Първоначално изпратено от inta53
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Удобствата са сериозна работа.
Според мен тези неща вече трябва да са задължителни за ново строителство, особено ако искаш нещо по-функционално. Много хора бичат пари в интериорен дизайн, но функционалност нула. Лично аз съм наобратно - предпочитам функционалност.
В момента почти завърших и се преместих да живея в къща, дето аз я планирах, за да ми е удобно, щото повече ново и готово строителство е тотална щета от към функционалност - някакви тотални архитектурни недоразумения, дето е мъчение да живееш в тях - лично мнение.
Та сложих централна климатизация от по-висок клас и там всяко вътрешно тяло си има Wi-Fi и си ги вкарах в приложението. И в момента като тръгвам от офиса цъкам на апа и си пускам климатика. И като се прибера - кеф хладина, тъкмо се е охладило приятно.
Имам и подово за зимата и там всеки термостат е с Wi-Fi и може да си регулираш температурата пак от приложение. Проблемът е, че подовото е малко инертна система и като го включиш докато загрее минават поне 6-12 часа. Така че такива ситуации трябва да се планират по-отрано ако ти идва тъщата на гости, примерно, и трябва да отоплиш стаята дето да спи. Но понеже системата е дублирана, може да пуснеш климатика на топло и подовото и ще сгреят за 3-4 часа. После изключваш климатика и да спи тъщата на приятно.
Предвидил съм и други гъзарии - ще разхвърлям няколко датчика за наводнение ако някъде прокапе. Сложил съм кран дето спира водата централно и него също мога да го управлявам от телефона. И ако прокапе Шели датчика за наводнение праща съобщение на едно Шели реле дето пуска тока на крана и водата спира централно.
Сложил съм и домофон на вратата на двора дето разбира се освен вътре в къщата ми звъни и на телефона. Та ако идват от ВиК натиска копчето аз вдигам телефона и му казвам да влезе, щото дворната врата е отключена и да си засече водомера в шахтата. А дворната врата е отключена щото все още влизат чат-пат майстори. Освен тоя от ВиК друг не е звънял на тоя домофон. Ама ако някой комшия звънне може да си говориш с него по телефона и да се разберете.
Удобни гъзарийки както се казва
Може и без тях, ама с тях по-лесно
п.п. забравих и да допълня за СОТ-а
СОТ-а е с камери и периметрова охрана на двора. Ако се засече движение от по-голям обект в охранявания периметър (малки кучета и котки умишлено не се хващат) те сигнализира.
Отделно има датчици вътре - отделна система. И като си вътре може да пуснеш периметровата охрана на двора. Ако се качиш на втория етаж да спиш и ако много те е шубе, може да поставиш първия етаж под охрана, заедно с периметъра вънка.
п.п.п.
Неудобството - ако спре тока - всичко от горното не работи, освен вътрешния СОТ който си има батерия дето издържа там някакво време.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Аз също смятам, че автоматизацията е супер удобство. Със Шели си поливам градината спрямо влажност и време, ям пресни зеленчуци и плодове с минимални усилия. Щорите също се управляват от шели спрямо времето навън. Имам и сензори на врати и прозорци, защото не веднъж сме забравяли отворени такива като не сме вкъщи. Сензорите за движение също са яки (сложил съм ги навън), особено през нощта като спим на отворени прозорци. И тн и тн
Долу пък току що прочетох някаква простотия за Тесла и криза на средната възраст… вече 3 години шофираме безплатно(в началото не беше Тесла), зареждаме на панели. Покрай децата и техните занимания правим около 30 хил км годишно. Теслата е просто едно огромно удобство, пестене на излишни разходи и в този ценови диапазон просто няма алтернатива. Особено като се има предвид, че поне 800 хил км тази кола ще върви без грижи (нашата не е на толкова, но наоколо има екземпляри, които ги доближават)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Според мен тези неща вече трябва да са задължителни за ново строителство, особено ако искаш нещо по-функционално. Много хора бичат пари в интериорен дизайн, но функционалност нула. Лично аз съм наобратно - предпочитам функционалност.
В момента почти завърших и се преместих да живея в къща, дето аз я планирах, за да ми е удобно, щото повече ново и готово строителство е тотална щета от към функционалност - някакви тотални архитектурни недоразумения, дето е мъчение да живееш в тях - лично мнение.
Та сложих централна климатизация от по-висок клас и там всяко вътрешно тяло си има Wi-Fi и си ги вкарах в приложението. И в момента като тръгвам от офиса цъкам на апа и си пускам климатика. И като се прибера - кеф хладина, тъкмо се е охладило приятно.
Имам и подово за зимата и там всеки термостат е с Wi-Fi и може да си регулираш температурата пак от приложение. Проблемът е, че подовото е малко инертна система и като го включиш докато загрее минават поне 6-12 часа. Така че такива ситуации трябва да се планират по-отрано ако ти идва тъщата на гости, примерно, и трябва да отоплиш стаята дето да спи. Но понеже системата е дублирана, може да пуснеш климатика на топло и подовото и ще сгреят за 3-4 часа. После изключваш климатика и да спи тъщата на приятно.
Предвидил съм и други гъзарии - ще разхвърлям няколко датчика за наводнение ако някъде прокапе. Сложил съм кран дето спира водата централно и него също мога да го управлявам от телефона. И ако прокапе Шели датчика за наводнение праща съобщение на едно Шели реле дето пуска тока на крана и водата спира централно.
Сложил съм и домофон на вратата на двора дето разбира се освен вътре в къщата ми звъни и на телефона. Та ако идват от ВиК натиска копчето аз вдигам телефона и му казвам да влезе, щото дворната врата е отключена и да си засече водомера в шахтата. А дворната врата е отключена щото все още влизат чат-пат майстори. Освен тоя от ВиК друг не е звънял на тоя домофон. Ама ако някой комшия звънне може да си говориш с него по телефона и да се разберете.
СОТ-а е с камери и периметрова охрана на двора. Ако се засече движение от по-голям обект в охранявания периметър (малки кучета и котки умишлено не се хващат) те сигнализира.
Отделно има датчици вътре - отделна система. И като си вътре може да пуснеш периметровата охрана на двора. Ако се качиш на втория етаж да спиш и ако много те е шубе, може да поставиш първия етаж под охрана, заедно с периметъра вънка.
п.п.п.
Неудобството - ако спре тока - всичко от горното не работи, освен вътрешния СОТ който си има батерия дето издържа там някакво време.
Добави солар +батерия и всичко ще е ТОП!!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
За какво ти е бойлер с връзка с нета? Имам радиатори на Теси, ако можех да си ги следя или настройвам от ап за 50 лв отгоре вместо да натискам копчето, не си заслужава парите. Също не разбирам хората, които се вманиачават да си следят потреблението на ток или ги мързи да включват лампата от копчето. Левче ли се опитваш да спестиш, мислиш си че спасяваш планетата, искаш да си хипстър?
п.п.п.
Неудобството - ако спре тока - всичко от горното не работи, освен вътрешния СОТ който си има батерия дето издържа там някакво време.
Last edited by mathematician; 14.07.2025, 12:05.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ichi Разгледай мнениеЕххх... сипвам си едно и с носталгия си спомням за нивото на форума преди 10 години
Коментар
-
Т.е. викаш Шелли няма перспектива? Цената на акцията няма да расте? Да не купувам тук?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
УУУаау ,пропи ли от носталгиии
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ichi Разгледай мнениеЕххх... сипвам си едно и с носталгия си спомням за нивото на форума преди 10 години
УУУаау ,пропи ли от носталгиии
Коментар
-
Оукей, трябва да е било март и април 2012, графиката показва, че е падало на 3.пред март.ха! Айде сравни досега и ако бях инвестирал в Шелли каква е разликатаLast edited by Black and white cat-foot; 13.07.2025, 11:21.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
И как точно си копал биткойн на 3 долара 2012 , като цената през цялата година се движи между 5 и 15 долара.
МА то сигурно щото си прифанал разтягането на локуми от дружката Терзиев.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Пич, мен не ме е яд, че не мога да си намеря биткойна, който копах през 2012 на $3. Ако пропуснати печалби те жегват, по-добре не се занимавай с акции. Същото важи ако те е шубе да продаваш на загуба. Много е важно и да не губиш връзка с реалността и обикновения човек. Например, да си мислиш, че това със ски почивката е добър use case при положение, че едно 50% от хората в бг не могат да си позволят дори лятна почивка. Айде успех да намериш 10 милиона такива човека из германията, нищо че повече от половината дори нямат собствен дом
https://tradingeconomics.com/germany...ownership-rate
Ок успял си, в топ 1% си по богатство и можеш и днес да си купиш Тесла, ако те удари кризата на средната възраст. Но е важно да не мислиш като буржоа, ако ще се занимаваш с инвестиране.
МА то сигурно щото си прифанал разтягането на локуми от дружката Терзиев.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
Колега инвеститор на БФБ, разбирам, че сте пропуснал да си купите акции на Шелли, разбирам, че ужасно много Ви е яд, но все пак - поспрете се малко!
Какво лошо има като се връщаш след 1 седмица ски почивка и пътуваш към своя град да си пуснеш 2 часа преди да стигнеш радиаторите и да се прибереш на топло?
Или да се прибираш от лятна почивка и да си пуснеш бойлера да се стопли и като стигнеш вкъщи да можеш да си вземеш душ. Така е, приемам все пак, че може да не виждате смисъл от това. Но много други хора виждат, 10млн устройства ли очакваха да продадат 2025 г. Ако се намира кой да си купи 10млн устройства за година може ли толкова пък да е безсмислено???
https://tradingeconomics.com/germany...ownership-rate
Ок успял си, в топ 1% си по богатство и можеш и днес да си купиш Тесла, ако те удари кризата на средната възраст. Но е важно да не мислиш като буржоа, ако ще се занимаваш с инвестиране.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Колега, аз нямам желание да се доказвам някому! Вие сте този, който искате да сравнявате доходността на инвестицията си! Най-искрено Ви желая да спечелите много пари от всичките Ви решения.
Колега, да съм Ви казвал, че трябва да си купувате акции? Тъкмо обратното! Компанията понастоящем е справедливо оценена!destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
Коментар