If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
И на мене ми се струва, че пазара ще пада още бая. И то не само поради нагативните новини дето валят отвсякъде.
Противно на мненията на доста участници тук,че повечето акции са срамно евтини, аз мисля точно обратното. Едва успях да селектирам 3-4 акции дето имат (евентуално) потенциал за влизане сега. И то едни..ама такова си е то на БФБ. Всички други са повече или по-малко надценени според мен.
Така че Софикс от около 200 не е изключен.Нали все пак трябва да направим W- то като хората.
Не знам, може би съм прекален песимист, или твърде консервативен и си давам голям margin of safety, ма то е щото съм нов...
А след като направим W-то какво ще правим - WV ли?
Това е - и докато тотално некадърното и престъпно правителство на борисов не бъде или свалено или принудено да подаде оставка или поне не му свърши мандата, няма да има управия !!!!
Да ви питам : какво му стана на този уважаван от мене човек ?
И на мене ми се струва, че пазара ще пада още бая. И то не само поради нагативните новини дето валят отвсякъде.
Противно на мненията на доста участници тук,че повечето акции са срамно евтини, аз мисля точно обратното. Едва успях да селектирам 3-4 акции дето имат (евентуално) потенциал за влизане сега. И то едни..ама такова си е то на БФБ. Всички други са повече или по-малко надценени според мен.
Така че Софикс от около 200 не е изключен.Нали все пак трябва да направим W- то като хората.
Не знам, може би съм прекален песимист, или твърде консервативен и си давам голям margin of safety, ма то е щото съм нов...
Още нещо - не оспорвам, че хващане на дъно е най-добрият вариант - съмнявам се, че признаците са така лесно видими. Днес имах възможност да следя търговията и според мен бе доста различаващ се ден от обичайното, или поне на позициите, които следя. Определено имаше резки спадове, обемите също така бяха над обичайните за последните 3-4 месеца. Липсата на опит обаче явно ме кара да виждам днешния ден по различен начин и затова не искам да си създавам илюзии, че е начало на маркер.
Днес се зачетох за боновите книжки - еми там има огромни разлики - от 4000 лв за такава, до някакви ст. Каква е идеята - хората, видели най-добре потенциалът на даден холдинг сега са добре, без значение в какъв момент са се сдобили с тези книжки - на спад или ръст! Когато човек инвестира, а не спекулира, според мен приоритет са преспективите, не толкова пазара.
И според мен днешната сесия беше малко по-различна от обикновено...
Коефициентите на няколко дружества в момента действително са доста привлекателни, само че става въпрос за коефициенти отчитащи резултати постигнати през последните 12 месеца. Само че на борсата се търгуват бъдещи очаквания, а в момента те включват почти сигурна рецесия в ЕС, при това доста тежка, фалити на Гърция, Португалия, Испания, Италия, разпадане на Еврозоната и т.н. апокалиптични варианти, чиито шанс да се случват като че ли нарастват с всеки изминал ден. Докато всички тези страхове се засилват, нормално цените ще вървят надолу. Идеята ми е докато се взираш в добрите коефициенти, да не се окаже, че след 1 година те са станали отрицателни.
.
Прав си, и в това е умението на инвеститорите по борсите - да виждат преспективите, не настоящото. Разбира се има риск за неоценени бъдещи очаквания, за това аз лично се стремя да се оглеждам и в по-малки компании, с конкретни и дългосрочни договори. След това - с кого са тези договори и доколко е зависим пазарът му от рецесия /съгласи се, че има много зависещи и по-малко зависещи бизнеси/. Разбира се няма гаранция, а и засега резултатите ми не са добри, но времето ще покаже, засега оставам оптимист!
първи стъпки - под "маркери" Гаки вероятно разбира - капитулация изразена в рязък спад на цените и ръст на обемите. За сега имаме само апатия - никой не купува защото няма да има на кого да продава, кешът на БФБ се движи еднопосочно - излиза от пазара.
Тъй като пазара вече има ясно изразен тренд на долу, на никой не му се хващат падащи ножове - всички които все още поддържат някакъв интерес към БФБ в последните 3 години в един или друг случай си порязаха ръцете опитвайки се да хванат изгодна сделка. Отделно по света има толкова много страх заради дълговите проблеми на Европа, че на никой отвън не му е до БФБ. Сега се чака събитие което да подскаже каква ще е развръзката в Европа , а при нас се чака дали пазара ще направи ново дъно.
И Навън и на БФБ закономерността е една и съща...падат основно компании, които ще се вдигнат с пъти някога и които са били жестоко спаднали 2009 година. Всяка паника на пазара се отиграва по един и същи начин. Което означава само едно пазара е нагоре поне до февруари другата година. Ако съм играч който иска да вкара милиарди на пазара на нива що годе безопасни от срив няма компании които да са толкова ликвидни че да може да го направи без да вдигне цената... защо компании като макдоналдс,кока кола, уолмарт и др не се сриват с пазара... психологията е такава, че когато пазара тръгне нагоре тези, които са били рано бикове не добавят позиции и това оставя възможност на силните ръце да купуват обеми понанагорнището... винаги е било така и така ще бъде.... в момента не се вижда новината, която ще промени сентимента... Но в едни момент и това ще стане. и не забравяй че навън акциите могат да поскъпват не само от покупки а и от затваряне на къси....
Благодаря ти Беър, това е нещо смислено и доста различаващо се от псувните и обидите. Ако имаше повече такива форумци да съм се превърнал в "първи милион"
А иначе положението наистина е много зле и не виждам откъде ще дойдат достатъчно като количество нови пари на БФБ, защото ние, форумците, дори да усетим дъно и всички се втурнем да купуваме със скатания кеш, едва ли ще имаме силата за сериозен скок. Времето ще покаже и въпреки тенденцията, аз ще се мъча да се влияя повече от коефициенти и печалби, отколкото от психология. Така според мен е правилно, а който иска да продава хубави кренвирши на по 0,03 лв/кг - да продава, а аз със скромния си излишък в бюджета ще купувам!
Коефициентите на няколко дружества в момента действително са доста привлекателни, само че става въпрос за коефициенти отчитащи резултати постигнати през последните 12 месеца. Само че на борсата се търгуват бъдещи очаквания, а в момента те включват почти сигурна рецесия в ЕС, при това доста тежка, фалити на Гърция, Португалия, Испания, Италия, разпадане на Еврозоната и т.н. апокалиптични варианти, чиито шанс да се случват като че ли нарастват с всеки изминал ден. Докато всички тези страхове се засилват, нормално цените ще вървят надолу. Идеята ми е докато се взираш в добрите коефициенти, да не се окаже, че след 1 година те са станали отрицателни.
Само да уточня, че според мен, дъното на БФБ е доста близо и в най-лошият случай ще е около 280, които ще бъдат стигнати преди Нова година. Прогнозата ми се базира на вярата ми в инстинкта за самосъхранение у лидерите на ЕС, който ще проработи в последният момент.
Още нещо - не оспорвам, че хващане на дъно е най-добрият вариант - съмнявам се, че признаците са така лесно видими. Днес имах възможност да следя търговията и според мен бе доста различаващ се ден от обичайното, или поне на позициите, които следя. Определено имаше резки спадове, обемите също така бяха над обичайните за последните 3-4 месеца. Липсата на опит обаче явно ме кара да виждам днешния ден по различен начин и затова не искам да си създавам илюзии, че е начало на маркер.
Днес се зачетох за боновите книжки - еми там има огромни разлики - от 4000 лв за такава, до някакви ст. Каква е идеята - хората, видели най-добре потенциалът на даден холдинг сега са добре, без значение в какъв момент са се сдобили с тези книжки - на спад или ръст! Когато човек инвестира, а не спекулира, според мен приоритет са преспективите, не толкова пазара.
първи стъпки - под "маркери" Гаки вероятно разбира - капитулация изразена в рязък спад на цените и ръст на обемите. .
Благодаря ти Беър, това е нещо смислено и доста различаващо се от псувните и обидите. Ако имаше повече такива форумци да съм се превърнал в "първи милион"
А иначе положението наистина е много зле и не виждам откъде ще дойдат достатъчно като количество нови пари на БФБ, защото ние, форумците, дори да усетим дъно и всички се втурнем да купуваме със скатания кеш, едва ли ще имаме силата за сериозен скок. Времето ще покаже и въпреки тенденцията, аз ще се мъча да се влияя повече от коефициенти и печалби, отколкото от психология. Така според мен е правилно, а който иска да продава хубави кренвирши на по 0,03 лв/кг - да продава, а аз със скромния си излишък в бюджета ще купувам!
първи стъпки - под "маркери" Гаки вероятно разбира - капитулация изразена в рязък спад на цените и ръст на обемите. За сега имаме само апатия - никой не купува защото няма да има на кого да продава, кешът на БФБ се движи еднопосочно - излиза от пазара.
Тъй като пазара вече има ясно изразен тренд на долу, на никой не му се хващат падащи ножове - всички които все още поддържат някакъв интерес към БФБ в последните 3 години в един или друг случай си порязаха ръцете опитвайки се да хванат изгодна сделка. Отделно по света има толкова много страх заради дълговите проблеми на Европа, че на никой отвън не му е до БФБ. Сега се чака събитие което да подскаже каква ще е развръзката в Европа , а при нас се чака дали пазара ще направи ново дъно.
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Всичко е така, много кофти, търпиме загуби! Само да те питам в какво се изразяват т.н. "маркери" за спиране на спада, за да има и нещо поучително в поста?
Знаеш ли,не съм злонамерен.Но не ми се иска отново да дискутираме неща,за които сме си говорили в миналото.Фиксирано е в архива и нямам нужда да се доказвам за нещо пред някого.И тъй като предполагам,че нито си нов във форума,нито си наивен......Е,бъди здрав.
P.S.:Дъното ще си проличи.Като го усетя,ще го споделя.Техническият анализ е неефикасен.
Ей това е ужасното тук! Питаш конкретно за нещо дали е вярно - 0 отговори, питаш за коефициенти и аргументи - 0 отговори, питаш за "маркери" - 0 отговори!
А за простотии, обиди и простащини са първа писта - по 3, 4, 5 000 отговора!
Много отчайващо, много ниско ниво!
31.10.2011 341.63
дата........................ SOFIX
1.11.2011................. 340.23
2.11.2011................. 336.91
3.11.2011................. 338.28
4.11.2011................. 339.86
7.11.2011................. 338.06
8.11.2011................. 338.04
9.11.2011................. 336.40
10.11.2011................334.47
11.11.2011................333.86
14.11.2011................332.70
15.11.2011................334.04
16.11.2011................332.68
17.11.2011................327.34
18.11.2011................322.80
21.11.2011............... 322.16
22.11.2011............... 322.19
23.11.2001............... 319.88
24.11.2011............... 317.86
25.11.2011............... 313.10 Спад:......................(-)28.53 /19 работни сесии /
Това е само един поглед върху реално случилото се на борсата.За анализ се прилага емпиричен подход. Докато малките кашпировчета доста фриволно обясняват псевдопознанията си,посоката на тренда е ясно очертана.При пълно отсъствие на т,н, "маркери" за спиране на спада.Има ли нещо невярно,Кашпировски.И преди да се опакваш,приеми,че това е много ласкателно обръщение,миличко./От lalka/.
Всичко е така, много кофти, търпиме загуби! Само да те питам в какво се изразяват т.н. "маркери" за спиране на спада, за да има и нещо поучително в поста?
31.10.2011 341.63
дата........................ SOFIX
1.11.2011................. 340.23
2.11.2011................. 336.91
3.11.2011................. 338.28
4.11.2011................. 339.86
7.11.2011................. 338.06
8.11.2011................. 338.04
9.11.2011................. 336.40
10.11.2011................334.47
11.11.2011................333.86
14.11.2011................332.70
15.11.2011................334.04
16.11.2011................332.68
17.11.2011................327.34
18.11.2011................322.80
21.11.2011............... 322.16
22.11.2011............... 322.19
23.11.2001............... 319.88
24.11.2011............... 317.86
25.11.2011............... 313.10 Спад:......................(-)28.53 /19 работни сесии /
Това е само един поглед върху реално случилото се на борсата.За анализ се прилага емпиричен подход. Докато малките кашпировчета доста фриволно обясняват псевдопознанията си,посоката на тренда е ясно очертана.При пълно отсъствие на т,н, "маркери" за спиране на спада.Има ли нещо невярно,Кашпировски.И преди да се опакваш,приеми,че това е много ласкателно обръщение,миличко./От lalka/.
Ъхъ! Говорейки за мафиотски пазар, спомняш ли си това (от 01.07.2010):
Понеже съм нов да попитам: Алън признал ли е за този случай или отрича да е факт?
Всъщност най-добре е той самият да отговори, наистина не знам и не се заяждам.
Коментар