IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До г-н Прокопи Прокопиев, Енемона

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SEBULBA
    Интересно, каква част са взели техни служители и лица, свързани с Елана? Щото ги видяхме на Трейса.... Аз затова отдавна гледам да нямам нищо общо с тях....
    Ако става въпрос за тези дето ни е срам, 1.7% от поръчката както и при вас, а до ТРЕЙСА просто ми казаха че ми е много малка оная .........
    Не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA
      Интересно, каква част са взели техни служители и лица, свързани с Елана? Щото ги видяхме на Трейса.... Аз затова отдавна гледам да нямам нищо общо с тях....
      mnogo mudro reshenie

Коментар

• Тема за размисъл: Неравнопоставени ли са професионалните инвеститори (дори и непрофесионалните) ДИРЕКТНО участвали в ИПО-то, с клиентите на договрните фондове участвали ИНДИРЕКТНО в ИПО-то. Дори вече има и специален договорен фонд за участие в ИПО-та. За какво трябва да има професионални инвеститори, ако икономически ще са принудени да учавстват в ИПО-та индиректно, като клиенти на договорни фондове за участия в ИПО-та. Интересно, какво мисли комисията за това. Надявам се утре да получим отговор.

Коментар

• Благодаря Pochno за уточнението в новата наредба 38 има същия текс:

Глава втора
          ОТНОШЕНИЯ С КЛИЕНТИТЕ
          Чл. 2. (1) При извършване на инвестиционни услуги и дейности за сметка на клиенти инвестиционният посредник действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти.
          (2) Инвестиционният посредник третира равностойно своите клиенти.

Коментар

• Интересно, каква част са взели техни служители и лица, свързани с Елана? Щото ги видяхме на Трейса.... Аз затова отдавна гледам да нямам нищо общо с тях....

Коментар

• Първоначално изпратено от Spekylant
              ...но и разпоредбите на Наредба № 1 от 15.09.2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, където в глава втора “Отношения с клиенти” се казва:
              Чл. 3. (1) При извършване на сделки с ценни книжа, инвестиционни консултации и други действия, свързани с ценни книжа, за сметка на клиенти инвестиционният посредник полага дължимата грижа за защита на техните интереси.
              (2) Инвестиционният посредник третира равностойно и справедливо своите клиенти.
              В сила е вече Наредба № 38

Коментар

• Моя отговор на Елана:

До: Комисия по Финансов Надзор

Ж А Л Б А
                от

Уважаеми Дами и Господа,

Пиша Ви, за да изразя възмущението си от проведенето пръвично публично предлагане на ценни книжа на Енемона А.Д. на 26.11.2007, извършено от Елана Трейдинг - водещ мениджър на емисията и Обединена българска банка - ко-мениджър, и за да сезирам Комисията по финансов надзор за нарушенията по този случай.
                Мениджърите на емисията разпределиха наличните акции обект на първичното предлагане като удовлетвориха 3.33% от подадените поръчки от институционални инвеститори или 30 пъти презаписване на емисията и 1.66% от поръчките, подадени от физически лица, или 60 пъти презаписване. В проспекта за публично предлагане на акции на Енемона АД, представляващ неразделна част от търга и регламентиращ условията на провеждането му, утвърден от Комисията за финансов надзор на 31.10.2007 г., е записано следното: част II 5.2 План за разпределение на ценните книжа “Всички групи инвеститори могат да участват на равни начала в публичното предлагане на акциите”, следва изброяване на 3 групи инвеститори: непрофесионални, професионални и институционални. Считам че, мениджърите на емисията от Елана Трейдинг извършиха дискриминационно разпределение на акциите от търга между институционални и физически лица в полза на институционалните инвеститори, с което нарушаха не само условията на предлагане, записани в проспекта, но и разпоредбите на Наредба № 1 от 15.09.2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, където в глава втора “Отношения с клиенти” се казва:
                Чл. 3. (1) При извършване на сделки с ценни книжа, инвестиционни консултации и други действия, свързани с ценни книжа, за сметка на клиенти инвестиционният посредник полага дължимата грижа за защита на техните интереси.
                (2) Инвестиционният посредник третира равностойно и справедливо своите клиенти.

Моля, за Вашето становище и своевременна намеса по случая.

28.11.2007 С Уважение:

Коментар

• Първоначално изпратено от Хосе
                  Аз съм професионален инвеститор. Поръчката с която участвах също предполагам е съизмерима като обем с тези на повечето ДФ, това обаче не ми помогна да взема повече от 1,7% от желаното. Явно делението не е на проф. и непроф. инвеститори, а на ФЛ и ЮЛ, а може и да е на "наши" и "чужди", защото от елементарните сметки се вижда че някой са удовлетворени на много по-добър коефициент от 1/30.
                  Въпроса ми към г-н Прокопиев е как така допусна Камен Колчев и компания да нанесе такъв удар по имиджа на Енемона, който г-н Прокопиев така усърдно градеше в публичното пространство преди ИПО-то. А може би всички тези интервюта и участия във форума бяха целенасочени изяви до 26 Ноември, след тази дата се изчерпва нуждата от положителен ПР?!
                  Въпрос и до КФН: Г-да надзорници, ще проверите ли кои точно инвеститори са определени от елана за "най-надеждни" и са били превилигировано удовлетворени с по-големи пакети акции? Дали това не са фондовете на същите и приближени на тях лица?
                  Считате ли за нормално, с оглед на голямата ви ангажираност към правата на миноритарните акционери, тяхното равноправно третиране и недискриминиране на капиталовия пазар в България, да оставите подобна "свобода" на дайствие на мениджърите и мажоритарите при процедурите на ИПО?
                  Точно за това става въпрос! Много точно си го казал, Хосе!

Коментар

• БФБ-София АД уведомява всички свои членове, че редовната ежемесечна среща на инвестиционната общност с домакин КФН ще се проведе на 29 ноември 2007 г. (четвъртък) от 11 ч. в Комисията за финансов надзор, ул. „Шар планина” № 33.
                    Вашите въпроси и предложения за теми за дискусия можете да изпращате на следния електронен адрес: diskusia@fsc.bg

Ето ви вариант да си изплачете болката... това естествено е само в слувай, че наистина го мислите, а не си чешете езиците

Коментар

• Ако някой си мисли, че има равнопоставеност между институционалните инвеститори при това IPO много се лъже. Служителите на посредниците по IPO-то са удовлетворени с пъти по-добър коефициент от някой институционални инвеститори.

Коментар

• Хосе,
                        Напъно съм съгласен с теб, затова трябва да направим необходимото професионалните инвеститори да се третират като институционалните при участия в следващи ИПО. За това ИПО нямам големи надежди въпреки, че ще се жалвам в КФН, което препоръчвам и на теб в полза на общото дело. Иначе ИПО на Енемона бе проведено по напълно балкански стил от "селски хитретци". В сравнение с това ИПО, Трейса е просто слънце!

Коментар

• Хосе, прав си в едно - "делението не е на проф. и непроф. инвеститори", не е и на ФЛ и ЮЛ, а със сигурност на "наши" и "чужди".
                          Знам за "инвеститори" удовлетворени с коефицинт 1/10.
                          Всички нападат Елана и Камен Колчев, а ОББ забравихте ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от daskal
                            Как се третират според теб професионалните инвеститори, било то юридически или физически лица, като институционални или неинституционални инвеститори.
                            Аз съм професионален инвеститор. Поръчката с която участвах също предполагам е съизмерима като обем с тези на повечето ДФ, това обаче не ми помогна да взема повече от 1,7% от желаното. Явно делението не е на проф. и непроф. инвеститори, а на ФЛ и ЮЛ, а може и да е на "наши" и "чужди", защото от елементарните сметки се вижда че някой са удовлетворени на много по-добър коефициент от 1/30.
                            Въпроса ми към г-н Прокопиев е как така допусна Камен Колчев и компания да нанесе такъв удар по имиджа на Енемона, който г-н Прокопиев така усърдно градеше в публичното пространство преди ИПО-то. А може би всички тези интервюта и участия във форума бяха целенасочени изяви до 26 Ноември, след тази дата се изчерпва нуждата от положителен ПР?!
                            Въпрос и до КФН: Г-да надзорници, ще проверите ли кои точно инвеститори са определени от елана за "най-надеждни" и са били превилигировано удовлетворени с по-големи пакети акции? Дали това не са фондовете на същите и приближени на тях лица?
                            Считате ли за нормално, с оглед на голямата ви ангажираност към правата на миноритарните акционери, тяхното равноправно третиране и недискриминиране на капиталовия пазар в България, да оставите подобна "свобода" на дайствие на мениджърите и мажоритарите при процедурите на ИПО?

Коментар

• Първоначално изпратено от Alan Greenspan
                              Вчера май избързах с добрите думи :-(
                              Едно ИПО като хората ще направят ли тия от Елана!??

Първоначално изпратено от Alan Greenspan
                              Братлета, това ИПО резултати има ли?
                              И една акция да са ми алокирали, не е ли редно да се обяват ПУБЛИЧНО резултатите?
                              Защо всичко става така потайно и под масата?
                              Според Елана:

Дата за подаване на заявки за записване на акции: 26 ноември 2007 г.
                              Дата за обявяване на класираните поръчки: 27 ноември 2007 г.

Къде обявихте резултатите господа мениджъри от Елана?
                              te ne sa pravili i niama i da napraviat. Prosto tolkova si mogat. A i kato imash takuv prost seltak kato Stoyanov shef na inv.bankirane kakvo ochakvash? Men mi e interesno da mu vidia CV-to. Zavurshil v Dolni Chiflik, Posle sledval v univ. v Brusarci. Magistur po lesnicheistvo i skotovudstvo. I bum v Elana. Az bih mu podaril edin kurs pri logoped da mu opraviat selskia dialekt

Коментар

• Вчера май избързах с добрите думи :-(
                                Едно ИПО като хората ще направят ли тия от Елана!??

Първоначално изпратено от Alan Greenspan
                                Братлета, това ИПО резултати има ли?
                                И една акция да са ми алокирали, не е ли редно да се обяват ПУБЛИЧНО резултатите?
                                Защо всичко става така потайно и под масата?
                                Според Елана:

Дата за подаване на заявки за записване на акции: 26 ноември 2007 г.
                                Дата за обявяване на класираните поръчки: 27 ноември 2007 г.

Къде обявихте резултатите господа мениджъри от Елана?
                                изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

Working...
                                X