IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • SOFIX е велик – постави световен рекорд! Financial Times

    Едно често забравяно ъгълче на развиващите се пазари постигна най-добрата възвращаемост на инвестициите в акции от началото на 2011 г. - пише в специализираните си страници Financial Times. И това е България.

    Индексът на най-ликвидните български акции нараства най-бързо в целия свят от началото на 2011 г. - категорична е финансовата медия. Изчислено в долари, от началото на годината до 13 май SOFIX е нараснал с 29.23% - нещо невиждано в останалите държави и борси. В левове ръстът на индекса е 22%, но и това е напълно достатъчно, за да се нарече отлично постижение.
    Инвеститорите изглежда са решили, че икономическата ситуация в Югоизточна Европа не е никак толкова зле, както по принцип се счита – коментира FT. Макар че световният рекорд на България е неоспорим, другите борси в региона също не се представят никак зле – 27.58% преизчислен в долари ръст за белградския индекс BELEX, 20.76% доларов ръст за BUX в Будапеща /виж таблицата най-долу/.
    Пръв в света през 2011 г. по растеж, преизчислен в долари, SOFIX отстъпва само на индекса в Замбия, отчитайки стойността в местна валута – продължава да ни хвали FT.
    Още по-поразително е, че борсите в Полша, Румъния и Унгария растат също и благодарение на плаващия курс на валутите си – докато завързаното за евро българско левче е поскъпнало само с 8% от началото на годината спрямо долара.
    Изненадани сме – признават лондонските финансисти. „Имаше много лоши новини, икономическият натиск в региона също беше сериозен“. Но заради помощта от ЕС и МВФ и активността на чуждестранните банки в региона, които са се разбрали помежду си да не изтеглят капитали, ситуацията видимо се е подобрила.
    Още през лятото на 2009 г. е станало ясно, че регионът ще избегне финансовият крах – споходил Ирландия, Гърция и Португалия, така че инвеститорите, ловящи на дъното, са надушили възможностите.
    Специално за България се посочва, че равнището на публичния и частния дълг е ниско, както и доходността на 10 – годишните ДЦК е паднала от 3.8% през декември до 3.2%. Януари се е оказал повратна точка за регионалните борси.
    Много хубаво не е на хубаво
    Какво можем да очакваме? Стабилността не означава растеж, подмята FT. Икономическото възстановяване в региона е доста слабо и зависи от експорта за Германия. Кредитната експазния също остава ниска.
    А я има и дългата сянка на Гърция – гръцките банки контролират около 35% от банковите активи в България и 20% в Румъния. Ако гръцката криза пламне отново, ще има шокове в региона.

    От друга страна, съседни силни играчи като Турция и Русия са дали признаци, че искат да си вкарат парите тук. Но ако това се случи, ще е бавен и несигурен процес.

    Не следва да се обиждаме, че един от основните експерти по балкански и български фондови пазари в Британия е компанията Exotix. Лидерът й съветва в момента да се продават активи в България и Румъния и да се купуват в Сърбия. Ако инвеститорите послущат съвета му, последиците ще са драматични – подхвърля автора на FT.

    “Каквото се качва бързо, може тъкмо толкова бързо да започне да се движи в обратна посока“. Борсите в ЮИ Европа като правило са малки, като капитализацията на борсата в България е само 2.2 млрд. долара /бел. ред. ?!/
    Дори Румъния с капитализация от 20.5 млрд. долара и Унгария с 33.3 млрд. са мнного по-малки от борсата във Варшава с капитализация от 177 млрд. долара. Няма да е нужно много усилие – разсъждава експертът – пазарът да обърне посоката си, особено ако много инвестиции се контролират от бързи в решенията си чужди фондови мениджъри. Заключението му: Балканите никога не са били лесно място за инвеститорите.
    Last edited by модератор; 18.05.2011, 17:11.

    Коментар


    • Още малко инфо от в.Пари

      Коментар


      • Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнение
        Сега ще лъсне грозната истина хахахаха
        нищо чудно, хаха
        търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански

        Коментар


        • МС прие концепцията за интеграция на ЦД и БФБ

          МС прие концепцията за интеграция на ЦД и БФБ
          06 Април 12:53
          Документът определя насоките за организация, провеждане и приключване на интеграцията>
          Правителството прие концепция за интеграция на Българска фондова борса АД и Централен депозитар АД в европейските и световни финансови пазари и възложи на вицепремиера и министър на финансите изпълнението и контрола по изпълнение на концепцията, съобщават от правителствената пресслужба.

          Документът определя насоките за организация, провеждане и приключване на интеграцията на БФБ и ЦД чрез приватизация, която да осигури тяхното бъдещо стабилно и ефективно управление, а в резултат на това - и развитие на българския капиталов пазар като цяло. Консолидацията има три основни цели:

          - развитие на българския капиталов пазар и гарантиране на неговото бъдеще сред европейските пазари;

          - изграждане на по-ликвиден и по-надежден борсов пазар, с по-ефективна инфраструктура и практики, напълно хармонизирани с най-добрите международни стандарти;

          - утвърждаване на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона.

          Развитието на българския капиталов пазар е основният приоритет, залегнал в приетата от ръководството на Българска фондова борса - София АД стратегия за развитието на БФБ за периода 2010-2012 г. Правителството подкрепя тази цел като приоритетна, тъй като модерният и ефективно работещ капиталов пазар е фактор за българската икономика с пряко отражение върху икономическия растеж и финансовата стабилност.

          Развитието на ликвиден и надежден пазар, възстановяването на доверието на местните и чуждестранните инвеститори, въвеждането на атрактивни борсови продукти и повишаването на сигурността на борсовата търговия изискват постоянна хармонизация с европейските стандарти и активна и последователна политика от страна на участниците в капиталовия пазар, в т. ч. на държавата.

          Осъществяването на тази цел е неизбежно свързано с интегрирането на българския капиталов пазар с голям световен или европейски капиталов пазар.

          Коментар


          • Сега ще лъсне грозната истина хахахаха

            Коментар


            • Съобщение от БФБ-София
              Предприети действия по проучване на интерес за участие в приватизационна процедура на
              БФБ-София
              Във връзка с интервю на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков пред агенция Reuters
              относно бъдещето на Българска фондова борса – София АД, бихме искали да потвърдим, че в изпълнение на
              Стратегията на БФБ, ръководството й е предприело действия по първоначално проучване на наличието на
              интерес от страна на стратегически инвеститори – водещи борсови оператори.
              Към настоящият момент са проявили интерес за участие в приватизационна процедура няколко компании,
              с представители на които са проведени предварителни срещи с цел идентифициране на интерес към българския
              капиталов пазар.
              Водените срещи са предварителни, с информативна цел и нямат характер на водене на преговори за
              придобиване на дружество.
              Повече информация ще бъде оповестена при официалното стартиране на процедура по приватизация
              на дела на МФ в БФБ.
              Дата на публикация: 22.02.2011 г.
              ➊обединени хумусно-минерални права➋платена! данъчна амнистия
              ᴏᴚ☠

              Коментар


              • Първоначално изпратено от niki5 Разгледай мнение
                е кво и на XETRA? на крив хуи и ...
                +101

                Коментар


                • Първоначално изпратено от niki5 Разгледай мнение
                  е кво и на XETRA? на крив хуи и ...
                  скъпичка...нищо друго!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nabludatel63 Разгледай мнение
                    Илкова и Папазов да връщат комисионните, и с техните пари да се прави новата инвестиция! XETRA е тяхно дело и сега ще се наложи да търпим последствията им от дълновидните им управленски решения!
                    е кво и на XETRA? на крив хуи и ...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от nabludatel63 Разгледай мнение
                      Илкова и Папазов да връщат комисионните, и с техните пари да се прави новата инвестиция! XETRA е тяхно дело и сега ще се наложи да търпим последствията им от дълновидните им управленски решения!
                      +1

                      с лихвите
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
                        Тука имаше мечти за дивиденти в близко бъдеще, но може би вместо това ще трябва да се купува нова платформа. Незнам каква би била цената на нова платформа и дали БФБ има толкова пари или ще трябва кредит?

                        Илкова и Папазов да връщат комисионните, и с техните пари да се прави новата инвестиция! XETRA е тяхно дело и сега ще се наложи да търпим последствията им от дълновидните им управленски решения!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнение
                          Малко размисли относно способността на българите винаги да уцелваме потъващите кораби:

                          тва е един пример как една хубава борса сте баде сасиапана от една малоумна борса като NYSE, koato e скапа и неефикасна. дано онези курви от NYSE им доиде акала. Eurex, Xetra, Clearstream са платформи на които NYSE не моге да стапи и малкиа си праст. NYSE Euronext can't even clear its own trades

                          Коментар


                          • Тука имаше мечти за дивиденти в близко бъдеще, но може би вместо това ще трябва да се купува нова платформа. Незнам каква би била цената на нова платформа и дали БФБ има толкова пари или ще трябва кредит?

                            Коментар


                            • Малко размисли относно способността на българите винаги да уцелваме потъващите кораби:

                              Бъдещето на Xetra е под въпрос
                              дарикфинанс

                              Според информация на FT Deutschland, сливането между борсата във Франкфурт и NYSE Euronext има изгледи да доведе до закриването на търговската платформа Xetra.

                              Търговията с акции в Европа е предвидено да се води с единна система за поръчки – показала е презентация на двете борси и изглежда електронната система Xetra ще стане излишна.

                              Зад тези планове стои намерението на борсовите оператори, в бъдеще да управляват цялата търговия с акции от Ню Йорк. Това ще наклони везните в полза на системата на САЩ, тъй като NYSE Euronext вече е въвела еднаква система за поръчки в търговските си центрове в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон.

                              Банките и брокерите вече се страхуват, че промяната ще донесе значителни разходи. Шефът на Baader Bank, Уто Баадер, заявява: за нас ще стане по-скъпо ако системата се смени. Според нас Xetra е най-добрата система....

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от kravata_mu Разгледай мнение
                                Да чакаме ли изригване тук?

                                NYSE Euronext потвърди, че води преговори за сливане с Deutsche Boerse*
                                http://www.investor.bg/news/article/112299/338.html
                                Ако след сливането на двете дружества, новото бъде погълнато от БФБ ще има голямо изригване

                                Коментар

                                Working...
                                X