Първоначално изпратено от petrg5s
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Ichi Разгледай мнениеТака е ... лъже, манипулира и даже си измисля някакви милиони бройки продажби за да ни замажат очите на нас клетите инвеститори, та покрай нас и у немско така разправят и това го правят вече поредна година ... колко хмммм ...от 2017 година до 2023 - 7 години... ама ... провери дали са 7 наистина , че аз от 1,45 до 42 си мислех, че е един процент, а ти ми отвори очите, че е 1300% ... математиката явно ти е силна страна, то нали така смяташ фундамента, който го слагаш по елхата после.
За някви смешни 10-15млн евра печалба ..... насреща 1300% ръст и 700 млн капитализация
Ако не лъжат и манипулират как?
Как да се надуе такъв огромен балон? Няма как
2026 оракулите не знаят какво ще стане и дали ще го има света изобщо,тоя главанак Шмит си предвиждал ръст всяка година
За него икономически и военни рискове и реалности не съществуват.Той е над тях
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Като погледна ,че някой има даже и бегла идея какво щяло да стане 2026и ми става ясно,че този човек лъже и манупулира !
И напротив,нищо не показва.На всяка една следваща цел може да има фиаско.Предишни изпълнени някакви си таргети не са гаранция за бъдещи успехи.Особедно в сегашната икономическа конкуктура.Вие откъде изобщо падате? Наистина нямате и бегла представа от фундаменти и съзнанието ви е замъглено от алчност.Last edited by Ichi; 08.12.2023, 09:40.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнениекато погледнете целта от 100млн печалба за 2026г.
Всяка изпълнена цел по пътя до 2026г показва, че ще бъде изпълнена и онази за 2026г.и ми става ясно,че този човек лъже и манупулира !
И напротив,нищо не показва.На всяка една следваща цел може да има фиаско.Предишни изпълнени някакви си таргети не са гаранция за бъдещи успехи.Особедно в сегашната икономическа конкуктура.Вие откъде изобщо падате? Наистина нямате и бегла представа от фундаменти и съзнанието ви е замъглено от алчност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Колега, в тези неща пък изобщо не съм се и задълбавал. Тук има множество критерии, те при сделките ги кросват нещата да приходите ама и какъв е ЕБИТДА насреща, парични потоци, дълг и т.н. Тук за щастие нещата вървят от супер към... няма определение. С този 40% ръст, който е планиран 3-4 не е правилния множител. Спокойно си седим отстрани гледаме мача и си допълваме по пътя. Е и аз като Вас съм заредил поръчките на колко беше 18-20лв, с ясното съзнание, че няма да ги видим тези нива
П.С. Ще идвате ли на милионерската среща на 18-ти, за да се запознаем и да спрем да си говорим на Вие
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнениеЗатова цената е такава! Всяка изпълнена цел по пътя до 2026г показва, че ще бъде изпълнена и онази за 2026г.Точно и ясно да го разберете.
И очевидно не сте наясно със състоянието на световната икономика,Няма как това да продължи и.2024 ще е много тежка за инвестиралите в дирижабли.Най-вече психическиПитайте инвеститорите на Агрия
Last edited by petrg5s; 08.12.2023, 06:10.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
Без претенции за експертност намерих в нет-а и други измерители на ст-та на тех. компания при придобивания - 3-4 пъти продажбите или 16-17 пъти ЕБИТДА. Или ако разбирам правилно при 200млн евро продажби, то потенциална договаряна ст-ст за поглъщане/придобиване/оценяване на такъв бизнес би бил около 600-800млн евро или 1.2-1,6млрд.лв.
П.С. Ще идвате ли на милионерската среща на 18-ти, за да се запознаем и да спрем да си говорим на ВиеLast edited by Key Ru; 07.12.2023, 20:24.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнениеСега те разбрах Петьо.
Наскоро Елана имаха един доклад, в който обследват конкуренти на Шели, в който имаше компании с капитализация от 150 милиона до почти 4 милярда евро. Медианата и средното fP/E бяха 29.76 и 31.40 за Шели беше 28.08, което е под медианата и под средното. Смятай акциите 19млн. броя, защото има бонуси в акции, които ще бъдат раздадени до тогава. Ако заложим по-ниско fР/Е 20 при очаквани 100млн. печалба в началото на годината цената би надминавала 100лв и това е ако занижим критериите спрямо сегашните оценки. На какво Р/Е пазара би оценявал тези компании тогава не знаем, разбира се 100млн. също са под въпрос, но както казах, ако си изпълняват целите, а те до момента не са пропускали преспективите да се случат нещата са налице.
Въпросното Р/Е 15, което казваш е добре за българска компания, но Шели вече не е българска компания, не може да я сравняваме с останалите на БФБ. Приликите са прекалено малко!
Last edited by tony1975; 07.12.2023, 19:19.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Сега те разбрах Петьо.
Наскоро Елана имаха един доклад, в който обследват конкуренти на Шели, в който имаше компании с капитализация от 150 милиона до почти 4 милярда евро. Медианата и средното fP/E бяха 29.76 и 31.40 за Шели беше 28.08, което е под медианата и под средното. Смятай акциите 19млн. броя, защото има бонуси в акции, които ще бъдат раздадени до тогава. Ако заложим по-ниско fР/Е 20 при очаквани 100млн. печалба в началото на годината цената би надминавала 100лв и това е ако занижим критериите спрямо сегашните оценки. На какво Р/Е пазара би оценявал тези компании тогава не знаем, разбира се 100млн. също са под въпрос, но както казах, ако си изпълняват целите, а те до момента не са пропускали и така преспективите да се случат нещата са налице.
Въпросното Р/Е 15, което казваш е добре за българска компания, но Шели вече не е българска компания, не може да я сравняваме с останалите на БФБ. Приликите са прекалено малко!Last edited by Key Ru; 07.12.2023, 22:35.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Съгласен съм Петьо, винаги има риск да не се изпълни дадена цел. Затова казвам, че всяка изпълнена цел ни дава увереност, че и след три години нещата ще се случат по предначертания план! В тази игра има риск, колкото по-голям риск поема даден инвеститор, толкова по-голяма възвръщаемост очаква! Същевременно съпоставяйки компанията в можество аспекти с останалите на нашия пазар, няма аналог!
Относно въпроса ти, ми е трудно да го разбера. Можеш ли пак да го зададеш? Ако заложим по-малък растеж за 2026г. колко би било Р/Е тогава ли, или колко трябва да е печалбата в началото на 2026г (за 2025), или нещо друго?
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
чудесно представяне до момента! - наистина много растяща е последните години. Но не можем да разчитаме, че ще остане толкова разстяща - ако заложим за 2026 - 10% разстеж и да направи 100млн. печалба, за да бъде П/Е =15 , например(което е добре за българска компания), колко трябва да е P в началото на 2026 година(П/Е година напред)?
Относно въпроса ти, ми е трудно да го разбера. Можеш ли пак да го зададеш? Ако заложим по-малък растеж за 2026г. колко би било Р/Е тогава ли, или колко трябва да е печалбата в началото на 2026г (за 2025), или нещо друго?
- 1 like
Коментар
-
Отговора е лесен. На растящите компании им гледайте forward P/E. Като погледнете, че компанията няма неизпълнена поргоноза до момента, като погледнете, че всяка година расте, като погледнете целта от 100млн печалба за 2026г. такава компания дали би имала Р/Е8 при над 40% среден годишен ръст? Затова цената е такава! Всяка изпълнена цел по пътя до 2026г показва, че ще бъде изпълнена и онази за 2026г.Last edited by petyob; 07.12.2023, 16:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
Добре де, като на илитерат ми обясни при отчетените за 3Q резултати и очакванията за тази финансова 2023 г. къде да намеря фундамент на акция 42-43 лв.
- 7 Харесвания
Коментар
Коментар