IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Сравнявам мащаб, не е сериозно да наричаш компания с едва 50 милиона приходи на тримесечие световен лидер и тем подобни. Да, технически има продажби в няколко държави и да, листната е на няколко борси, но IBKR в момента ми показва 234 изтъргувани акции и 1.55% спред, а тука ми обяснявате как нямало проблем с ликвидността на акцията. За маржовете, бухат в маркетинг, а не толкова в разработване на нови продукти, но маржовете стагнирали защото те самите не искали над 25%?! Това сериозно ли го вярваш? Защото по-логично обяснение е, че имат проблем с добавената стойност и ръста на продажбите за Q1 не предполага особено ускорение.
    Колега, можете да върнете назад, не съм нарекъл компанията "световен лидер", а световна. Изказването ми бе формирано на база на това, че сравнявахте изтъргувания обем акции на БФБ и тези на Шелли, като в сравненията си не отчитахте обемите изтъргувани на други борси по света! Същевременно основната търговия по позицията на Шелли, отдавна е в Германия, което е видимо и от описаните от мен числа. Втората причина, поради която нарекох компанията "световна" бе това, че компанията има дъщерни компании на три континента и продава и продукциата си по целия свят, някъде със собствени представителства, някъде чрез дистрибитори и технически продажбите не са в няколко държави, а в над 100, което е половината свят! По отношение на размера на приходите може опишете дадена компания, като милионна, мултимилионна, милярдна и т.н. Една компания може да прави огромни обороти и да бъде местна, локална, регионална и т.н.

Относно това, в което вярвам аз мога да Ви отговоря така, това в което вярвам съм му гласувал доверието си с парите си! Относно маржовете, маркетинга, новите продукти, продажбите за Q1 перспективите пред компанията до края на годината, мен ме удовлетворяват. За Вас продажбите през Q1 могат да имат едно логическо обяснение, за мен, както нееднократно съм споменавал в темата през годините има едно тримесечие, което е основополагащо за това как се справя компанията и то е Q4!

Коментар

• Първоначално изпратено от evren Разгледай мнение
      ...Алтерко са дали на Еспат заем?
      С каква цел...и този заем дали е повлиял на търговията с акцията?
      А дали има други подобни действия...и в момента,в страната и чужбина?
      Само питам...ако някой знае ...
      Напишете Експат в търсене и ще видите кога и как.

Коментар

• Първоначално изпратено от dimi71 Разгледай мнение

Ето къде съм бил. Не е лесно когато не седиш на коленце и не получаваш обаждания, да вземеш правилно решение. Но няма как да го знаете. Продадох си правата, но акциите си запазих, дори добавих на 9лв. Голямата част продадох на 22 лв, малко преди избухването, точно защото нямах информация, че Алтерко са дали на Експат заем.
        Та не се изказвайте злъчно за хора, които не познавате. И Димчо е име. Пише се с главна буква.
        А колкото до призива да пускам сигнали, няма да го направя, в тази държава, не.
        ...Алтерко са дали на Еспат заем?
        С каква цел...и този заем дали е повлиял на търговията с акцията?
        А дали има други подобни действия...и в момента,в страната и чужбина?
        Само питам...ако някой знае ...
        Last edited by evren; 20.06.2025, 14:22.

Коментар

На нормалните борси, ако искаш да продадеш по-голям пакет, правиш букбилдинг, за да е всичко чисто и законно. В бг, понеже ликвидността е смешна, поне според обясненията от Батя понеже не съм богопомазан, като някой иска да продаде по-голям пакет акции, ИП звънят на по-сериозни клиенти за да ги питат дали искат да си топнат човката както се казваше в Кръстника и ги инструктират на каква цена да сложат поръчки. Понеже Слънчо ме кефи, даже бях на техни каши като ми вадиха мъдреците, да кажем някой иска да продаде 10к броя. Ако си от богопомазаните, ще имаш възможност да си купиш. Ако си дребен инвеститор като мен например, ще видиш как минава някакво кюфте на борсата и като Грую ще викаш "ееее пак манипулации, съсипаха я тая държава!". Сега, тези които го правят, знаят че това се случва от години и си мислят, че щом никой не ги е глобил, всичко е на ниво. Но да кажем, моите чувства като потенциален акционер на Слънчо са накърнени, защото не съм имал същите възможности да купя, т.е. мога да изкарам аргументи как тука има вътрешна информация, пазарни манипулации и тн и взема да подам сигнал в КФН. Те едва ли биха се сетили да четат форума на инвестора, но като получат сигнал, трябва да го проверят. Ако помниш преди сума ти години, имаше някакъв тарикат дето беше излъгал тука за дивидента на Стара Планина и го бяха ударили с 20 бона. На 99% съм сигурен, че това е почнало като сигнал, защото някой му се е ядосал, че е загубил пари

https://www.plovdiv24.bg/novini/inte...et-forum-19034

И в момента тука имаш едни съфорумци, които обясняват на други съфорумци колко са тъпи и бедни понеже не са богопомазани и съответно вторите теоретично могат да се обидят достатъчно, че да отделят време да се занимават със съответните институции и веднъж завинаги да стане пределно ясно дали всичко което става е законно или не.
          Ето това вече е наистина интересно. Честно казано аз никога не съм се съмнявал, че се случват подобни неща в България. Все пак тук като става дума за много пари всичко е схема/далавера и това доста удачно показва, че се случва и на БФБ. Мерси за инфото!

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Не димчо, не се става само заради това. Имаше ИПО на 1.45 лв. После имаше увеличение на капитала на 3 лв. и права по 15-20 ст. После имаше хиляди акции на оферти продава на 5-6-7-8-10 лв. Във всички тези случаи е можело да участваш с 20-100 К лв. и сега да си милионер! Ти къде бля димчо? Защо нямаше визията и топките да купиш тогава, за да не ти е толкова криво днес??
            Ето къде съм бил. Не е лесно когато не седиш на коленце и не получаваш обаждания, да вземеш правилно решение. Но няма как да го знаете. Продадох си правата, но акциите си запазих, дори добавих на 9лв. Голямата част продадох на 22 лв, малко преди избухването, точно защото нямах информация, че Алтерко са дали на Експат заем.
            Та не се изказвайте злъчно за хора, които не познавате. И Димчо е име. Пише се с главна буква.
            А колкото до призива да пускам сигнали, няма да го направя, в тази държава, не.

Коментар

Извинявай, ти не беше ли човека, който не се допитва до никой? Ако искаш питай мене, ще ти дам съвет
              И ти ще извиняваш, но аз и нямам претенции, че знам всичко ! Въпреки това не смятам, че е нужно да се допитвам до някой юрист за сделките ми на борсата ! До колкото виждам ти си този с претенциите тук, че дори имаш претенции и да управляваш чужди пари ! Нали разбираш колко несъстоятелно изглежда това при положение, че казваш, че се консултираш с жена ти !
              Спирам, че оспамихме темата !
              Last edited by Zdravko74; 20.06.2025, 12:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Така, така, затова по полека с претенциите, че знаем всичко ! Аз при положение, че нямам юрист в къщата си освен да помоля г-н Груев за съвети и консултации преди да купувам каквото и да е !
                Извинявай, ти не беше ли човека, който не се допитва до никой? Ако искаш питай мене, ще ти дам съвет
                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

Я обяснете малко по-подробно какъв точно е казуса, понеже нещо не мога да разбера от писането. Ама като за 5-годишен.
                  На нормалните борси, ако искаш да продадеш по-голям пакет, правиш букбилдинг, за да е всичко чисто и законно. В бг, понеже ликвидността е смешна, поне според обясненията от Батя понеже не съм богопомазан, като някой иска да продаде по-голям пакет акции, ИП звънят на по-сериозни клиенти за да ги питат дали искат да си топнат човката както се казваше в Кръстника и ги инструктират на каква цена да сложат поръчки. Понеже Слънчо ме кефи, даже бях на техни каши като ми вадиха мъдреците, да кажем някой иска да продаде 10к броя. Ако си от богопомазаните, ще имаш възможност да си купиш. Ако си дребен инвеститор като мен например, ще видиш как минава някакво кюфте на борсата и като Грую ще викаш "ееее пак манипулации, съсипаха я тая държава!". Сега, тези които го правят, знаят че това се случва от години и си мислят, че щом никой не ги е глобил, всичко е на ниво. Но да кажем, моите чувства като потенциален акционер на Слънчо са накърнени, защото не съм имал същите възможности да купя, т.е. мога да изкарам аргументи как тука има вътрешна информация, пазарни манипулации и тн и взема да подам сигнал в КФН. Те едва ли биха се сетили да четат форума на инвестора, но като получат сигнал, трябва да го проверят. Ако помниш преди сума ти години, имаше някакъв тарикат дето беше излъгал тука за дивидента на Стара Планина и го бяха ударили с 20 бона. На 99% съм сигурен, че това е почнало като сигнал, защото някой му се е ядосал, че е загубил пари

https://www.plovdiv24.bg/novini/inte...et-forum-19034

И в момента тука имаш едни съфорумци, които обясняват на други съфорумци колко са тъпи и бедни понеже не са богопомазани и съответно вторите теоретично могат да се обидят достатъчно, че да отделят време да се занимават със съответните институции и веднъж завинаги да стане пределно ясно дали всичко което става е законно или не.
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Понеже напоследък все ме критикуват за егото, here it goes - допитвам се до жената за генералната стратегия при инвестирането както и всякакви юридически въпроси. Тя е причината да избирам компании като Orsero, Aercap, Flow Traders. В една друга тема някой писа за хора 1 на 10 милиона, еми тя се е научила да чете гладко преди да навърши 2г, има 6.00 и награди в гимназията, магистратури с право и икономика. Трябва да си много тъп за да не искаш акъл от такъв човек. Чувал ли си за ефекта на Дънинг-Крюгер? Общо взето, колкото си по-тъп, толкова повече мислиш, че знаеш всичко
                    Така, така, затова по полека с претенциите, че знаем всичко ! Аз при положение, че нямам юрист в къщата си освен да помоля г-н Груев за съвети и консултации преди да купувам каквото и да е !

Коментар

• Пичове, нали форумът е за да си изразяваме мнението и да си помагаме, ако е възможно. Не се заяждайте, а се съсредоточете в това да сте по-успешни!

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Не знаех, че ако правя сделки през платформа и лицензиран посредник трябва да се допитвам до някой ! Ти за всяка сделка се допитваш до жена ти ли или друг юрист ?
                        Понеже напоследък все ме критикуват за егото, here it goes - допитвам се до жената за генералната стратегия при инвестирането както и всякакви юридически въпроси. Тя е причината да избирам компании като Orsero, Aercap, Flow Traders. В една друга тема някой писа за хора 1 на 10 милиона, еми тя се е научила да чете гладко преди да навърши 2г, има 6.00 и награди в гимназията, магистратури с право и икономика. Трябва да си много тъп за да не искаш акъл от такъв човек. Чувал ли си за ефекта на Дънинг-Крюгер? Общо взето, колкото си по-тъп, толкова повече мислиш, че знаеш всичко

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Колега, не искам да говоря за компанията, в която сте инвестирали. Вие сте си я изследвал и съм убеден, че сте го направил в дълбочина! Това което казвам за Шелли е, че компанията продава по цял свят. Пак ще кажа сравнявате несравними неща, като да Ви сравнявам колко хора ядат ананас и колко хора пият вода и да Ви обяснявам за инвестиции в сектора на комуналните услуги! И да се върна на темата в която сме, ДА, убеден съм че Q4 2026г ще има месец пък може и два с приходи от над 50млн. (тогава ще са 25млн. евро) Маржовете, ще се движат в настоящия диапазон. Явно не сте запознат с визията на един от двамата изпълнителни директори Волфганг Кирш, според когото марж от над 25% е спирателен прът в развитието на растежа! Аз лично съм съгласен и на под 20%, ако това ще им позволи да запазят ръста от над 40% на година и след 2026г. Икономиите от мащаба са факт, ама разходите за новите офиси по региони са важни да се направят колкото се може по-скоро, за да могат да започнат да генерират по-ускорен растеж на съответните пазари, разработването на новите линии (брави, камери, чипове и всико друго което се прави) са необходимост, за да се подпомогне устойчивостта на растежа! Приоритета на компанията е да носи стойност на инвеститорите през растежа и от там през по-голямата печалба, а не през икономии от мащаба и по-голям марж.
                          Сравнявам мащаб, не е сериозно да наричаш компания с едва 50 милиона приходи на тримесечие световен лидер и тем подобни. Да, технически има продажби в няколко държави и да, листната е на няколко борси, но IBKR в момента ми показва 234 изтъргувани акции и 1.55% спред, а тука ми обяснявате как нямало проблем с ликвидността на акцията. За маржовете, бухат в маркетинг, а не толкова в разработване на нови продукти, но маржовете стагнирали защото те самите не искали над 25%?! Това сериозно ли го вярваш? Защото по-логично обяснение е, че имат проблем с добавената стойност и ръста на продажбите за Q1 не предполага особено ускорение.
                          Last edited by Black and white cat-foot; 20.06.2025, 12:11.

Коментар

Значи Орсеро сигурно са галактическа компания защото имат 10х продажбите на Шелли, че и по-голяма печалба. Но хей, листнати са само на някакъв умрял сегмент в Италия, нищо че е много по-вероятно човек да попадне на техен банан или ананас отколкото на някоя джаджа на Шелли. Наистина ли вярваш, че ще правят по 50 милиона продажби на месец през 2026? DCF анализът какво показва като маржове? Някакви икономии от мащаба, или ефекта от маркетинга почва да натиска маржовете още повече надолу?
                            Колега, не искам да говоря за компанията, в която сте инвестирали. Вие сте си я изследвал и съм убеден, че сте го направил в дълбочина! Това което казвам за Шелли е, че компанията продава по цял свят. Пак ще кажа сравнявате несравними неща, като да Ви сравнявам колко хора ядат ананас и колко хора пият вода и да Ви обяснявам за инвестиции в сектора на комуналните услуги! И да се върна на темата в която сме, ДА, убеден съм че Q4 2026г ще има месец пък може и два с приходи от над 50млн. (тогава ще са 25млн. евро) Маржовете, ще се движат в настоящия диапазон. Явно не сте запознат с визията на един от двамата изпълнителни директори Волфганг Кирш, според когото марж от над 25% е спирателен прът в развитието на растежа! Аз лично съм съгласен и на под 20%, ако това ще им позволи да запазят ръста от над 40% на година и след 2026г. Икономиите от мащаба са факт, ама разходите за новите офиси по региони са важни да се направят колкото се може по-скоро, за да могат да започнат да генерират по-ускорен растеж на съответните пазари, разработването на новите линии (брави, камери, чипове и всико друго което се прави) са необходимост, за да се подпомогне устойчивостта на растежа! Приоритета на компанията е да носи стойност на инвеститорите през растежа и от там през по-голямата печалба, а не през икономии от мащаба и по-голям марж.
                            Last edited by Key Ru; 20.06.2025, 10:17.

Коментар

Значи Орсеро сигурно са галактическа компания защото имат 10х продажбите на Шелли, че и по-голяма печалба. Но хей, листнати са само на някакъв умрял сегмент в Италия, нищо че е много по-вероятно човек да попадне на техен банан или ананас отколкото на някоя джаджа на Шелли. Наистина ли вярваш, че ще правят по 50 милиона продажби на месец през 2026? DCF анализът какво показва като маржове? Някакви икономии от мащаба, или ефекта от маркетинга почва да натиска маржовете още повече надолу?

Явно си от по-младото поколение, щото едно време всички учителки по математика в училище ни казваха, че не може да сравняваме ябълки с круши

Но явно този лаф е бил актуален предния век, той и сега е актуален, но по-малко известен както е видно.

Коментар

• Първоначално изпратено от dimi71 Разгледай мнение

Брей, аз се чудя как ставате милионери тука, а аз си тъпча на едно място вече 18 години. Значи така се прави и Ви се струва нормално? На мен ми прилича на престъпление. БФБ!
                                Я обяснете малко по-подробно какъв точно е казуса, понеже нещо не мога да разбера от писането. Ама като за 5-годишен.

Коментар

Working...
                                X