IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биодит АД (BDT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение
    "Импетус Капитал" има ли връзка с "Екометал Инженеринг ЕООД"?
    Здравейте!

    Нямам представа. За този въпрос, трябва да се обърнете, към партньорите във фонда.
    Аз мога да Ви отговоря само за неща свързани с Биодит.

    Поздрави,

    Коментар


    • "Импетус Капитал" има ли връзка с "Екометал Инженеринг ЕООД"?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение
        ...нещата за Стартъпите в Европа, наистина не работят така...
        +1.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение

          ...

          От трите водещи рискови фактора, заради които се провалят Стартъп компаниите, на първо място е прекалено бързото разрастване на много пазари. На второ място е подбор на екипа и едва на трето е продукта.
          Желанието за бързо разрастване на много пазари едновременно води до неконтролируеми разходи и в 94% от случаите до фалит на компанията.
          Интересна ми е темата. Ще съм благодарен за някаква препратка към изнесените данни. Може и на лични.

          Желая успех на начинанието.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

            Кои са хотелите в България? Някъде в София може ри да се отиде да се "пипне" продукта в хотел или нещо?

            Ако бързо не инсталирате wourld wide и не заграбите пазарен дял, защо мислите че отнема 3-4 г. конкурент да предложи продукт. Копи пейст не се ли прави по-бързо? Или тогава вече ще сте лидери и ще е трудно? Още не мога да повярвам че в БГ има компания, която прави нещо уникално, може би комплекс.

            В миналото Адванс Екуити инвестира в СЕП които мисля че фалира и трябваше да прами някаква система за безжично плащане през приложение на телефон. От там ме е страх с номите неща. Малко са опасни, затова Ви питах какъв е шанса за фалит и отговора ми хареса. Абонамента е сладка работа, с пет годишни договори...
            Първият оборудван хотел в България е Хотел Saneo Club Odesos Златни Пясъци ( 186 стаи ). Независимо от ситуацията с туристическия бранш, във събота 26.12, ще оборудваме и втори хотел в България, Спа хотел Гела ( Пампорово ). Хотела е първия пасивен в БГ и е изцяло природосъобразно построен. Препоръчвам силно да се посети.
            В София има над 15 компании, които използват продуктите ни.

            По оношение на "завземането" на световния пазар, имам малко по-различно виждане от всички Стартъп предприемачи.

            Последните 15-20 години се наложи мантрата, че като предприемач, трябва да създадеш иновативен продукт, след което да набереш капитал от фондове за рискови инвестиции и да скалираш бързо бизнеса на множество пазари. Фонд мениджърите правят всичко възможно да убедят/накарат предприемача, да разраства бизнеса едновременно на множество пазари.
            И понеже аз съм човек на цифрите, вместо да слушам субективната човешка преценка базирана единствено на няколко примера със Американски компании, гледам какво казват цифрите!
            От трите водещи рискови фактора, заради които се провалят Стартъп компаниите, на първо място е прекалено бързото разрастване на много пазари. На второ място е подбор на екипа и едва на трето е продукта.
            Желанието за бързо разрастване на много пазари едновременно води до неконтролируеми разходи и в 84% от случаите до фалит на компанията.
            Като изключим няколко частни примера със Американски компании ( които могат да работят 15 години на загуба, за да завземат пазарен дял и имат почти неограничен достъп до финансов ресурс ), нещата за Стартъпите в Европа, наистина не работят така.

            За разлика от Америка, която както знаем осигурява неограничено финансиране на стартиращи компании и е консистентен пазар в Европа имаме 21 различни държави със различен език и култура, със различен стил на правене на бизнес и т.н.

            Не е реалистично да вярваме, че за 3-4 години, може да се завземем този пазар, освен ако не си осигурим всички пари на ФНФ и всички Рискови фондове в БГ и работим на загуба следващите 10 години.

            Копи-пейст при софтуерните компаниие е лесно, но когато си инжинерингова компания, имаш разработка на продукт/детайл, фърмуеър, прототипиране, тестване, сертифициране и едва тогава производство и продажба. Процеса отнема години и струва милиони. Тогава се надяваш, че не си сгрешил някъде по етапите и трябва да започнеш от начало.
            Дори в най-конкурентните сектори, като мобилните телефони и автомобило строенето, лидерите "държат" не повече от 5%-10% от пазара. Епъл, Майкрософт и Амазон ( имаха безгарничната подкрепа на Американското правителство, също както и Самсунг, Хуавей, Алибаба и други ) станаха лидери 15-20 години след старта си.
            Пазара на биометрични решения, ще расте експоненциално през следващите 10 години и приложението им, ще е във всички сектори на икономиката.
            Само в хотелската индустрия има над 15млн хотелски стаи ( дори само 0,1% от този пазар, ще ни направи лидери и ще изстреля компанията сред водещите технологични компании в Европа ), които в следващите 5-10 години трябва да бъдат преоборудвани със нови онлайн системи за контрол на достъп. В България от общо 102 000 стаи, над 55 000 трябва да бъдат преоборудвани в следващите години.

            За 25 години бизнеса ме научи, че е по-добре да съм практичен оптимист, отколкото непрактичен мечтател.

            Надявам се да не "разсърдя" някой от участниците във форума със дългото писане, но се радвам, че разгърнахме толкова темата и поставените въпроси. Вярвам, че така всеки, ще може най-добре да разбере, къде се намира компанията в момента и къде искаме да стигнем.

            Имаме много големи амбиции и си поставяме високи цели, но искаме да ги реализираме контролирайки рисковете.

            Поздрави,
            Last edited by Julian Sofroniev; 24.12.2020, 09:47.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение

              Здравейте!

              Ето и отговорите, както следва:

              - Нямаме пряка конкуренция. Компаниите, които се занимават със разработка и производство на Биометрични системи, основно предлагат единични устройства за контрол на достъп, заместващи картови такива, а не системи. Нашият фокус е да разработваме и предлагаме цялостни решения, каквито другите компании нямат. За пример, мога да дам хотелската ни система, която е първата безжична биометрична система за управление и контрол на достъп в света.

              - В световен мащаб има около 30-40 компании. Тук е важно да отбележим, че става въпрос, за разработчици на биометрични продукти, а не компании, които купуват даден готов продукт и се опитват да го адаптират, към софтуер

              - Да, основно фирмите в този бранш са големи, с приходи над EUR 50mln. Можем да ги разделим в три групи. Първата са компании, които произвеждат само биометрични сензори и не правят продукти или решения. Вторите са компании, които купуват сензори от първите и имат решения основно за Government & Military sectors. Третата група са основно Китайски компании, които произвеждат крайни устройства за замяна на картови такива.

              - Да, основните ни предимства са две. Безжичната технология с онлайн централизирана база данни , която позволява значителна оптимизация на разходите и множество възможностти за къстъмизация на крайните решения. За пример, ще дам компания в БГ, която има 32 обекта и използваше китайско решение. След внедряването на нашата система, отпадна необходимостта от ежедневна ръчна работа на 32 служители да обработват 32 отделни файла, които всяка вечер трябва да се импортират в ERP система. Сега това става автоматично в рамките на 1 минута. Второто много важно, е че цялостната разработка, както на хардуер, така и софтуер се извършва вътрешно в компанията. Това ни позволява да оптимизираме значително разходите и да имаме възможност много бързо да разработваме нови продукти и решения за нуждите на конкретна индустрия

              - Само за две години след, като стартирахме предлагането на продуктите ни на пазара в БГ, имаме над 65% пазарен дял. Извън БГ имаме 5 годишни абонаментни договори, със 3 хотела в Ибиса Испания. И трите договора бяха сключени на най-голямото хотелско изложение в Барселона през 2018г. Досега не сме правили постъпления за продажба на продуктите ни на други пазари

              - Риска от фалит го оценявам като малък. Причините са няколко. Първата, е че след реорганизирането, което направихме в началото на 2020 година, разходите на компанията намаляха двойно ( и ще се задържат на тези нива в следващите 12-18 месеца ) , което ще ни позволи да излезем на печалба още през следващата година. Втората, е че имаме четири напълно завършени и валидирани на пазара продуктови линии и не са необходими нови значителни инвестиции в развойна дейност в следващите години. Третата, е че както написах и по-горе, нямаме пряка конкуренция. Компаниите, които продават биометрични продукти в Европа са основно дистрибутори купуващи и продаващи китайски продукти, а не цялостни решения, каквито предлагаме ние. Също така, вероятността да се появи нова компания на този пазар е много, много малка, като основната причина за това е значителния първоначален капитал, който е нужен ( за разлика от софтуерните стартъпи ) и 3-4 годишният период от началото на разработката до готов краен продукт.

              - Тъй, като сме под NDA, ще кажа че имаме разговори със водеща Европейска технологична компания, но на този етап разговорите са основно в посока, да разработваме white label products за тях.

              - Приходите за 2020 година са около 180 000 лева, или 85% от прихода реализиран през 2019 година. Мисля, че причините са ясни. Март месец отложихме планирано оборудване на три хотела на черноморието. Общо отложените проекти са на стойност 450 000 лева. Като допълнение, ще поясня, че преди да настъпи ситуацията с Ковид19, Q1 2020 vs Q1 2019 имахме ръст на приходите от 210%.

              - Капитала е натрупан, чрез апорт на нематериален актив Патент на технологията ни, на стойност 8 646 000 лева и парични вноски в размер на 4 174 000 лева

              - Благодарение на безжичната ни технология, инсталацията на един хотел със 100 стаи се извършва за 5-6 дни. Един екип от двама инсталатори може да оборудва 15-20 хотела ( 1500-2000 стаи, 1 100 000 лева приход за 5 годишен период ) на година. Фокуса на компанията е в разработката на иновативни решения и технологии. За да можем да скалираме по-бързо бизнеса ни, ще запазим фокуса върху разработката и продажбите, а инсталациите и подръжката, ще се извършват от фирми подизпълнители.

              Надявам се, че успях да отговоря подробно на всичките въпроси.

              Поздрави,
              Кои са хотелите в България? Някъде в София може ри да се отиде да се "пипне" продукта в хотел или нещо?

              Ако бързо не инсталирате wourld wide и не заграбите пазарен дял, защо мислите че отнема 3-4 г. конкурент да предложи продукт. Копи пейст не се ли прави по-бързо? Или тогава вече ще сте лидери и ще е трудно? Още не мога да повярвам че в БГ има компания, която прави нещо уникално, може би комплекс.

              В миналото Адванс Екуити инвестира в СЕП които мисля че фалира и трябваше да прами някаква система за безжично плащане през приложение на телефон. От там ме е страх с номите неща. Малко са опасни, затова Ви питах какъв е шанса за фалит и отговора ми хареса. Абонамента е сладка работа, с пет годишни договори...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

                Здравейте
                имате ли конкуренция?
                Колко са конкурентите? 2 3 5 10 или 1000?
                има ли голями фирми
                имате ли уникални предимства пред тях?
                каккъв пазарен дял имате в момента
                какъв е риска от фалит
                имате ли вече предложения някой да ви купи?
                колко са приходите за 2019та
                как е натрупан капитала от 12,8 млн. с преоценки или реален кеш
                бавно ли се инсталират 1 000 хотела и има ли проблем в това, тоест да нямате инсталационен капацитет

                Поздрави
                Здравейте!

                Ето и отговорите, както следва:

                - Нямаме пряка конкуренция. Компаниите, които се занимават със разработка и производство на Биометрични системи, основно предлагат единични устройства за контрол на достъп, заместващи картови такива, а не системи. Нашият фокус е да разработваме и предлагаме цялостни решения, каквито другите компании нямат. За пример, мога да дам хотелската ни система, която е първата безжична биометрична система за управление и контрол на достъп в света.

                - В световен мащаб има около 30-40 компании. Тук е важно да отбележим, че става въпрос, за разработчици на биометрични продукти, а не компании, които купуват даден готов продукт и се опитват да го адаптират, към софтуер

                - Да, основно фирмите в този бранш са големи, с приходи над EUR 50mln. Можем да ги разделим в три групи. Първата са компании, които произвеждат само биометрични сензори и не правят продукти или решения. Вторите са компании, които купуват сензори от първите и имат решения основно за Government & Military sectors. Третата група са основно Китайски компании, които произвеждат крайни устройства за замяна на картови такива.

                - Да, основните ни предимства са две. Безжичната технология с онлайн централизирана база данни , която позволява значителна оптимизация на разходите и множество възможностти за къстъмизация на крайните решения. За пример, ще дам компания в БГ, която има 32 обекта и използваше китайско решение. След внедряването на нашата система, отпадна необходимостта от ежедневна ръчна работа на 32 служители да обработват 32 отделни файла, които всяка вечер трябва да се импортират в ERP система. Сега това става автоматично в рамките на 1 минута. Второто много важно, е че цялостната разработка, както на хардуер, така и софтуер се извършва вътрешно в компанията. Това ни позволява да оптимизираме значително разходите и да имаме възможност много бързо да разработваме нови продукти и решения за нуждите на конкретна индустрия

                - Само за две години след, като стартирахме предлагането на продуктите ни на пазара в БГ, имаме над 65% пазарен дял. Извън БГ имаме 5 годишни абонаментни договори, със 3 хотела в Ибиса Испания. И трите договора бяха сключени на най-голямото хотелско изложение в Барселона през 2018г. Досега не сме правили постъпления за продажба на продуктите ни на други пазари

                - Риска от фалит го оценявам като малък. Причините са няколко. Първата, е че след реорганизирането, което направихме в началото на 2020 година, разходите на компанията намаляха двойно ( и ще се задържат на тези нива в следващите 12-18 месеца ) , което ще ни позволи да излезем на печалба още през следващата година. Втората, е че имаме четири напълно завършени и валидирани на пазара продуктови линии и не са необходими нови значителни инвестиции в развойна дейност в следващите години. Третата, е че както написах и по-горе, нямаме пряка конкуренция. Компаниите, които продават биометрични продукти в Европа са основно дистрибутори купуващи и продаващи китайски продукти, а не цялостни решения, каквито предлагаме ние. Също така, вероятността да се появи нова компания на този пазар е много, много малка, като основната причина за това е значителния първоначален капитал, който е нужен ( за разлика от софтуерните стартъпи ) и 3-4 годишният период от началото на разработката до готов краен продукт.

                - Тъй, като сме под NDA, ще кажа че имаме разговори със водеща Европейска технологична компания, но на този етап разговорите са основно в посока, да разработваме white label products за тях.

                - Приходите за 2020 година са около 180 000 лева, или 85% от прихода реализиран през 2019 година. Мисля, че причините са ясни. Март месец отложихме планирано оборудване на три хотела на черноморието. Общо отложените проекти са на стойност 450 000 лева. Като допълнение, ще поясня, че преди да настъпи ситуацията с Ковид19, Q1 2020 vs Q1 2019 имахме ръст на приходите от 210%.

                - Капитала е натрупан, чрез апорт на нематериален актив Патент на технологията ни, на стойност 8 646 000 лева и парични вноски в размер на 4 174 000 лева

                - Благодарение на безжичната ни технология, инсталацията на един хотел със 100 стаи се извършва за 5-6 дни. Един екип от двама инсталатори може да оборудва 15-20 хотела ( 1500-2000 стаи, 1 100 000 лева приход за 5 годишен период ) на година. Фокуса на компанията е в разработката на иновативни решения и технологии. За да можем да скалираме по-бързо бизнеса ни, ще запазим фокуса върху разработката и продажбите, а инсталациите и подръжката, ще се извършват от фирми подизпълнители.

                Надявам се, че успях да отговоря подробно на всичките въпроси.

                Поздрави,
                Last edited by Julian Sofroniev; 23.12.2020, 22:11.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение

                  Здравейте!

                  Радвам се да чуя, че сте присъствали на наша презентация и сте харесали това, което правим.

                  Това, което сте разбрали и описали е мног правилно.
                  Технологията с която работим, НЕ ПОЗВОЛЯВА запазване на снимка на пръстовия отпечатък. При снемането на темплейт от пръста, системата отчита 70-80 точки и чрез математически алгоритъм се генерира шестнадесетичен код, който не може да бъде възпроизведен в обратен ред.
                  Тъй като често се СПЕКУЛИРА със темата, изискахме становища от БАН и Испанската агенция за защита на лични данни, които удостоверяват, как работи системата и че не се запазват снимки на пръстовия темплейт.
                  Това се прави само в случаите, когато се вземат отпечатъци в МВР и други подобни служби по разбираеми причини.

                  И последно по темата. Всеки може лесно да направи следния тест. Когато оставите отпечатък върху стъклена повърхност например, ако искате след това да го свалите за да го поставите след това на сензор, отпечатъка, ще бъде ОБЪРНАТ НА 180 градуса ( тоест огледален образ ). Практически, това вече не е същия темплейт!

                  Приложенията на технологията наистина са безкрайни. На практика всеки сектор в икономиката, ще използва биометрична идентификация в следващите година. Всички виждаме, колко масово и бързо навлиза технологията във Финансовата сфера, където масово водещи Технологични компании и банки въвеждат биометрията, като основен и най-сигурен метод за идентификация.

                  Относно приложението във хотелската индустрия и по-конкретно круизните кораби, преди година имахме разговори със най-голямата корабостроителница във Европа ( Fincantieri, Венеция ). По техни данни, във всеки круизен кораб има между 4000-6000 врати, които имат системи за контрол на достъп. Интереса им, към системата ни беше много голям, заявявайки, че онлайн системите ( all in one ) са естествено надграждане на текущите of line решения, които се използват в индустрията.
                  На въпроса, Защо не работим с тях?
                  Отговора е кратък и ще цитирам:
                  Every contract with us is for 2mln! We are not an early adopters. Fisrt, we want to see how your company is growing in the next 3-4 years, what the clients comments about your system in Tripadvisor, and them we would be happy to work with you!

                  Мога да пиша с часове, за възможните приложения на решенията ни, но не искам да разводнявам разговова.

                  Ако някой участник във форума има конкретни въпроси, за дадено приложение или решение, ще се радвам да го обсъдим.

                  BIODIT все още е в много ранен етап на развитието си и най-важното е да имаме конкретен фокус и да не преследваме всяка потенциална сделка, просто защото ние си мислим, че може да се случи. За да работиш с компании от подобен мащаб, следва да си изградил достатъчно стройна и голяма структура с която да посрещнеш тяхните нужди и очаквания.

                  Ние вървим в тази посока и се надявам скоро да може да се похвалим и с клиенти от подобен мащаб!

                  Поздрави,
                  Здравейте
                  имате ли конкуренция?
                  Колко са конкурентите? 2 3 5 10 или 1000?
                  има ли голями фирми
                  имате ли уникални предимства пред тях?
                  каккъв пазарен дял имате в момента
                  какъв е риска от фалит
                  имате ли вече предложения някой да ви купи?
                  колко са приходите за 2019та
                  как е натрупан капитала от 12,8 млн. с преоценки или реален кеш
                  бавно ли се инсталират 1 000 хотела и има ли проблем в това, тоест да нямате инсталационен капацитет

                  Поздрави
                  Last edited by mpy_yordanov; 23.12.2020, 17:45.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                    Бил съм на презентация на Биодит и продуктите им ми допадат. Според мен е много важно да се води разяснителна кампания, че датчиците на Биодит не 'свалят' пръстовия отпечатък на човек, а правят уникална сигнатура на база точки от отпечатъка. Сигнатура, която би могла да послужи като ключ само за определени устройства и технология инсталирана/произведена и подържана от Биодит - поне аз така го разбрах тогава.

                    Едно 'успокоение', че пръстовият ви отпечатък не се сваля, но пък се гарантира достатъчно добро ниво да идентичност според мен ще отключи 'милион възможности пред технолигията'

                    примери колкото искаш и най-важното е че отпадат всякакви пластики (карти).

                    примерно служители във фирма - контрол на достъп, отчитане на работно време, отчитане на операции на конкретна машина ако щете. няма го филма Вуте да вземе Картата на Нане и да го чекира за почивка или да се сменят. Да не говорим за зони с възможност за кражби - слага се ключалка и се пази лог на 100% ясно идентифицирани кой как е влязъл и излязъл без възможност да се каже - ама ключ има във Вуте или Нане ми взе картата.

                    Идентификацията с телефон е ок, но не винаги е удобно - примерно ол сте описали и разбрали е много точно. инклузив комплекс, круиз и тн... плащаш си пакет с пиене примерно на кораба и само с твоя отпечатък може да се поръчват уиските на корем (които иначе струват стотици долари).

                    IoT революцията е тук и комбинирано с една читава екосистема хардуер + софтуер + подръжка би могла да направи живота на стотици хиляди в сектор услуги - песен.

                    Даже и в дискотеки и тн може да се интегрира. Отиваш на бара чекираш, идва сервитиор , чекираш ... после сметката на 10 човека си идва отделно и няма ама аз ама той.

                    Поздрави и успех на листването!
                    Здравейте!

                    Радвам се да чуя, че сте присъствали на наша презентация и сте харесали това, което правим.

                    Това, което сте разбрали и описали е мног правилно.
                    Технологията с която работим, НЕ ПОЗВОЛЯВА запазване на снимка на пръстовия отпечатък. При снемането на темплейт от пръста, системата отчита 70-80 точки и чрез математически алгоритъм се генерира шестнадесетичен код, който не може да бъде възпроизведен в обратен ред.
                    Тъй като често се СПЕКУЛИРА със темата, изискахме становища от БАН и Испанската агенция за защита на лични данни, които удостоверяват, как работи системата и че не се запазват снимки на пръстовия темплейт.
                    Това се прави само в случаите, когато се вземат отпечатъци в МВР и други подобни служби по разбираеми причини.

                    И последно по темата. Всеки може лесно да направи следния тест. Когато оставите отпечатък върху стъклена повърхност например, ако искате след това да го свалите за да го поставите след това на сензор, отпечатъка, ще бъде ОБЪРНАТ НА 180 градуса ( тоест огледален образ ). Практически, това вече не е същия темплейт!

                    Приложенията на технологията наистина са безкрайни. На практика всеки сектор в икономиката, ще използва биометрична идентификация в следващите година. Всички виждаме, колко масово и бързо навлиза технологията във Финансовата сфера, където масово водещи Технологични компании и банки въвеждат биометрията, като основен и най-сигурен метод за идентификация.

                    Относно приложението във хотелската индустрия и по-конкретно круизните кораби, преди година имахме разговори със най-голямата корабостроителница във Европа ( Fincantieri, Венеция ). По техни данни, във всеки круизен кораб има между 4000-6000 врати, които имат системи за контрол на достъп. Интереса им, към системата ни беше много голям, заявявайки, че онлайн системите ( all in one ) са естествено надграждане на текущите of line решения, които се използват в индустрията.
                    На въпроса, Защо не работим с тях?
                    Отговора е кратък и ще цитирам:
                    Every contract with us is for 2mln! We are not an early adopters. Fisrt, we want to see how your company is growing in the next 3-4 years, what the clients comments about your system in Tripadvisor, and them we would be happy to work with you!

                    Мога да пиша с часове, за възможните приложения на решенията ни, но не искам да разводнявам разговова.

                    Ако някой участник във форума има конкретни въпроси, за дадено приложение или решение, ще се радвам да го обсъдим.

                    BIODIT все още е в много ранен етап на развитието си и най-важното е да имаме конкретен фокус и да не преследваме всяка потенциална сделка, просто защото ние си мислим, че може да се случи. За да работиш с компании от подобен мащаб, следва да си изградил достатъчно стройна и голяма структура с която да посрещнеш тяхните нужди и очаквания.

                    Ние вървим в тази посока и се надявам скоро да може да се похвалим и с клиенти от подобен мащаб!

                    Поздрави,

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                      Важно е какво очаквате от бъдещето, за да знаят и малките акционери какво могат да очакват. Ако 2019 сте имали 260хил лв приходи, 2024 колко очаквате да имате 800хил/2млн/4млн? Kакъв пазар гоните, това са интересни за мен въпроси, на които не намирам отговор в документа за листването.
                      Здравейте!

                      Очакваме приходи 2024 година в размер на 3.5-4млн лева и брутна печалба 2млн лева. Планираме ръста на приходите в следващите 3-4 години, да бъда двоен всяка година. Като основна причина да постигнем толкова голям процент е бизнес модела ни със абонаментни/месечни плащания на повечето ни продуктови линии.
                      Само две години, след като стартирахме продажба на продуктите ни в България, вече имаме 65% пазарен дял. През 2021 година, ще работим за утвърждаването ни, като основен доставчик на Биометрични решения на местния пазар за различните индустрии, както и ще стартираме активни продажби на пазара в Испания на решението ни за контрол на работно време.

                      Ако имате конкретни въпроси, за даден продукт, пазар или нещо друго, ще се радвам да Ви отговоря подробно.

                      Поздрави,

                      Коментар


                      • Бил съм на презентация на Биодит и продуктите им ми допадат. Според мен е много важно да се води разяснителна кампания, че датчиците на Биодит не 'свалят' пръстовия отпечатък на човек, а правят уникална сигнатура на база точки от отпечатъка. Сигнатура, която би могла да послужи като ключ само за определени устройства и технология инсталирана/произведена и подържана от Биодит - поне аз така го разбрах тогава.

                        Едно 'успокоение', че пръстовият ви отпечатък не се сваля, но пък се гарантира достатъчно добро ниво да идентичност според мен ще отключи 'милион възможности пред технолигията'

                        примери колкото искаш и най-важното е че отпадат всякакви пластики (карти).

                        примерно служители във фирма - контрол на достъп, отчитане на работно време, отчитане на операции на конкретна машина ако щете. няма го филма Вуте да вземе Картата на Нане и да го чекира за почивка или да се сменят. Да не говорим за зони с възможност за кражби - слага се ключалка и се пази лог на 100% ясно идентифицирани кой как е влязъл и излязъл без възможност да се каже - ама ключ има във Вуте или Нане ми взе картата.

                        Идентификацията с телефон е ок, но не винаги е удобно - примерно ол инклузив комплекс, круиз и тн... плащаш си пакет с пиене примерно на кораба и само с твоя отпечатък може да се поръчват уиските на корем (които иначе струват стотици долари).

                        IoT революцията е тук и комбинирано с една читава екосистема хардуер + софтуер + подръжка би могла да направи живота на стотици хиляди в сектор услуги - песен.

                        Даже и в дискотеки и тн може да се интегрира. Отиваш на бара чекираш, идва сервитиор , чекираш ... после сметката на 10 човека си идва отделно и няма ама аз ама той.

                        Поздрави и успех на листването!
                        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                          Според мен на този етап от развитието печалбата и дивидента не са най-важното. За мен са интересни очакванията за растеж на приходите и дали в следващ етап няма да има необходимост от ново увеличение на капитала за да може да се поддържа бързо развитие. Така погледнато дивидент, който изтегля от компанията капитал необходим за развитие е даже в ущърб на акционерите. Според мен е много рано да се фокусираме върху печалби и дивиденти. Мен ме вълнува каква част от растежа е в цената и каква не. Така че всякакви подробности за бизнеса, плановете за развитие и очаквания от страна на мениджмънта са ми добре дошли.
                          Здравейте!

                          През изминалите три години инвестирахме значителни средства в развитие на продуктите ни, като към настоящия момент, имаме четири напълно готови продуктови линии, които предлагаме на пазара.

                          Средствата, които планираме да наберем от капиталовия пазар, ще бъдат насочени основно ( 85%-90% ), за развитие на продажбите в секторите, където вече имаме сериозна пенетрация.
                          Само за последните 18 месеца, над 5% от Българските производствени предприятия ( над 200 души персонал ) станаха клиенти на компанията. Сред тях са над 10 водещи предприятия, със над 100млн лева оборот!

                          По оценки от нашите клиенти, решенията които предлагаме на бизнесите, нямат аналог в България.
                          През 2021 година, планираме много активно да фокусираме в enterprise решения, както в произвоствения сектор, така и в сектора на офиси и офис сгради.

                          Също така във фокуса ни през следващата година, ще бъдат решенията ни за контрол на работно време.
                          В средата на 2019 година, Европейската комисия, гласува регламент според, който всички държави членки на ЕС, трябва да въведат вътрешни регулации, за въвеждане на електронни системи, за отчитане на работно време във всички фирми.
                          В Италия и Испания, тези регламенти вече са факт. В Испания над 500 000 фирми трябва да бъдат оборудвани със електронни ситеми до края на 2023 година, а в Италия всички държавни учреждения, трябва да бъдат оборудвани със Биометрични системи, за отчитане на работно време на служителите.

                          В тази връзка в края на месец Август пуснахме на пазара нов продукт ( https://biodit.com/solutions/time-attendance/ ), който дава на фирмите не само възможност за стриктен контрол на персонала, но и възможност да отговорят на регулаторните изисквания. Това е и първото 3/4G stand alone решение със абонаментна продажба!
                          Преди два месеца, компанията стартира партньорство с един от мобилните оператори, като предстои продажбата на BIODIT Touch да стартира в мрежата му в началото на следващата година. След, като ситуацията в Европа се нормализира, планираме да стартираме продажба и в други държави.

                          След, като ситуацията в Туристическия сектор се нормализира, планираме да стартираме активно продажби на Хотелкото ни решение в Испания, където вече имаме оборудвани три хотела и имаме отложени шест проекта.

                          Поздрави,
                          Last edited by Julian Sofroniev; 22.12.2020, 20:42.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

                            Супер, дано 2021г. излезете на печалба - стискам Ви палци!
                            Освен силно ударения от кризата туристически сектор, който вероятно ще намали инвестициите си, къде другаде виждате възможности пред компанията?
                            Здравейте!
                            Поради кризата в туристическия сектор, Март месец отложихме оборудването на два хотела в Слънчев Бряг и един в Злятни пясъци. Независимо от ситуацията в сектора, виждаме голям потенциал за развитие, след като сектора започне да се възстановява. Все още около 50% от хотелите не само в БГ, но и в чужбина използват ключове или магнитни карти. В следващите 5-7 години само в България, трябва да бъдат подменени над 30 000 устройства за достъп до стаите. В бранша, на всеки 8-12 години всеки хотел извършва пълна подмяна.
                            Ситуацията около Ковид19, ще принуди хотелския бранш да се дигитализира по-бързо и да въведе дистанционен чек ин и онлайн системи, за управление и контрол, както на гостите до стаи, ресторанти и спа центрове, така и на персонала до стаи и служебни помещения. От началото на лятото досега, имаме десеткратно увеличение на запитванията и над 30 презентации в хотели.

                            След началото на кризата, направихме анализ на в кои сектори бихме могли да навлезем бързо със нашите решения. Също така променихме и бизнес модела на повечето ни продуктови линия с цел да бъдем по-конкурентни и да имаме повтаряеми приходи.
                            Три от четирите ни решения вече се продават на абонаментен модел с месечни плащания.

                            С промененият модел на работа в офисите ( home + office ) в средата на годината имахме множество запитвания за системи за контрол на работното време. В края на месец Август пуснахме на пазара най-новото ни решение, Stand alone система за управление на работноте време ( https://biodit.com/solutions/time-attendance/ ). Това е 3/4G мобилен терминал, позволяващ централизирано управление на множество локации. Само за четири месеца имаме оборудвани 42 локации и подписани договори за още 32.

                            Също така, виждаме сериозна възможност да навлезем на пазара на офиси и офис сгради. През последните четири месеца, надградихме системата ни за контрол на достъп със мобилна апликация, даваща възможост за гъвкаво управление на посетители и поркоместата в офис сградите. Решението ни предизвика много голям интерес и беше отличено на финала на конкурса Prop Tech. В началото на следващата година, ще започнем активното му предлагане на пазара в България.

                            И не на последно място, стартирахме партньорство със всички водещи производители на блиндирани врати в България, като продукта ни за дома Easy Lock от един месец се предлага активно в техните магазини и шоуруми.

                            Поздрави,

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение

                              Проблемът е, че от мноооого време са стартъп без резултат, който да показва перспектива за развитие ... тук се водеше дискусия за смисъл на тази технология, аз не мога да приема, че пръстовия отпечатък е перспективно решение - толкова по елегантно е с APP от телефона ( справка Спарк)
                              Смисълът е да си дадеш доброволно отпечатъците на пръстите, които след това ще бъдат на разположение на ....

                              Скам, мон шер, "за Ваше удобство"
                              Last edited by Иван Петкандраганов; 22.12.2020, 18:19.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

                                Явно има голямо неразбиране какво означава стартъп, какви 5-6% дивидент бре, 5-6% от какво, от маркет капа ли? Те толкова приходи нямат, какво да говорим за печалба, а още повече пък за дивидент.

                                По въпроса с финансиране от банки, колко банки мислиш, че дават кредити и в какъв размер мислиш че дават, когато дружеството няма съществени приходи още?! Вярваш ли, че банка ще им даде 1млн лв, когато дружеството няма 300хил лв годишни приходи и гори пари всеки ден?
                                Проблемът е, че от мноооого време са стартъп без резултат, който да показва перспектива за развитие ... тук се водеше дискусия за смисъл на тази технология, аз не мога да приема, че пръстовия отпечатък е перспективно решение - толкова по елегантно е с APP от телефона ( справка Спарк)

                                Коментар

                                Working...
                                X