IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Илевън Кепитъл АД (11C)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fur6ton Разгледай мнение

Ами защото ако взимаш акции при оценка 16 млн., то цената следва да е 16 млн. делено на броя акции (126 млн.). Струва ми се леко нелогично да получаваш повече и повече акции в случай че оценката е по-висока. По друг начин казано ако новия инвеститор записва акции по оценка 250 млн. евро, цената на акция за SAFE държателя мисля трябва да се смята като (Valuation Cap/Valuation)*Price for new investor. Или ако вземем първия продаден SAFE при Дрона - 16/250*250/126. Това е и отговора как определям цената за новия дялов. Ако е ок да запише акции при оценка 250 млн. евро, то цената следва да е 250 млн. евро делено на броя акции в обращение. Ти как смяташ?
    Не разбрах какво точно имаш в предвид докато не се зачетох в оригиналните обяснения на SAFE договорите на Y-combinator, а не в превода на този на Дронамикс. Оказа се че съм се заблудил какво разбират под Капитализация и разбира се всичко това което бях написал и качил досега се оказаха глупости. Изтрих ги за да не заблудят някого. Сега нещата изглеждат коренно различни:

https://files.bg.cm/SAFEs.xlsx

Приемам забележки и поправям грешки с други грешки

С горната картинка отговарям и на Скоти, ама това за тази вечер, утре може да обърна сметките пак на 180 градуса.
    Last edited by Poncho; 24.07.2022, 00:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho

Пак четох документацията и пак не разбрах механизма на конвертиране
      Направих някой промени в сметките, но не ми се изясни точно как смяташ. Как определяш цената за новия дялов? Може ли да качиш някъде изчисленията си дори и като картинка та да се ориентирам?

Не разбрах защо 16/126?
      От Договора за SAFE:
      Компанията ще издаде брой акции=Покупна стойност/Цена на конвертиране
      Конверсионна цена=Цена на SAFE
      Цена на SAFE=Максимална оценка/Капитализация

За първия SAFE:
      Цена на SAFE=16 000 000/250 000 000=0,064
      Брой акции=1 300 000/0,064=20 312 500

Единствената променлива която не е ясна е капитализацията на Глобъл. Колкото е по-голяма тя толкова повече акции се получават.
      Poncho
      тази година ще преподавам математика за шести клас та една задача ако ми позволиш да ти дам:

дрона англииският ще прави рунд например на 500 милиона евро декември набира 100 милиона евро!
      1- каква ще бъде оценката на дрона- англииското дружество?
      2- каква ще бъде оценката на дрона българското дружество?
      3- каква ще е цената на акцията в България според англииската оценка?
      4 - и от всичко това каква ще е справедливата оценка на илевън ако си представим че другите компании не се преоценяват?( което разбира се няма да е вярно.. защото ви загатнах за наченки на едни други еднорози в същият портфейл)

Коментар

• Първоначално изпратено от dimi71 Разгледай мнение
        Благодаря на ентусиастите тук. Успях да изляза с добра печалба. Като човек парил се /2008г./ от рецесия, минавам на кеш.
        Точно така! Азз също съм на кеш от около две седмици, макар че наскоро взех малко MCH

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho

Пак четох документацията и пак не разбрах механизма на конвертиране
          Направих някой промени в сметките, но не ми се изясни точно как смяташ. Как определяш цената за новия дялов? Може ли да качиш някъде изчисленията си дори и като картинка та да се ориентирам?

Не разбрах защо 16/126?
          От Договора за SAFE:
          Компанията ще издаде брой акции=Покупна стойност/Цена на конвертиране
          Конверсионна цена=Цена на SAFE
          Цена на SAFE=Максимална оценка/Капитализация

За първия SAFE:
          Цена на SAFE=16 000 000/250 000 000=0,064
          Брой акции=1 300 000/0,064=20 312 500

Единствената променлива която не е ясна е капитализацията на Глобъл. Колкото е по-голяма тя толкова повече акции се получават.
          Ами защото ако взимаш акции при оценка 16 млн., то цената следва да е 16 млн. делено на броя акции (126 млн.). Струва ми се леко нелогично да получаваш повече и повече акции в случай че оценката е по-висока. По друг начин казано ако новия инвеститор записва акции по оценка 250 млн. евро, цената на акция за SAFE държателя мисля трябва да се смята като (Valuation Cap/Valuation)*Price for new investor. Или ако вземем първия продаден SAFE при Дрона - 16/250*250/126. Това е и отговора как определям цената за новия дялов. Ако е ок да запише акции при оценка 250 млн. евро, то цената следва да е 250 млн. евро делено на броя акции в обращение. Ти как смяташ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

Оххх и ти ли започваш с глупостите.... аграрите по сериозно моля, ако 1200 човека акционери в дронамикс сме 5. Евала за математическите модели...да Не се окаже само че Райков не може да достигне следващата оценка на дрона ако ще цял живот да блъска и работи... а представи си ако инвеститор стане j p Morgan Morgan sternly city bank или някой подобен големец....каква ли песен ще пеете тогава.... апропо договора за зърно коридорите скоро ще бъде факт и тогава ако правите ръст 10% ще викате ура... затова Райков се оглежда за други инвестиции.... а за сирма и трейдинга пък там не ми се коментирах хич вашият наивен избор!
            А дано да влезе голям фонд на висока цена. А ако няма интерес тези всичките акции където си ги накупил на кой ще ги продаваш ? И защо не са почнали вече превози ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Означава, че при ръст в капитализацията на Глобъл СЕЙФовете изпапкват ръста на дяловите инвестиции, а Илевън има повече дялове.
              Например при ръст от 200% при Глобъл, при Кепитъл е 590%, а при Илевън 140%.
              Може разбира се и да съм огелпил конците.
              Аз смятам, че малко по друг начин трябва да стоят последователностите. Доколкото разбирам от табличката ти първо намираш колко акции би получил всеки SAFE и след това намираш цената на която ще вземе акции дяловия инвеститор. Аз мисля, че за да се определят акциите за SAFE-овете трябва първо да се знае на каква цена взима акции дяловия. Съответно по моята сметка акциите, които получават както дяловия инвеститор, така и SAFE-овете са доста по-малко. От там пък не се разводняват чак толкова много старите акционери (като братята и Илевън). Ако капитала в момента на Глобала е 126 млн. акции, първия SAFE при оценка на Глобала 250 млн. евро, за мен следва да се конвертира при цена 16/126 (valuation cap/shares). Само от тук се получава например броя акции, които ще получи този SAFE да е два пъти по-малък от сметката при теб. Разбира се, не се смятам за особен специалист и допускам, че може и аз да греша в сметките си.

Коментар

Означава, че при ръст в капитализацията на Глобъл СЕЙФовете изпапкват ръста на дяловите инвестиции, а Илевън има повече дялове.
                Би следвало по-ранните SAFE-ве да са с по-добър коефициент.Ако не друго поне е по-логично
                Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение

Браво Пончо. Направо къртиш. Евалла.
                  Това като че ли означава че Илееън е много подценен ако Дронът е ОК fair.

П.П. Оказва се, че съм омотал цялото кълбо. В горното няма нищо вярно.
                  Last edited by Poncho; 23.07.2022, 23:26.

Коментар

Ами защото нямам идея какво съм си мислил тогава. Няма никаква логика в това. Вероятно съм се заблудил със SAFEs. Така се получава, че за 50 млн.евро той моментално получава стойност от 70 млн. и на всичкото отгоре инвестицията му влияе върху цената на акция на Глобъл преди той да влезе. Благодаря за забележката!
                    Коригирах табличката (надявам се успешно) и сложих допълнителен sheet, които (ако няма много грешки) дава интересно сравнение на инвестициите в двата инструмента:
                    https://files.bg.cm/SAFEs.xlsx

Браво Пончо. Направо къртиш. Евалла.
                    Това като че ли означава че Илееън е много подценен ако Дронът е ОК fair.
                    Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• П.П Изтрих поста, защото сметките в него се оказаха тотално грешни.
                      Last edited by Poncho; 23.07.2022, 23:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

Оххх и ти ли започваш с глупостите.... аграрите по сериозно моля, ако 1200 човека акционери в дронамикс сме 5. Евала за математическите модели...да Не се окаже само че Райков не може да достигне следващата оценка на дрона ако ще цял живот да блъска и работи... а представи си ако инвеститор стане j p Morgan Morgan sternly city bank или някой подобен големец....каква ли песен ще пеете тогава.... апропо договора за зърно коридорите скоро ще бъде факт и тогава ако правите ръст 10% ще викате ура... затова Райков се оглежда за други инвестиции.... а за сирма и трейдинга пък там не ми се коментирах хич вашият наивен избор!
                        Ти почна като циганина в оня виц, дето подквасвал морето

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                          Е, надувайте и вие, кой ви спира?
                          Не са ми бездънни джобовете .... а и много ще натежи Илевън-а....пълнил съм когато е трябвало.
                          Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение

Да надуват колко да надуват няколко човека Пълен балоняк който ще набута доста хора

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Да надуват колко да надуват няколко човека Пълен балоняк който ще набута доста хора

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                                BTW...като се прави "арбитраж" или се избира между акции на Илевън и акции на Дронамикс Капитал, следва да се имат предвид две неща:
                                1. Делът на Илевън в Дронамикс Глобъл е и ще бъде много по-голям от този на ДроКапитал. Това ще доведе до много по-голяма сума в баланса на дружеството;
                                2. Акциите издадени от Илевън са много по-малко от акциите издадени от ДроКапитал;
                                Което значи, че много повече пари ще се разпределят към много по-малко акции....Вчера колегите бяха +11...днес засега са +8 .... Ние спим..

Коментар

Working...
                                X