Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
Банките с 51% годишен ръст на печалбата до 134 млн. лв. през април
Финансовият резултат е най-високият от началото на годината, като за четири месеца кредитните институции печелят 439 млн. лв.
Момциии, следете внимателно картинката, че да няма после пак изненадани като почне ръчкането с лакти на входа
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеПоредената порция примесени с лъжи полуистини - ктб имаше 7,3 млрд активи към 31.03.2014, а фибанката - 8,7 млрд - та да не си говорим глупсоти, може ли? А защо точно фибанката е основният въпрос, на който никой така и не даде отговор, поне задоволителен отгвор. Защо не Булбанк, дск, райфайзен, обб, цкб, ами точно фибанката? Никой така и не излезе и не каза колко точно е подкрепата - така, в прав текст, трябваше да го научваме от данните, които европейските източници ни дадоха. А върховната наглост беше да се каже, че държавата била "спечелила" от депозита си във фибанкатаНаглост и безумние - та значи държавата дава пари на фибанката на 2,2% лихва (1,2 милиарда за 18 месеца), а тегли почти по същото време 3 милиарда лева на лихва около 3% (вярно, за 10 години). Та колко викате е спечелила държавата, че аз не се сещам тук да е имало излишъци, а от 6-7 години само си теглим нови и нови заеми на държавано ниво. Хайде стига с мантрите колко прекрасни били фибанката и как разбираш ли всички им пречели на тази най-честна и най-чиста фибанка
При ПИБ си беше явна атака. Ако следеше наистина темата, щеше да си спомниш, че Калин Христов се беше изпуснал миналата година, че са били подпомагани и още 7-8 банки. Това обаче някак си се покри и никой не каза нищо повече. За това и съм съгласен с Mortagon, че парите ги дадоха на ПИБ като основна мишена на атаката, за да се успокои паниката, която явно е можела да повлече други банки.
Но да се върнем на ПИБ. Имаше постоянно изявления и от банката и от Министерството на финансите за размера на държавния депозит в ПИБ, така че тук пак си проспал. А държавата наистина спечели, защото тогава парите се осигуриха с мостово финансиране за 1.3 млрд. евро от "Сити", "Ейч Ес Би Си","Сосиете Женерал" и "Уникредит" като лихвата беше на базата на шестмесечния EURIBOR плюс надбавка от 0.9%. Идваше нещо към 1.1% - 1.2%. Така че като извадиш от лихва 2.2% плащана от ПИБ си е на печалба от всякъде държавата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mortagon Разгледай мнениеЕстествено, че ще го изтрият .... защото ще е поредната глупост по темата ... :
Въпросните пари бяха дадени под формата на депозит от Министерство на Финансите ... целта беше да се осигури ликвидна подкрепа в случай на нужда (при умишлено създадената тогава паника) ... и до които в крайна сметка така и не се стигна, защото самото им отпускане изигра своята роля за да се успокоят нещата. Понеже тези пари бяха де факто държавна помощ се наложи банката да бъде поставена по Евро надзор, за не се изтълкува като преференциално отношение, каквито са правилата в ЕС за всички компании. Подобни примери в Европа колкото искате ...
А на въпроса, защо ПИБ беше предпочетена пред КТБ ...логично е ... разликата в активите им е два пъти ...Наглост и безумние - та значи държавата дава пари на фибанката на 2,2% лихва (1,2 милиарда за 18 месеца), а тегли почти по същото време 3 милиарда лева на лихва около 3% (вярно, за 10 години). Та колко викате е спечелила държавата, че аз не се сещам тук да е имало излишъци, а от 6-7 години само си теглим нови и нови заеми на държавано ниво. Хайде стига с мантрите колко прекрасни били фибанката и как разбираш ли всички им пречели на тази най-честна и най-чиста фибанка
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mortagon Разгледай мнениеЕстествено, че ще го изтрият .... защото ще е поредната глупост по темата ... :
Въпросните пари бяха дадени под формата на депозит от Министерство на Финансите ... целта беше да се осигури ликвидна подкрепа в случай на нужда (при умишлено създадената тогава паника) ... и до които в крайна сметка така и не се стигна, защото самото им отпускане изигра своята роля за да се успокоят нещата. Понеже тези пари бяха де факто държавна помощ се наложи банката да бъде поставена по Евро надзор, за не се изтълкува като преференциално отношение, каквито са правилата в ЕС за всички компании. Подобни примери в Европа колкото искате ...
А на въпроса, защо ПИБ беше предпочетена пред КТБ ...логично е ... разликата в активите им е два пъти ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mito Karamitov Разгледай мнениеА откъде ли са ги взели за да ги върнат - помислил ли си за това
Мога да ти кажа ама ше го изтрият
А на въпроса, защо ПИБ беше предпочетена пред КТБ ...логично е ... разликата в активите им е два пъти ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнениеНе знам какво имат но до онзи ден върнаха и последния лев от дължимите милиони към държавата ...
Мога да ти кажа ама ше го изтрият
Коментар
-
Първоначално изпратено от volaswap Разгледай мнениеТез имат ли още облигации
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнениеТози потенциал вече от 2 години е отрицателен...
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнениеТози потенциал вече от 2 години е отрицателен...
Коментар
-
ivandavidov
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеМи аз съм на 33% тегло и пак ми се вижда малко с оглед на потенциала
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеТука мисля да си купя за около 2-3% от портфейла ми до мах 5% че ми се вижда мн надежно в близко време
Коментар
Коментар