IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нека все пак се придържаме към темата моля. Диалога е интересен но не му е мястото в тази тема според мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Бъркаш гледната точка. Става дума за свободното движение на стоки и услуги. Щеше да е дискриминация, ако се даваха бонуси само за коли произведени в Германия, но не и за такива произведени в България.
      В нашия случай става дума за равни условия за всички регулирани пазари в ЕС.
      не мисля. Става дума за "свободното движение на ХОРА, стоки и услуги". Бонусите се дават на хората, не на колите или компаниите.

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

по същата логика облекченията/бонусите при покупка на електрически коли, които се даваха в някои европейски страни важат ли и за мен, ако отида да си купя от там кола? Щото, ако не важат ще е дискриминация ...
        Бъркаш гледната точка. Става дума за свободното движение на стоки и услуги. Щеше да е дискриминация, ако се даваха бонуси само за коли произведени в Германия, но не и за такива произведени в България.
        В нашия случай става дума за равни условия за всички регулирани пазари в ЕС.

Коментар

Първоначално облекчението беше само за сделки на български регулиран пазар. С влизането в ЕС трябваше да се хармонизира законодателството -или да се премахне или да се допусне и за всички пазари в ЕС.
          България като член на ЕС е задължена да приведе националното си законодателство в съответствие с правото на Съюза, включително принципите за свободно движение на капитали и недискриминация. Облагането само на доходи от сделки на регулирани пазари извън България би могло да се разглежда като дискриминация спрямо други държави-членки на ЕС

по същата логика облекченията/бонусите при покупка на електрически коли, които се даваха в някои европейски страни важат ли и за мен, ако отида да си купя от там кола? Щото, ако не важат ще е дискриминация ...
          Last edited by petyob; 10.01.2025, 11:18.

Коментар

Key Ru, наистина не мисля, че на данъчното облагане му е мястото в тази тема. Има вече доста информация и специалисти в сферата, https://nula.bg/blog/oblagane-na-doh...goviq-s-akcii/, дори и тема във форума, която възкръсва в началото на всяка година.
            Някой от нещата, които ти е казала одиторката не са точни.
            Благодаря колега!

Прочетох статията и си извадих необходимата информация. Съгласен съм, че не е тук мястото на данъчното облагане, просто разширих обхвата с това какви ползи може да извлече БФБ от съществуващата правна рамка.
            Last edited by Key Ru; 10.01.2025, 12:30.

Коментар

• Ставаш адепт и не ти отива - мога да ти разказвам с часове като как бяха излъгани и наиграни (от глупост, тщеславие, алчност и тн) въпросната "градска левица", пардон, десница - не му е тук времето и мястото. Приеми фактите такива, каквито са - бяха направени промени в Конституцията изцяло в полза на БХ/Свинята, гласувани в коалиция от свинята/бх и умнокрасивитета. И никой друг! Лафчетата за 2-милионна София, Васко ДС-то, който почти загуби от комуноидното цигане, което след това не можа да събере и 1% на следващите избори (т.е. изцяло наказателен вот дори в София), смешките за Шенген и т.н. - ами наистина не са за тук. Мога и телефон да ти оставя да си поговорим, не ми е проблем, защото си умен човек, но дооооооста (емоционално) заблуден - предполагам, че и ти си мислиш същото за мен, все пак пиша грамотно, като за "копейка", а и не ползвам Упорки Здраве и успехи желая, повече няма да разводнявам темата

Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

Груйче, общо взето вярна в текста ти е само граматиката, което пак не е малко. Фактът, че грамотни хора купуват този прочит на събитията най-много играе по емоциите ми

1) Появата на Промяната не е нечий инженеринг, колкото и подобно твърдение да се харесва на широк фронт от публиката - от комплексни конспиратори до обикновени плоскоземци. Появата запълни вакум в общественото пространство, който ИТН остави след два отказа да управлява с широка електорална подкрепа. Хората искат да озаптят Баце и Шиши и в някаква степен го получиха особено в кабинета Петков. Слави обаче реши да влезе в историята с нещо тривиално - пак да предаде избирателите си, а с това и държавата.

2) Не, не приеха. Ако беше така сега Мария Габирел щеше да приключва своята деветка от ротацията.
              ПП и ДБ застрашиха сериозно мафията на Баце в 1/3 България - двумилионна София, Варна, Благоевград и Пазарджик. В София гърчовете и стоновете на "Модела" са най-видими, чегъртането им идва с много шум. ГЕРБ беше изтикан встрани въпреки че имаше хора във втория ешелон плюс няколко министри, но "моделът" не може да работи на 30 или 40% капацитет. Дори тогава ПП и ДБ свършиха адски много работа по развалянето му, отвориха въздушно-капковия Шенген, а после и сухопътният дойде.

3) Това дори няма защо да се коментира. Нито в ротацията Промяната допусна Баце да е най-отпред на сцената, нито сега опасният финт на ДБ доведе до нещо подобно. За Шиши да не говорим. Това, че се обажда през вестник "Телеграф" и "Нова", че той решавал, са циркове адресирани към малограмотната публика и не очаквам вишисти да лапат така въдицата.

4) Промените станаха малоумни, след като ГЕРБ ги модифицира по свой образ и подобие на второ четене. Който е искал, се е запознал с оригиналните предложения и е проследил динамиката на промените. Който не е искал, сега надува вувузелата, че ДБ и ПП развалили Конституцията.
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                Има логика инвестирането в български компании да е освободено от капиталови печалби - щото имаш дял в компании, които си плащат данъците в България. Това е един вид да не плащаш двойно данъци. Но кажете каква е логиката да са освободени от данъци печалбите от инвестиране в европейски акции? Даже Германия и Франция не освобождават инвеститорите в техните икономики, защо пък ние да го правим?
                Първоначално облекчението беше само за сделки на български регулиран пазар. С влизането в ЕС трябваше да се хармонизира законодателството -или да се премахне или да се допусне и за всички пазари в ЕС.
                България като член на ЕС е задължена да приведе националното си законодателство в съответствие с правото на Съюза, включително принципите за свободно движение на капитали и недискриминация. Облагането само на доходи от сделки на регулирани пазари извън България би могло да се разглежда като дискриминация спрямо други държави-членки на ЕС

Коментар

• Key Ru, наистина не мисля, че на данъчното облагане му е мястото в тази тема. Има вече доста информация и специалисти в сферата, https://nula.bg/blog/oblagane-na-doh...goviq-s-akcii/, дори и тема във форума, която възкръсва в началото на всяка година.
                  Някой от нещата, които ти е казала одиторката не са точни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Ъ, такова, дай да видим фактите (сори, офтопик, да се премести в Политика, ако се прецени):

- бяха ли (само)създадени ПП и прикрепените към тях ДБ на база противопоставяне на модела БХ-Корпулентния - бяха (1)
                    - приеха ли да са в коалиция с БХ и Корпулентния, пардон в сглобка с тях, след като се клеха да ги вкарат в затвора - приеха (2)
                    - изпраха и изчистига ли образа на БХ (основно), че и на Корпулентния - изпраха ги до степен днес отново да се говори за правителство на БХ като нещо нормално (3)

Кое от горните ще обориш? Поне едно? А, били са заблудени, те били го направили за Украйнааааа (пардон, на ползу роду), за да не идва зеленият чорап, че той води копейките след себе си и т.н. Е, кажи ми сега, ама право куме в очи - оти ги ручахме жабетата, като сме в изходна позиция. И с БФБ е така - въртим, сучем, накрая пак в изходна позиция и някои виждат нещо оптимистично в това.

П.С. За малоумните промени в Конституцията (4), за които се молиха като да не казвам какво на Корпулентния (и може и в скута да са му седели, не знам), да отварям ли реч? От малоумни, по-малоумни - ако това ни е рИформата, по-добре да си идва пак БХ (както си и дойде де), само че с допълнително дългово бреме от Кокорчо! Ама нали съм копейка, кво да правиш, то още Ботьов го е рекък, че свестните у нас считат за луди...
                    Груйче, общо взето вярна в текста ти е само граматиката, което пак не е малко. Фактът, че грамотни хора купуват този прочит на събитията най-много играе по емоциите ми

1) Появата на Промяната не е нечий инженеринг, колкото и подобно твърдение да се харесва на широк фронт от публиката - от комплексни конспиратори до обикновени плоскоземци. Появата запълни вакум в общественото пространство, който ИТН остави след два отказа да управлява с широка електорална подкрепа. Хората искат да озаптят Баце и Шиши и в някаква степен го получиха особено в кабинета Петков. Слави обаче реши да влезе в историята с нещо тривиално - пак да предаде избирателите си, а с това и държавата.

2) Не, не приеха. Ако беше така сега Мария Габирел щеше да приключва своята деветка от ротацията.
                    ПП и ДБ застрашиха сериозно мафията на Баце в 1/3 България - двумилионна София, Варна, Благоевград и Пазарджик. В София гърчовете и стоновете на "Модела" са най-видими, чегъртането им идва с много шум. ГЕРБ беше изтикан встрани въпреки че имаше хора във втория ешелон плюс няколко министри, но "моделът" не може да работи на 30 или 40% капацитет. Дори тогава ПП и ДБ свършиха адски много работа по развалянето му, отвориха въздушно-капковия Шенген, а после и сухопътният дойде.

3) Това дори няма защо да се коментира. Нито в ротацията Промяната допусна Баце да е най-отпред на сцената, нито сега опасният финт на ДБ доведе до нещо подобно. За Шиши да не говорим. Това, че се обажда през вестник "Телеграф" и "Нова", че той решавал, са циркове адресирани към малограмотната публика и не очаквам вишисти да лапат така въдицата.

4) Промените станаха малоумни, след като ГЕРБ ги модифицира по свой образ и подобие на второ четене. Който е искал, се е запознал с оригиналните предложения и е проследил динамиката на промените. Който не е искал, сега надува вувузелата, че ДБ и ПП развалили Конституцията.

Коментар

• Има логика инвестирането в български компании да е освободено от капиталови печалби - щото имаш дял в компании, които си плащат данъците в България. Това е един вид да не плащаш двойно данъци. Но кажете каква е логиката да са освободени от данъци печалбите от инвестиране в европейски акции? Даже Германия и Франция не освобождават инвеститорите в техните икономики, защо пък ние да го правим?

Коментар

.....Да, търгуват се на нерегулиран пазар, нищо че системата, технологията за търговия може да е същата.
                        Погледни Нвидиа: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/nvidia-corp Търгува се на Open Market
                        Дойче банк: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/deutsche-bank-ag Regulated Markeт Prime Standard
                        Шели: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/shelly-group-se Regulated Markeт Prime Standard
                        Затуй сделките с Дойче банк и Шели са необлагаеми на Ксетра, а тези с Нвидиа са облагаеми. Дори да не търгуваш Нвидиа нa Ксетра, а на Насдак, която е нейната регулирана борса, сделките пак са ти облагаеми, щото не е в ЕС.
                        Тъй че туй, че нещо се търгува в ЕС не приключва въпроса с данъците....
                        Колега, приемам всичко написано от Вас и продължавам разговора с конструктивна цел, не за да споря с Вас.

Имах среща с одиторка от Делойт, специалист в данъчното облагане, като ще се опитам да споделя накратко това, което тя ми каза за декларирането на приходите от търговията с акции. Ако остана неразбран, било от Вас или от някой друг няма проблем да го обясня с повече думи. В данъчните си декларации ние трябва да декларираме приходите, като такива които подлежат на облагане и такива които не подлежат на облагане. Според дамата сделките на еквивалентните пазари (тези от списъка от предишния ми пост) попадат в групата на необлагаемите сделки! - Впоследствие при разглеждането на декларацията ни от данъчен служител, те могат да поискат допълнителна информация от нас, в която да покажем коя сделка на кой пазер е сключена. Следващата стъпка е те да попитат КФН дали даден пазар регулиран или не. КФН им изпращат списъка с регулираните пазари в ЕС и ЕИП и еквивалентните на тях. Това са стъпките, които ми обясни дамата. Би ми било интересно да чуя и Вашето мнение по въпроса?

Струва ми се, че темата е важна дори и да не е в правилната тема и се надявам да не бъда изтрит, но за да вкарам горенаписаното в темата на БФБ, ако даден инструмент например Дойче банк може да бъде закупен и продаден от някой от нас през платформа във Франкфурт и за генерираната печалба няма да дължи данък (напълно законно), защо да го направи през БФБ и да дължи данък? Същото е и с ЕТФ-ите, оставам настрани акциите на компаниите извън ЕС и ЕИП. Има Корейски, Китайски акции и т.н. там може би е по-сложно. Според мен тук е мястото където от БФБ могат да поработят и просто да изравнят силите спрямо другите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Без да твърдя, че съм най-компетентиния човек по темата как правно да се случи това, но КФН приравнява доста пазари на регелиран пазар на база осъществявания контрол, за справка Списък на регулираните пазари от трети държави, изготвен на основание чл. 38, ал. 1, т. 3-5 и т. 7 от ЗДКИСДПКИ - Комисия за финансов надзор и защо да не се поработи в тази посока...
                          Това е списък на регулирани пазари по света, който е за съвсем други цели.
                          То може да ни се иска търговията по всички тях да е необлагаема за български граждани или дори да е необлагаема търговията с всякакви финансови инструменти на всякакви пазари по земното кълбо, ама няма как да стане.
                          Имаме необлагаем доходи от регулирани пазари в България и ЕС и по-добре да си налягаме парцалите щото много лесно ще се присетят...
                          Ако има нещо дето е сбъркано с данъците, то е в ДДС-то

Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
                          Колегата Key Ru бързо ти е отговорил и съм на същото мнение като него ! Това кой пазар ще го приемем за регулиран или за нерегулиран не зависи ли все пак от нашите институции ? Въпрос на решение е мисля !
                          За да се търгува една компания на регулиран пазар тя трябва да отговаря и изпълнява определени изисквания. Най-малкото трябва да публикува проспект, който да се одобри от КФН. После трябва да уведомяват за всичко както го правят нашите компании. Как ги виждаш някоя от компаниите на BSE International да стори това за българските инвеститори

Нима световни компании регистрирани за търговия в Германия или Франция се търгуват нерегулирано ? Регистрирани ли са за търговия в ЕС, регистрирани са ! От там нататък може да се приеме, че се търгуват на регулирани пазари и въпроса приключва !
                          Да, търгуват се на нерегулиран пазар, нищо че системата, технологията за търговия може да е същата.
                          Погледни Нвидиа: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/nvidia-corp Търгува се на Open Market
                          Дойче банк: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/deutsche-bank-ag Regulated Markeт Prime Standard
                          Шели: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/shelly-group-se Regulated Markeт Prime Standard
                          Затуй сделките с Дойче банк и Шели са необлагаеми на Ксетра, а тези с Нвидиа са облагаеми. Дори да не търгуваш Нвидиа нa Ксетра, а на Насдак, която е нейната регулирана борса, сделките пак са ти облагаеми, щото не е в ЕС.
                          Тъй че туй, че нещо се търгува в ЕС не приключва въпроса с данъците.

По надолу бях писал и за нашия пазар Бийм, че в края на тази година изтича освобождаването от данък на капиталовите печалби там. Какъв е проблема всичко да се приравни и да стане регулиран пазар !
                          Значи Бийм не е регулиран пазар, но не е просто система за търговия. Той е Пазар за Растеж на МСП регламентиран законово на европейско и национално ниво и като такъв емитентите на него имат задължения. С цел стимулиране на българските МСП е въведено и данъчното облекчение. Добре е да се удължи, но с това безвремие... Това е въпрос по който наистина трябва да се разтропат институциите свързани с капиталовия пазар, щото ей сега ще се изтърколи годината.
                          Къде е логиката да стимулираме инвестициите в чуждестранни компании с данъчни облекчения на BSE International?

Коментар

BSE International никога не може да стане регулиран пазар или по-точно компаниите търгувани на този пазар няма как да се търгуват на регулиран пазар в България без тяхно знание, желание и съдействие. Туй е все едно да искаш Нвидиа да се търгува на регулиран пазар на Фракфурт/Ксетра - не че не може, ама не зависи от пазарния оператор.
                            Доколкото данъчно BSE International може да се приравни на регулиран, то тогава възниква въпроса защо само той, а не всяка многостранна система? И по-добре да не ровим щото и без туй се търсят от някъде пари за опраскване.
                            Така или иначе търговията с повечето компании представени на BSE International на който и друг пазар и през който и да се извършва е облагаема.
                            Около 7% от оборота идва от там, а само за акциите почти 15 %. Явно съществуването на този сегмент има смисъл и допада на някой. Съдейки по големия оборот минаващ през ЦКБ предполагам и, че на някой фондове им се харесва комисионните да остават в банката.
                            Колегата Key Ru бързо ти е отговорил и съм на същото мнение като него ! Това кой пазар ще го приемем за регулиран или за нерегулиран не зависи ли все пак от нашите институции ? Въпрос на решение е мисля ! Нима световни компании регистрирани за търговия в Германия или Франция се търгуват нерегулирано ? Регистрирани ли са за търговия в ЕС, регистрирани са ! От там нататък може да се приеме, че се търгуват на регулирани пазари и въпроса приключва ! По надолу бях писал и за нашия пазар Бийм, че в края на тази година изтича освобождаването от данък на капиталовите печалби там. Какъв е проблема всичко да се приравни и да стане регулиран пазар !

Коментар

BSE International никога не може да стане регулиран пазар или по-точно компаниите търгувани на този пазар няма как да се търгуват на регулиран пазар в България без тяхно знание, желание и съдействие. Туй е все едно да искаш Нвидиа да се търгува на регулиран пазар на Фракфурт/Ксетра - не че не може, ама не зависи от пазарния оператор.
                              Доколкото данъчно BSE International може да се приравни на регулиран, то тогава възниква въпроса защо само той, а не всяка многостранна система? И по-добре да не ровим щото и без туй се търсят от някъде пари за опраскване.
                              Така или иначе търговията с повечето компании представени на BSE International на който и друг пазар и през който и да се извършва е облагаема.
                              Около 7% от оборота идва от там, а само за акциите почти 15 %. Явно съществуването на този сегмент има смисъл и допада на някой. Съдейки по големия оборот минаващ през ЦКБ предполагам и, че на някой фондове им се харесва комисионните да остават в банката.
                              Без да твърдя, че съм най-компетентиния човек по темата как правно да се случи това, но КФН приравнява доста пазари на регелиран пазар на база осъществявания контрол, за справка Списък на регулираните пазари от трети държави, изготвен на основание чл. 38, ал. 1, т. 3-5 и т. 7 от ЗДКИСДПКИ - Комисия за финансов надзор и защо да не се поработи в тази посока...

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Тони в това интервю Маню хубаво споменава, че се търгуват 300 компании на BSE International, но всъщност трябва да каже, че компаниите които се търгуват на този сегмент бяха над 400 и са намалели с над 100 ! Това е огромен минус и до някъде провал и никак не е за хвалене ! Да не говорим, че този пазар се води нерегулиран и са дължат данъци на капиталовите печалби ! Маню, нищо не е договорил с НАП по този въпрос ! Няма нито един плюс да се търгува на този пазар освен удобството да се търгува от една платформа заедно с българските компании !

Коментар

Working...
                                X