IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• По долу писах, че нищо ново под слънцето;- те продължават да си имат такъв хибриден дълг от основаването, на 12%!
    По спомен (що се отказах да и гледам отчета ) 40 000 +20 000хил евра ли бяха ? Не знам на какви проценти се ползват, да кажем регионалните банки, що ние винаги сме "различни", но в случая явно се възползват от ниските лихви и се явява поне тази операция , като плюсова!
    Един дявол знае с колко и дор де!!!

Коментар

• Добре, ще дам и моите 5 стотинки по темата, пречупени през собствената ми призма - все се чудех дали да пиша, ма нищо де, намерих време и ще драсна два реда. Ще започна от три изходни позиции:
      1. Имам акции тук - да, и това не се беше случвало, случи се, ще обясня защо
      2. Нямам абсолютно никакво доверие на мажоритаря
      3. Повече от ясно е, че без тези двете банчици да се оправят (тая и оная на сервитьорката), ЕРМ 2 ще го гледаме през крив макарон, а влизането в Еврозоната е основен приоритет на БХ, след като стано известно, че в Шенген няма да влезем, нашият светия все иска с нещо да го запомнят - Царя ни вкара в НАТО, Станишоглу в ЕС, сал БХ в нищо, освен в кризата с онова недоразумение Невдянков.

Та опирайки се на тези три факта по-горе, почвам моето разсъждение по картинка:
      - първо, Фибанкасъту го спасиха два поредни пъти с държавна помощ (ясен и документиран факт)
      - второ, два поредни пъти мощно се осра на стрес тестовете (което също е факт, но както е редно в милата ни татковина това са незначителни неща)
      - трето, когато трябва, държавата си затваря очите (също повече от ясен факт) - и със сделката с Кремиковци и младото милионерче, и с онази, дето на един парцел уж щеше да излезе тръбата на Южен поток, и къде ли не. Когато трябва, на амбразурата се хвърлят и разни каролевци, не е проблем да туитват безнаказано (също факт)
      - четвърто, фибанкасъту се справя повече от отлично при сегашните условия - цената на ресурса им рязко намаля, а портфолиото им е голямо и отпускано на високи лихви (няма да спекулирам за качеството на портфейла, стрестестовете си казаха думата). Т.е. те могат да си правят едни 100+ милки оперативна печалба годишно без всякакъв проблем при сегашното положение
      - и пето, още на предишните стрестестове, фибанкасъту обеща, че ще увеличи капитала си от външни източници до април 2017 - за това съм бучал много във форума и също е неоспорим факт

Имайки предвид горното, чистенето на кредити, провизирането и желанието на БХ да влезем в ЕЗ, то нещата си идват на мястото в търсенето на един половин милиард:
      1. Разкарваме най-проблемните кредити - няма да спекулирам кой ги е купил, ще замълча по въпроса, но цената би следвало да е ниска, просто тя не играе роля. Вертоятно обаче ще има реинтегриране на провизии за добри пари - предстои да видим
      2. Пускаме облигации за 60 млн лева за наши хора на 8% - 8% са безумна цифра в наши дни, но явно това е била цената, която трябва да се плати, за да го има 3.
      3. Пускаме 40 милки акции (хем уж голямо число, хем контролният пакет пак си е в нас) по 5 кинта, които най-вероятно ще бъдат изкупени от същите тези, дето са взели облигациите на 8% (това им беше sweetener-a, нали така му викаха в щатите). Вярвам, че съответните акции са вече договорени и ще бъдат купени, иначе фибанкасъту не биха били толкова уверени в изказа си.

И тук идват няколкото основни неща, дето интересуват акционерите:
      - тия 5 кинта, 5 кинта ли ще са, щото малко витиевато е казано, току виж утре станали 3 - той и мумията рече и отсече за 4,27, ма после слезе с леФ надолу
      - кой ще ги купи (нямам съмнение, че ще се купят) - дали ще влезе сериозен нов инвеститор (перфектният вариант, хеле пък ако е извествна западна банка, но да не мечтаем излишно), или ще си ги разхвърлят по ПФ, щото иначе ще им се случи случка
      - кога ще я бъде тая работа

Аз лично виждам огромното желание на държавата да направи всичко за влизане в ЕРМ2 (за рд на Черешеря, който е на 30.04 - интересно съвпадение, бяха обещали да го направят за неговия рд 2017, но явно са чакали високосната година, за да не е силно влиянието на ретроградния Меркурий), както и бодряшко съобшение на фибанкасъту, че всичко е ток (ма те всичките им съобщения са бодряшки). Отделно в държавата има страшно много пари и 200 милки са едно голямо нищо за постигане на голямата цел, а именно влизането в ЕРМ2, но няма как държавата директно да ги даде тук, щото не е хубав сигнал, трябват специални разрешения и т.н.

И за финал - не, никой не търси тези 200 милки от Сульо и Пульо с по 10-20К лева на борсата, просто няма друг вариант тези пари да се вкарат в банката, освен през БФБ, затова и се ползва този инструмент. Sweetener-a вече казахме, че са облигациите за привилигировани и отбрани люде на 8% лихва, така че всички перЕспективи са тази емисия да е повече от успешна.

Разбира се, горното не е препоръка за вземане на инвестиционно решение и всичко това са празни мисли на един празен човек, който си търси варианти за спекулка и не вярва в дългосрочните дитирамби за великата фибанкасъ. Сложил съм си долна граница от 20% загуба и ако се насочи натам, ще я продам на загуба, но ако всичко е точно, някъде около 5-цата ще разкарам всичко и повече от ясно, няма да участвам в никакво увеличение под никаква форма, а ще си направя една екскурзия до Япония да пийна едно японско уиски за здравето на Цеко Сифоня. Дали съм прав - времето ще покаже

Не е препоръкЪ, звездите ми го говорят
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

Ще се опитам да отговоря (съгласно моите познания за банките) на „задълбочения ти коментар покрай Облигацията“

Сравнението на лихвите по депозитите и тези по облигацията са ирелевантни, защото с тази облигация не се търси ликвидност, а допълнителен капитал от първи ред. В тази връзка условията по нея не са като на обикновена облигация, а такива каквито са според изискванията за допълнителен капитал от първи ред – дълбоко подчинени с възможност за поемане на загуби. Ако погледнеш лихвата по такива инструменти на други европейски банки ще видиш че те са доста сравними.

Банката е написала, че възнамерява да използва допълнителния капитал за кредитиране. Това обаче не означава, че ще си увеличи портфейла с 30 млн. евро, а най-вероятно с много повече. Най-простата аритметика показва, че ако общото изискване за капиталова адекватност е 15%, то 30 млн. евро ще позволят увеличение на портфейла с 200 млн.евро. (30/15%). Тоест 200 млн.евро на 5% ще носят 10млн.евро годишна лихва срещу разход от 2.4 млн. евро за облигацията и още около 0.1-0.2 млн. евро за депозитите или нетен лихвен доход от над 7 млн.евро.

Относно това кой записа облигацията, предполагам че БНБ знае. А дали пенсиите са записали ще разберем като им излязат данните за портфейлите към края на годината. Банката е написала, че емисията е пласирана частно, тоест няма как всички да знаят за нея – ограничението е да се предложи на до 150 лица според нашето законодателство. Дори и ако банката реши да бъде прозрачна и да обяви облигационери, ми се струва че самите облигационери може да не искат да им се обявяват имената.

Това вечи си е друга бира ...- имахме нужда от нея(за себе си поне - зежаднял бях), сакън - да не съм убидил някой !

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
          Всички се фокусираха върху увеличението, а има малко задълбочени коментари покрай Облигацията....

Междудругото, имам чувстото че нарочно се обявиха 3 новини в един 1 ден (продажбата на лошия портфейл, облигацията и Увеличението) - от една страна да се "разводнят" анализите, а от друга според мен да се "пробута" по-незабелязано някоя от тези новини. И май подейства - 95% от анализите и коментарите (дори на Investor-a) са си за увеличението - цената, пък бройките, пък минимума и т.н.... което си е нормално.... като другите 2 действия остават без толкова внимание, като си мисля, че така се пробутват между капките и нетолкова добри (за акционерите) новини.

1. Сделката с продажбата на лошите кредити не говори нищо, без обявяване на това колко пари са получени! Няма и информация поне какви са били провизиите до момента - ако не са били достатъчно, и както всички очакваме висок процент на дисконт при продажбата, може да се формира дори отрицателен резултат от сделката за 2019 г.... Чудя се как реализация на над Половин милиард лева се обавява без поне минимално допълнително пояснение, особено превид ситуацията, че явно всички проблеми на банката (причина за препоръките от ЕЦБ и предстоящото увеличение на капитала) са точно в сферта на лошите кредити ?!?!

2. По отношение на Облигацията ?!?

Първо, факт е, че всички банки в БГ (вкл. ПИБ) са свръхликвидни - в превод, имат пари и не им трябва допълнително кеш. Понеже са свръхликвидни, реално дори плащат на БНБ са свръхликвидността си.

Та в ситуация, в която лихвите по депозитите са ~0 %, се пласира облигация не при 2-3 %, а при 8 %....

Тук за мен възникват следните въпроси:
          1.) За какво ще се ползват въпросните 30 млн.ЕUR ? Дали наистина ще могат да се вложат в нови кредити, за да може поне частично да се покрият лихвените плащания по облигацията (защото при лихви от около 3% за ипотечните и 6% за потребителските, наистина не виждам икономическата логика да се вземат пари на 8%) и/или просто тези пари ще увеличат свръхрезервите и ще им се плащат още 0,6% към БНБ, като допълнение на 8-те процента които така или иначе ще се плащат към облигационерите;

2.) Предвид горния въпрос, ми е много интересно КОЙ записа облигацията ?
          Дали примерно облигацията е стигнала до Пенсиите и те ще реализират тези 8 % доходност.... или е записана от мажо ИЛИ свързани нему лица ?

Споделете Вашето мнение - ако имате 60 млн.лв., какво бихте предпочели да направите:
          1.) Да си купите Облигации за 60 млн.лв., при 8 % годишна доходност;
          2.) Да си купите акции за 12 млн.лв. (и платите 60 млн.лв.) за тях при 0 % годишна дохоност (освен ако не се обяви някаква драматчина промяна в дивидентната политика за следващите години).

Аз за себе си знам какво бих избрал....

И в тази връзка, не знам дали някой си направи труда да направи следните пропорции:
          1.) 60-те млн. са 1/3 от търсенети 200 млн.лв. от увеличението;
          2.) 60-те млн. са 300 % повече от търсения минимум за успешност на увеличението.

В комбинация на двете новини, смятате ли че при набирането на 60 млн. при 8%, обявения минимум на увеличението е случаен ?

Според мен наистина е важно да обявят КОЙ записа облигацията !!! (казано честно не знам, дали са задължени да обявяват облигационерите, но според мен би било много добър показател за прозрачност, ако ги обявят, дори и да не са задължени).
          Ще се опитам да отговоря (съгласно моите познания за банките) на „задълбочения ти коментар покрай Облигацията“

Сравнението на лихвите по депозитите и тези по облигацията са ирелевантни, защото с тази облигация не се търси ликвидност, а допълнителен капитал от първи ред. В тази връзка условията по нея не са като на обикновена облигация, а такива каквито са според изискванията за допълнителен капитал от първи ред – дълбоко подчинени с възможност за поемане на загуби. Ако погледнеш лихвата по такива инструменти на други европейски банки ще видиш че те са доста сравними.

Банката е написала, че възнамерява да използва допълнителния капитал за кредитиране. Това обаче не означава, че ще си увеличи портфейла с 30 млн. евро, а най-вероятно с много повече. Най-простата аритметика показва, че ако общото изискване за капиталова адекватност е 15%, то 30 млн. евро ще позволят увеличение на портфейла с 200 млн.евро. (30/15%). Тоест 200 млн.евро на 5% ще носят 10млн.евро годишна лихва срещу разход от 2.4 млн. евро за облигацията и още около 0.1-0.2 млн. евро за депозитите или нетен лихвен доход от над 7 млн.евро.

Относно това кой записа облигацията, предполагам че БНБ знае. А дали пенсиите са записали ще разберем като им излязат данните за портфейлите към края на годината. Банката е написала, че емисията е пласирана частно, тоест няма как всички да знаят за нея – ограничението е да се предложи на до 150 лица според нашето законодателство. Дори и ако банката реши да бъде прозрачна и да обяви облигационери, ми се струва че самите облигационери може да не искат да им се обявяват имената.

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

С Полки осрахте пейзажа и сега върви търгувай.
            Ти сериозно ли ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Ами купувай, не приказвай !
              С Полки осрахте пейзажа и сега върви търгувай.

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

С приказки.
                Ами купувай, не приказвай !

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                  Засега пазара е поукроти.
                  С приказки.А разправят ,че кой какви ги плещи нямало никакво значение.
                  Last edited by Grosss; 30.12.2019, 16:37.

Коментар

• Засега пазара е поукроти.
                    Life won't wait for you.

Коментар

• Така е, но друго си е "пазарът" да я вдигне

Коментар

• Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнение
                        Абе, добра си е новината, стига да не е като онази, заради която се надпреварвахме да купуваме предния път!... Че тогава пак щяха да продават дял, пък после си замълчаха и всичко затихна, а акцията се върна в изходно положение... Аз лично мисля, че този път ще си го купят дяла, защото такава е уговорката, но за да не се прецакват да пазаруват скъпо, предварително ще ни надъхват с такива новини, за да закараме пазарната до предварително уговорената.
                        Е те с 5-10 милиона могат да "закарат" цената и на 10лв. ако искат. Едва ли чакат на "нас" да вдигаме каквото и да било с обеми от по няколко хиляди бройки

Коментар

• Абе, добра си е новината, стига да не е като онази, заради която се надпреварвахме да купуваме предния път!... Че тогава пак щяха да продават дял, пък после си замълчаха и всичко затихна, а акцията се върна в изходно положение... Аз лично мисля, че този път ще си го купят дяла, защото такава е уговорката, но за да не се прецакват да пазаруват скъпо, предварително ще ни надъхват с такива новини, за да закараме пазарната до предварително уговорената.

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение

Викаш да си траем и да не мътим водата. То даже и закон има - за банките или хубаво или нищо. И какво са "4,8 млн. лв. При печалби от 60-90 млн. лв." . То и 20 млн. няма да я срутят ;-)
                            Тук новините ще може да се считат за добри само ако влезе някоя мощна институция да им дърпа ушите на Цеко и компания. А дано.
                            Имам малко акции.
                            Според мен точно за това са се "спрели" на 40 млн. акции увеличение за да не могат да им надвият )

Коментар

• За мен лихва от 8 процента е малко за 80 процента може. и да си помислим. Не съвсем в кръгът на шегата.
                              Last edited by Todor Sabev; 30.12.2019, 09:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от i_hristov Разгледай мнение
                                Определено и харесват какви фермани са избисали Полки и Ван Бастен. Полки няма акции ама анализира разбира се негативно. Все едно сам се опитва да се убеди, че не се е прецакал, че няма акции . Ама що лихвата на облигацията била 8%. Сам би трябвало да знаеш, че от облигация до облигация има разлика. Тези както сами са си написали в съобщението са били безсрочни, дълбоко подчинени, необезпечени и неконвертируеми. Лихвата за мен не отразява риск за банката, а риска, който тези които са записали облигации са поели с подобен инструмент. Лихвите за такиво облигации не са особено по - различни. Ако смяташ, че 8% лихва на 60 млн. лв. ще събори банката си сметни колко е това - 4,8 млн. лв. При печалби от 60-90 млн. лв. дали е голяма заплаха? Същото може да си го прочете и Ван Бастен, който се опитва да намери под вола теле. ОББ и Унито дали казаха, на колко са си пласирали подобни по големина портфейли от лоши кредити? Що не им писа да ги попиташ.
                                За мен новините са добри и закономерно акцията расте. Подробностите по увеличението ще ги разберем както каза Батя като видим проспекта. Всичко друго си е разтягане на локуми.
                                Викаш да си траем и да не мътим водата. То даже и закон има - за банките или хубаво или нищо. И какво са "4,8 млн. лв. При печалби от 60-90 млн. лв." . То и 20 млн. няма да я срутят ;-)
                                Тук новините ще може да се считат за добри само ако влезе някоя мощна институция да им дърпа ушите на Цеко и компания. А дано.
                                Имам малко акции.

Коментар

Working...
                                X