IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Добре говорим за тенденциозност и безпристрастност. Ами ето ви разлика. Безпристрастно от Капитал са написали следното:

    Накратко от обявеното от ПИБ досега може да се сглоби официалната идея как ще се запълни дупката от 263 млн. евро. Около 100 млн. евро трябва да дойдат от предстоящото увеличение на капитала, 30 млн. евро са набавени от емисия подчинен срочен дълг, пласиран в края на миналата година, а останалата част се покрива от текущия резултат на банката. За 2019 г. тя отчита 261.6 млн. лв. печалба преди обезценки и данъци. Така сметката напълно се връзва…

    Според написаното тук аз проблем с ПИБ не виждам и не виждам какъв точно проблем виждат Капитал освен, че ги я яд, че няма проблем с банката.

    Тенденциозност е продължението на текста: „… , но остават няколко големи въпроси. Първият е дали увеличението ще е успешно.“ Защо е тенденциозно ли, ами защото Капитал съвсем умишлено изпускат официалната позиция на ПИБ от лятото, в която казва, че към изграждането на капиталовия буфер те включват:

    -Провизии по кредити в размер на 37 млн. евро в резултат на въвеждането на МСФО 9, отчетени във финансовите отчети за 2018 г.;

    -Погасени кредити и допълнителни обезпечения по експозиции от проверката в размер на 28 млн. евро.

    И така реално ако сложим цялата сметка на масата излиза, че ПИБ събират доста над исканите от ЕЦБ.


    Коментар


    • Начев, този път съм съгласен с теб. Трябват ни нови компании в ранен стадий на развитие, които търсят кеш за финансиране. Тоест рисков капитал. Една част от тях ще станат големи други ще изчезнат. Алтерко е много добър пример за успех. Но въпроса е колко от нас биха дали пари срещу идея преди да могат да пипнат нещата. Колко от нас биха платили за бъдеще, което още го няма? Дали Елон Мъск не би бил класифициран на БФБ като измамник? Но се отклонихме от темата за ПИБ за което се извнявам. Лека.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Начев, факт е, че няма наплив от честни мажоритари да се листват на БФБ. Защо те не ни харесват нас спекулантите и инвеститорите? Някаква идея? Освен описаният сценарий остават само още два. В България няма честни мажоритари, което не го вярвам и на БФБ няма истински спекуланти и инвеститори. Ясно е защо ние не харесваме кофтите мажоритари. Обсъждано е много пъти и съм съгласен с това. Безсмислено е да се чопли. Но другата страна някак си липсва във форума.
        Дано по някакъв начин се вписва в темата. Аз вярвам, че е така и не обичам да ме трият!
        Няколко пъти съм г о казвал. Не твърдя, че това е ГОЛЯМАТА ИСТИНА, а ти не си длъжен да си го срещал и чел, дваж повече не си длъжен да си съгласен с мнението ми.
        Имаме голям проблем поради смесване на 2 важни функции на капитала:
        Функция собственост и
        Функция управление.

        Това издига непреодолими бариери и е основа за драматични разминавания във позициите на различни видове акционери.

        Голяма част от корпорациите са с твърде кратка история и практически се ръководят директно от техните "родители" и собственици. Не без известно основание, маса собственици гледат на корпорациите като на ТЕХНИ. Да, те са собственици на капитала, но опитът ми многократно се е сблъсквал с категоричен отказ да разберат и приемат, че "техните компании" представляват едно различно обществено лице (макар и родено по силата на акт, който е различен от биологичното раждане) и респективно това отделно лице има свои интереси, които могат дори да се различават (дори коренно) от техните частни интереси.

        Ерго, процесът на исторически и културно развитие определя, че част от акционерите стоят и в двете качества - те са и собственици и мениджъри, а ние сме някакви дребни досадници, които нахално им се бъркат из краката, задават въпроси и имат претенции.
        Представяш ли си, протягат лъце към "тяхното бебче"!
        Сигурен съм, че из главите им се въртят мисли от рода: ОНЕЗИ стоят на клавиатурите и купили нЕкви артии, а аз това съм го родил и отгледал и знаете ли какво ми е коствало това на МЕН!?!? Да не си въобразяват въобще, че тяхната една акция е равна на една моя акция!"


        Ние от друга страна в общия случай стоим само в качеството на пасивни миноритарни собственици, със смазващо и нелишено от основание подозрение, че ни работят! Ако някъде не са ни изработили, то това е просто поради обстоятелството, че още не сме разбрали. Арогантните го правят директно и почти ги виждам, как нагло се хилят.
        А културното ниво на обществото (в широк смисъл), нрави и практики, почти изключват възможността да с е защитим. Бързо и резултатно.

        Допълнително се намесват и някакви манталитетни и други особености, семейственост, степен на образованост и подготовка. Алчност, агресивност и др.

        Цялото общество е болезнено деформирано.
        За какви "справедливи цени" да говорим?!
        Last edited by nachev; 07.02.2020, 16:22.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
          Начев, факт е, че няма наплив от честни мажоритари да се листват на БФБ. Защо те не ни харесват нас спекулантите и инвеститорите? Някаква идея? Освен описаният сценарий остават само още два. В България няма честни мажоритари, което не го вярвам и на БФБ няма истински спекуланти и инвеститори. Ясно е защо ние не харесваме кофтите мажоритари. Обсъждано е много пъти и съм съгласен с това. Безсмислено е да се чопли. Но другата страна някак си липсва във форума.
          Може да е просто от манталитета на българина, че все друг му е длъжен, респ. виновен когато нещо не се случи.
          Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение

            "Независимите колеги от Капитал", айде моля ти се! Капитал, както по-долу са писали и други съфорумци имат неприкрито тенденциозно отношение към ПИБ. Ама кво да правиш - редакционна политика.
            Под "неприкрито тенденциозно отношение" имаш предвид че от години пишат за проблеми в банката и накрая идва стрес теста и хоп, изненада, оказва се че има проблеми в банката?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение

              "Независимите колеги от Капитал", айде моля ти се! Капитал, както по-долу са писали и други съфорумци имат неприкрито тенденциозно отношение към ПИБ. Ама кво да правиш - редакционна политика.
              Мдааа, те като пишеха и за една друга банка пак така говорехте, че тенденциозно било отношението ! А всички знаем как приключи тази банка !

              Коментар


              • Начев, факт е, че няма наплив от честни мажоритари да се листват на БФБ. Защо те не ни харесват нас спекулантите и инвеститорите? Някаква идея? Освен описаният сценарий остават само още два. В България няма честни мажоритари, което не го вярвам и на БФБ няма истински спекуланти и инвеститори. Ясно е защо ние не харесваме кофтите мажоритари. Обсъждано е много пъти и съм съгласен с това. Безсмислено е да се чопли. Но другата страна някак си липсва във форума.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Монетата винаги има две страни. Ясно е защо ние, спекуланти и инвеститори, не искаме да купуваме акции на не читави мажоритари. Но защо читавите мажоритари не се листват на борсата и не искат да ни продават на нас акции? Възможно ли е ние да не им даваме адекватна оценка, поради което те да нямат интерес от листване. Така да влезем в затворен кръг, където оценяваме всички като измамници следователно на този пазар могат да имат полза да се листват само такива. Давам хипотетичен пример. Фирма "А" се листва. Иска справедлива цена. Ние и казваме "понеже фирма "Б" ни измами ще ти дам пари с дисконт 50 процента от справедливата цена". Емитента "А" ни изслушва и се отказва от листване. После идва емитент "В" чист измамник. Процедурата се повтаря. Само, че този път емитента "В" си казва този дисконт ме устройва защото аз така или иначе съм решил да ги измамя. Само тема за размисъл, която не е свързана точно с този казус.
                  Ами не е ли пазара този, който дава най адекватна оценка ! А, иначе всеки мажоритар може да си слага каквато иска цена за компанията. На въпроса защо читавите не се листнат на борсата едва ли отговора е само един. А защо пък не искат на нас да продават това не знам да е така ! И ако не искат да продават само на нас ли не искат да продават ?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Монетата винаги има две страни. Ясно е защо ние, спекуланти и инвеститори, не искаме да купуваме акции на не читави мажоритари. Но защо читавите мажоритари не се листват на борсата и не искат да ни продават на нас акции? Възможно ли е ние да не им даваме адекватна оценка, поради което те да нямат интерес от листване. Така да влезем в затворен кръг, където оценяваме всички като измамници следователно на този пазар могат да имат полза да се листват само такива. Давам хипотетичен пример. Фирма "А" се листва. Иска справедлива цена. Ние и казваме "понеже фирма "Б" ни измами ще ти дам пари с дисконт 50 процента от справедливата цена". Емитента "А" ни изслушва и се отказва от листване. После идва емитент "В" чист измамник. Процедурата се повтаря. Само, че този път емитента "В" си казва този дисконт ме устройва защото аз така или иначе съм решил да ги измамя. Само тема за размисъл, която не е свързана точно с този казус.
                    Примерът с добрата и коректна фирма А води до очевидни заключения.
                    Само и единствено с цел да разширим хипотезата (не да изчерпим), има ли вариант да не влизаме така твърдо с бутоните и да опитваме извиване на ръцете на честния капиталист, а просто да сподделим, че с оглед на условията и даденостите на пазара, "справедливата цена" е друга.
                    Всеки разумен човек би трябвало да разбере твърдението, че след като не те е пуснал вътре в компанията, не е декларирал пълно разкриване на обстоятелства, консултатнти не са му анализирали бизнеса в рамките на един детайлен дд, "справедливата цена" е фикция, едностранно изявление.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                      А бе Andi11, кое са спекулации ? Независимите ви колеги от Капитал са си го написали в статията ! Хайде опровергайте го със статия ако не е така ?
                      Хайде изтрий и това, че и то няма да ти хареса !
                      "Независимите колеги от Капитал", айде моля ти се! Капитал, както по-долу са писали и други съфорумци имат неприкрито тенденциозно отношение към ПИБ. Ама кво да правиш - редакционна политика.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                        Груйче няма за какво да се обиждам, а и няма нищо лично в това което пишем ! Лошото е, че и по форумите ни цензурират ! Относно мажорите, на всички ни е ясно що за стока са ! Това е и една от причините борсата ни да е в това състояние !
                        Монетата винаги има две страни. Ясно е защо ние, спекуланти и инвеститори, не искаме да купуваме акции на не читави мажоритари. Но защо читавите мажоритари не се листват на борсата и не искат да ни продават на нас акции? Възможно ли е ние да не им даваме адекватна оценка, поради което те да нямат интерес от листване. Така да влезем в затворен кръг, където оценяваме всички като измамници следователно на този пазар могат да имат полза да се листват само такива. Давам хипотетичен пример. Фирма "А" се листва. Иска справедлива цена. Ние и казваме "понеже фирма "Б" ни измами ще ти дам пари с дисконт 50 процента от справедливата цена". Емитента "А" ни изслушва и се отказва от листване. После идва емитент "В" чист измамник. Процедурата се повтаря. Само, че този път емитента "В" си казва този дисконт ме устройва защото аз така или иначе съм решил да ги измамя. Само тема за размисъл, която не е свързана точно с този казус.

                        Коментар


                        • Ето я и постната статия от тогава в Инвестора !
                          Казвам постна, защото няма никакви подробности в нея ! Нито пише как са закупени, нито на колко от номинала !

                          https://www.investor.bg/biudjet-i-fi...n-evro-269021/

                          Сега господина с гумата ако иска пак да ме трие !

                          Коментар


                          • Този господин дето ме трие нарича статиите в Капитал спекулации !

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                              Здравко, не злорадствай, там, дето ти си се набабанил, мажоритарите не са по-читави (бъзикам се, да не се обидиш)
                              Абе, що са трили с гумата? Ми аз съм миноритар тук, имам право да си пиша - пък и за мен статията беше ок, какво да и е - поне е някакъв вид журналистика, а не простотии. Апропо, Ники Стоянов го познавам, и е пич - така го е видял (и проверил, разбира се, няма как да си издаде източниците, сещате се що), така го е написал.

                              Колкото до СГ груп, аз това го знам отпреди месец - нужно е само да попиташ някой от хората в бизнеса и ще ти го кажат. Другото са малко или много недоказуеми неща, но навяват на съответните размисли и страсти, който както ги разбира.

                              П.С. Продължавам да чакам днес или след седмица дали ще има нещо къмто 17.01 часа. Имам акции и искам да ходя в Япония, ма дали до там, или до Ябланица - Божа работа
                              Не е препоръкЪ
                              Абе на Капитал стилът е малко инфантилен. Това "според източник на Капитал" е малко като от криминален роман.
                              Иначе на Цеко това му е за трети път да си спасява банката и все са такива шмекерии. Интересно дали ще мине този път.
                              А тук защо някой се е превъзбудил и е решил да трие, идея си нямам. Да вземе да се кротне.
                              Last edited by orchis; 07.02.2020, 17:56.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                                Здравко, не злорадствай, там, дето ти си се набабанил, мажоритарите не са по-читави (бъзикам се, да не се обидиш)
                                Абе, що са трили с гумата? Ми аз съм миноритар тук, имам право да си пиша - пък и за мен статията беше ок, какво да и е - поне е някакъв вид журналистика, а не простотии. Апропо, Ники Стоянов го познавам, и е пич - така го е видял (и проверил, разбира се, няма как да си издаде източниците, сещате се що), така го е написал.

                                Колкото до СГ груп, аз това го знам отпреди месец - нужно е само да попиташ някой от хората в бизнеса и ще ти го кажат. Другото са малко или много недоказуеми неща, но навяват на съответните размисли и страсти, който както ги разбира.

                                П.С. Продължавам да чакам днес или след седмица дали ще има нещо къмто 17.01 часа. Имам акции и искам да ходя в Япония, ма дали до там, или до Ябланица - Божа работа
                                Не е препоръкЪ
                                Груйче няма за какво да се обиждам, а и няма нищо лично в това което пишем ! Лошото е, че и по форумите ни цензурират ! Относно мажорите, на всички ни е ясно що за стока са ! Това е и една от причините борсата ни да е в това състояние !

                                Коментар

                                Working...
                                X