If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Прокопи не се ли е обадил до момента да даде отговор ?
Ами не. Явно изявите му бяха до ИПО-то, да понасъбере пиленца. След като си пласира акциите вече понятия като публичност, контакт с инвеститорите и т.н. му стават излишни!
А потърсил ли го е някой. Щото ако трябва да следи всички форуми ...
Интересно ми е Мариан дали го е търсил?
Брои парички Прокопи, предполагам, няма да се се занимава с нас
Иначе беше комуникативен преди, даже и форума преглеждаше, отговаряше... Страхувам се обаче, че това отношение няма да се забрави лесно. Казвам страхувам се, защото и аз имам акции.
само да ви кажа, че и досега на сайта на Елана няма качено официално никакво разпределение ...
което е меко казано странно ... през 2007г. ...
Абе еБанци си реват за още една проверка отвсякъде (TRACE им беше малко - Пък и не е зле да ги поразпитат за опашките след 16:00 в офиса им - то туй 60 как мислите се докарва от 9 до 16 )- Енемонци - също на проверка!
Коментар
AfterDark
само да ви кажа, че и досега на сайта на Елана няма качено официално никакво разпределение ...
Това не е вярно - информацията беше в сайта на енемона~!!! Следих много внимателно - Еланци изкараха информация много по късно. Даже когато информацията от сайта на Енемона беше копирана в Инвестор, Елана не беше извадила нищо!!!
Имам предвид от къде е дошло инфото (все пак не енемона са смятали поръчките), не знам кой първи го е качил и на кой сайт.
Естествено че са смятали заедно
Не знам защо обаче така се издъниха с ваденито на информацията - лоша стиковка може. Но съм сигурна - информацията първо беше публикувана в сайта на Енемона. Беше казано 30 пъти !!!! никакви деления никакви 60. Това е подвеждаща информация. Някой може да вземе инв решения на база тази информация - формално погледнато
Енемона АД (ENE) източник: investor.bg 29 Ноември 2007 15:55
IPO-то "Енемона" роди въпроса доколко осведомени всъщност са инвеститорите
Мариян Йорданов
На първичното публично предлагане на акции (IPO) на Енемона АД се сблъскаха новост, незнание и очаквания. Около това мнение се обединиха повечето участници на проведена днес среща между Комисията за финансов надзор (КФН) и инвестиционни посредници.
В комисията са получени две недоволни писма във връзка с IPO-то на дружеството. Недоволството е свързано с различните коефициенти на удовлетворение на различните типове инвеститори, участвали в предлагането.
От комисията заявиха, че ще отговорят на писмата и ще отправят запитване до мениджърите на емисията ИП Елана Трейдинг АД и ОББ за обосновка на различния коефициент на удовлетворение за различните типове инвеститори.
В същото време на срещата бе изказано мнение, че при букбилдинга, какъвто метод за предлагане на акциите бе предвиден от проспекта на Енемона, по принцип няма пропорционално удовлетворение за всички участници, а мениджърът по емисията и емитентът решават какво да бъде удовлетворението в IPO-то на различните типове инвеститори.
От регулаторния орган бе предложено посредниците да организират семинар, на който да обучат инвеститорите в правилата на булбилдинга.
Мирослав Стоянов, директор на инвестиционното направление в ИП Елана Трейдинг АД, заяви, че класирането е решено от емитента Енемона, ИП Елана Трейдинг и ОББ, а не само от една от тези три страни. Той изложи пример с проведено наскоро IPO в Китай, където за институционалните инвеститори презаписването е било 20 пъти, а за останалите - 350 пъти. Според него институционалните инвеститори имат по-дълъг хоризонт на инвестицията си, което осигурява балансираност на акционерната структура.
Според Огнян Дечев от ИП Популярна каса - 95 не е проблем различното разпределение, а това, че не е било оповестено предварително, че ще има такава практика.
Имаше и мнения, че трябва да има различни квоти за различните типове инвеститори, както и че цялата процедура за разпределяне трябва да залегне в проспекта. Според някои присъстващи обаче няма световна практика за залагане на „дискриминация“ в самия проспект. Представител на посредник пък заяви, че емитентът има право да избере акционерите си.
Докато при Монбат и Девин имаше по около 1 200 нови акционери, сега те са над 4 000 и е логично да има по-малко удовлетворение на поръчките, защото пазарът вече е по-голям, заяви Мирослав Стоянов.
Беше изказано мнение и че професионалните инвеститори са били третирани като обикновени инвеститори, въпреки че имат квалификацията и не са гарантирани от фонда за гарантиране на вложенията в ценни книжа и е нужно да се помисли в коя група могат да влязат.
Краен вариант за решаване на спора би бил КФН да задължи всички IPO-та да се провеждат от БФБ-София по автоматичен начин с ясни правила, като това мнение за момента няма поддръжници
Това не е вярно - информацията беше в сайта на енемона~!!! Следих много внимателно - Еланци изкараха информация много по късно. Даже когато информацията от сайта на Енемона беше копирана в Инвестор, Елана не беше извадила нищо!!!
Имам предвид от къде е дошло инфото (все пак не енемона са смятали поръчките), не знам кой първи го е качил и на кой сайт.
Просто Енемонци избързаха да извадят информация преди Елана - грешна информация
Коментар
AfterDark
Не ви ли прави впечатление, че имаше/има информационно затъмнение:
1) Преди IPOто - не се дадоха пропорциите
2) Малко след IPOто - не качиха официално разпределението
3) След IPOто - досега не е качено официално разпределението
4) Изчезват статии
5) Появяват се внезапно статии със задна дата
...
...
Те съобщават за поръчки за 1 млрд., а от инвестора смятат съответно презаписване 30 пъти (спрямо предложените акции) и го пишат в заглавието (това дали е правилно е друг въпрос).
После се разбира за деленето на инст. и инд. инвеститори и Елана махат сумата от 1 млрд. от официалното инфо, за да не се задават много въпроси...
Коментар