IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Имал съм дебитна карта в ПИБ през 2005 г., която нито съм търсил, нито съм използвал след като е изтекла вероятно 2006 или 2007 г. Отивам аз онзи ден и служителка на банката ми обяснява, че дължа 25 лв. такси за поддръжка на разплащателната сметка, към която е издадена дебитната карта. Представяте ли си, хората решили преди 2-3 години да събират такси (по левче на месец тъкмо за последните две години 24 лв.) и взели някакви „мъртви сметки“ отпреди 10-15 г. да им начисляват такси. Интересно ми е тези „несъбрани вземания“ къде ги отчита банката във финансовите си отчети?
    На този адрес (http://cio.bg/6182_migraciyata_na_os...abotata_na_pib) пише, че към 2014 г. ПИБ имат 1,4 млн. сметки и над 960 хил. активни клиенти. Това значи ли, че разликата от 440 000 сметки са точно „мъртви сметки“ … по 25 лв. = 11 000 000 лв.?

Може ли някой да ми обясни къде във финансовите си отчети банката отразява тези "несъбрани вземания" и какви са шансовете да си ги събере?

Първа инвестиционна банка предлага банкови услуги на частни и корпоративни клиенти както в страната, така и на Балканите. Тя е третата по големина банка в България с над 200 клона, 600 ATM устройства, над 960 хил. активни клиенти и над 1,4 милиона сметки.
    Унитех

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
      Много вяла днес търговийката тук, мислите ли че е повлияло намерението на менажерията да отдели 10 милионки за бонуси!?!?))))) Надяваме се Ентусиазма да не се е изчерпал))))
      Не. На цялата борсичка си беше такава търговията. 190 хил. лв оборот.

Коментар

• Много вяла днес търговийката тук, мислите ли че е повлияло намерението на менажерията да отдели 10 милионки за бонуси!?!?))))) Надяваме се Ентусиазма да не се е изчерпал))))
        Не е препоръка... !!!
        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
          Я споделете .. въпроса ми е малко глуповат ....
          ако се замъкна на събранието на акционерите на 29 Май .. освен лична карта трябва ли да нося нещо друго, за да ме допуснат .... ( нали не искат разписка от централен депозитар например ?? )
          Личната карта е единственият документ, който ти е необходим.

Коментар

• Я споделете .. въпроса ми е малко глуповат ....
            ако се замъкна на събранието на акционерите на 29 Май .. освен лична карта трябва ли да нося нещо друго, за да ме допуснат .... ( нали не искат разписка от централен депозитар например ?? ) ....... Благодаря за отговора от стана на Иван Давидов ..
            Last edited by sirFaith; 24.04.2017, 23:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Батя, би ли споделил според теб кой натиска Хим и ЦКБ?
              По принцип не вярвам в конспирации, но този път съм склонен да се съглася че като че ли някой нарочно потиска тези акции.. Другия вариант е да е много глупав продавач.. Но обикновено хората с толкова пари (акции) не са глупави
              Не знам кой е, но и не ми дреме особено. Знаеш че моя хоризонт на инвестиция не е 1-2 месеца, така че това задържане не ме притеснява. Напротив, гледам да се възползвам от ситуацията..

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Прав си донякъде, но пък не отчиташ нещо друго. Лошите кредити и провизиите за тях в банковия сектор намаляват доста. Съвсем нормално е и при ПИБ да се случва това.. дори самия мениджмънт го загатва.. Така че нищо чудно да ВИДИМ дори и по-голяма печалба т.г. и пак да има много изненадани и невЕрващи на очите си
                Батя, би ли споделил според теб кой натиска Хим и ЦКБ?

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

От много "пера" през изминалата година се прибраха добри печалби , както бе отчетено и от целия банков сектор. На първо място еднократният ефект от "Виза" , но в случая аз насочвам вниманието Ви към сектора (във всички отчети на публичните банки) - "приход от лихви" и "разход за лихви" !!!
                  Та според моето скромно финансово мнение си мисля ,че втора прожекция (проекция) на тези резултати НЯМА да ВИДИТЕ ! Защото през същата тази година всеки по едър потребител на кредит или предоговори по ниски и адекватни на пазарните промени лихвени нива, или директно си смени бамката!
                  Много неща се изписаха по темата за високата печалба от много вещи и знаещи повече от мен колеги за еднократните ефекти, но това си остана незабелязано, а е очевадно и неповторимо в близък план маньовър с знак+!
                  Прав си донякъде, но пък не отчиташ нещо друго. Лошите кредити и провизиите за тях в банковия сектор намаляват доста. Съвсем нормално е и при ПИБ да се случва това.. дори самия мениджмънт го загатва.. Така че нищо чудно да ВИДИМ дори и по-голяма печалба т.г. и пак да има много изненадани и невЕрващи на очите си

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

От лошия трети в спора, - погледни в Г. О-т форма MSS и ...Ооооо каква изненада !!!

От много "пера" през изминалата година се прибраха добри печалби , както бе отчетено и от целия банков сектор. На първо място еднократният ефект от "Виза" , но в случая аз насочвам вниманието Ви към сектора (във всички отчети на публичните банки) - "приход от лихви" и "разход за лихви" !!!
                    Та според моето скромно финансово мнение си мисля ,че втора прожекция (проекция) на тези резултати НЯМА да ВИДИТЕ ! Защото през същата тази година всеки по едър потребител на кредит или предоговори по ниски и адекватни на пазарните промени лихвени нива, или директно си смени бамката!
                    Много неща се изписаха по темата за високата печалба от много вещи и знаещи повече от мен колеги за еднократните ефекти, но това си остана незабелязано, а е очевадно и неповторимо в близък план маньовър с знак+!

Коментар

• кои ли са големите клиенти на банката?

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Факт е че в последната година, лихвите по депозитите при ПИБ паднаха доста. Сега най-високата лихва е 0,5%, при положение че миналата година бяха над 1%, а по-предни години 3-4%, но и самата реалност тогава беше друга. Това което искам да кажа е че разликата в лихвените проценти при деопзитите при ПИБ и ДСК и Уникредит беше 2-3% в полза на ПИБ, докато сега тази разлика е не повече от половин процент. Всеки може да види колко е депозитната база на ПИБ, и колко биха си спестили от банката от това намаление с 1-2% на депозитите...

От лошия трети в спора, - погледни в Г. О-т форма MSS и ...Ооооо каква изненада !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Изобщо не съм имал дори идея да сравнявам български vs.чужди банки.

Всъщност съм съгласен, че условията за играчите на пазара са същите.... проценти по депозитите, по кредитите, таксите и т.н..... Това което имах предвид е, как и при сходните условия на работа, в предните 5 години (реално и повече) въпросните банки правеха устойчиви печалби с известен тренд на горе, докато ПИБ беше с малки печалби и изведнъж и изневиделица направи многократно увеличение на печалбата.... Защо при еднаквите банкови условия това не е се е случвало в предните години, а сега случайно става в годината на получените препоръки за увеличение на капитала...
                          Факт е че в последната година, лихвите по депозитите при ПИБ паднаха доста. Сега най-високата лихва е 0,5%, при положение че миналата година бяха над 1%, а по-предни години 3-4%, но и самата реалност тогава беше друга. Това което искам да кажа е че разликата в лихвените проценти при деопзитите при ПИБ и ДСК и Уникредит беше 2-3% в полза на ПИБ, докато сега тази разлика е не повече от половин процент. Всеки може да види колко е депозитната база на ПИБ, и колко биха си спестили от банката от това намаление с 1-2% на депозитите...

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

А защо си мислиш че ПИБ не може да прави същите печалби като УниКредит и ДСК? Мащаба е почти същия като техния, таксите им са подобни, лихвените проценти по депозитите и кредитите се доближават до тези на двете по-големи банки. Стига сме възхвалявали чуждото, и сме подценявали българското. Ще ми кажеш че банковия сектор в Унгария или Италия е по-добре от българския ли? След като се съмняваш в добросъвестността на ПИБ, не може ли същите неща в които ги обвиняваш да са се случвали и в ДСК и Уникредит? Темата е много деликатна и не искам да коментирам повече, но не ми харесва това как българите подценяваме собствената си държава и собствения си бизнес, за сметка на чуждите компании, които в повечето случай не са нещо повече от нашите...
                            Изобщо не съм имал дори идея да сравнявам български vs.чужди банки.

Всъщност съм съгласен, че условията за играчите на пазара са същите.... проценти по депозитите, по кредитите, таксите и т.н..... Това което имах предвид е, как и при сходните условия на работа, в предните 5 години (реално и повече) въпросните банки правеха устойчиви печалби с известен тренд на горе, докато ПИБ беше с малки печалби и изведнъж и изневиделица направи многократно увеличение на печалбата.... Защо при еднаквите банкови условия това не е се е случвало в предните години, а сега случайно става в годината на получените препоръки за увеличение на капитала...

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение

Нали с печалбата за 2017 ще увеличават капитала ......ще се повторят разбира се ,че и отгоре според мен !
                              През 2016 голямата печалба беше подпомогната от еднократния ефект на Виза Европа. През 2017 може би няма да се повтори печалбата от 2016, но е много вероятно да се приближи, но вече не поради някакви еднократни ефекти, а по-добрата бизнес среда и възстановяване на кредитирането. Провизиите също би трябвало да са по-малко.
                              Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                                Като гледам, се покрива предположението ми от преди месец-два.

Когато се чудехме, как изведнъж печалбата от малка става голяма за 2016 г., точко това споделих като допускане - счетоводно се отчита голяма печалба, за да може същата да се конвертира в капитал и да се изпълнят препоръките на БНБ за запълване на капиталовата дупка. Както казах тогава, не смятам, че Банката изведнъж е започнала да работи 10 пъти по-добре и от собственото си представяне до 2015-а и от Банковата система като цяло....

С един замах генерираха пари за да изпълнят препоръката на БНБ. Сега след като целта за запълване на капитала е изпълнена, дали тези 200 млн. печалба ще се повторят и за 2017-а ?

P.S. Добре че от регулатора не им намериха по-голяма дупка, че ако препоръката беше за увеличение от примерно 400 млн.лв., щяха да депресират и all-time лидерите по печалба у нас - УниКредит и ДСК.
                                Нали с печалбата за 2017 ще увеличават капитала ......ще се повторят разбира се ,че и отгоре според мен !

Коментар

Working...
                                X