IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо ще участвам в IPO-то на Нетинфо?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе, верно ли Инвестор-а имат само 300К приходи за цялата 2005?!?!?!

Много мъничко ми се види. Имах по-високо мнение за интернет-бизнеса в БГ
    ----------------------------------------------------
    [url=http://designinteriorideimebeli.blogspot.

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis
      интересуващ_се, да разбирам ли , че ти оценяваш компанията на 90 М?

Уважавам мнението ти, но аз на тази цена няма да вляза. И по принцип в компании с P/E 45 не влизам. Освен това, срявняването на фирми от толкова различни сектори ми звучи несериозно, а и не съм от хората, които чакат по 10 години.

Това си е мое мнение.
      Има много които биха я оценили на 90 М, особено към края на 2007 г.
      http://capital.bg/showimg.php?filename=cb_304402.jpg
      на този линк ясно се вижда, че през 2003 г. са имали 457 хил. лв. приходи, а за 2006 г., говорят за 4 000 000 лв.
      9 пъти за 4 години
      Няма основания да очакваме тенденцията да спре, особено за компания, при която 90% от юзерите й са обречени да я ползват винаги заради факта, че хората трудно си сменят пощата, особено след като в icq получавам известие за ново писмо в abv.bg!!!

в момента рекламния пазар в интернет в България е 10 млн. лв. спрямо около 300-400 млн. лв. общ рекламен пазар, тоест дял от 2-3%
      във Великобритания интернет има 12% дял
      Там приходите от интернет реклама се увеличават с 54% за 2006 г., в САЩ също.
      Тоест очакванията за 100% ръст в България не са нереалистични

Сравнявам със Софарма и Албена, за да направя една консервативна оценка
      Ако Нет инфо има P/E като на Софарма, знай че това е мнооого евтино, защото за 2 години приходите на Нетинфо ще имат учетворяване (или утрояване), докато Софарма и Албена я наравят ръст, я спад.
      Тази година Албена има най-ниската печалба за последните 5 г.......
      http://investor.bg/?cat=5&id=46606
      Така е в дървен сектор .....
      аз си предпочитам яките сектори, особено когато се приемат песимистично, защото това е сигурен индикатор за подцененост

Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• интересуващ_се, да разбирам ли , че ти оценяваш компанията на 90 М?

Уважавам мнението ти, но аз на тази цена няма да вляза. И по принцип в компании с P/E 45 не влизам. Освен това, срявняването на фирми от толкова различни сектори ми звучи несериозно, а и не съм от хората, които чакат по 10 години.

Това си е мое мнение.

Коментар

• orchis
          orchis
          какви 15 М
          ти чуваш ли се?
          Софарма се търгува на P/E 45, а Албена на 29, като и двете няма накъде да увеличават приходите си
          Интернет рекламата ще расте с 50-100%, дори в САЩ и Великобритания расте с над 50% на година, а какво остава за неразвит пазар тук. От сегашните 10 млн. обем на пазара в България може и над 100 да е след 10 г. или по-малко

защо не отвори постинга от тази тема пуснат в 19:53:25 ч. на 10.02 за да прочетеш малко финансови данни, преди по метода на големите кръгли числа да определяш 15 М за приемлива цена, тя че за теб е приемлива приемлива е, но едва ли го осъзнаваш в дълбочина

отново ти пускам данните, които пуснах преди два дни

Ако се съди по финансовите данни, бизнесът на дружеството расте главоломно - докато през 2002 г. приходите са били под 300 хил. лв., то компаниите от групата се очаква да имат около 4 млн. лв. приходи за 2006 г. Основната част от тях (85% според Белов) идват по линия на интернет рекламата - според Белов около 3 млн. лв.
          Виж тази снимка и ще получиш проблясък
          http://capital.bg/showimg.php?filename=cb_304402.jpg

Ха сега кажи цената 15 М

не препоръчвам нищо, само цитирам данни вече публикувани някъде

Ако 2006 г. Нет инфо има 1 млн. лв. печалба заслужава P/E поне на Софарма, тоест 45, а ако през месеците до IPO-то в края на годината Нетинфо пак се удвоят тогава няма да е 1 млн. а 2 млн.

Няма как да се търгува на P/E 7.5 това няма как да се случи просто

Съгласен ли си?

Първоначално изпратено от orchis
          Първоначално изпратено от BigBear
          Участвах и в двете IPO на интернет компаниите IBG и WWW и съм доволен. Дали ще участвам в НетИнфо зависи най вече от цената :-)

Зависи каква реална цел си поставят с това предлагане на акции - ако все пак търсят пари би трябвало да продават на цени които да са атрактивни за новите инвеститори и тогава капитализацията на компанията не би трябвало да е по голяма от 30 М. Ако обаче търсят удволетворение най вече на старите инвеститори цената може да е двойна или тройна... В тоя случай първите две компании може да изглеждат даже по добре от инвеститорска гледна точка, защото и трите са от един много динамично растящ сегмент от икономиката, а при по малка база на приходите на Инвестора и Уеб Медия ще им е по лесно да удвояват приходите всяка година...
          Сравнение на потребителската посещаемост на групите може да се направи по информацията от Alexa.com за дял от общите интернет посетители / Reach per million users / на седмична база. По този критерий към днес групите сайтове изглеждат така

Дата NetInfo Dir.bg IBG WWW
          31.1.2007 2250 789 948 143.5
          12.2.2007 2042 812 912 183.5

Това естествено не отразява приходите на компаниите, но посещаемоста в дългосрочен аспект е в пряка връзка с тях, защото тези компании имат приходи най вече от интернет реклами...

Препоръчвам на всички да мислят сами преди да купят или продадат каквото и да е. Ползването на внушения от форуми може да бъде вредно за вашите финанси ...
          Мисля че BigBear направи единственото смислено изказване по темата/ите досега. Разбира се, че най-важното нещо е цената, а не кой какво написал или казал. Само дето 30 М ми се виждат много, осбенно ако се сравни с капитализациите на IBG и WWW. Трябва да се има предвид, че последните две като по-млади компании и имат шанс за по-сериозен ръст както на посетителите, така и на приходите. Също така , според мен, в капитализацията на IBG е включена известна доза емоция.
          Така че, моята оценка на фирмата е някъде между 15-20 М. С други думи, няма да се замисля , ако ми предложат акции на цена, която дава 15 М и много ще зависи от проекта, ако цената е около 20 М, и няма да участвам над тази цена.

Това е от мен.

Препоръчвам на всички да мислят :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear
            Участвах и в двете IPO на интернет компаниите IBG и WWW и съм доволен. Дали ще участвам в НетИнфо зависи най вече от цената :-)

Зависи каква реална цел си поставят с това предлагане на акции - ако все пак търсят пари би трябвало да продават на цени които да са атрактивни за новите инвеститори и тогава капитализацията на компанията не би трябвало да е по голяма от 30 М. Ако обаче търсят удволетворение най вече на старите инвеститори цената може да е двойна или тройна... В тоя случай първите две компании може да изглеждат даже по добре от инвеститорска гледна точка, защото и трите са от един много динамично растящ сегмент от икономиката, а при по малка база на приходите на Инвестора и Уеб Медия ще им е по лесно да удвояват приходите всяка година...
            Сравнение на потребителската посещаемост на групите може да се направи по информацията от Alexa.com за дял от общите интернет посетители / Reach per million users / на седмична база. По този критерий към днес групите сайтове изглеждат така

Това естествено не отразява приходите на компаниите, но посещаемоста в дългосрочен аспект е в пряка връзка с тях, защото тези компании имат приходи най вече от интернет реклами...

Препоръчвам на всички да мислят сами преди да купят или продадат каквото и да е. Ползването на внушения от форуми може да бъде вредно за вашите финанси ...
            Мисля че BigBear направи единственото смислено изказване по темата/ите досега. Разбира се, че най-важното нещо е цената, а не кой какво написал или казал. Само дето 30 М ми се виждат много, осбенно ако се сравни с капитализациите на IBG и WWW. Трябва да се има предвид, че последните две като по-млади компании и имат шанс за по-сериозен ръст както на посетителите, така и на приходите. Също така , според мен, в капитализацията на IBG е включена известна доза емоция.
            Така че, моята оценка на фирмата е някъде между 15-20 М. С други думи, няма да се замисля , ако ми предложат акции на цена, която дава 15 М и много ще зависи от проекта, ако цената е около 20 М, и няма да участвам над тази цена.

Това е от мен.

Препоръчвам на всички да мислят :-)

Коментар

• Участвах и в двете IPO на интернет компаниите IBG и WWW и съм доволен. Дали ще участвам в НетИнфо зависи най вече от цената :-)

Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Много благодаря на Кукувицата за ЛС. И аз отговорих. Кукувицата е коректен човек, ценност за този форум. И аз поднасям своите извинения за понякога острия тон. Може и по същество в нещо да не съм бил прав.
                Желая всичко най-хубаво и на приятелите ми от Инвестора и на Нетинфо, които не познавам но чакам с интерес на пазара.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ugo
                  Netware бих ти се извинил, но не разбирам в какво съм излъгал. Първо твоята тема беше отворена първа. Второ ти използва повода от някакви написани глупави общи условия от Нетинфо да призовеш да не се участва в IPO-то им - виж си заглавието на темата!
                  Не е колегиално това на практика подливане на вода на бъдещите им инвестиционни планове да става точно във форум на ИнвесторБГ! Или смяташ че е нормално??
                  Кукувицата обаче си внуши че искам да злепоставя Инвестора. Даже се засегна, защото решил че онова за "екзотичните проекти" се отнася за Инвестор - гузен негонен ли бяга, питах?
                  Казах че уважавам Инвестор - най-малкото ги уважавам заради този форум и за ролята им за развитие на капиталовия пазар. Направили са и правят много. Но какво ми пречи да смятам, че Нетинфо са по-добри в някои неща, постигнали са повече, и че има смисъл да се участва в IPO-то???? Всъщност, и да имаха по-малко клиенти и приходи от ИнвесторБГ - няма ли смисъл да се участва?
                  Не ме е еня иначе нито за Нетинфо нито за Инвестор. Еднакво несвързан съм с двете.

Най-права е Съни. И аз сега като се замислям се изненадвам откъде идва тоя негативизъм. Успехът на една фирма не трябва да пречи на успехите и на други............ Някой ако има повече данни по същество за бизнеса и приходите на Нетинфо е добре дошъл да сподели.
                  kukuvicata, както вече ти писа в другата тема се заблуди от развитието на "разговора" намирайки го някъде по средата
                  Сори, браня си Инвестор-а, нали са ми приятели и ми са симпатични
                  А на тебе ти се извинявам за агресивните постинги.
                  Няма негативизъм.

Коментар

Чудесно
                    Откривайки тази тема като противовес на другата, която първа беие отворена с явната цел видна от заглавието й - да се оплюе предстоящото IPO на Нетинфо......
                    Виждам, че няма да се разберем с теб................
                    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Чудесно Радостно е, че няма да има навалица и се надявам да купя евтино. Само ме притеснява анкетата досега - голям % хора или открито искат да участват или се колебаят. Искам да се надявам че анкетата не е представителна. Досега от няколко IPO-та съм печелил вкл. на ИнвесторБГ. Нетинфо е уникална за интернет пазара в България компания и се надявам успехът ми на обикновен спекулант да се повтори. Чакаме емисията!!!!!!!!

Откривайки тази тема като противовес на другата, която първа беие отворена с явната цел видна от заглавието й - да се оплюе предстоящото IPO на Нетинфо - се сблъсках с няколко очевидно негативни отношения към Нетинфо. На какво се дължат, не знам. Безпристрастни анализи да не се инвестира не прочетох, но някои решиха незнайно защо че съм против ИнвесторБГ. А аз съм фен и на двете, и имам нескрит материален интерес и към двете!!
                      Успех на всички и по-малко негативизъм, колеги.

Коментар

Netware бих ти се извинил, но не разбирам в какво съм излъгал. Първо твоята тема беше отворена първа. Второ ти използва повода от някакви написани глупави общи условия от Нетинфо да призовеш да не се участва в IPO-то им - виж си заглавието на темата!
                        Не е колегиално това на практика подливане на вода на бъдещите им инвестиционни планове да става точно във форум на ИнвесторБГ! Или смяташ че е нормално??..........
                        Виждам, че май започна да разбираш за какво става въпрос. От тук до извинението е само една крачка. Да, моята тема е отворена първа но:

1. Нямам нищо общо с Инвестора. Просто ползвам свободния форум за да изразя свободно мнение.
                        2. Заглавието на темата точно изразява нейната същност, а именно защо АЗ НЯМА ДА ИНВЕСТИРАМ в Нетинфо и не призовавам никого другиго да не участва или да участва в IPO-то им!
                        3. Не ме интересува, че това е форум на конкурента Investor.bg, аз просто го ползвам за свободна трибуна и не ме интересува колегиално ли е или не, защото АЗ НЕ СЪМ КОЛЕГА на Нетинфо! Ако Инвестора прецени, че мнението ми е неколегилано, може да го изтрие - няма да се сърдя!
                        4. Не съм използвал "повода от някакви написани глупави общи условия от Нетинфо" , а просто съм изразил мнението си относно това недоразумение! Мнението ми като инвеститор е, че "глупавите общи условия" ще отблъснат клиентите и в следствие на това евентуалната ми инвестиция ще бъде губеща! Това е! Много просто и честно! И както вече казах - не търси под вола теле!
                        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Ugo май вече се е содбил с акции от нетинфо

Коментар

• Така така...Значи аз просто коментирах, че е смешно да се твърди, че Нетинфо няма конкуренция при наличието на компания като ИнвесторБГ.
                            Никъде не съм казал, че ще бъдат изместени сайтовете на Нетинфо, а просто изразих наблюдението си, че Dnes.bg се развива много добре през последната година, както и че Gol.bg e млад сайт и има перспективи за развитие пред себе си.

Нищо не коментираш за другите доводи, които съм изразил, но предполагам, че там просто няма какво да кажеш. Все пак Интернет компания, която не се развива постоянно и разчита само на утвърдените си проекти, според мен е обречена да бъде погълната от конкуренцията.

Успех ти желая с IPO-то все пак

А да..и не е препоръка..

Коментар

• Ugo, много пристрастно се изказваш, което ме навежда на мисълта, че си воден от някакъв материален интерес.

Без да отчитам горното, ще ти кажа как протича търговията на подобни дружества - при силно предварително лобиране (подобно на кръстосан огън): в първият ден цената се качва с 2-3 лева над номинала, след което (може и в рамките на същата сесия) поема към номинала. Няколко месеца дребните спекуланти проклинат своите: любознателност- и лош шанс да попаднат на лобистките настроения (подобни на твоето).

Всъщност, Ugo, моментът, в който влизаме със свое мнение във форума, трябва да е предшестван от ясното съзнание, че всички тук са много по-напред "в материала" от самите нас и почти нищо ново не можем да им кажем (по принцип), още повече - не можем да им натрапваме инвестиционните си решения като единствено правилни. Помисли малко: твоят спор тук се превърна в най-добрата антиреклама на едно дружество.
                              Все пак, пожелавам ти успех!
                              "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Микеланджело след като самият ти признаваш че някои от сайтовете на Нетинфо са по-добри и по-посещавани, откъде реши че специално младите сайтове на ИнвесторБГ ще ги изместят?
                                За мен специално http://www.gbg.bg/ е много по-подреден и полезен от start.bg, но не налагам личното си мнение! Ползвам и двата.

Някой може ли да даде статистика на пазарните дялове на различните интернет компании в България? Защо Гугъл и ICQ са се спрели точно на Нетинфо
                                Това за мен е сериозен списък: http://adv.netinfo.bg/?adv_pos=klienti[/quote]

IPO-тата у нас са рядкост и това ще е едно интересна възможност. Не е препоръка за нищо

Коментар

Working...
                                X