If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Преди малко прочетох статията на Ивестор. В нея са зададени част от въпросите, които написах в темата преди няколко дни. Според мен основната част на презентацията трябваше да бъде много по-подробна и насочена към непубличните компании в Имвенчър 2 и бъдещите инвестиции в други непублични компании. В момента не без причина, основният акцент са таксите за управление и инвестирането в листнати компании на БФБ. За мен като инвеститор има много бели петна в презентацията и в инфото за бъдещите проекти и инвестиции. Не искам да убеждавам никой в нищо, така че утре успех на всички.
п.п Но да не се лъжем. На 7-ми юли всички спекуланти ще спазят простото, но изключително успешно правило до момента: Запиши на IPO-то и продай в първия ден на търговията с минимум 100% печалба
"ИмВенчър II" има различна система за възнаграждение – през първите 5 години 1% текущо възнаграждение и 1% отложено възнаграждение, платимо при разпределения към инвеститорите, и за последните 5 години 2% отложено възнаграждение, платимо при разпределения. Тоест за десет години имаме 5% реално платено възнаграждение и 15% от капитала отложено и платимо при разпределения.
Един стандартен фонд инвестира между 70 - 75% от набраните средства, а останалите ги използва за текущо възнаграждение за управление и оперативни разходи. "ИмВенчър II" влага 90% от набраните средства, като добавя към средствата за инвестиране и значителна част от парите за възнаграждението на управляващото лице. Така инвеститорите получават по-диверсифицирано портфолио, по-голяма ликвидационна квота в случай на неуспех и печалбата върху инвестираните 15 % отложено възнаграждение, както и по-голям фокус на екипа върху резултата.
Аз го разбирам така - 15% от полагаемото възнаграждение се инвестират, защото са само начислени, а не платени. Освен позитива за по-добра диверсификация това означава, че партньорите поемат допълнителен риск за своя сметка. Ако не дай боже загубят - възнаграждение няма, ако спечелят печалбата (допълнителна) се разпределя за акционерите.
Коментар