Първоначално изпратено от obafeme
Разгледай мнение
1) Едва ли аз съм човека, който трябва да даде отговор дали и защо Елана евентуално са направили грешки при представянето на финансите на фирмата! Аз в случая се явявам добросъвестен ползвател на техния рисърч. Питай ги тях, ако имаш въпроси относно начина на представяне на маржовете и въобще на бизнес плана.
2) Представеният рисърч от Елана е единствения документ от трето лице (предполага се, че има стена между ECM и equity research отдела им и двата са независими), който показва евентуалния рейндж на ИПО цената (1.20 - 1.65лв/акция), т.е. това е документа използван от много от инвеститорите записали акции. Докладите на фирмата дават картина само и единствено за минали периоди!
3) Сирма очевидно са на същото дередже като Елана, защото в тяхната фирмена презентация е пълно с грешно представяне на маржове и ЕБИТДА в зависимост от страницата, на която си. На една представят една ЕБИТДА и марж, а няколко страници по-късно са коренно различни. И за това не съм виновен аз и не мога да дам обяснение дали е направено просто от некадърност. Това обаче трябваше да породи въпросителни у някои хора, особенно ако смятат да си купуват акции.
4) Не искам четящите да оставят с впечатлението, че ти си чел отчетите на отделните дружества. Не си!
Гледал си само индивидуален и консолидиран отчет. Не си гледал отчети на 12 отделни фирми съставляващи групата, нито само на Онтотекст! Смятам с това да приключим относно коментара как се оценявала холдингова структура!
5) Аз не съм се нашил с акции тук, така че не е нужно да съм врял и кипял относно счетоводните им трикове. И все пак ми отне да мина само през няколко документа, за да се убедя, че начина на осчетоводяване на сделката с ITT, както и на капитализиране на разходите е страшно агресивно. Без този подход Сирма реално не генерира печалба или би правила много малка такава.
Ти обаче си акционер и си купил акции съзнателно след като си прегледал документите и си чул отговори на много от въпросите (надявам се поне).
Кажи тогава повече относно ITT - защо е продадена и после пак купена, на кого е продадена и кога? Колко време е била във владение на новия инвеститор и възможно ли е той да се окаже някой адвокат от щата Делауеър? Ако е така, може ли това да се счита просто за уеърхаузинг на актива и законно ли е това да не е споменато в проспекта? Защо той се е съгласил да я продаде обратно на Сирма Груп, след като е станало ясно, че им трябва отново, на абсолютно същата цена?
6) Как ти обясниха точно капитализирането на разходите и превръщането им в активи в баланса? Не съм против това да става в някакви граници - до някаква степен те си капитализират разходите за производството на софтуеър. Амортизационните отчисления в ОПР също са доста малки в сравнение на разходите, който те капитализират като нематериални активи в баланса. За колко години смятат да си отпишат труда по производството на софтуеърен продукт след като в този сектор нещо на 3-4 години вече е морално остаряло?
Защо за 2012 и 2013 на годишна база тези суми са по 3-4млн. лв, а в последното тримесечие на 2014 (по стечение на обстоятелствата тогава е и решението да направят ИПО) тази сума за 3 месеца е над 4млн. лв и на годишна база е почти 10млн. лв? Без това капитализиране и фиктивната продажба на ITT нямаше ли Сирма да е на загуба за 2014?
Коментар