IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До г-н Прокопи Прокопиев, Енемона

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mr.Profit
    2A+B=60*33.6 <- Това не е вярно

Бъди здрав и успех!
    Защо да не е вярно? Важи правилото за подвеждане на дроби под общ знаменател. Чисто математически си е точно така.

Коментар

• 2A+B=60*33.6 <- Това не е вярно

Бъди здрав и успех!
      Keep going ...

Коментар

• И аз това питам! И то да обявиш в проспекта равнопоставеност на всички групи инвеститори а после да направиш друго. Звънях в КФН приемат жалби и по факс както и по е-мейл.

Коментар

• Може би някой вече е правил тези сметки (много голяма тема, не мога да я прочета), но аз ще ги направя отново, за да покажа, че не е имало никаква нужда индивидуалните инвеститори да бъдат третирани различно, защото техните заявки са били пренебрежимо малко като обем - в рамките на закръгляването на обявените данни.

Да започнем от изходните данни. Знаем, че общата сума на заявките е била 1 млрд, т.е. 1000 млн, което аз за удобство ще изписвам като 30*33.6 млн. Знаем също така, че коефициентите на удовлетворяване са съответно 1:30 и 1:60 (за по-лесно смятане). Ако институционалните за заявили A млн, а индивидуалните - B млн, се получава следната система:

A/30+B/60=33.6 млн (общ обем на емисията)
          A + B = 30*33.6 (1000 млн общ обем на заявките)

2A+B=60*33.6
          B = 30*33.6 - A

2A + (30*33.6-A) = 60 * 33.6
          A + 30*33.6 = 60*33.6

A = 30*33.6 = 1000 млн
          B = 0

Ако съм сгрешил някъде, поправете ме. Но ако не съм сгрешил излиза, че институционалните инвеститори са дали почти всички поръчки, като индивидуалните се "наместват" в закръгляването. Т.е. общият обем вероятно не е точно 1 млрд, а може би малко повече, и коефициентът не е 1:60, както приех за опростяване на сметките, а 1:58.

Най-вероятно индивидуалните заявки са били около 3% от всички, което горе-долу съвпада и с оборота, който се реализира от кобосите. Толкова ли е голяма разликата между 97% и 98.5%, та трябваше да се прави тази "цигания" (с извинение) и да се вземе 1.5% от индивидуалните, за да се даде на някого другиго?

Митко

Коментар

• Първоначално изпратено от мЪнипулатор
            Първоначално изпратено от daskal
            Тема за размисъл: Неравнопоставени ли са професионалните инвеститори (дори и непрофесионалните) ДИРЕКТНО участвали в ИПО-то, с клиентите на договрните фондове участвали ИНДИРЕКТНО в ИПО-то. Дори вече има и специален договорен фонд за участие в ИПО-та. За какво трябва да има професионални инвеститори, ако икономически ще са принудени да учавстват в ИПО-та индиректно, като клиенти на договорни фондове за участия в ИПО-та. Интересно, какво мисли комисията за това. Надявам се утре да получим отговор.
            Именно! С едни и същи активи се гарантира (обезпечава) веднъж поръчката на даден взаимен фонд, и втори път поръчката на притежателя на дялове от същия взаимен фонд. Възможността да се подават поръчки до размера на портфейла е предпоставката за "кухи" поръчки и раздуване на презаписването. А също и това, че КФН не следи дали взаимните фондове, подавайки поръчка за повече от 10% от стойността на портфейла си, не нарушават изискването за риск от концентрация.
            Интересно дали фондовете участват също като нас със стойността на протфейлите си или само с кеша в тях. В първия случай излиза че като залог използват пари (активи) които всъщност не са техни а наши т.е. пак на индивидуалните инвеститори. Това са само предположение все пак, но ми стана интересно. Нека някой по-запознат да сподели...

Коментар

• Искам само да попитам случай насам да е минавал PDP.....?

Коментар

• просто смени "физически лица" с "индивидуални инвеститори" и си готов. иначе текстът ми харесва - браво.

Коментар

• Благодаря Bully

Коментар

• Първоначално изпратено от Spekylant
                    Моя отговор на Елана:

До: Комисия по Финансов Надзор

Ж А Л Б А
                    от

Уважаеми Дами и Господа,

Пиша Ви, за да изразя възмущението си от проведенето пръвично публично предлагане на ценни книжа на Енемона А.Д. на 26.11.2007, извършено от Елана Трейдинг - водещ мениджър на емисията и Обединена българска банка - ко-мениджър, и за да сезирам Комисията по финансов надзор за нарушенията по този случай.
                    Мениджърите на емисията разпределиха наличните акции обект на първичното предлагане като удовлетвориха 3.33% от подадените поръчки от институционални инвеститори или 30 пъти презаписване на емисията и 1.66% от поръчките, подадени от физически лица, или 60 пъти презаписване. В проспекта за публично предлагане на акции на Енемона АД, представляващ неразделна част от търга и регламентиращ условията на провеждането му, утвърден от Комисията за финансов надзор на 31.10.2007 г., е записано следното: част II 5.2 План за разпределение на ценните книжа “Всички групи инвеститори могат да участват на равни начала в публичното предлагане на акциите”, следва изброяване на 3 групи инвеститори: непрофесионални, професионални и институционални. Считам че, мениджърите на емисията от Елана Трейдинг извършиха дискриминационно разпределение на акциите от търга между институционални и физически лица в полза на институционалните инвеститори, с което нарушаха не само условията на предлагане, записани в проспекта, но и разпоредбите на Наредба № 1 от 15.09.2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, където в глава втора “Отношения с клиенти” се казва:
                    Чл. 3. (1) При извършване на сделки с ценни книжа, инвестиционни консултации и други действия, свързани с ценни книжа, за сметка на клиенти инвестиционният посредник полага дължимата грижа за защита на техните интереси.
                    (2) Инвестиционният посредник третира равностойно и справедливо своите клиенти.

Моля, за Вашето становище и своевременна намеса по случая.

28.11.2007 С Уважение:
                    Спекулант, само да ти обърна внимание, че не-институционалните инвеститори могат да бъдат и юридически лица... не само физически

Коментар

• Първоначално изпратено от Joel
                      Аз така разбирам нещата. Професионалния инвеститор играе с чужди пари и единственото което ще загуби е заплатата или годишния си бонус. Така наречените непрофесионални инвеститори играем със собствените си пари и всичко което следва от това. Защо тогава трябва да бъдем и неравнопоставени. Имаше тема за асоциация и мисля че и е времето.
                      Не си наясно. И професионалните и непрофесионалните инвеститори ИНВЕСТИРАТ свои пари. Отвори съответните закони и наредби да си опресниш знанията.....
                      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Аз така разбирам нещата. Професионалния инвеститор играе с чужди пари и единственото което ще загуби е заплатата или годишния си бонус. Така наречените непрофесионални инвеститори играем със собствените си пари и всичко което следва от това. Защо тогава трябва да бъдем и неравнопоставени. Имаше тема за асоциация и мисля че и е времето.

Коментар

• Ако си взел акции за 200 лв. може да е от закръгляне и малката сума.
                          Все пак трябва да вземеш цял брой, независимо коефициента.....

Първоначално изпратено от pepo11
                          Първоначално изпратено от някой
                          Даа,
                          Комисията трябва да се размърда и да напраска доста актове на Елана.
                          За всеки служител на Елана получил повече от 1.6% - акт.
                          Отделно и сериозни актове за нарушаване на проспекта, за неравностойното третиране на институционалните и останалите...
                          Да видим какво ще направи комисията...
                          Недей така бре при мен са 1.8%.
                          /не съм служител на Елана/

Коментар

• Първоначално изпратено от daskal
                            Тема за размисъл: Неравнопоставени ли са професионалните инвеститори (дори и непрофесионалните) ДИРЕКТНО участвали в ИПО-то, с клиентите на договрните фондове участвали ИНДИРЕКТНО в ИПО-то. Дори вече има и специален договорен фонд за участие в ИПО-та. За какво трябва да има професионални инвеститори, ако икономически ще са принудени да учавстват в ИПО-та индиректно, като клиенти на договорни фондове за участия в ИПО-та. Интересно, какво мисли комисията за това. Надявам се утре да получим отговор.
                            Именно! С едни и същи активи се гарантира (обезпечава) веднъж поръчката на даден взаимен фонд, и втори път поръчката на притежателя на дялове от същия взаимен фонд. Възможността да се подават поръчки до размера на портфейла е предпоставката за "кухи" поръчки и раздуване на презаписването. А също и това, че КФН не следи дали взаимните фондове, подавайки поръчка за повече от 10% от стойността на портфейла си, не нарушават изискването за риск от концентрация.

Коментар

• Първоначално изпратено от някой
                              Даа,
                              Отделно и сериозни актове за нарушаване на проспекта, за неравностойното третиране на институционалните и останалите...
                              Недей така бре при мен са 1.8%.
                              /не съм служител на Елана/

Коментар

• Даа,

Коментар

Working...
                                X