Първоначално изпратено от Zdravko74
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БФБ-София АД (BSE)
Collapse
X
-
-
Абе колеги чудя ви се вие само в няколко компании ли инвестирате и навсякъде бързи спекулативни печалби ли очаквате ? След като енергийната борса се вля в БФБ акциите станаха със сигурен и добър дивидент. Вярно държавно е и изненади винаги може да се случат, но пък и 50то%/а може и повече/ дивидент с оглед нуждите на бюджета едва ли скоро ще отпаднат.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Напълно съм съгласен с Вас, ама тези пари ще влезнат в БФБ догодина (ако няма авансов дивидент, както споменах) и ще се разпределят, като дивидент на акционерите на БФБ 2025. За мен лично има по-добри места за парите!
Аз ще съм hold за момента, обаче. С ордер за покупка в ниското. Защото -
- Това, че бяха обезценени вземанията, въпреки че е малко вероятно, не значи че не може да видим извънредни приходи в близко бъдеще.
- Предвидимостта на дивидентната политика/мин. 50% от печалбата/ прави акцията атрактивна за фондовете с цел диверсификация на активите им.
- Излизането на битовите потребители на свободния пазар със сигурност ще увеличи и оборота/печалбата/на БНЕБ.
- Слуховете /слухове само !/ за продажба на част от държавния пакет на чужд инвеститор.
Здраве и успехи, желая!
И без горното да се приема като препоръка, разбира се!
- 1 like
Коментар
-
Напълно съм съгласен с Вас, ама тези пари ще влезнат в БФБ догодина (ако няма авансов дивидент, както споменах) и ще се разпределят, като дивидент на акционерите на БФБ 2025. За мен лично има по-добри места за парите!
кои са според Вас по-атрактивните места за инвестиции на този етап?
според мен илевън и донякъде доверие, но и двете са с хоризонт 2-3 години поне.
Коментар
-
Първоначално изпратено от cba Разгледай мнение
Мин год обезценихме, каквото имахме за обезценка.
Очаквам т.г.+2 млн/поне/ повече
Коментар
-
Колега, отчитам го разбира се, даже като 100% и точно поради тази причина очаквам тези по-ниски цени. Консолидирания резултат за миналата година е с 2млн. по-малко от предходната, така че очаквам по-малко приходи от БНЕБ тази година. Същевременно БФБ отчита по-големи разходи за собствената си дейност тази година. Очаквам печалба на акция около 70ст, на фона на 1,04. Разбира се винаги има възможност за авансови дивиденти от БНЕБ или разпределяне на дивидент от паричната маса, които има самото БФБ. Дивидент от 70ст при сегашните цени е в рамките на 7-8% доходност, което не е зле, ама имахме цени в диапазона 8,40-8,60 при печалба 1,04 на акция. Това ме води към мислите за тест на това ниво.
Очаквам т.г.+2 млн/поне/ повече
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Колега интересно ми е дали вземаш на предвид гарантирания дивидент от 50-100% ? Аз също не разбирам от енергетика, но гледайки нещата през дивидента ми е трудно да видя по ниски цени !Last edited by Key Ru; 25.08.2023, 12:17.
- 1 like
Коментар
-
Колега, не мисля да влизам в спор с Вас, тъй като не съм спициалист по търговия на електроенергия. Бих си позволил да изкажа малко лаишко мнение, базирано на някакви мои представи за бизнеса. Бърз поглед няколко поста по-надолу в този на колегата intellect показва едни 190GWh по-малко за първите 7 месеца. Уравнението има две страни и когато говорим за предлагането, за да могат да бъдат продадени по-големите количества първо трябва да бъдат произведени. Каквато и да било инсталация не се изгражда за ден два, а за малко по-дълъг период. Относно другата част на уравнението търсенето, вътрешния пазар да кажем е относително константна величина и това което може да повлияе е едно външното търсене. В този бизнес до колкото знам има и такси за пренос през мрежите, така че за някои чужди клиенти, ако в миналото при по-високите цени е имало икономическа обусновка да купиш ел. енергия тук да платиш такса за пренос през няколко държави и да я продадеш на някой друг пазар с печалба, то сега струва ми се тези възможности са силно ограничени от липсата на голяма динамика в цените. Поправете ме, ако греша!
Мнението, което изказвам за компанията (БФБ) е, че в краткосрочен хоризонт (тази година) трудно ще успе да подобрят нивото на печалбата и поради тази причина очаквам спад на цената.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майната Разгледай мнение
точно обратното епо-ниски цени
по-големи количества
и следователно по-големи приходи и печалба на енергийната
Мнението, което изказвам за компанията (БФБ) е, че в краткосрочен хоризонт (тази година) трудно ще успе да подобрят нивото на печалбата и поради тази причина очаквам спад на цената.
Коментар
-
Това, което имам превид е цените на електроенергията. Охлаждането на цените със сигурност отнема от динамиката на пазара и поради тази причина не можем да очакваме огрмен ръст на печалбата
Само размисли, без препоръки.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Това, което имам превид е цените на електроенергията. Охлаждането на цените със сигурност отнема от динамиката на пазара и поради тази причина не можем да очакваме огрмен ръст на печалбатапо-ниски цени
по-големи количества
и следователно по-големи приходи и печалба на енергийната
Умереният риск винаги печели !))))))
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение
Чак далеч не сме. Сумарно за седемте месеца на годината имаме 5% спад на изтъргувания обем на "Ден напред" или 857 GWh по-малко. На "В рамките на деня" имаме 120% ръст или 668 GWh повече. На мен това не ми изглежда като далеч. Или нещо друго имаш предвид?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майната Разгледай мнениекомисионните на енергийнатаса на база количества а не на обеми
?
отделно дивидента от енергийната се връща пак и т.н
а за на Мурафетовинвестициите по-добре да ги няма
- 1 like
Коментар
Коментар