IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
    Ще те ЗАМОЛЯ , когато ме ЦИТИРАШ да НЕ си позволяваш СПЕКУЛАЦИИ! Подобни тези не съм застъпвал.

    Сега по новината /според Капитал, 2012 г./:
    1. Скрап:

    2. Машини и съоръжения:

    3. Производство:

    4. Земи:

    http://www.capital.bg/biznes/kompani...na_kremikovci/

    Пак казвам, за мен при добро управление банка и акционери биха могли да бъдат на добра печалба!

    Не е препоръка, имам акции!

    P.S. Не знам табаните от кой се контролират сега. Имаше някакви данни, че те са от милиони до десетки милиони тонове /ако не греша/.
    Как се печели от тях: Отделя се чугуна /метала/; инертните материали се полагат в легло в земята за около 12 м. и после се продават за инфраструктурни проекти /пътища, язовири .. ./; остава отпадъчен продукт пепелина. Преди братята Дамбовци имаха подобна инсталация.
    Хммм, не съм те цитирал, а само те вкарах в общия знаменатал на акционерите с розови очила, които преди пет години редяха същите сладки приказки като теб.

    Сега по статията на Капитал.
    Първо, в нея се цитира основно синдика Банков, който, като всеки уважаващ себе си синдик, говори само суперлативи за поверените му активи.
    Второ, тя е от далечната за суровините 2012 година. От тогава до сега цената на стоманата и скрапа се срина главоломно, а това, което е било продадено на калкулирани в "далаверата" цени видимо не е стигало дори да се погасяват вноските по кредита. Справка - ТР
    Трето, не бих се учудил, ако извличането на останалия скрап в Кремиковци струва колкото тон току-що излязо желязо от който и да е завод по света.

    И т.н.

    Аз също имам акции, но тези 300 млн. отдавна съм ги отписал. За разлика от ПИБ и някои като теб (отново НЕ те цитирам), които си мислят, че банката ще вземе нещо от далаверата. Написах предния пост, защото някой тъпунгер, без капка здрав разум, ще вземе да си въбрази, че новината е страхотна (щом някой Консултант така казва) и ще си похарчи трудно изкараните пари, купувайки си нещо, за което няма никаква представа.

    Не е препоръка за нищо.

    Коментар


    • Ами нали уж сме поканени на инвеститорска среща ! Моля "богопомазаните", на които ще им бъде разрешено да присъстват питат сделката добра ли е, лоша ли е,или просто банката си прибира обратно вече източения актив !

      Коментар


      • „Първа инвестиционна банка” АД след постигнато съгласие с дружествата, придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха.
        През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите.

        Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия.

        През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена.

        До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.
        Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
          Същата мантра я пяхте и 2011-та, когато дадоха кредита на същите тези фирми.
          После кредитополучателите бяха на неизменна голяма загуба, разсрочиха им заемите за 20 години и сега, пет години по-късно, банката продобива "изгодните" активи, от които дори "опитните" в бизнеса със скрап не могат вече нищо да изцедят....

          А пък ако са и платили нещо за тези активи,...
          Ще те ЗАМОЛЯ , когато ме ЦИТИРАШ да НЕ си позволяваш СПЕКУЛАЦИИ! Подобни тези не съм застъпвал.

          Сега по новината /според Капитал, 2012 г./:
          1. Скрап:
          Според поне три различни източника на "Капитал" дадените за площадката преди година 316 млн. лв. много вероятно ще се изплатят само от първата част на операцията. Макар и да няма точна оценка колко скрап може да се извади от комбината, най-смелите оценки стигат до половин милион тона. Цената на тон скрап от черни метали е между 160 и 480 лв. в зависимост от необходимостта от допълнителна обработка. Разбира се, да се прави сметка по този начин е силно спекулативно, защото за реализацията на този особен вид стока има разходи по събиране, нарязване, пресоване, обработка, транспорт и т.н.
          2. Машини и съоръжения:
          Следващата стъпка по продажба на някои съоръжения като работещи машини също е в ход, разказа консултант в част от процеса. "Срещу заплащане на такса от няколкостотин лева кандидатите биват допускани до ремонтно-механичния завод на "Кремиковци", където на всяка машина е окачена табела с цената й", обясни той. Така заинтересованите фирми могат да купят готови съоръжения, но плащайки за тях малко повече, отколкото тежат като метал.
          3. Производство:
          Доста по-сложна явно ще е третата стъпка - да се намери купувач за част от производството, което да остане на място като работеща фабрика. "Новите собственици не само че не са пипнали жизнеспособните линии на "Кремиковци", но и са ги консервирали изключително професионално", каза синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков. По думите му недокосната и охранявана е и цялата комуникационна система на комбината. Възможните за продажба цехове принципно са няколко, като според повечето хора от бранша с най-големи шансове е сравнително запазената фабрика за ламарина "Стан 1700" - мястото, където стоманата, излята под формата на сляби (вид стоманен блок, междинен продукт в обработката), се валцува при висока температура до ламарина с различни дебелини. Според бивш директор на комбината, пожелал анонимност, именно "Стан 1700" би бил най-печелившата инвестиция в евентуално възобновено производство. "Ако за валцуване там се кара стомана от чужбина, при капацитета му от 1.9 млн. тона годишно съоръжението може да бъде печелившо, а България да се използва като център за дистрибуция на ламарина на Балканите", разказа той.
          Друг консултант посочва, че има инвеститорски интерес и към линия за студено валцуване. Там обаче ще са нужни минимум 2-3 млн. лева за ремонт и реконструкция, която може да трае и две години, допълни той.
          4. Земи:
          Кога ще се стигне до етапа с продажба на терени - общо над 8 хил. декара земя, засега е най-неясно, защото те ще имат нужда от рекултивация. "Това са 37 чудесно регулирани имота. Имат готова инфраструктура за доставка на вода, електроенергия и природен газ", твърди синдикът Банков. Той е в групата на оптимистите, че на мястото на комбината може да се обособи индустриална или логистична зона. За плановете с логистичната зона впрочем говори неведнъж и главният архитект на София Петър Диков.
          http://www.capital.bg/biznes/kompani...na_kremikovci/

          в. Труд, 2010 г.
          Земята на комбината повече от град Севлиево
          Индустриален имот в регулация. 7755 декара в Софийското поле. С всички комуникации - ВиК, ток, пътища, газ, вътрешна жп линия, дори гари. На 17 км от абсолютния център на София - храм-паметника “Св. Александър Невски”.
          -----------------------------------------------------------------------------------------
          От картите вдясно може да се добие представа за исполинските размери на “Кремиковци”. Горе е площадката на мастодонта, под него е картата на Севлиево - в един и същ мащаб. “Кремиковци” изглежда по-голям, нали...
          -----------------------------------------------------------------------------------------
          С новия общ устройствен план на София бе сменен статутът на цялата територия на “Кремиковци” - от промишлена зона на смесена многофункционална зона (СМФ). Градоустройствените показатели там са: 60% плътност на застрояване и 3,5 коефициент на интензивност (кинт). Това дава възможност за изграждане на смесени комплекси, вкл. на офиси, търговски площи и жилища.
          -------------------------------------------------------------------------------------------
          Теренът скъпичък за слънчева централа
          При цена на земята от 9000 евро за декар “Кремиковци” изглежда неподходящо място за фотоволтаичен парк. По принцип инвеститорите в слънчеви централи търсят ниви, които са в пъти по-евтини. Частниците се надяват и на подкрепа от общините, които да им продадат земята или да им я предоставят срещу бъдещи ангажименти.
          --------------------------------------------------------------------------------------------
          От “Фортън” вярват в локацията на “Кремиковци” като бъдещата индустриална зона на София, но с акцент върху по-лекото производство. Според консултантите това е може би районът с най-добре развита жп инфраструктура в България. Друг плюс е, че наблизо има проект и за интермодален терминал.
          http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=587385

          Пак казвам, за мен при добро управление банка и акционери биха могли да бъдат на добра печалба!

          Не е препоръка, имам акции!

          P.S. Не знам табаните от кой се контролират сега. Имаше някакви данни, че те са от милиони до десетки милиони тонове /ако не греша/.
          Как се печели от тях: Отделя се чугуна /метала/; инертните материали се полагат в легло в земята за около 12 м. и после се продават за инфраструктурни проекти /пътища, язовири .. ./; остава отпадъчен продукт пепелина. Преди братята Дамбовци имаха подобна инсталация.
          Last edited by Konsultant; 07.01.2016, 17:42.

          Коментар


          • Това за "затруднените преговори" със стратегическия инвеститор не ми се вярва много, но със сигурност сделката е била финализирана в края на 2015 г. и ще има огромно значение при предстоящата оценка на активите на ПИБ.
            Vanitas vanitatum...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
              С други думи, преценката ми е, че при добро управление от сделката може да се извлече добра печалба за банката и акционерите, вместо тя да остане /както бе до сега/ в някакви си други компанийки финансирани мостово с нашите пари /акционери, инвеститори и вложители/.
              Същата мантра я пяхте и 2011-та, когато дадоха кредита на същите тези фирми.
              После кредитополучателите бяха на неизменна голяма загуба, разсрочиха им заемите за 20 години и сега, пет години по-късно, банката продобива "изгодните" активи, от които дори "опитните" в бизнеса със скрап не могат вече нищо да изцедят....

              А пък ако са и платили нещо за тези активи,...

              Коментар


              • действат хората, търсят изход. Ще видим какво ще кажат на първи февруари по темата.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от minerals Разгледай мнение
                  Според мен вашите опасения са напразни. В съобщението се казва, че са направени инвестиции и е възстановено производството на стомана и електроенергия. С други думи има стойност в активите и май имат вече предвид някакъв купувач. Ще почакаме и ще видим
                  Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                  И аз мисля така. Бавно и полека изсветляват бизнеса, за да затворят устите на разни Биволци за офшорки, далавери и т.н. Ако съумеят да продадат имота както оня на морето на Газпром, ще има поводи за радост.
                  Иска ми се да е така ... .
                  Направи ми впечатление следния абзац:
                  „Първа инвестиционна банка” АД след постигнато съгласие с дружествата, придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха.
                  Поздрави и успех!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
                    Както се досещаш няма как акционер да е хепи!
                    Също така ние обикновените, простосмъртни няма как да знаем детайли от сделката .. .

                    Но ако погледнем по-малкото зло, то за мен е това и е част от усилията за "почистване" на къщичката!По спомени /ако не греша/ активите включваха освен действащите инсталации, възможности за печалба от скрап, инертни материали и огромно количество земеделски земи.
                    Ако погледнеш плановете за развитие на София, то те са направени изключително в северна посока и вкл. територията на Кремиковци. Дори Бойко го е споменавал в интервю.

                    С други думи, преценката ми е, че при добро управление от сделката може да се извлече добра печалба за банката и акционерите, вместо тя да остане /както бе до сега/ в някакви си други компанийки финансирани мостово с нашите пари /акционери, инвеститори и вложители/.
                    И аз мисля така. Бавно и полека изсветляват бизнеса, за да затворят устите на разни Биволци за офшорки, далавери и т.н. Ако съумеят да продадат имота както оня на морето на Газпром, ще има поводи за радост.
                    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                    Коментар


                    • Според мен вашите опасения са напразни. В съобщението се казва, че са направени инвестиции и е възстановено производството на стомана и електроенергия. С други думи има стойност в активите и май имат вече предвид някакъв купувач. Ще почакаме и ще видим

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение

                        С други думи, преценката ми е, че при добро управление от сделката може да се извлече добра печалба за банката и акционерите и за сметка на това тя да остане /както бе до сега/ в някакви си други компаниики финансирани мостово с нашите пари /акционери, инвеститори и вложители/.
                        Тези "компании" имам спомен, че не бяха на печалба, а на доста сериозни загуби... Ако реално има останали ценни активи новината безспорно е добра, а ако има натиск да се обезцени нещо пропуснато досега е време за осемцифрено увеличение на капитала.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                          Страхотна новина.....
                          Дали кредит като за световен производител на железа....
                          Фабриката взела, че се гътнала...Разпродали и разчарколясали квото има и си плащали с част от парите кредита...Като нищо не останало, прехвърлили "активите" на банката....

                          Бахти успешната сделка....Браво...!!!

                          Ще има малко повече за вас, отколкото за мен в Бороспорт......
                          Както се досещаш няма как акционер да е хепи!
                          Също така ние обикновените, простосмъртни няма как да знаем детайли от сделката .. .

                          Но ако погледнем по-малкото зло, то за мен е това и е част от усилията за "почистване" на къщичката!
                          По спомени /ако не греша/ активите включваха освен действащите инсталации, възможности за печалба от скрап, инертни материали и огромно количество земеделски земи.
                          Ако погледнеш плановете за развитие на София, то те са направени изключително в северна посока и вкл. територията на Кремиковци. Дори Бойко го е споменавал в интервю.

                          С други думи, преценката ми е, че при добро управление от сделката може да се извлече добра печалба за банката и акционерите, вместо тя да остане /както бе до сега/ в някакви си други компанийки финансирани мостово с нашите пари /акционери, инвеститори и вложители/.
                          Last edited by Konsultant; 07.01.2016, 16:14.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                            Страхотна новина.....
                            Дали кредит като за световен производител на железа....
                            Фабриката взела, че се гътнала...Разпродали и разчарколясали квото има и си плащали с част от парите кредита...Като нищо не останало, прехвърлили "активите" на банката....

                            Бахти успешната сделка....Браво...!!!

                            Ще има малко повече за вас, отколкото за мен в Бороспорт......
                            И аз така ги виждам нещата, дано не сме прави
                            Както каза колегата по-долу, най-вероятно ще изписваме от бъдещи печалби и така до следващата голяма сделка. А ние гледаме коефициенти и се правим на спекуланти/ инвеститори.....
                            Пътека се прави камък по камък!

                            Коментар


                            • Страхотна новина.....
                              Дали кредит като за световен производител на железа....
                              Фабриката взела, че се гътнала...Разпродали и разчарколясали квото има и си плащали с част от парите кредита...Като нищо не останало, прехвърлили "активите" на банката....

                              Бахти успешната сделка....Браво...!!!

                              Ще има малко повече за вас, отколкото за мен в Бороспорт......

                              Коментар


                              • Това чудо дали е обезценяно досега или ще имаме още няколко години символична печалба?

                                Коментар

                                Working...
                                X