Първоначално изпратено от dddd
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! (архив до 2.05.2012 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Fiscalist, механизма за увеличение на паричната маса в България вече е стартирал. През януари имаме 18,1% ръст на М1 спрямо същия месец на миналата година. Ръста на М2 е 12,71%. Активите на управление емисионно са нарастнали с около 5 процента. Имаме ръст при активите на банковата система. Колелото вече се е завътяло. Остава да изчакаме малко и да видим резултатите.
Коментар
-
Пари се печатат, но не и в България! Твърде малко се разбират механизмите на Валутния борд. Погледнете ПЧИ - те са QE за България. Друг вариант е емитирането на външен дълг като временна мярка. Другото е износът. Това са набързо главните методи да се увеличи паричното предлагане в България. Възможно е да има и още някои, но сега тези се сещам. Не е препоръка.Custodite sortem vestram
Коментар
-
ЩЕ ВИДИМ И ТО МНОГО ПО- СКОРО ОТКОЛКОТО ОЧАКВАТ МНОЗИНАПри това безразборно печатане на пари акциите и материалните активи не може да не поскъпнат. Да не забравяме , че тук кризата доиде с близо 2 годишно закъснение,. За дивидентните съм съгласен- 95 процента са ми такиваИма много скрити ракети но бъдещето ще покаже. Аз 2012 съм е отписал, но ще има тлъсти дивиденти- много повече от тлъстите лихви
Коментар
-
Според мен наистина имаме нормализация на борсата. Всякакви странни субекти като Банев, Бедо, Божков, ТИМ, ОЗК и тем подобни си издишаха. Реално погледнато стойността на фрифлоута който може да се изпари от тук нататък е незначителна и няма да окаже влияние на пазара като цяло. Примерно от ОТЗК могат да се изпарят най-много 2 милиона лева фрифлоут. Тази година дивидентите ще бъдат много добри. Те ще капитализират голяма част от учасниците на пазара. Вече има твърда основа на която да се спъпи. Според мен големи ще станат тези, които държат в себе си дивидентни акции. Те ще имат така необходимия приток на кеш с който ще могат да продължат да изкупуват подценени активи. При липса на свеж спекулативен капитал това е единствения източник на кеш. Спекулантите ще продължат да си държат позиции от които никой не се интересува и в момента когато вече има смисъл да се купуват ще се разпродадат на притежаващите кеш. По този начин всички акционери в спекулативни позиции постепенно ще изчезват от пазара. Гледали сме го много пъти. Някой разпродава голям пакет. Цента се срива с 30%. Всички спекуланти се наблъскват с акции. После чакат да продадат на някой, но никой не ги иска и започват да се разпродават при малки обеми и ниска ликвидност. Накрая с малък оборот ценита падат още 20%. Според мен няма по-голяма грешка от тази да смятаме кой колко е паднал и да очакваме, че пак ще скочи. Лично аз считам, че повечето компании никога няма да стигнат предните си върхове. Възможно е през следващите 2-3 години някои даже да фалират. Хубавото е, че с промяната на бизнес цикъла ще се подобрят резултатите на много компании. Отделно възприятието за риск ще се промени и постепенно акциите ще започнат да се търгуват при по-високи коефициенти. Коефициентите от 2007 ма можем да ги стигнем евентуално в края на следващия балон след 10-20 години. Лошото на балоните е, че са непредсказуеми. Никой не знае до каква степен ще се надуе. Много е вероятно през нашия живот да не видим втори балон с размерите на предходния.
Коментар
-
Лъжат , но вече едва ли им вярват някога много на ХИМА- ТИМ. Само при ЦКБ може би са малко по реални резултатите заради регулацията, ама те пък влошиха показателите. КАО и някои от другите направиха увеличения така че пазара вярно ги оценява. Съгласен съм с мнението, че инвеститорите вече трудно ще вярват вече на празни обещания и лъжливи мажоритари, които точат компаниите и не дават дивиденти
Коментар
-
ОК
Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
А ти сериозно ли мислиш ,че счетоводителите на Химимпорт ЛЪЖАТ а одиторът им ПРИКРИВА лъжите им.....Ами те трябва да носят съдебна отговорност според мен .
.
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнениеhttp://bse-sofia.bg/?page=SessionResults
Вече определено по лесно се следят резултатите - според мен добре стана с тази сеграгация (стига си нямал от шитовете )
Коментар
-
http://bse-sofia.bg/?page=SessionResults
Вече определено по лесно се следят резултатите - според мен добре стана с тази сеграгация (стига си нямал от шитовете )There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнениеНе визирам само Химимпорт или ЦКБ....Говоря за ЛИКВИДНИТЕ АКЦИИ.....ПИБ от 13-14лв на върха си сега е под 2лв Стара Планина от над 9лв сега около 2лв работещата СОФАРМА ОТ близо 9лв на около 2.8....и то въпреки огромната подкрепа на Мажо и сие.....Каолин....от близо 10лв на 2лв
Според теб всички ли са ЛЪГАЛИ в отчетите си.....И всичките им одитори ли са измамници.....Според мен някои паднаха по-малко защото ги подкрепяха....и фондове...и с обратни изкупувания...
А ти сериозно ли мислиш ,че счетоводителите на Химимпорт ЛЪЖАТ а одиторът им ПРИКРИВА лъжите им.....Ами те трябва да носят съдебна отговорност според мен .
Ккаво ще кажеш по въпроса....
Не виждам защо се правиш на ударен за отчетите на химимпорт. Много добре знаеш за какво говоря, както и всеки друг на пазара ни. Това че нещо е законно, не означава че е реално. А от тук и не означава че ще се отрази на пазарната капитализация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе са се сринали много повече, сринаха се по-бързо, към момента нисколиквидните са паднали повече. А нисколиквидните продължават и да си падат, без особена надежда и да порастнат - поне не в достатъчни обеми. Предполагам че визираш химимпорт и цкб като паднали много ликвидни. Но цената на химимпорт си се движи с тази на ЦКБ, а цкб в момента се търгува на по-високи коефициенти например от тези на уникредит в милано. Така че трудно може да се каже че е евтина. А химимпорт си направиха доста кофти номер, като си пудреха отчетите с някакви безсмислени финансови сделки. Това минава веднъж, в най-добрия случай, като се прави всяка година води само до пълно недоверие в отчетите им. А от там и до сериозен рисков дисконт. Защото тези печалби които ги показват всеки е наясно, че всъщност ги няма. От там и СК е раздут, от там и дълговите показатели са в действителност много по-зле.
А както вече не веднъж казах в момента пазара ни става нормален - със силен стремеж към търсене на сигурност. И като се появи някакъв неясен риск, с неясни последствия и с неясно развитие - както са отчетите на химимпорт, всеки с акъла си почва да го разглежда през най-лошия възможен сценарии, който може да измисли. Просто тъй като отчетите им са плод на въображението на счетоводителите им, то инвеститорите се налага да си пускат собственото въображение, за да преценяват действителното състояние на компанията. А при мрачни времена и въображението не се отличава със светли тонове.
Или с други думи искам да кажа че тук няма особено голям дисконт на реално спрямо пазарно. Ако има въобще.
Не визирам само Химимпорт или ЦКБ....Говоря за ЛИКВИДНИТЕ АКЦИИ.....ПИБ от 13-14лв на върха си сега е под 2лв Стара Планина от над 9лв сега около 2лв работещата СОФАРМА ОТ близо 9лв на около 2.8....и то въпреки огромната подкрепа на Мажо и сие.....Каолин....от близо 10лв на 2лв
Според теб всички ли са ЛЪГАЛИ в отчетите си.....И всичките им одитори ли са измамници.....Според мен някои паднаха по-малко защото ги подкрепяха....и фондове...и с обратни изкупувания...
Ккаво ще кажеш по въпроса....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Gaki Разгледай мнениеКашпировски си сменя никовете като носна кърпичка,но го срещам в ЗХБГ като "Вътрещаря".Не може да бъде имитиран,неподправим е.Относно маркерите.Има ги,но вещаят тестване на ниво 300.Успех на осредняващите.There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеЩе си позволя да не се съглася с вас по три от точките.
Ако в САЩ имаха имотен балон, а не в България, как ще обясните следните факти:
- в пика на еуфорията, медианната цена на американско еднофамилно жилище (около 200 кв.м.) е около 250 хиляди долара. Това се равнява на около 7,5 средни брутни годишни заплати на един американски гражданин.
- по същото време, у нас средната цена (според НСИ) е 1363 лева на кв.м, което за жилище с американски размер прави около 272 хил. лева или почти 34 брутни средни годишни заплати на един български гражданин.
- дори да приемем, че у нас стандартът за семейно жилище е различен и вземем най-масовата квадратура от около 85 кв.м., по горните сметки излиза че средната цена на такъв дом е около 116 хил. лева или близо 15 средни годишни заплати..
Т.е. в оптимистичния вариант имаме двойно по-висока цена от тази по време на пика на цените в САЩ...
При песимистичния - колосалните близо 5 пъти по-високи цени.
Най-ниските работни заплати определено са плюс, но именно те са фактор за спукването на балона, както при имотите, така и при акциите. Те са причина и в момента БФБ да е толкова депресирана - бедно население не може да отделя пари за инвестиции, а в най-добрия случай спестява.
А макроданните винаги идват със закъснение. Дано не сте чакали 2009-та за да продадете акциите си при новините за рецесия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
Ами точно това казвах по-долу....Ликвидните компании се сринаха много повече от колкото трябваше ,за да се извади от тях кеша ,който не може да бъде дръпнат от други ниско ликвидни.
Мога да дам примери за такива....
А както вече не веднъж казах в момента пазара ни става нормален - със силен стремеж към търсене на сигурност. И като се появи някакъв неясен риск, с неясни последствия и с неясно развитие - както са отчетите на химимпорт, всеки с акъла си почва да го разглежда през най-лошия възможен сценарии, който може да измисли. Просто тъй като отчетите им са плод на въображението на счетоводителите им, то инвеститорите се налага да си пускат собственото въображение, за да преценяват действителното състояние на компанията. А при мрачни времена и въображението не се отличава със светли тонове.
Или с други думи искам да кажа че тук няма особено голям дисконт на реално спрямо пазарно. Ако има въобще.
Коментар
Коментар