IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До г-н Прокопи Прокопиев, Енемона

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от toyaga
    Не знам, ставаш публичен със скандал. А стратегията на компатията и управлениено ми харесва. Pateto, кое е съобщението, което са трябвали да пуснат на 27 или преди това. За мен елана с Девин и Енемона се изложиха, но всеки си има виждания.
    Виж моето разсъждение е следното - след като се появи информация в няколко онлайн медии на 27.11 някъде след 14:00 това може да стане единствено ако по мейла им е изпратено съобщение. Понеже ИПО-то на Енемона беше очаквано с голям интерес биха публикували релииза пълен. Само в инвестора излезнаха коефициенти и презаписвания което показва че са сметнати от инвестора а не са били с прессъобщението.

И на мен Енемона ми харесват. Жалко, че Елана не се осмелиха да кажат нещата по смело и позволиха да стане такова медийно объркване.
    Яд ме е и че има вероятност да сме прогонили PDP с цялата тази кретения от форума. Присъствието му беше доста полезно и за адсица им и за ломската бира. Щеше да е добре дошло за в бъдеще и за енемона.

Коментар

• Не знам, ставаш публичен със скандал. А стратегията на компатията и управлениено ми харесва. Pateto, кое е съобщението, което са трябвали да пуснат на 27 или преди това. За мен елана с Девин и Енемона се изложиха, но всеки си има виждания.

Коментар

• Да, но, ако трябва да сме точни, г-дата Прокопиеви прибраха над 33 млн. и изобщо не им пука, какво мислим ние! Май е така, а?

Коментар

• Първоначално изпратено от toyaga
          грозна картинка. но като гледам си заслужава да ги подпукаш за извънсъдебно. проблема е, че не в това е смисъла на подобни келешлъци. петното си остава..., щото кат некой пита за кк и еne ще чуе некоректност
          Е какво и е на картинката. Ако на 27.11 са си пуснали съобщението до медиите къде е проблема.

Коментар

• грозна картинка. но като гледам си заслужава да ги подпукаш за извънсъдебно. проблема е, че не в това е смисъла на подобни келешлъци. петното си остава..., щото кат некой пита за кк и еne ще чуе некоректност

Коментар

• Първоначално изпратено от nikita_ru
              Първоначално изпратено от dex
              Енемона не са пускали инфото, от Елана е!

Те съобщават за поръчки за 1 млрд., а от инвестора смятат съответно презаписване 30 пъти (спрямо предложените акции) и го пишат в заглавието (това дали е правилно е друг въпрос).

После се разбира за деленето на инст. и инд. инвеститори и Елана махат сумата от 1 млрд. от официалното инфо, за да не се задават много въпроси...
              Това не е вярно - информацията беше в сайта на енемона~!!! Следих много внимателно - Еланци изкараха информация много по късно. Даже когато информацията от сайта на Енемона беше копирана в Инвестор, Елана не беше извадила нищо!!!
              Хехе извинявай ама много добре знаеш, че лъжеш в момента. Аз бях пуснал сайта на инвестора, елана и енемона и ги рефрешвах непрекъснато. Хронологията беше следната:

27.11
              1. В сайта на инвестора се появи информация за 1 млрд. и 30 пъти презаписване.
              2. В сайтовете и на други медии се появи за 1 млрд.
              3. В сайта на инвестор по късно се появи инфото за различните коефициенти презапис на база информация от други посредници и инвеститори узнали вече разпределението си.
              4. В инвестора се появи прословутата но математически според мен грешна калулация на коефициентите презаписване

28.11

1. В печатните медии имаше официална информация за 1 млрд.
              2. В сайта на елана се появи информация за презаписването
              3. Около час може би по късно тази информация се появи и в сайта на енемона

29.11
              1. След срещата с кфн инвестора пусна статия която малко по късно изтри но слава богу статията беше копирана и разпостранена във форума

Очевидно е, че на 27.11 е бил разпостранен пресрелииз на база на който някои медии са направили свои собствени калкулации.

Интересно е да се отбележи, че един час преди да излезе каквато и да било информация на 27.11 PDP ни пусна линк с филм за енемона явно докато чакаме резултата да има с какво да запълним скуката. След като инвестора пусна инфото за различните коефициенти във форума се изля потоп от обиди спрямо елана обб и енемона и оттогава дори след като по късно се появи въпрос към него PDP до сега не е писал.

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
                Съгласен съм с теб, AfterDarк - не виждам нищо лошо в това да има квоти, но бизнес-етиката изисква това да е описано предварително в проспекта.

Тъй като това не е направено, даже напротив - има текст, който указва равнопоставено третиране на всички инвеститори, смятам, че в случая има формално нарушение - неточна и подвеждаща информация в проспекта или неспазване на описаните в проспекта принципи по време на провеждане на IPO-то .

Не вярвам КФН да направи нещо повече от това да обясни на индивидуалните инвеститори, че имат нужда от ограмотяване за методите на провеждане на IPO-та, но определено смятам, че в края на 2007 нарушаването на етични принципи не е в интерес на ИП-та и емитенти и не им носи дългосрочни бизнес-ползи.
                Не мисля, че може да се говори за етика, когато става дума за ЕБАНА. Те го доказват с всяко ИПО което менажират. Днес един приятел ми се обади да ме пита какво става на борсата, че бил загубил над 5000 лв. от 1 фонд. Та питах го къде си е дал парите и ми каза ЕБАНА високодоходен. Мисля, че след разговора, т.е. убеден съм ще си изтегли парите оттам както го посъветвах и ще ги инвестира в други фондове. Още 80К заминават от Ебана към нормални фондове.
                Ебана си вкараха жесток автогол и отделно селианина М.Стоя. инв. банкиране е толкова зле милия, че грам идея няма за какво говори като почна да го слушам

Коментар

• http://c.icq.com/people/img/show_pho...?uin=170308382

нещо май за мезе а? ))
                  Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Съгласен съм с теб, AfterDarк - не виждам нищо лошо в това да има квоти, но бизнес-етиката изисква това да е описано предварително в проспекта.

Тъй като това не е направено, даже напротив - има текст, който указва равнопоставено третиране на всички инвеститори, смятам, че в случая има формално нарушение - неточна и подвеждаща информация в проспекта или неспазване на описаните в проспекта принципи по време на провеждане на IPO-то .

Не вярвам КФН да направи нещо повече от това да обясни на индивидуалните инвеститори, че имат нужда от ограмотяване за методите на провеждане на IPO-та, но определено смятам, че в края на 2007 нарушаването на етични принципи не е в интерес на ИП-та и емитенти и не им носи дългосрочни бизнес-ползи.

Коментар

• Първоначално изпратено от spiritt
                      ако иска да си избира акционерите, няма нужда да излиза на борсата
                      добре казано

аз друго се питам, тези които са получили по 50% дали не се казват К. К. и А. А. ?! ХАХА

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala
                        Естествено ,че всеки има право да си избира акционерите/при ИПО/,но това трябва да се знае предварително!!!
                        ако иска да си избира акционерите, няма нужда да излиза на борсата

Коментар

• Valuator,

Точно така ...

Но е хубаво да се дава информация преди и след IPOто ...

Все пак говорим за компания, която става публична през 2007г. ...

Коментар

• Дори румънците го правя културно:

"Публичното предлагане (Трансгаз) ще започне в понеделник – 26 ноември и ще свърши на 7 декември. Компанията предлага 1.177 млн. акции, или 10% от капитала си, на цена 191.92 румънски леи за акция

За дребните инвеститори е отредено 40% от количеството, като цената за тях ще е в диапазона от 2 000 до 500 000 RON, а борят на акциите, които те могат да запишат между 11 и 2 605.

Останалите 60% ще са достъпни за големите инвеститори, като стойността на записването ще е над 500 000 леи (143 000 евро).

За да се избегне презаписване, IPO-то ще се проведе на принципа pro-rata, т. е. ще има пропорционално разделение на големи и дребни инвеститори и всеки ще получи акции в съответствие със записването, което е направил."

Коментар

• Естествено ,че всеки има право да си избира акционерите/при ИПО/,но това трябва да се знае предварително!!!

Коментар

• Идеята да има две отделни квоти за институционални и индивидуални инвеститори принципно не е лоша - така могат едновременно да се постигнат много цели и дружеството да има таргетиран профил на инвеститорите.

Със сигурност не са го решили в последния момент, а не са го обявили предварително, защото не са били сигурни дали при корекцията и негативното отношение към Елана в последно време ще могат да привлечат достатъчно количество поръчки за да реализират подобна идея.

Макар, че бук-билдинга принципно дава възможност на мениджър и мажоритар да избират инвеститорите си, щом в проспекта е написано, че всички инвеститори ще бъдат третирани равнопоставено, значи има формално нарушение на описаните в проспекта принципи на провеждане на IPO-то.

Независимо дали КФН ще направи нещо, във всички случаи остава усещането за неетично и некоректно отношение към индивидуалните инвеститори.

Коментар

Working...
                                X