IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Slg Разгледай мнение

Чешем си излишно езиците.. официалните данни са, че IoT пазара и специално смарт хоум секторът расте с 18-20% годишно, Шелли го прави с 40%. Личните впечатления и кой какво има удома си не са много релевантни.
    Американския, сигурно. Но ние сме в Европа

https://www.statista.com/outlook/tmo...-things/europe
    • Furthermore, the revenue in the IoT market is forecasted to exhibit an impressive annual growth rate of 9.62% from 2025 to 2029, resulting in a substantial market volume of US$284.26bn by 2029.
    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Инта, ти си от по-старо поколение, така че нека те питам следното - колко твои набори се оправят с техниката? Защото само в последната седмица три пъти ми се случи да ходя нанякъде и да си гледам мапса и някакви хора да ме спират на улицата и питат как да стигнат някъде - "накъде е метростанцията?" "в коя посока е езерото?" "тука някъде имало магазин за евтини памперси?". Ок, насочвам ги, викам им търсиш в гугъл мапс, той знае всичко. "а не с такива неща не мога да се оправя". човек, буквално спасява животи - преди две години като се роди малкия, сестрата казва "мдаа той резус фактора е взел твоя, трябва да си купиш ей това лекарство днес". Аз съм от Люлин, жената ражда в Лозенец защото скъпите и качествените неща са там. Как мислиш съм намерил аптека? Пишеш в гугъл мапс "аптека" и то ти показва всичко в радиус от няколко километра. Обиколих няколко докато намеря, оправихме нещата. После си викам "редно е на доктора да купя цветя, жената е от провинцията, така казва че се правело". Ок праща ме - няма да ходя до Люлин или да питам някой на улицата. Цъкам мапса, показва ми един магазин на две пресечки. Отивам вътре, хубав избор, страхотни цветя. Викам на жената "брей че магазина изглежда още по-добре от снимките, добрите ревюта са съвсем заслужени". "какви снимки?!". ок показвам и на телефона, тя пълен шок, щеше да се разплаче. "боже мой! кой ги е правил! тук се виждам аз на една от тях!" Та в този ред на мисли, колко голям мислиш, че е пазарния потенциал за IoT продукти като тея на Шелли? Защото много хора не знаят как да се оправят с телефона или интернет, камо ли да се занимават да си автоматизират дома. Студентите ще знаят как става, ама нямат парички, имаш сума ти такива като мен с пари, които не им дреме за такива продукти. Или вярваш, че германците са по-напредничави от българите? Нищо, че като отидеш в Германия и не можеш да платиш с карта даже или поне така съм чувал

Заслужаваш си най краткия отговор;- СТОЙ та Гледай до вде години, - кой и колко ще поиска от Тях-мажоритарите!!!
      Останалото ще е в калкулации, за това я имам и ще имам предполагам дори и след такава оценка, независимо, че съм един от най активните и трейдъри!

Коментар

Не няма да ги ударят митата. Имаше официално изявление на компанията на тая тема. Ако се интересуваш може да го изгледаш. Пазарът на Шелли в САЩ е < 2% от всичките им продажби и цените там вече са актуализирани спрямо митата.
        уоп изрових го, 2 било 4 ама карай. ако китайския шит се пренасочи към Европа, това броим ли го?

https://www.bloombergtv.bg/a/16-bizn...itata-na-sasht

Shelly Group е част от цялостната бизнеса среда в САЩ и в Европа, така че при всички случаи ще има някакво отражение върху нашия бизнес. По-конкретно - още не знаем, но и не сме единствените

За 2024 г. продажбите в Щатите са малко над 4 млн. долара и като процент това не е толкова съществено за продажбите на Shelly Group. Всички, които са запознати с нашите резултати, които обявяваме публично знаят, че това е в порядъка на 4-5% (от общите приходи).
        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Не, но еволюцията може да става бавно. Аз си инсталирах дистанционни водомери още 2020, но повечето хора няма да го направят докато не ги накараш и знам, защото повечето ми съседи още не са ги сменили. Последният апартамент, който купих, предишният собственик беше толкова стиснат, че даже собственоръчно сложил студени водомери и на двете места, гениално просто. Като викнах Техем да ми сложат от дистанционните, много се смяха чичковците. Та същото за IoT - готино е и улеснява живота, но много хора са скарани с техниката и докато тези, които са млади и се кефят на такива неща завъдят пари и собствени апартаменти които до автоматизират, таванът на пазарът е нисък и ти не знаеш в кой момент Шелли ще го ударят. Е например аз завъдих апартамент на 31, ако вземеш това за отправна точка и приемеш, че тези над 40 са зле с техниката, еми колега - то търсиш 31-40 години и основно мъже които си падат то тех и автоматизация. Колко такива има според теб? Ако си гледал Silicon Valley сериала, в един момент нали направиха готиния и революционен ап, ама никой не го ползваше извън Силиконовата долина. По-голямата част от населението не е хип като тебе
          Чешем си излишно езиците.. официалните данни са, че IoT пазара и специално смарт хоум секторът расте с 18-20% годишно, Шелли го прави с 40%. Личните впечатления и кой какво има удома си не са много релевантни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Цената на акциите започна да се покачва далеч преди да бъде обявена продажбата на Бриколаж, а и не е без значение дали до продажбата на имотите ще постъпи някой друг милион повече!

Вие имате вашата гледна точка за ръстовете на компанията и дълга, аз своята. Моята се различава от Вашата. Водя разговор за качествата на компанията тук от няколко години, като за момента компанията продължава да дава аргументи в потвърждение на моята теза!

Прав сте относно Тоуа, не съм я коментирал защото ми е неудобно. Неудобно ми е, защото пиша от телефона си, а не познавам компанията и не мога да я погледна в момента! Ако държите на мнението ми, ще я погледна и ще Ви го споделя.

А що се отнася до това, кой какви устройства ползва има една история за производителя на обувки Томас Бата. Та изпратил той свои служители в Африка, за да видят какви перспективи има за бизнес там. Върнал се е един от пратениците и казал "г-н Бата няма смисъл да правим бизнес там, там хората нямат обувки", втория казал "г-н Бата, веднага трябва да започнем бизнес там, защото всички са боси". Вие си изберете от коя гледна точка искате да гледате на процеса на автоматизация на домовете. Преди време се подмениха електромерите на такива с дистанционно отчитане, сега се случва същото и с водомерите. Аз, а предполагам и Вие, си спомням времето когато навлизаха телефоните. В началото не всички имаха, ама сега и бабите и дядовците имат. Същото беше и с компютрите, било е така и с телевизорите и с радиото и т.н. Това се нарича еволюция! Как мислите тя дали спира да се случва?
            Не, но еволюцията може да става бавно. Аз си инсталирах дистанционни водомери още 2020, но повечето хора няма да го направят докато не ги накараш и знам, защото повечето ми съседи още не са ги сменили. Последният апартамент, който купих, предишният собственик беше толкова стиснат, че даже собственоръчно сложил студени водомери и на двете места, гениално просто. Като викнах Техем да ми сложат от дистанционните, много се смяха чичковците. Та същото за IoT - готино е и улеснява живота, но много хора са скарани с техниката и докато тези, които са млади и се кефят на такива неща завъдят пари и собствени апартаменти които до автоматизират, таванът на пазарът е нисък и ти не знаеш в кой момент Шелли ще го ударят. Е например аз завъдих апартамент на 31, ако вземеш това за отправна точка и приемеш, че тези над 40 са зле с техниката, еми колега - то търсиш 31-40 години и основно мъже които си падат то тех и автоматизация. Колко такива има според теб? Ако си гледал Silicon Valley сериала, в един момент нали направиха готиния и революционен ап, ама никой не го ползваше извън Силиконовата долина. По-голямата част от населението не е хип като тебе

Коментар

Едните правят смарт суичове и крушки, другите правят бормашини и отверки, с които да си инсталираш такива неща. И двете са DIY, произведено в Китай, бърз растеж, без дълг. Да, едното е "технологична компания" с дебели кавички и го рекламират някакви ютубъри, другото има утвърдена марка и не му трябва да буха така в маркетинг. Което ми напомня, абе Шелли като им се правят нещата в Китай и се облизват за САЩ, няма ли да ги ударят някакви мита?
              Не няма да ги ударят митата. Имаше официално изявление на компанията на тая тема. Ако се интересуваш може да го изгледаш. Пазарът на Шелли в САЩ е < 2% от всичките им продажби и цените там вече са актуализирани спрямо митата.

Коментар

Отваряш сайта на Toya TOYA S.A. | About the company and brands и виждаш, че секторът и бизнесът са съвсем различни от това дето прави Шелли.
                Едните правят смарт суичове и крушки, другите правят бормашини и отверки, с които да си инсталираш такива неща. И двете са DIY, произведено в Китай, бърз растеж, без дълг. Да, едното е "технологична компания" с дебели кавички и го рекламират някакви ютубъри, другото има утвърдена марка и не му трябва да буха така в маркетинг. Което ми напомня, абе Шелли като им се правят нещата в Китай и се облизват за САЩ, няма ли да ги ударят някакви мита?

Коментар

• Първоначално изпратено от I4S Разгледай мнение
                  Това е, защото мечето не се е допитал до жена си, как се пише Tuya е производителя, а не Toya, както той многократно споменава. Китайска компания, която е с доста съмнително ниво на сигурност. Едва ли има сериозна компания в Европа и Щатите, която да ползва продуктите им.
                  не се излагай така, вземи отвори презентацията поне - не забеляза ли, че казах че не се занимават с IoT или мина между ушичките?

We offer 13000 products of the brands YATO, STHOR, VOREL, LUND, FALA and FLO

Коментар

Не, БРЕФ се качва защото продават имоти на добри цени, на никой не му пука че са прибрали екстра 10к от някой наем. Добрите ръстове и липсата на дълг ти обясних вече няколко пъти откъде идват - яко маркетинг и никакъв капекс защо едни китайци ни правят нещата. Toya прави същото, ама това не си коментирал защото е неудобно, нали? И Toya им е ок дълга, също правят неща за дома в Китай. Виж, не са някакви яки неща като IoT ама ги има в почти всеки полски дом докато продукт на Шелли освен часовниците не съм виждал. Чети и виж какво прави сериозна компания

https://toya.pl/en/download/download...t-quarter-2025
                    Цената на акциите започна да се покачва далеч преди да бъде обявена продажбата на Бриколаж, а и не е без значение дали до продажбата на имотите ще постъпи някой друг милион повече!

Вие имате вашата гледна точка за ръстовете на компанията и дълга, аз своята. Моята се различава от Вашата. Водя разговор за качествата на компанията тук от няколко години, като за момента компанията продължава да дава аргументи в потвърждение на моята теза!

Прав сте относно Тоуа, не съм я коментирал защото ми е неудобно. Неудобно ми е, защото пиша от телефона си, а не познавам компанията и не мога да я погледна в момента! Ако държите на мнението ми, ще я погледна и ще Ви го споделя.

А що се отнася до това, кой какви устройства ползва има една история за производителя на обувки Томас Бата. Та изпратил той свои служители в Африка, за да видят какви перспективи има за бизнес там. Върнал се е един от пратениците и казал "г-н Бата няма смисъл да правим бизнес там, там хората нямат обувки", втория казал "г-н Бата, веднага трябва да започнем бизнес там, защото всички са боси". Вие си изберете от коя гледна точка искате да гледате на процеса на автоматизация на домовете. Преди време се подмениха електромерите на такива с дистанционно отчитане, сега се случва същото и с водомерите. Аз, а предполагам и Вие, си спомням времето когато навлизаха телефоните. В началото не всички имаха, ама сега и бабите и дядовците имат. Същото беше и с компютрите, било е така и с телевизорите и с радиото и т.н. Това се нарича еволюция! Как мислите тя дали спира да се случва?

Коментар

• А, ок. Извинявам се, моя грешка. Не предполагах, че съществуват компании с идентични имена, произвеждащи сходни продукти. Adidas и Adibas

Коментар

• Първоначално изпратено от I4S Разгледай мнение
                        Това е, защото мечето не се е допитал до жена си, как се пише Tuya е производителя, а не Toya, както той многократно споменава. Китайска компания, която е с доста съмнително ниво на сигурност. Едва ли има сериозна компания в Европа и Щатите, която да ползва продуктите им.
                        Неее, има си предвид Toya и аз помислих, че говори за китайската Тuya, ама говори за поляците, които имат 5-6 марки и произвеждат от ел. разклонители и косачки та до кафе машини..

Коментар

• Това е, защото мечето не се е допитал до жена си, как се пише Tuya е производителя, а не Toya, както той многократно споменава. Китайска компания, която е с доста съмнително ниво на сигурност. Едва ли има сериозна компания в Европа и Щатите, която да ползва продуктите им.

Коментар

Не, БРЕФ се качва защото продават имоти на добри цени, на никой не му пука че са прибрали екстра 10к от някой наем. Добрите ръстове и липсата на дълг ти обясних вече няколко пъти откъде идват - яко маркетинг и никакъв капекс защо едни китайци ни правят нещата. Toya прави същото, ама това не си коментирал защото е неудобно, нали? И Toya им е ок дълга, също правят неща за дома в Китай. Виж, не са някакви яки неща като IoT ама ги има в почти всеки полски дом докато продукт на Шелли освен часовниците не съм виждал. Чети и виж какво прави сериозна компания

Отваряш сайта на Toya TOYA S.A. | About the company and brands и виждаш, че секторът и бизнесът са съвсем различни от това дето прави Шелли.

Коментар

• Първоначално изпратено от Plemennika_na_shefa Разгледай мнение

Company Valuation а ла Грую - за да се качи цената 6 пъти, приходите, печалбата, дивидентът и адептите трябва да се качат в строго пропорционално съотношение.
                              Да беше наела гараж близо до бъдеща спирка на метрото и да сложи поне един солар на покрива, да има какво да й се оцени...

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Колега, знаете че цената на акцията не отразява днешната стойност на компанията, а бъдещите приходи и продажби. Докато мениджмънта изпълнява очертаните преди няколко години средносрочни цели, цената ще се покачва, защото компанията ще повишава печалбата на акция по предварително очертания план. Защо се повишава цената на акцията на БРЕФ? Поради същата причина! Защото печалбата на акция се повишава! Ако нивата на заетост стояха на нивата отпреди две-три години и без продажбата на Бриколажа, щеше ли да го има ръста от последната година? А защо ръстовете са различни, защото при Шелли няма горна граница! Да, осъзнавам че думите ми дават нова тема за разговор и да осъзнавам, че има много по-голям риск пред компанията да не постигне както заложените цели, така и последващите ръстове отвъд 2026г. Да риска спрямо БРЕФ е различен, но именно и поради тази причина очакваната доходност е различна. Така бе преди няколко години, откакто водим този разговор с Вас, така е и днес. Шелли продължава да стои стабилно в сектора в който оперира, да реализира добри ръстове и от гледна точка на риска, без дълг. Всички тези неща са причина да продължавам да имам позитивно мнение за компанията!

Last edited by Black and white cat-foot; 26.06.2025, 12:25.

Коментар

Working...
                                X