Първоначално изпратено от Батя
Разгледай мнение

Иначе относно "изтърването", мисля че разбирам твоята гледна точка, но се надявам и ти да разбереш моята.
Обективно погледнато, реално съм "изтървал" печалба. Което си е факт и няма как да кажа обратното. Пропуснатата полза си е пропусната полза.
Но важното е, че не усещам абсолютно никакъв психически дискомфорт от тази изтървана печалба, защото лично аз не определям дали дадена инвестиция е правилна на база дали е нараснала или спаднала. Именно поради тази причина изобщо не приемам изтърваната печалба като "грешка", както се изразяваш, която да трябва да откривам и коригирам.
Затова ти и дадох още по красноречивия пример с биткойна, защото там нещата са абсолютно същите. И там ако се погледне движението на цената, реално съм дори в "мега грешка", но след като стойността няма нищо общо с пазарната цена, как да инвестирам в такъв актив ?!? И след като съм наясно, че не трябва да се инвестира в него, как да ме е яд, въпреки че е направил няколко хиляди процента ръст....
EDIT: И с цел да не изглежда, че не се радвам за успехитите ти като реализирана печалба, нека те поздравя за промяната на цената от 3.50 на 4.20 лв. само за 5-6 дни (друг е въпроса имаше ли причина за този ръст и дали е резултат на фундамент или просто мажо побутна нещата нагоре) !!! Никога не съм завиждал на печалбите на някого, така че искрени поздравления ! Но лесните печалби не биха променили инвестиционната ми култура. Просто нуждата от адреналин и хазартните ми потребности ги задоволявам със залози на мачове, но с дооооста по-малки залози. Залагането с много пари, с надеждата, че ще уцеля изхода не е за мен.
Коментар