IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

мерси за отговора, но той не отговаря на въпросите:
    1. Защо по-ясно не се публикуват резултатите по отделните бизнеси?
    2. Защо фондовата борса напоследък има само загуби? Преди години, преди да се влее БНЕБ, си правеше някакви печалби.
    3. От какво по-точно са тези лихви? Защо миналата година ги е нямало? Дали да се очакват и за напред?
    4. Защо някои ИП вземат такса съхранение на парични средства, други - не . И кои не вземат? Големите и по-попуярни вземат, може би в това се крие причината - тези които не вземат нещо друго им куца
    На първия въпрос не мога да ти отговоря.
    На втория - причините са че няма критичния минимум оборот, който да плаща заплатите за персонала и другите разходи. При този бизнес пределния приход носи ниски пределни разходи, тоест повечето разходи за фиксирани и ти трябва обем за да си на печалба. Преди години имаше повече оборот, а и заплатите бяха много по-ниски.
    На третия въпрос - лихвите са от депозити и от РЕПО. По депозитите допреди 1 година лихвите бяха отрицателни, сега вече са положителни, а енергийната борса държи голям обем парични средства. От второто тримесечие се появиха РЕПО сделки, които за мен са непонятни и може би е редно борсата да обясни техния характер.
    На четвъртия въпрос мога да ти отговоря на лично съобщение - не искам да правя реклама на никой ИП.

Коментар

• Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

Два са бизнесите - фондовата борса и енергийната борса. За състоянието на първия можеш да се ориентираш по неконсолидирания отчет и то е плачевно - оперативна загуба от 0.5 млн.лв. Добре че енергийната борса им е превела дивидент, за да не изглежда твърде зле положението.
      За представянето на енергийната борса можеш да се ориентираш от консолидирания отчет - двете дружества нямат много вътрешно групови елиминации освен приходите от дивиденти и евентуално счетоводни и финансови услуги. Приходите от лихви са от енергийната борса.

Не всички ИП вземат такса съхранение на парични средства. На мен не ми вземат
      мерси за отговора, но той не отговаря на въпросите:
      1. Защо по-ясно не се публикуват резултатите по отделните бизнеси?
      2. Защо фондовата борса напоследък има само загуби? Преди години, преди да се влее БНЕБ, си правеше някакви печалби.
      3. От какво по-точно са тези лихви? Защо миналата година ги е нямало? Дали да се очакват и за напред?
      4. Защо някои ИП вземат такса съхранение на парични средства, други - не . И кои не вземат? Големите и по-попуярни вземат, може би в това се крие причината - тези които не вземат нещо друго им куца

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
        добре де, тук не мога да видя печалбите по отделните бизнеси?! Да погледнат как световните компании изнасят данните си така, че хора непрофесионалисти веднага виждат основните бизнеси как вървят! Нека БФБ даде пример на останалите тук да изнасят прозрачно данните!
        Борсата пак ли е на загуба? Ако не бяха приходите от лихви(от къде са те?) резултата е по-слаб от миналата година. Не мога да проумея как може борсата да е на загуба.?!?
        Два са бизнесите - фондовата борса и енергийната борса. За състоянието на първия можеш да се ориентираш по неконсолидирания отчет и то е плачевно - оперативна загуба от 0.5 млн.лв. Добре че енергийната борса им е превела дивидент, за да не изглежда твърде зле положението.
        За представянето на енергийната борса можеш да се ориентираш от консолидирания отчет - двете дружества нямат много вътрешно групови елиминации освен приходите от дивиденти и евентуално счетоводни и финансови услуги. Приходите от лихви са от енергийната борса.

Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
        Защо ИП в България взимат такси съхранение на парични средства докато международни ИП плащат лихви за паричните средства ?!?
        Не всички ИП вземат такса съхранение на парични средства. На мен не ми вземат

Коментар

• добре де, тук не мога да видя печалбите по отделните бизнеси?! Да погледнат как световните компании изнасят данните си така, че хора непрофесионалисти веднага виждат основните бизнеси как вървят! Нека БФБ даде пример на останалите тук да изнасят прозрачно данните!
          Борсата пак ли е на загуба? Ако не бяха приходите от лихви(от къде са те?) резултата е по-слаб от миналата година. Не мога да проумея как може борсата да е на загуба.
          Защо ИП в България взимат такси съхранение на парични средства докато международни ИП плащат лихви за паричните средства ?!?

Коментар

• Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение
            Маню изкара зайче от ръкава

1. Приходи от лихви 2-1710 3 138 153
            мурафети всякакви знае

Коментар

• Маню изкара зайче от ръкава

1. Приходи от лихви 2-1710 3 138 153

Коментар

• Първоначално изпратено от Майната
                всичко едноцифрено си е подарък

И то ще бъде прегазено (едноцифреното), щом пушката пукне с нови 0,50/акц.
                А прегради няма в този глад за кеш...

Коментар

• Ще го кажа кратко и ясно - много ми е гот!

Коментар

• Първоначално изпратено от Майната Разгледай мнение
                    приличен консолидиран отчет ) ще има за убав дивидент догодинка
                    Не приличен, а отличен бих казал...

Коментар

• приличен консолидиран отчет ) ще има за убав дивидент догодинка
                      Last edited by Майната; 29.08.2023, 09:37.
                      Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Напълно съм съгласен с Вас колега. Аз също не гледам на разговора ни като спор, а като аргументиран разговор.

Успешна седмица и от мен!

Коментар

• Привет,

ще отговоря без да ползвам quote, за да не останете в впечатлението, че има елемент на спор. Уважавам мнението на колегата и очакването му за краткосрочен спад. Времето ще покаже, за мен няма да бъде проблем, а възможност за допълване, ако изобщо се случи..

Аз също не съм специалист по търговия с ел.енергия, но се старая да съм запозанат с нещата, в които инвестирам, с което мисля отговарям защо съм реферирал SIDC.

Относно битовите и новите GW, има го в ПВУ версия 1.5 /06.04.2022г

https://www.nextgeneration.bg/14

стр. 102 - Реформа 6: Стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ
                          ...
                          "В допълнение, измененията в съответното първично и/или вторично законодателство ще премахнат бариерите и ще въведат специфична регулаторна и подкрепяща рамка за изграждане, свързване и експлоатация на съоръжения за съхранение на електроенергия. Очаква се този елемент от реформата да подпомогне изпълнението на инвестиция 8. В резултат на тези действия най-малко 3 500 MW нови ВЕИ мощности (вятърни и слънчеви) в сравнение със съществуващите ще бъдат въведени в експлоатация и свързани към мрежата до 30 юни 2026 г."
                          ...

стр. 106 - Реформа 8: Либерализация на пазара на електрическа енергия

т.4 - Либерализация на пазара на дребно (Q4/2025)

"В този сегмент от реформата са включени 2 отделни стъпки:
                          - с транспонирането на разпоредбите на Директива 2019/944 в националното законодателство България планира да определи критерии за идентифициране на домакинствата в положение на енергийна бедност и уязвимите потребители, вземайки предвид критериите в Директивата, като ниски доходи, високи енергийни разходи като дял от наличните доходи и ниска енергийна ефективност. Тази стъпка ще се осъществява като част от Реформа 2 (Q4/2022);
                          - постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти, в условията на либерализиран пазар на електроенергия на едро в два последователни етапа (през 2023 г. и 2025 г.) и прекратяване на определянето на енергийни квоти за доставка на регулиран пазар от КЕВР. През преходния период КЕВР ще определя регулирани цени за крайните снабдители, които ще купуват електроенергията на свободния пазар, в съответствие с изискванията на чл. 5 от Директива (ЕС) 2019/944. (Q4/2025)."

Без препоръки.

С пожелания за успешна нова седмица към всички на БФБ!

Коментар

• Първоначално изпратено от compmanbg Разгледай мнение
                            Колеги, няколко ремарка към последнта дискусия...

...Нетират се различни сегменти, което според мен не е правилно, най-малкото защото разликата в тарифирането е значиетлна и като резултат може да се компенсира изоставащия сегмент....

Напълно съм съгласен с Вас. Има разлика в тарифите, като намаления обем е при по ниско тарифирания, а увеличението при по-високо тарифирания. Ако направите сметка и на двата обема при по-високите от двете тарифи се получава 60к положителна разлика, не съм си правил труда да смятам намаления обем с по-ниската тарифа, а увеличения с по-високата как би се получила разликата, като тя ще е по-голяма в положителен аспект. Обаче, цитирания от Вас текст е в коренно различен контеккст, а именно, че с намаляването на цените, се загубва динамиката и количествата намаляват.

... Бърз поглед тук показва всъщност, че броя на сделките непрекъснато расте...

Сигурен съм, че осъзнавате, че това не води до положителен резултат! Не знам защо изобщо го гледате?

И нещо друго интересно...видно е че, в Европа единствено Западните Балкани и Швейцария не са интегрирани. Отваряме Q1 consolidated и четем:
                            "Проекта за интеграция с пазара на Република Северна Македония, въпреки бавния напредък, е част от
                            стратегическата цел пред пазарния оператор, а именно, завършване на първия по вида си проект за
                            обединение на пазар на страна член на ЕС, с такъв на страна от западните балкани, т.е. преодоляване
                            на проблема свързан със законодателната рамка."
                            Оказава се, че IBEX не стои никак зле в този труден бизнес /за пример третия НОПЕ в Холандия не тръгна от първия път/
                            https://ibex.bg/2023/06/15/sidc-неус...sterdam-еtpa/

Както казах не съм специалист по търговия с ел. енергия и не мога да коментирам това!

....Вече споменахме битовите, нови GW по ПВУ, падежиране на ДКЦ...

Битовите абонати са коя година? Новите Гигавати са коя година? Мнението, което изразявам е, че в КРАКОСРОЧЕН хоризонт очаквам спад в цената!

Успех на всички!
                            Last edited by Key Ru; 27.08.2023, 19:12.

Коментар

• Колеги, няколко ремарка към последнта дискусия...

Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

... Бърз поглед няколко поста по-надолу в този на колегата intellect показва едни 190GWh по-малко за първите 7 месеца...
                              Нетират се различни сегменти, което според мен не е правилно, най-малкото защото разликата в тарифирането е значиетлна и като резултат може да се компенсира изоставащия сегмент.

https://ibex.bg/членство/такси/

Тук почти всичко е публично и като количество и като цени/такси. Както е отбелязал друг колега това е в радара на фондовете в търсене на по-добра доходност , защото позволява сравнително адекватен cashflow predict.

...В този бизнес до колкото знам има и такси за пренос през мрежите, така че за някои чужди клиенти, ако в миналото при по-високите цени е имало икономическа обусновка да купиш ел. енергия тук да платиш такса за пренос през няколко държави и да я продадеш на някой друг пазар с печалба, то сега струва ми се тези възможности са силно ограничени от липсата на голяма динамика в цените. Поправете ме, ако греша!
                              Ще си позволя да го направя. Бърз поглед тук показва всъщност, че броя на сделките непрекъснато расте /Number of trades per quarter/.

https://www.entsoe.eu/network_codes/...entation/sidc/

И нещо друго интересно...видно е че, в Европа единствено Западните Балкани и Швейцария не са интегрирани. Отваряме Q1 consolidated и четем:

"Проекта за интеграция с пазара на Република Северна Македония, въпреки бавния напредък, е част от
                              стратегическата цел пред пазарния оператор, а именно, завършване на първия по вида си проект за
                              обединение на пазар на страна член на ЕС, с такъв на страна от западните балкани, т.е. преодоляване
                              на проблема свързан със законодателната рамка."

Оказава се, че IBEX не стои никак зле в този труден бизнес /за пример третия НОПЕ в Холандия не тръгна от първия път/
                              https://ibex.bg/2023/06/15/sidc-неус...sterdam-еtpa/

... Същевременно БФБ отчита по-големи разходи за собствената си дейност тази година...
                              В Q2 индивидуалния ОПП YoY всъщност е повече от приличен, имаме и 259 бона инвестиция. Ако искаме да расте, трябва да платим цената.

Вече споменахме битовите, нови GW по ПВУ, падежиране на ДКЦ...без препоръки.

Успех на всички!
                              Last edited by compmanbg; 26.08.2023, 23:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение

И аз мисля така, плюс несигурността около бъдещите правителства идните година две.
                                кои са според Вас по-атрактивните места за инвестиции на този етап?
                                според мен илевън и донякъде доверие, но и двете са с хоризонт 2-3 години поне.
                                Шели груп и аз съм с дългосрочен хоризонт.

Коментар

Working...
                                X