от двойни над пазарните в момента за двете банки от СОФИКС, но все пак трябва да се намери кой да ги плати.


    Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
    А за мен това си е пълна смехория. Aналогии се правят и сравнения на ябълки и дини/пъпеши....
    Все едно да ми кажат че целген като придобие някакъв биотех за 20 ев/ебитда - то и гилиъд би трябва да струва толкова и цената му да е по 3-4 спрямо сегашната.
    Аз поне за друг близък пиър тук освен известната Монте пасхи не се сещам, пък и ако не греша те са 2-те единствени европейски банки с В- рейтинг от фич, някой ако знае друга/и да каже.

    ПС И понеже банките не ме интересуват особено, нито отбирам от тях - запомнил съм едно правило от Равния - да се купува само под 1/10 ( дори 1/15) от PB/ROE и то при банки със стабилен рейтинг и дивиденти, всичко останало си е набутвация.
    И му вярвам, къде ли се губи пак напоследък...?

    Коментар


    • KBC са добър платец, един от най-добрите! Може би сме забравили, че досега няма друга толкова дебела покупка, каквато направиха KBC за сделката с Българо-руската банка - нещо от порядъка на 430 мил. евро... просто не правете грешни аналогии!
      IM d best

      Коментар


      • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
        Не виждаш опашката от чакащи за придобивания !!!
        Няма ги аплаузите в емотиконките, но ги получаваш !

        Коментар


        • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
          Статията и изчисленията са добри. Сметките според сделката с ОББ така излизат. Цени повече от двойни над пазарните в момента за двете банки от СОФИКС, но все пак трябва да се намери кой да ги плати.


          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

          Не виждаш опашката от чакащи за придобивания !!!
          Няма ги аплаузите в емотиконките, но ги получаваш !

          Коментар


          • Статията и изчисленията са добри. Сметките според сделката с ОББ така излизат. Цени повече от двойни над пазарните в момента за двете банки от СОФИКС, но все пак трябва да се намери кой да ги плати.


            Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
            Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

            Коментар


            • Здравейте, колеги и за много години!
              Нека 2017-та да бъде доходоносна година, в която БФБ да върви само нагоре!
              Днес излезе интересен материал в един сайт - копирам само като текст за информация и разбира се - не е препоръка!

              Цената на ОББ е показател за стойността на банките в България

              2016 г. определено бе най-динамичната година за банките в България. След като преминаха успешно през един реален стрес-тест през 2014 г. с отнемането на лиценза на КТБ, дойде време да преминат и през тестовете на БНБ, както и проведената за първи път в страната оценка на качеството на активите им (AQR). Освен, че приключилите стрес-тестове потвърдиха стабилността в системата и дадоха възможност на банките да се фокусират върху основната си дейност, те се превърнаха в катализатор на започваща още по явна консолидация в сектора.

              През последните години консолидацията в банковия сектор в страната се движеше основно от местни играчи. През 2013 г. Първа инвестиционна банка придоби МКБ Юнионбанк. В края на 2015 г. пък бе оповестена нова сделка, но този път участниците в нея бяха Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) и Алфа банк. След това процесът на консолидация в сектора се забави поради преминаването на стрес - тестовете в системата. Всички изчакаха резултатите от тях, които дадоха попътен вятър на процеса. По-малко от месец след оповестяването им стана ясно, че гръцката NBG води преговори с белгийската KBC за продажбата на притежаваната от нея в страната ОББ. По време на преговорите стана ясно и че интерес към ОББ се проявява и от друга международна финансова компания, която също присъства на българския пазар със своя банка ДСК Банк – OTP.

              В последния работен ден за 2016 г. стана ясно, че белгийската KBC Group придобива ОББ и Интерлийз за общо 610 млн. евро при P/B (price/book value) от 1,1 пъти и дори 1,29 пъти, ако се вземат предвид корекциите от обезценки. Финализирането на тази сделка бе изключително важно за банковия сектор, защото дава отправна точка за това как се оценяват банките в страната от потенциалните инвеститори.

              Коефициентът P/B (price/book value) се формира, като цената на акция се раздели на счетоводната стойност на една акция (собствения капитал на дружеството, разделен на броя на акциите). Това е най-широко използваният коефициент за оценка на банкови институции. Коефициентът Р/В предлага насока на инвеститорите, които търсят акции на разумна цена. Ако дадена акция се търгува на цена, по-ниска от Р/В, това означава, че пазарът счита активите на компанията за надценени или печалбата за прекалено ниска. Ако дадена акция се търгува на стойности, превишаващи Р/В, това означава, че стойността на активите на компанията е надценена или пък предлага висока възвръщаемост, която е привлекателна за инвеститорите.

              Тъй като само една малка част от банките в страната са публични дружества и акциите им имат възможност да бъдат търгувани на свободния пазар, има достатъчно публична информация за тях, която може да бъде анализирана, можем да използваме коефициентът за оценка на ОББ и да определим тяхната стойност. Публични компании са Българо американска кредитна банка (БАКБ), Първа инвестиционна банка (ПИБ), Централна кооперативна банка ЦКБ и Тексимбанк.



              Според стойността на коефициента Р/В най-подценени банкови акции в момента са тези на ЦКБ и ПИБ. Тук трябва да отбележим, че цената на акциите, която използваме е към края на 2016 г. През изминалата година двете банки реализираха едни от най-високите ръстове в цените си на борсата. Първа инвестиционна банка поскъпна с 55% до 3,35 лв. за акция, а книжата на ЦКБ повишиха цената си с 51,34% до 1,53 лв. за ценна книга. С други думи след силното си представяне през 2016 г. двете банки имат потенциал да продължат ръста си и през 2017 г. да реализират същите повишения. Според оценката на цената, на която KBC закупи ОББ, цената на двете банки на пазара трябва да бъде 3.53 лв. за акция на ЦКБ и 7.28 лв. за акция на ПИБ. Показател за правотата на анализа ни е, че още в първите два часа от старта на първата борсова сесия за годината, цената на ПИБ се покачва с 5.97%, стойността на БАКБ бележи ръст с 3.56%, а тази на ЦКБ с 2.61%.

              От четирите разгледани банки само Тексимбанк се оказва, че се търгува с двойно надценена стойност. Книжата на банката обаче са слабо ликвидни.

              Анализът на сделката с ОББ показва, че банките в страната генерират висока стойност за своите акционери, което обяснява и засилващият се инвеститорски интерес към тях. През новата година можем да очакваме, че процесът на консолидация в сектора ще продължи, а борсово търгуваните банки ще догонват справедливите стойности на своите акции.

              *Настоящият материал има аналитичен и информационен характер и не може да се разглежда като препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

              ** Данните в публикацията са актуални към 12:00 на 03.01.2017 г.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от TRAPPER Разгледай мнение
                2008 беше ужасен спад. Дали ще се повтори !
                Е то къде не е бил такъв спада? Бърза справка с ЦКБ, ХИМ, Софарма например показва почти идентични сривове в рамките на 2008-а. Интересно е сега до къде ще стигне. Book value на теория е хубава стойност, но факторите определящи борсовата цената надхвърлят рамките на финансовия отчет.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от TRAPPER Разгледай мнение
                  2008 беше ужасен спад. Дали ще се повтори !
                  да

                  Коментар


                  • 2008 беше ужасен спад. Дали ще се повтори !

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      Личи си от километри, че си новобранка, дето не е яла шамарите (сериозните от 2008 или пък тези от 2000 за по-старите) и си мислиш, че всичко, което хвърчи, се яде. Няма лошо, ще го научиш по трудния начин.
                      Конкретно, ако те вълнува, съшите белгийци купиха и ДЗИ преди години - можеш да видиш в темата за Булстрад колко трябваше да е справедливата цена според подобни на твоите абсолютно бакалски сметки
                      П.С. И Фибанката не е ОББ, това първо, а второ, явно белгийците обичат да се набутват - лично мнение!
                      Мерси за комплимента!
                      На 04.06.2016 при цена от 1,88лв писах в този форум ..... 04 юни 2016, 01.56 ч.
                      След като целия банков сектор беше продаден, това е единствената българска банка. Аз съм клиент и акционер. И оставам...

                      Днес бих написал същото!! При цена от 3,46лв!




                      Коментар


                      • тая година ли ще е зарята? ))
                        препоръка е

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                          И трето, ти адски много обичаш да хейтваш ПИБ-а! Което не й попречи да направи дабъл след стрес тестовете, които според теб бяха толкова лоши за нея. По същия начин сегашния ти хейт няма да попречи на нов дабъл, след като от сделката с ОББ се вижда че тук сме брутално подценени!

                          Успех на позитивните и смели играчи!
                          Е, хайде сега, все едно не знаем каква е действителността....
                          В табличката ясно се вижда защо някой плаща 1х book value за ОББ, а банки като ПИБ и ЦКБ се търгуват значително по-ниско. Нама да открием топлата вода и ако кажем, че печалбите на ПИБ в периода 2013-2015 се дължат на еднократни ефекти, някои от които леко съмнителни - положителната репутация от придобиването на Юнионбанк (152 млн., 2013), продажба на една горичка по пътя на спрения дори преди сделкита Южен поток (159 млн., 2014), доход от управление на цедирани вземания и преоценка на инвестиционни имоти (общо за 162 млн. лв. 2015) и т.н.

                          Живи и здрави през новата година и нека борсичката ни върви само нагоре! И нека бъдем поне малко обективни.


                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                            Хаха, здрасти, Батя, и за много години. За разлика от много розовобузи оптимисти или откровени хейтъри, аз сантимент към фибанката нямам, ама никакъв, затова и винаги съм ви желалел успех тук, както и на теб лично. Дори веднъж поздравих Мариан и теб за отличната хибридна реклама, което направихте на фибанката с невинното ти интервю - отлична работа, признавам го и те адмирирам - тук не влагам грам ирония, наистина го мисля!
                            Конкретно - няма банка в Европа, ама нито една, като изключа една друга българска, дето да е изкарала толкова отвратителен стрес тест и да не е яла много яки шамари на всички нива, но тук може - това са фактите, можеш да си ги сравниш с Монте Паски, дето на утежнения стрес тест бяха с минус 2,2%. Тук колко бяха и решихме, че всичко е ок?
                            Та такива ми ти размисли и страсти. На теб лично отново ти желая успех. И съм искрен!
                            Според мен сравняваш круши с мушмули, но всеки сам си има начин на анализ и маниер на инвестиране. Успех и на теб!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                              И трето, ти адски много обичаш да хейтваш ПИБ-а! Което не й попречи да направи дабъл след стрес тестовете, които според теб бяха толкова лоши за нея. По същия начин сегашния ти хейт няма да попречи на нов дабъл, след като от сделката с ОББ се вижда че тук сме брутално подценени!

                              Успех на позитивните и смели играчи!
                              Хаха, здрасти, Батя, и за много години. За разлика от много розовобузи оптимисти или откровени хейтъри, аз сантимент към фибанката нямам, ама никакъв, затова и винаги съм ви желалел успех тук, както и на теб лично. Дори веднъж поздравих Мариан и теб за отличната хибридна реклама, което направихте на фибанката с невинното ти интервю - отлична работа, признавам го и те адмирирам - тук не влагам грам ирония, наистина го мисля!
                              Конкретно - няма банка в Европа, ама нито една, като изключа една друга българска, дето да е изкарала толкова отвратителен стрес тест и да не е яла много яки шамари на всички нива, но тук може - това са фактите, можеш да си ги сравниш с Монте Паски, дето на утежнения стрес тест бяха с минус 2,2%. Тук колко бяха и решихме, че всичко е ок?
                              Та такива ми ти размисли и страсти. На теб лично отново ти желая успех. И съм искрен!
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                                Личи си от километри, че си новобранка, дето не е яла шамарите (сериозните от 2008 или пък тези от 2000 за по-старите) и си мислиш, че всичко, което хвърчи, се яде. Няма лошо, ще го научиш по трудния начин.
                                Конкретно, ако те вълнува, съшите белгийци купиха и ДЗИ преди години - можеш да видиш в темата за Булстрад колко трябваше да е справедливата цена според подобни на твоите абсолютно бакалски сметки
                                П.С. И Фибанката не е ОББ, това първо, а второ, явно белгийците обичат да се набутват - лично мнение!
                                И трето, ти адски много обичаш да хейтваш ПИБ-а! Което не й попречи да направи дабъл след стрес тестовете, които според теб бяха толкова лоши за нея. По същия начин сегашния ти хейт няма да попречи на нов дабъл, след като от сделката с ОББ се вижда че тук сме брутално подценени!

                                Успех на позитивните и смели играчи!

                                Коментар

                                Working...
                                X