Кога точно се очаква IPO-то?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеТака - Фадата оцененна за 20,4 мил. евро, а Сирма иска оценка между 40-55 мил. евра. На какво основание - сходни приходи, сходни печалби (даже като изключим гимнастиките за "постигане" на 10 мил. печалба на Сирма за 2014, Фадата стоят по-стабилно в исторически план, а и са нишов играч с продукт (добър или не не знам, но върви сред застрахователите).
Държа си на мнението от преди седмица - 50 мил. лв. оценка за Сирма - макс.
- Kak на какво основание - така го "сметнала" елана, cymru, не е случаен този факт. Защо са ги наели ? - за да "смятат". Кой ако не те ? Та нали така успешно издокараха "сметките" и при енемона. А как ли щяха да пишат с молива ако IPo беше за фадата !? ))Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Така - Фадата оцененна за 20,4 мил. евро, а Сирма иска оценка между 40-55 мил. евра. На какво основание - сходни приходи, сходни печалби (даже като изключим гимнастиките за "постигане" на 10 мил. печалба на Сирма за 2014, Фадата стоят по-стабилно в исторически план, а и са нишов играч с продукт (добър или не не знам, но върви сред застрахователите).
Държа си на мнението от преди седмица - 50 мил. лв. оценка за Сирма - макс.Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от forexar Разгледай мнениеКакво ще кажете за следната "груба" оценка: 350 човека средно всеки докарва ......
т.е. компанията е по скоро подценена ?
ха, кофти маркер се случи за Сирма : Фадата купена на 40 млн ЛВ, има мн. близки (8-9% по малко) ПРИХОДИ последните 3 години но с 1/2 персонала на Сирма (170 с/у 360).....
а най големия разход са заплатите...Last edited by Longin; 27.07.2015, 22:25."the trend is your friend until the end..."
Коментар
-
Първоначално изпратено от forexar Разгледай мнениеОК песимистична корекция - Хората са задръстени и чистата печалба е 2500 за месец от човек (доста ниско за бранша)
за 12 месеца (1 година) 30К на човек 10.5М
P/E то го слагаме класическо 12
12 * 10.5 = 126 мил. оценка ... пак излиза приемлива.
Разбира се ако намесим параметрите на продажбата на Телерик излиза, че супер много подценяваме възможностите на хората разработващи софтуер в Сирма
Коментар
-
ОК песимистична корекция - Хората са задръстени и чистата печалба е 2500 за месец от човек (доста ниско за бранша)
за 12 месеца (1 година) 30К на човек 10.5М
P/E то го слагаме класическо 12
12 * 10.5 = 126 мил. оценка ... пак излиза приемлива.
Разбира се ако намесим параметрите на продажбата на Телерик излиза, че супер много подценяваме възможностите на хората разработващи софтуер в Сирма
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеДа, беМненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеА, да не забравя - надутата печалба за 2014 по-добре я игнорирайте.
Ето данните от computerworld класацията (дано са верни, че ме мързи да ги проверявам в ТР).
В годините 2009-2013 е нормалното положение според мен.
http://computerworld.bg/top100/160_sirma_holding_group/destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
А, да не забравя - надутата печалба за 2014 по-добре я игнорирайте.
Ето данните от computerworld класацията (дано са верни, че ме мързи да ги проверявам в ТР).
В годините 2009-2013 е нормалното положение според мен.
http://computerworld.bg/top100/160_sirma_holding_group/Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от forexar Разгледай мнениеКакво ще кажете за следната "груба" оценка: 350 човека средно всеки докарва да речем печалба заплатата си да приемем 3К (ниско за ИТ бранша) за 12 месеца т.е. 12.6 Мил при P/E 10 оценката на компанията е 126 Мил ??? В момента номинално е ~50 Мил * 1.2-1.65 т.е. 60 Мил-82.5 Мил т.е. компанията е по скоро подценена ?Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Какво ще кажете за следната "груба" оценка: 350 човека средно всеки докарва да речем печалба заплатата си да приемем 3К (ниско за ИТ бранша) за 12 месеца т.е. 12.6 Мил при P/E 10 оценката на компанията е 126 Мил ??? В момента номинално е ~50 Мил * 1.2-1.65 т.е. 60 Мил-82.5 Мил т.е. компанията е по скоро подценена ?Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.
Коментар
-
Ванка, преди ipo е нормално да имаме съмнения (със или без знанието за действителното състояние),. че през ръцете на ип (в случая елана) картинката за ipo ще е достатъчно розова. Но интересното ще е, как после фундамента ще наваксва котировките, и как за всеки следващ отчет ще се налага да се пускат розовите филтри ако са прибегнали до по-голямо отместване от действителността, заради ipo-to. Т.е. искам да кажа, че рано или късно нещата винаги излизат наяве, но ще е грозна картината ако има излъгани хора, а това вече ще е лоша услуга на фирмата, защото мина това време на "залъгалките с близалките"Last edited by precakanoto; 22.07.2015, 18:43.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
ivandavidov
С риск да ми се разсърдят от КФН, ще изразя едно лично мнение, което не е препоръка за взимане на инвестиционни решения - получих непотвърдена информация (разбира се, няма как да е потвърдена информацията), че Сирма са правили сериозни еквилибристики, за да докарат отчетите до приличен вид, удобен като за IPO. Аз и преди имах резерви, но сега вече съвсем се отказах да участвам в IPO-то.
Пожелавам успех на всички, които мислят да се пробват тук!
Интересно, какво стана с въпросите, които Мариян Йорданов зададе? Има ли отговори?
Коментар
Коментар