IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
    Абе колеги чудя ви се вие само в няколко компании ли инвестирате и навсякъде бързи спекулативни печалби ли очаквате ? След като енергийната борса се вля в БФБ акциите станаха със сигурен и добър дивидент. Вярно държавно е и изненади винаги може да се случат, но пък и 50то%/а може и повече/ дивидент с оглед нуждите на бюджета едва ли скоро ще отпаднат.
    Колега, различните инвеститори имат различни подходи. Широко и диверсифицирано портфолио, като Вашето е препоръчително и устойчиво решение. Да и аз съм за диверсифицирано портфолио, ама като видя някъде по-голям потенциал, би било грешка според мен да не го използвам! Аз през годините съм инвестирал в различни компании, винаги дългосрично, а не на бързо. Тази дискусия започна от едно мое мнение, че според мен ще има по-ниски нива тук. Не казвам, че компанията е лоша, напротив има монопол, даже в две направления. Единия от двата не е много печеливш, ама надявам се в бъдеще да стане. Да излязох от компанията, влагайки средствата си в друга компания, която според мен имаше много по-голям потенциал за положително развитие и да в бъдеще бих търсил добри нива за вход тук отново, с нови мои приходи, не да заменя позицията, в която влязох.... Въпреки, че на моменти се чудя дали да не вкарам всичко в единствената компания, която лети и няма друга като нея. Това е за друга тема, ама тази друга компания ми е донесла най-голямото увеличение в активите ми.

Коментар

• Абе колеги чудя ви се вие само в няколко компании ли инвестирате и навсякъде бързи спекулативни печалби ли очаквате ? След като енергийната борса се вля в БФБ акциите станаха със сигурен и добър дивидент. Вярно държавно е и изненади винаги може да се случат, но пък и 50то%/а може и повече/ дивидент с оглед нуждите на бюджета едва ли скоро ще отпаднат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Напълно съм съгласен с Вас, ама тези пари ще влезнат в БФБ догодина (ако няма авансов дивидент, както споменах) и ще се разпределят, като дивидент на акционерите на БФБ 2025. За мен лично има по-добри места за парите!
        Разбира се, напълно е възможно развитието на нещата тук да се развият по твоя сценарий- да видим спад до към 8.5, което да ти позволи да влезеш на по-ниски нива, през което време си успял и да направиш профит от друга позиция.
        Аз ще съм hold за момента, обаче. С ордер за покупка в ниското. Защото -
        - Това, че бяха обезценени вземанията, въпреки че е малко вероятно, не значи че не може да видим извънредни приходи в близко бъдеще.
        - Предвидимостта на дивидентната политика/мин. 50% от печалбата/ прави акцията атрактивна за фондовете с цел диверсификация на активите им.
        - Излизането на битовите потребители на свободния пазар със сигурност ще увеличи и оборота/печалбата/на БНЕБ.
        - Слуховете /слухове само !/ за продажба на част от държавния пакет на чужд инвеститор.
        Здраве и успехи, желая!
        И без горното да се приема като препоръка, разбира се!

Коментар

Напълно съм съгласен с Вас, ама тези пари ще влезнат в БФБ догодина (ако няма авансов дивидент, както споменах) и ще се разпределят, като дивидент на акционерите на БФБ 2025. За мен лично има по-добри места за парите!
          И аз мисля така, плюс несигурността около бъдещите правителства идните година две.
          кои са според Вас по-атрактивните места за инвестиции на този етап?
          според мен илевън и донякъде доверие, но и двете са с хоризонт 2-3 години поне.

Коментар

• Първоначално изпратено от cba Разгледай мнение

Мин год обезценихме, каквото имахме за обезценка.
            Очаквам т.г.+2 млн/поне/ повече

Коментар

Колега, отчитам го разбира се, даже като 100% и точно поради тази причина очаквам тези по-ниски цени. Консолидирания резултат за миналата година е с 2млн. по-малко от предходната, така че очаквам по-малко приходи от БНЕБ тази година. Същевременно БФБ отчита по-големи разходи за собствената си дейност тази година. Очаквам печалба на акция около 70ст, на фона на 1,04. Разбира се винаги има възможност за авансови дивиденти от БНЕБ или разпределяне на дивидент от паричната маса, които има самото БФБ. Дивидент от 70ст при сегашните цени е в рамките на 7-8% доходност, което не е зле, ама имахме цени в диапазона 8,40-8,60 при печалба 1,04 на акция. Това ме води към мислите за тест на това ниво.
              Мин год обезценихме, каквото имахме за обезценка.
              Очаквам т.г.+2 млн/поне/ повече

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Колега интересно ми е дали вземаш на предвид гарантирания дивидент от 50-100% ? Аз също не разбирам от енергетика, но гледайки нещата през дивидента ми е трудно да видя по ниски цени !
                Колега, отчитам го разбира се, даже като 100% и точно поради тази причина очаквам тези по-ниски цени. Консолидирания резултат за миналата година е с 2млн. по-малко от предходната, така че очаквам по-малко приходи от БНЕБ тази година. Същевременно БФБ отчита по-големи разходи за собствената си дейност тази година. Очаквам печалба на акция около 70ст, на фона на 1,04. Разбира се винаги има възможност за авансови дивиденти от БНЕБ или разпределяне на дивидент от паричната маса, които има самото БФБ. Дивидент от 70ст при сегашните цени е в рамките на 7-8% доходност, което не е зле, ама имахме цени в диапазона 8,40-8,60 при печалба 1,04 на акция. Това ме води към мислите за тест на това ниво.
                Last edited by Key Ru; 25.08.2023, 12:17.

Коментар

Колега, не мисля да влизам в спор с Вас, тъй като не съм спициалист по търговия на електроенергия. Бих си позволил да изкажа малко лаишко мнение, базирано на някакви мои представи за бизнеса. Бърз поглед няколко поста по-надолу в този на колегата intellect показва едни 190GWh по-малко за първите 7 месеца. Уравнението има две страни и когато говорим за предлагането, за да могат да бъдат продадени по-големите количества първо трябва да бъдат произведени. Каквато и да било инсталация не се изгражда за ден два, а за малко по-дълъг период. Относно другата част на уравнението търсенето, вътрешния пазар да кажем е относително константна величина и това което може да повлияе е едно външното търсене. В този бизнес до колкото знам има и такси за пренос през мрежите, така че за някои чужди клиенти, ако в миналото при по-високите цени е имало икономическа обусновка да купиш ел. енергия тук да платиш такса за пренос през няколко държави и да я продадеш на някой друг пазар с печалба, то сега струва ми се тези възможности са силно ограничени от липсата на голяма динамика в цените. Поправете ме, ако греша!

Мнението, което изказвам за компанията (БФБ) е, че в краткосрочен хоризонт (тази година) трудно ще успе да подобрят нивото на печалбата и поради тази причина очаквам спад на цената.
                  Колега интересно ми е дали вземаш на предвид гарантирания дивидент от 50-100% ? Аз също не разбирам от енергетика, но гледайки нещата през дивидента ми е трудно да видя по ниски цени !

Коментар

• Първоначално изпратено от Майната Разгледай мнение

точно обратното е по-ниски цени по-големи количества и следователно по-големи приходи и печалба на енергийната
                    Колега, не мисля да влизам в спор с Вас, тъй като не съм спициалист по търговия на електроенергия. Бих си позволил да изкажа малко лаишко мнение, базирано на някакви мои представи за бизнеса. Бърз поглед няколко поста по-надолу в този на колегата intellect показва едни 190GWh по-малко за първите 7 месеца. Уравнението има две страни и когато говорим за предлагането, за да могат да бъдат продадени по-големите количества първо трябва да бъдат произведени. Каквато и да било инсталация не се изгражда за ден два, а за малко по-дълъг период. Относно другата част на уравнението търсенето, вътрешния пазар да кажем е относително константна величина и това което може да повлияе е едно външното търсене. В този бизнес до колкото знам има и такси за пренос през мрежите, така че за някои чужди клиенти, ако в миналото при по-високите цени е имало икономическа обусновка да купиш ел. енергия тук да платиш такса за пренос през няколко държави и да я продадеш на някой друг пазар с печалба, то сега струва ми се тези възможности са силно ограничени от липсата на голяма динамика в цените. Поправете ме, ако греша!

Мнението, което изказвам за компанията (БФБ) е, че в краткосрочен хоризонт (тази година) трудно ще успе да подобрят нивото на печалбата и поради тази причина очаквам спад на цената.

Коментар

Това, което имам превид е цените на електроенергията. Охлаждането на цените със сигурност отнема от динамиката на пазара и поради тази причина не можем да очакваме огрмен ръст на печалбата
                      Огромен едва ли, но ръст защо не? По ПВУ се очаква изграждане на нови 1.6GW мощности /предимно ВЕИ - всичко над 500kW минава през БНЕБ/. Тук е дълъг маратон, не е спринтово бягане...

Само размисли, без препоръки.

Коментар

Това, което имам превид е цените на електроенергията. Охлаждането на цените със сигурност отнема от динамиката на пазара и поради тази причина не можем да очакваме огрмен ръст на печалбата
                        точно обратното е по-ниски цени по-големи количества и следователно по-големи приходи и печалба на енергийната
                        Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение

Чак далеч не сме. Сумарно за седемте месеца на годината имаме 5% спад на изтъргувания обем на "Ден напред" или 857 GWh по-малко. На "В рамките на деня" имаме 120% ръст или 668 GWh повече. На мен това не ми изглежда като далеч. Или нещо друго имаш предвид?

Коментар

• https://www.bse-sofia.bg/bg/news/id/139543

Коментар

• Отвори се спред 3%, ще стои няколко дни като ветрило и пак ще се сгъне в североизточна посока

Коментар

• Първоначално изпратено от Майната Разгледай мнение
                                комисионните на енергийната са на база количества а не на обеми ?
                                отделно дивидента от енергийната се връща пак и т.н
                                а за на Мурафетов инвестициите по-добре да ги няма

Коментар

Working...
                                X