Първоначално изпратено от redcretin
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ИмПулс I АД
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениетова е позиция в която бих влагал спокойно средства като в пенсионен фонд.
Да припомним какво става с пенсионните фондове - удържат си редовно такси, избягват да са на сериозна печалба, влизат в Експат фондовете и излизат с по 20% загуба...
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениетова е позиция в която бих влагал спокойно средства като в пенсионен фонд.Last edited by Майстора233; 02.07.2021, 12:00.
Коментар
-
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Това "вероятно" на колко го процента би го оценил? Вероятността също има измерители все пак.
Това, че ще има неравен терен с предимство на малките срещу големите, е по-скоро проблем за мен (апропо, Тони, така и не каза виждаш ли някакви рискове около емисията). Аз не съм сигурен, че ритейлът ще намери поне 5 млн. лева капитал и да го пласира в поне 500 поръчки за 40 минути. По-скоро се съмнявам в това. Очаквам тези, които искат да вземат повече от 10,000 бройки, да бъдат задоволени още на аукциона след 40-ата минута. Разбира се, няма как да знаем колко амбицирани и гладни са по-големите участници и с колко интересът ще надвиши предлагането. Това можем само да го гадаем - дали ще се случи, с колко ще се случи...
Съгласен съм обаче, че има много хубав спекулативен bull case. Едно самосбъдващо се пророчество, което генерира интерес към нещо, което може би не струва толкова, колкото пазарните участници дават за него. Без да посочваме тикъри, смятам, че сме виждали такова явление. Смятам още, че има предпоставки "самонавиването" да се повтори, поканите към колеги, приятели, баби и етърви - също. Със сигурност предпоставките са налице.
Пукнатините в bull case-a може би бяха думите на Николай Мартинов, че
а) ликвидността след предлагането няма да бъде гарантирана по никакъв начин и няма да има маркет мейкър и
б) пенсионните фондове не обичат авантюрите и високата доходност срещу по-висок риск.
Първото не е яко по очевидни причини, а второто е намек, че фондът и мениджмънтът на този етап нямат подкрепата на големите институционални участници (въпреки че вторите смукнаха доста от Алтерко, което пък е ключов актив и флагман на фонда). Ако "пенсиите" рязко не решат в следващите няколко дни, че много искат непублични стартъпи, на bull case-a можем да му пуснем водата и да отива в тръбата. Тогава спекулантите ще се превърнат в дивидентни инвеститори, няма драма.
Има си рискове доста, моето настроение към този момента е да ги поема до рамките на ранните записвания.Last edited by Scottie Pippen; 01.07.2021, 21:59.
- 1 like
Коментар
-
Във видеото казаха, че имат предвид няколко компании, в които ще инвестират. Така че те не събират парите, просто да си ги държат в буркани.
Също така казаха, че ще пускат 3-месечни отчети.
Така че най-вероятно след 3 месеца ще разберем в какви компании и бизнеси са инвестирали. Съответно това може да послужи като някакъв ориентир накъде ще ходи цената - нагоре или надолу. Ако са открили втора подобна на Алтерко цената може да се изстреля много рязко нагоре.
п.п. мисля да участвам, не е препоръка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнениеСпоред мен може да се участва спекулативно, вероятно цената ще се изстреля , като ще се задържи високо няколко месеца . И при първата нестабилност на външните пазари ще се срине.
Такива листавания обикновено се случват при силен оптимизъм към края на цикъла.
Това "вероятно" на колко го процента би го оценил? Вероятността също има измерители все пак.
Това, че ще има неравен терен с предимство на малките срещу големите, е по-скоро проблем за мен (апропо, Тони, така и не каза виждаш ли някакви рискове около емисията). Аз не съм сигурен, че ритейлът ще намери поне 5 млн. лева капитал и да го пласира в поне 500 поръчки за 40 минути. По-скоро се съмнявам в това. Очаквам тези, които искат да вземат повече от 10,000 бройки, да бъдат задоволени още на аукциона след 40-ата минута. Разбира се, няма как да знаем колко амбицирани и гладни са по-големите участници и с колко интересът ще надвиши предлагането. Това можем само да го гадаем - дали ще се случи, с колко ще се случи...
Съгласен съм обаче, че има много хубав спекулативен bull case. Едно самосбъдващо се пророчество, което генерира интерес към нещо, което може би не струва толкова, колкото пазарните участници дават за него. Без да посочваме тикъри, смятам, че сме виждали такова явление. Смятам още, че има предпоставки "самонавиването" да се повтори, поканите към колеги, приятели, баби и етърви - също. Със сигурност предпоставките са налице.
Пукнатините в bull case-a може би бяха думите на Николай Мартинов, че
а) ликвидността след предлагането няма да бъде гарантирана по никакъв начин и няма да има маркет мейкър и
б) пенсионните фондове не обичат авантюрите и високата доходност срещу по-висок риск.
Първото не е яко по очевидни причини, а второто е намек, че фондът и мениджмънтът на този етап нямат подкрепата на големите институционални участници (въпреки че вторите смукнаха доста от Алтерко, което пък е ключов актив и флагман на фонда). Ако "пенсиите" рязко не решат в следващите няколко дни, че много искат непублични стартъпи, на bull case-a можем да му пуснем водата и да отива в тръбата. Тогава спекулантите ще се превърнат в дивидентни инвеститори, няма драма.
Има си рискове доста, моето настроение към този момента е да ги поема до рамките на ранните записвания.Last edited by unsworth; 01.07.2021, 17:53.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Винаги има някой закъснял или променил си мисленето. Не мисля, че всичките 5млн акции ще ги вземат малки.
Как беше мохабета?
Веднъж стомна, втори път стомна. ..
Както и да е. Пожелавам успех на всички желаещи да участват.
Дано разсъжденията ми по този казус се окажат грешни.
Поздрави.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
Не мисля че цената ще се изстреля. Причини :
1Дава се шанс на всеки дребен инвеститор да се включи. Повечето ще се включат в началото , не като синкарс и биодит. На кой тогава да продаваме ?
2. Аз също мислих да се включа спекулативно. Но при тези включвания винаги съм на загуба. Както казва стария Бъфет - не купувай акция която не смяташ да държиш поне 10 години или нещо такова .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
Как на кого, на тези от банката.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Не мисля че цената ще се изстреля. Причини :
1Дава се шанс на всеки дребен инвеститор да се включи. Повечето ще се включат в началото , не като синкарс и биодит. На кой тогава да продаваме ?
2. Аз също мислих да се включа спекулативно. Но при тези включвания винаги съм на загуба. Както казва стария Бъфет - не купувай акция която не смяташ да държиш поне 10 години или нещо такова .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
Според мен може да се участва спекулативно, вероятно цената ще се изстреля , като ще се задържи високо няколко месеца . И при първата нестабилност на външните пазари ще се срине.
Днес докато се разхождах из центъра на София е пълно с със строежи в различна фаза.
На един Билборт реклама на банка следното. ,, Нека парите ви работят за вас,, На рекламата дама си разпуска на плажа. Отначало си помислих че е реклама на депозит, а то се предлага на клиентите да инвестират във фонд на банката.
Като не им дават лихва по депозитите и ги щавят с такси, поне нека ги ,,компенсират,, с некой фонд.
Наличието на кеш навсякъде значителен оптимизъм в момента както и глад за нещо читово на БФБ.
е предпоставка за отскок въпрос е колко време ще задържи , то и името символично.
2. Аз също мислих да се включа спекулативно. Но при тези включвания винаги съм на загуба. Както казва стария Бъфет - не купувай акция която не смяташ да държиш поне 10 години или нещо такова .Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Май не са си научили урока и от тази година. На Беам пазара няма смисъл да се участва според мен. Вероятно пак ще има някоя врътка .
Днес докато се разхождах из центъра на София е пълно с със строежи в различна фаза.
На един Билборт реклама на банка следното. ,, Нека парите ви работят за вас,, На рекламата дама си разпуска на плажа. Отначало си помислих че е реклама на депозит, а то се предлага на клиентите да инвестират във фонд на банката.
Като не им дават лихва по депозитите и ги щавят с такси, поне нека ги ,,компенсират,, с некой фонд.
Наличието на кеш навсякъде значителен оптимизъм в момента както и глад за нещо читово на БФБ.
е предпоставка за отскок въпрос е колко време ще задържи , то и името символично.Last edited by Майстора233; 01.07.2021, 15:13.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение
С малката разлика че това не са го управлявали Ники и Виктор...но това са бегли подробности...
- 1 like
Коментар
Коментар