IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Дейта центъра на Сирма - „Датикум“ АД се присъедини към най-големия световен център за обмен на IP трафик между глобални оператори - Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

    http://cio.bg/7316_datikum_stana_chlen_na_amsix
    Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.

    Коментар


    • То и след прочитането на 200 стр. общи приказки вероятно няма да имаш впечатления

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
        Разясни кое ще му е интересното
        За мен ще е интересно, тъй като нямам почти никакви положителни или отрицателни впечатления за Сирма.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
          Проспектът ще бъде много интересен!
          Разясни кое ще му е интересното
          Custodite sortem vestram

          Коментар


          • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
            Потвърждава проспект за първично публично предлагане на емисия в размер до 18 491 858 бр. обикновени, безналични, поименни, свободно-прехвърляеми акции с номинална стойност 1 лев всяка, от които 16 000 000 бр. нови акции, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на „СИРМА ГРУП ХОЛДИНГ” АД и до 2 491 858 бр. съществуващи акции, с ISIN код: BG1100032140 и вписва емисия в размер на 16 000 000 бр. акции (в процес на емитиране) във водения от КФН регистър.
            Проспектът ще бъде много интересен!

            Коментар


            • Потвърждава проспект за първично публично предлагане на емисия в размер до 18 491 858 бр. обикновени, безналични, поименни, свободно-прехвърляеми акции с номинална стойност 1 лев всяка, от които 16 000 000 бр. нови акции, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на „СИРМА ГРУП ХОЛДИНГ” АД и до 2 491 858 бр. съществуващи акции, с ISIN код: BG1100032140 и вписва емисия в размер на 16 000 000 бр. акции (в процес на емитиране) във водения от КФН регистър.

              Коментар


              • Решение от заседание на КФН на 25.05.2015 г. :

                "Изпраща писмо до „Сирма груп холдинг” АД, гр. София, за отстраняване в едномесечен срок на непълноти и несъответствия, както и за представяне на допълнителна информация и документи."

                До проспекта има още време.
                Last edited by k.o.; 02.06.2015, 19:43.
                Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                  Аз примерно компютърджийството не го разбирам и за това няма да участвам в това ППП...
                  Аз пък разбирам от компютърджийство и точно затова мисля в това IPO да не участвам. Към настоящия момент има твърде много неизвестни в уравнението. Честно казано, не вярвам проспектът да даде отговорите, но ще видим!

                  Коментар


                  • Най-интересното е по какъв тип проекти е работила компанията до момента и как е печелила конкурсите за тях. Също любопитно е как е била основана компанията, кои са били собствениците първоначално, кои са станали собственици в последствие. Кой са им най-успешните проекти, кои са им и най-печално известните. Светът е малък, тук много лесно може да научите информация от някой, който е от по-дълго време в бранша.

                    И другото важно е, разбира се, за какво възнамеряват точно да използват капитала. Да не се окаже, че и те като Бианор навремето искали просто да построят някоя и друга сграда.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                      Аз примерно компютърджийството не го разбирам и за това няма да участвам в това ППП...
                      Да си призная и аз още се чудя. Но си мисля, че може и да има печалби. Според мен обаче за нас няма да остане почти нищо от ППП-то, защото големите фондове и ПФ-тата ще изкупят всичко. А и да не го направят, хартията ще стане слабо ликвидна

                      Коментар


                      • Аз примерно компютърджийството не го разбирам и за това няма да участвам в това ППП...
                        Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Fiscalist
                          Сирма Груп Холдинг планира IPO
                          А в БГмама какво казаха мамките? Нямам препоръка.
                          Преди се захласваха с химко...
                          Не е препоръка... !!!
                          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                          Коментар


                          • FYI:

                            Набраните от борсата средства Сирма Груп ще инвестира в бизнес и технологично развитие
                            06 Март 2015 15:50

                            По повод обявеното намерение на „Сирма Груп Холдинг" АД (Сирма) да пласира акции на борсата, потърсихме за повече подробности изпълнителният директор на холдинга Цветан Алексиев*.

                            Кои бяха основните аргументи да планирате първично публично предлагане (IPO) и последващото листване на БФБ-София?

                            Няколко са аргументите при решението ни да направим първично публично предлагане. На първо място това е бъдещето на компанията - ние искаме да инвестираме в развитието ни, в създаването на нови технологии и продукти. За инвестициите е нужен ресурс, за който смятаме че е естествено да бъде набран чрез инвеститори, които ще вярват в бъдещето на компанията.

                            Защо Българска фондова борса - това решение беше по-трудното. Бих казал, че дори има момент на лоялност и патриотизъм - ние работим за развитие на Сирма и българската технологична индустрия и смятаме, че с нашия успех ние ще допринесем и за развитието на българския капиталов пазар и следователно българската икономика.

                            Защо такава компания като Вашата не е предприела по-рано стъпка да стане публична?

                            Структурата на собственост на една компания е фундаментален, много сложен и важен за развитието й въпрос. И той има два аспекта. Първо, структурата на собственост на една компания е резултат от нейната стратегия за развитие, не самоцел. В този смисъл има както голeми технологични публични компании, така и такива които все още са частни. Много бизнес фактори влияят на едно такова решение.

                            Второ, ако погледнем публичните компании, това са организации с амбиция за интензивно бъдещо развитие. Досега Сирма Груп имаше прекрасната възможност, поради добрите си бизнес резултати, да реинвестира в своето развитие, но смятам, че вече достигнахме мащаб и планове за бъдещето, които изискват и друг подход към управлението на собствеността и финансите на компанията.

                            Какъв трябва да е обемът продадени акции, за да оцените емисията си за успешна?

                            Съгласно решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД от декември 2014 г. минималния брой акции, които трябва да бъдат записани и платени, за да се счита емисията за успешна е 8 милиона нови акции. Ние ще се радваме ако български и чуждестранни инвеститори проявят интерес към една българска технологична компания с добра дългогодишна репутация и българския капиталов пазар, и вярваме че това количество е напълно постижимо.

                            Къде ще инвестирате набраните средства от IPO-то?

                            Бизнес и технологично развитие. Ние ще инвестираме в доразработка на обещаващи продукти и технологии, но и в разширяване на географското ни пазарно присъствие в целия свят. За нас това IPO е първата стъпка на Сирма от голям регионален доставчик към глобална ИТ компания - имаме вече нужния опит от 23 години работа с партньори на външни пазари и за нас настъпи моментът да засилим собствените си позиции там.

                            Как ще се отрази листването на Сирма Груп на БФБ върху персонала на компанията?

                            Вярвам, че позитивно по две основни причини: От една страна нашите служителите ще имат повече увереност и устрем в работата си, защото ще са част от компания с много ясна и публична визия за представянето си и своята стратегия за развитие. От друга страна развитието на холдинга ще предложи много големи възможности за планиране на тяхното кариерно развитие в Сирма.

                            Какви са вашите предимства пред конкурентите ви и как мотивирате служителите си да останат във вашата компания?

                            Бих казал, че в Сирма имаме една силна характеристика и може би разлика в сравнение с класическите софтуерни компании - не само много силни технологични екипи в различни бизнес вертикали, но и много опитен и сработен бизнес ръководен екип с визия за бъдещето.

                            В допълнение, ние оперираме на различни по структурата си пазари чрез широк набор от продукти и услуги както за бизнес, така и за крайни потребители, които ни позволяват едно малко по-гладко развитие на бизнеса. Бих казал, че в по-малка част от някои от другите софтуерни компании, ние сме подвластни на цикличност в индустриите или икономиката.

                            *Цветан Борисов Алексиев започва работа в Сирма като софтуерен инженер през 1993 г. Преминава през различни позиции в компанията - ръководител на екип, мениджър проекти, ръководител на отдел.

                            От 2002 г. е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД. Той отговаря за цялостното управление на холдинговата структура и бизнес развитието на най-голямата компания в групата - Сирма Солюшънс АД.

                            Цветан Алексиев е завършил магистърска степен по "Компютърни системи" в Техническия университет в София.

                            Въпросите зададе Здравко Василев
                            Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнение
                              Здравейте

                              Компанията изглежда интересна на фона на окаяният ни капиталов пазар, но на мен ми липсва рентабилност на активите.

                              Или още по точно липсва ми ефективност на активите.

                              Рентабилността на продажбите да кажем, че е ок (макар че и тук може да е по-добре според мен). Но ефективността на активите е доста ниска (дори и след като изключим репутацията).

                              Да видим за 2014 ще излезе ли нещо.
                              Те доста го бяха окъсали по време на кризата. Сега не съм ги гледала как са финансово. Има ли яснота за какво им трябват парите от IPO-то? Ще се развиват или ще закърпват положението. Последните активни дискусии в БГработодател са от 2010-2009 г. и не са много цветущи отзивите. Не е много добър източник на информация, но все пак.

                              Коментар


                              • Здравейте

                                Компанията изглежда интересна на фона на окаяният ни капиталов пазар, но на мен ми липсва рентабилност на активите.

                                Или още по точно липсва ми ефективност на активите.

                                Рентабилността на продажбите да кажем, че е ок (макар че и тук може да е по-добре според мен). Но ефективността на активите е доста ниска (дори и след като изключим репутацията).

                                Да видим за 2014 ще излезе ли нещо.
                                Veni, Vidi, Vici

                                Коментар

                                Working...
                                X