IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от coolio_ Разгледай мнение
    Шели Х е с доста голям потенциал, един производител на електроуреди, управления за гаражни врати, машини и тн би получил облачни услуги с високо ниво на сигурност на минимална цена. За сега има десетина готови продукта на китайски производители, които ползват модулите, но на една от последните презентации Димитър спомена за сериозно бъдещо разрастване на този сегмент. Дано успеят там
    А дано успеят, па и да спре Митко да се срамува че е българин

"За съжаление винаги сме страдали от репутацията на държавата ни, която се считаше като недостатъчно развита и не се очакваше да бъде родина на качествени нови технологии и продукти"

Такъв човек преди 300 щеше да те предаде на турците

"България не е голям пазар като обем, въпреки популярността на бранда, тъй като броят на заинтересованите потребители от умни домове и сгради не е толкова висок." - аз ви казвам че сте малко, ама вие не вярвате. Ето и Митко да ви го каже
    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Е как бе, то е ясно от самото му появяване тук. Проблема е че няма акции
      E, то е ясно, и акции нема и пари нема в растежния портфейл, дайте да дадем назаем по някоя хартийка да го видим колко е мурафетлия, как ще ги играе късо. От такива шортаджии Шели само нагоре ще върви, защото при шортскуиза трябва да ги купи акциите за да ги върне.

Коментар

• Шели Х е с доста голям потенциал, един производител на електроуреди, управления за гаражни врати, машини и тн би получил облачни услуги с високо ниво на сигурност на минимална цена. За сега има десетина готови продукта на китайски производители, които ползват модулите, но на една от последните презентации Димитър спомена за сериозно бъдещо разрастване на този сегмент. Дано успеят там

Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Никой не ти говори за ТНТМ, а че самите електроуреди ще идват с вградени такива модули.

Където Шели може да се превърне в доставчик.
        Last edited by coolio_; 16.07.2025, 12:34.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

а и всеки читав модел има настройки, ако искаш да му запаметиш нещо, както и всеки добър модел има и вифи връзка, ако щеш да се правиш на модерен. Тва "направи си сам" е вървежно за някакви нърдове и старчоци със спомени от ТНТМ За бойлерите има някакъв смисъл от вайфай, но минимален - последният ми немски бойлер поддържаше 100 литра на макс топлина за 24 часа с 1 киловат общо за периода - бойлерите също не се изключват, щото няма смисъл и там.
          Никой не ти говори за ТНТМ, а че самите електроуреди ще идват с вградени такива модули.

Където Шели може да се превърне в доставчик.

Коментар

• А докато тук се дъвчем има или няма бъдеще ИИ в перланите, немците са си купили точно 216,735 акции от началото на годината.

Не ми се занимава да правя графики, но имам странното усещане, че дори скоростта на изкупуването се ускорява, при това доста.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Мое ли пак аз малко, че сега оправям нов апартамент за седемцифрена сума (че нали това е важно - на кой колко му е голям) - ми такива дивотиЙ като смарт глупости изобщо не ми трябват, хеле пък на конкретна фирма или бранд. Върховна глупост е зимата да се гаси климатик (вече над 15 години живея на климатици), а и всеки читав модел има настройки, ако искаш да му запаметиш нещо, както и всеки добър модел има и вифи връзка, ако щеш да се правиш на модерен. Тва "направи си сам" е вървежно за някакви нърдове и старчоци със спомени от ТНТМ За бойлерите има някакъв смисъл от вайфай, но минимален - последният ми немски бойлер поддържаше 100 литра на макс топлина за 24 часа с 1 киловат общо за периода - бойлерите също не се изключват, щото няма смисъл и там.

В иновациите има смисъл, ако си част от схемата на някой голям, ама с ръчно-крачно - айде немъ нуждъ. Но това си е мое мнение - какви са продажбите и имали там някаква намеса, също е мнение, което ще си запазя за себе си - всеки сам да си преценЯ

Панда, правиш една много голяма грешка (даже две) - първо се сблъскваш с една Камора от Ийст коуста (айде Братство да е, че да звучи по-лицеприятно), т.е. дори и да извадиш неопровержими доказателства за каквото и да е, максът, който ще получиш е: "бедняк, скъсаняк, нямаш и се облизваш ли, добре че еди кой си писа, щото е контраиндикатор" и т/н/. Това е едно на ръка, другото е, че реалният брой акции тук е много, ама много малък, т.е. опциите за пъмп и дъмп са много големи, което е очеизвадно де и се случва от едно ниво от 6.50 насам многократно.

Но всеки знае себе си - аз съм се заредил с пуканки и не само ще се смея на финала, а и ще злорадствам за някои, ако са все още тук и не са сменили никовете за проеден път
              Еее Грую, апартамент ли само. Аз си търся триетажна къща в София поне 220 квадрата вече над 2г. Е сега гледах нещо в центъра, ама жената на одобри
              destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Не визирам конкретно Шели и смарт релета.

В момента електроуредите от висок клас идват задължително с Wi-Fi и някакви Апове там. Говорим за перални, печки, хладилници, съдомиялни и пр. Което на мен лично ми се вижда малко безсмислено, но е факт.

От моя гледна точка климатици и бойлери е почти задължително да имат отдалечено управление, щото лично аз ги ползвам и виждам файда.

Тенденцията в момента е електроуредите от среден клас да почват и те да предлагат модели с отдалечено управление.

Скоро дето се вика няма да има проста печка или котлон.

На мен ми се вижда абсурдно да готвиш отдалечено, ама на мода.
                Пич, имам пералня с ИИ. Единствената причина да я взема е защото беше намалена под цената на нормална тъпа пералня от същия клас. Нещо май не се купуват тея хайп тек неща. Люлин имаме топла вода, бойлер не ми трябва

Коментар

В момента електроуредите от висок клас идват задължително с Wi-Fi и някакви Апове там. Говорим за перални, печки, хладилници, съдомиялни и пр. Което на мен лично ми се вижда малко безсмислено, но е факт.

От моя гледна точка климатици и бойлери е почти задължително да имат отдалечено управление, щото лично аз ги ползвам и виждам файда.

Тенденцията в момента е електроуредите от среден клас да почват и те да предлагат модели с отдалечено управление.

Мое ли пак аз малко, че сега оправям нов апартамент за седемцифрена сума (че нали това е важно - на кой колко му е голям) - ми такива дивотиЙ като смарт глупости изобщо не ми трябват, хеле пък на конкретна фирма или бранд. Върховна глупост е зимата да се гаси климатик (вече над 15 години живея на климатици), а и всеки читав модел има настройки, ако искаш да му запаметиш нещо, както и всеки добър модел има и вифи връзка, ако щеш да се правиш на модерен. Тва "направи си сам" е вървежно за някакви нърдове и старчоци със спомени от ТНТМ За бойлерите има някакъв смисъл от вайфай, но минимален - последният ми немски бойлер поддържаше 100 литра на макс топлина за 24 часа с 1 киловат общо за периода - бойлерите също не се изключват, щото няма смисъл и там.

В иновациите има смисъл, ако си част от схемата на някой голям, ама с ръчно-крачно - айде немъ нуждъ. Но това си е мое мнение - какви са продажбите и имали там някаква намеса, също е мнение, което ще си запазя за себе си - всеки сам да си преценЯ

Панда, правиш една много голяма грешка (даже две) - първо се сблъскваш с една Камора от Ийст коуста (айде Братство да е, че да звучи по-лицеприятно), т.е. дори и да извадиш неопровержими доказателства за каквото и да е, максът, който ще получиш е: "бедняк, скъсаняк, нямаш и се облизваш ли, добре че еди кой си писа, щото е контраиндикатор" и т/н/. Това е едно на ръка, другото е, че реалният брой акции тук е много, ама много малък, т.е. опциите за пъмп и дъмп са много големи, което е очеизвадно де и се случва от едно ниво от 6.50 насам многократно.

Но всеки знае себе си - аз съм се заредил с пуканки и не само ще се смея на финала, а и ще злорадствам за някои, ако са все още тук и не са сменили никовете за проеден път
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Да бе 100 устройства, по едно на квадратен метър. Едно просто реле като Шеллито го продава за 60, колко мислиш че ще струва за един умен дом всичко? И колко хора в европата имат умни домове или пари за такива в бъдеще?

Коментар

• Аре щото сме модерни, ще питам ИИ
                      Valuation Concerns

* **Premium multiples**: Shelly Group is trading near **38× trailing P/E**, significantly above the peer average of \~29× ([Simply Wall St][1]). Its EV/Sales (\~7.8×) also sits well above industry norms .
                      * **Overvalued**: Simply Wall St flags Shelly as around **17.6% over intrinsic fair value**, while noting its P/E and EV/Sales ratios are "expensive" relative to peers .

Cash Flow & Balance Sheet Vulnerabilities

* **Cash conversion issues**: The company's cash conversion cycle reportedly exceeded **205 days** due to bloated inventory and receivables tied to extended supply chain delays ([MarketScreener Saudi Arabia][2]).
                      * **Working-capital strain**: Despite strong revenue growth, operating cash flow is erratic—with **negative cash flow in 9M and 6M 2024** periods—reflecting heavy inventory buildup and receivable extension ([Ayondo][3]).
                      * **Low free cash**: Even with solid margins, the company posted only **€4.9M FCF** in the last 12 months on €106M in revenue—highlighting poor cash conversion efficiency .

Last edited by Black and white cat-foot; 16.07.2025, 10:13.

Коментар

Понеже тука говорите за жилища и евентуално колко умни устройства ще има в едно жилище.

Покрай кризата с чиповете за автомобили, четох някакви данни (дали са верни не знам, но статията и източника изглеждаше достоверна). Та в един съвременен автомобил от среден клас има около 50-60 чипа. В един премиум автомобил стигат до 150.

Лично на мен ми звучи абсурдно, аз ги докарвам до 10-20.

Както и в един умен дом ги докарвам до 10-20 датчика, камери, релета и пр. може да има. Обаче няма да се учудя ако скоро в един умен дом броя на тези устройства мине 100.

И за да не голословя реших да проверя и оп изненада във Wi-Fi мрежата имам 45 устройства закачени. От които сигурно 35 са някакви такива, останалите 10 са рутер, точки за достъп, тв, компютър, лаптоп, телефони и пр.

Но 30-35 са някакви такива за улеснения - датчици за управление.

Така че за един средно умен дом се доближават до 50-60.
                        Да бе 100 устройства, по едно на квадратен метър. Едно просто реле като Шеллито го продава за 60, колко мислиш че ще струва за един умен дом всичко? И колко хора в европата имат умни домове или пари за такива в бъдеще?

Коментар

• Понеже тука говорите за жилища и евентуално колко умни устройства ще има в едно жилище.

Покрай кризата с чиповете за автомобили, четох някакви данни (дали са верни не знам, но статията и източника изглеждаше достоверна). Та в един съвременен автомобил от среден клас има около 50-60 чипа. В един премиум автомобил стигат до 150.

Лично на мен ми звучи абсурдно, аз ги докарвам до 10-20.

Както и в един умен дом ги докарвам до 10-20 датчика, камери, релета и пр. може да има. Обаче няма да се учудя ако скоро в един умен дом броя на тези устройства мине 100.

И за да не голословя реших да проверя и оп изненада във Wi-Fi мрежата имам 45 устройства закачени. От които сигурно 35 са някакви такива, останалите 10 са рутер, точки за достъп, тв, компютър, лаптоп, телефони и пр.

Но 30-35 са някакви такива за улеснения - датчици за управление.

Така че за един средно умен дом се доближават до 50-60.

Коментар

• Между другото, Лора адд-она е много як, особено за земеделски производители, градска управа и тн Възможностите са неограничени, един приятел го ползва и в кемпера си със Шели устройства.
                            Но аз скоро мисля да го пробвам за един партерен гараж, където няма wifi. Освен, че вратата ще се отваря през CarPlay-а както вече съм си направил на друго място, но ще следя и статуса на вратата отдалечено, ще се отваря ако примерно дойдат майстори или пратка и тн + управление на зареждачка и сензори за движение.
                            Last edited by coolio_; 16.07.2025, 09:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Е как бе, то е ясно от самото му появяване тук. Проблема е че няма акции
                              Батя, научи се какво е странгъл. От 25г си на пазара, не са само акции момче

Коментар

• Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение

Мързи ме да гледам отчети и да смятам, но нека приемем, че сметките наистина са такива. 6к заплата на месец СРЕДНО за всички служители си е много добра заплата, даже отлична. Експертният персонал със сигурност е над средното ниво и това са ключовите хора, които движат технологиите - хардуерни и софтуерни. Не съм сигурен какво визираш като проблем.
                                За топ инженер или програмист 6к бруто е нищо, особено в София. Т.е. или имат малко експерти, или са намерили хора които не си знаят цената. Второто е малко вероятно

Коментар

Working...
                                X