IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До г-н Прокопи Прокопиев, Енемона

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nikita_ru
    Първоначално изпратено от AfterDark
    само да ви кажа, че и досега на сайта на Елана няма качено официално никакво разпределение ...

което е меко казано странно ... през 2007г. ...

P.S. Какви резултати бе Никита?

Досега няма резултати ...

Аз моите резултати си ги видях при ИП ...

Ти ако си ги видял някъде другаде ... сподели ...
    Абе да ти кажа честно ме убиваш - вече ще ми е за 3 път да кажа къде и какво съм видялА - pls - оправи и пола ми - явно четеш на половина
    Какво си видяла?

Видяла ли си някъде да пише 60 или 58 пъти презапис за индивидуалните инвеститори ...

Ако си видяла ми кажи къде?

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
      само да ви кажа, че и досега на сайта на Елана няма качено официално никакво разпределение ...

Абе да ти кажа честно ме убиваш - вече ще ми е за 3 път да кажа къде и какво съм видялА - pls - оправи и пола ми - явно четеш на половина

Коментар

• Първоначално изпратено от Pateto Klate
        Първоначално изпратено от Борис
        Първоначално изпратено от ПИЧ
        Прокопи не се ли е обадил до момента да даде отговор ?
        Ами не. Явно изявите му бяха до ИПО-то, да понасъбере пиленца. След като си пласира акциите вече понятия като публичност, контакт с инвеститорите и т.н. му стават излишни!
        А потърсил ли го е някой. Щото ако трябва да следи всички форуми ...
        Интересно ми е Мариан дали го е търсил?
        Брои парички Прокопи, предполагам, няма да се се занимава с нас

Иначе беше комуникативен преди, даже и форума преглеждаше, отговаряше... Страхувам се обаче, че това отношение няма да се забрави лесно. Казвам страхувам се, защото и аз имам акции.

Коментар

Абе еБанци си реват за още една проверка отвсякъде (TRACE им беше малко - Пък и не е зле да ги поразпитат за опашките след 16:00 в офиса им - то туй 60 как мислите се докарва от 9 до 16 )- Енемонци - също на проверка!

Коментар

• само да ви кажа, че и досега на сайта на Елана няма качено официално никакво разпределение ...

Коментар

абе хора какво инфо ...

инфо нямаше нито преди ... никой не знаеше официално как ще разпределят

нито после ... било 30, ама за нас е 60

нито сега ... на кой, как и колко е разпределено ...

става въпрос за поднасянето на резултатите - на 27,11,2007

Коментар

• Първоначално изпратено от dex
                Първоначално изпратено от "nikita_ru
                Това не е вярно - информацията беше в сайта на енемона~!!! Следих много внимателно - Еланци изкараха информация много по късно. Даже когато информацията от сайта на Енемона беше копирана в Инвестор, Елана не беше извадила нищо!!!

Имам предвид от къде е дошло инфото (все пак не енемона са смятали поръчките), не знам кой първи го е качил и на кой сайт.
                Естествено че са смятали заедно
                Не знам защо обаче така се издъниха с ваденито на информацията - лоша стиковка може. Но съм сигурна - информацията първо беше публикувана в сайта на Енемона. Беше казано 30 пъти !!!! никакви деления никакви 60. Това е подвеждаща информация. Някой може да вземе инв решения на база тази информация - формално погледнато

Коментар

• Pateto Klate, верно има леко понаклащане на малките играчи с презаписа
                  такова е положението, тва е букбилдинга - да наклатат некой
                  ...- грешна информация
                  споко, има вероятност и да има доза истина у съобщението за 1млрд убаво нещо тва еланката

Коментар

• абе хора какво инфо ...

инфо нямаше нито преди ... никой не знаеше официално как ще разпределят

нито после ... било 30, ама за нас е 60

нито сега ... на кой, как и колко е разпределено ...

Коментар

• Енемона АД (ENE) източник: investor.bg 29 Ноември 2007 15:55

IPO-то "Енемона" роди въпроса доколко осведомени всъщност са инвеститорите
                      Мариян Йорданов

На първичното публично предлагане на акции (IPO) на Енемона АД се сблъскаха новост, незнание и очаквания. Около това мнение се обединиха повечето участници на проведена днес среща между Комисията за финансов надзор (КФН) и инвестиционни посредници.

В комисията са получени две недоволни писма във връзка с IPO-то на дружеството. Недоволството е свързано с различните коефициенти на удовлетворение на различните типове инвеститори, участвали в предлагането.

От комисията заявиха, че ще отговорят на писмата и ще отправят запитване до мениджърите на емисията ИП Елана Трейдинг АД и ОББ за обосновка на различния коефициент на удовлетворение за различните типове инвеститори.

В същото време на срещата бе изказано мнение, че при букбилдинга, какъвто метод за предлагане на акциите бе предвиден от проспекта на Енемона, по принцип няма пропорционално удовлетворение за всички участници, а мениджърът по емисията и емитентът решават какво да бъде удовлетворението в IPO-то на различните типове инвеститори.

От регулаторния орган бе предложено посредниците да организират семинар, на който да обучат инвеститорите в правилата на булбилдинга.

Мирослав Стоянов, директор на инвестиционното направление в ИП Елана Трейдинг АД, заяви, че класирането е решено от емитента Енемона, ИП Елана Трейдинг и ОББ, а не само от една от тези три страни. Той изложи пример с проведено наскоро IPO в Китай, където за институционалните инвеститори презаписването е било 20 пъти, а за останалите - 350 пъти. Според него институционалните инвеститори имат по-дълъг хоризонт на инвестицията си, което осигурява балансираност на акционерната структура.

Според Огнян Дечев от ИП Популярна каса - 95 не е проблем различното разпределение, а това, че не е било оповестено предварително, че ще има такава практика.

Имаше и мнения, че трябва да има различни квоти за различните типове инвеститори, както и че цялата процедура за разпределяне трябва да залегне в проспекта. Според някои присъстващи обаче няма световна практика за залагане на „дискриминация“ в самия проспект. Представител на посредник пък заяви, че емитентът има право да избере акционерите си.

Докато при Монбат и Девин имаше по около 1 200 нови акционери, сега те са над 4 000 и е логично да има по-малко удовлетворение на поръчките, защото пазарът вече е по-голям, заяви Мирослав Стоянов.

Беше изказано мнение и че професионалните инвеститори са били третирани като обикновени инвеститори, въпреки че имат квалификацията и не са гарантирани от фонда за гарантиране на вложенията в ценни книжа и е нужно да се помисли в коя група могат да влязат.

Краен вариант за решаване на спора би бил КФН да задължи всички IPO-та да се провеждат от БФБ-София по автоматичен начин с ясни правила, като това мнение за момента няма поддръжници

Коментар

• Чисто и просто!!!За Бога братя,не купувайте Енемона !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от "nikita_ru
                          Това не е вярно - информацията беше в сайта на енемона~!!! Следих много внимателно - Еланци изкараха информация много по късно. Даже когато информацията от сайта на Енемона беше копирана в Инвестор, Елана не беше извадила нищо!!!

Имам предвид от къде е дошло инфото (все пак не енемона са смятали поръчките), не знам кой първи го е качил и на кой сайт.

Коментар

• Просто Енемонци избързаха да извадят информация преди Елана - грешна информация

Коментар

• Не ви ли прави впечатление, че имаше/има информационно затъмнение:

1) Преди IPOто - не се дадоха пропорциите
                              2) Малко след IPOто - не качиха официално разпределението
                              3) След IPOто - досега не е качено официално разпределението
                              4) Изчезват статии
                              5) Появяват се внезапно статии със задна дата
                              ...
                              ...

Защо така?

Коментар

• Първоначално изпратено от dex
                                Енемона не са пускали инфото, от Елана е!

Те съобщават за поръчки за 1 млрд., а от инвестора смятат съответно презаписване 30 пъти (спрямо предложените акции) и го пишат в заглавието (това дали е правилно е друг въпрос).

После се разбира за деленето на инст. и инд. инвеститори и Елана махат сумата от 1 млрд. от официалното инфо, за да не се задават много въпроси...

Коментар

Working...
                                X