Първоначално изпратено от Isabella Oronova
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )
Collapse
X
-
Нов мащабен проект от групата на Сирма
Датикум от Сирма Груп ще изгради IT инфраструктурата на една от най-модерните болници на Балканите
Датикум, която е част от Сирма Груп Холдинг, ще изгради цялата ИТ инфраструктура на новия модерен болничен комплекс в Панагюрище, който представлява реновиране на МБАЛ „Събо Николов“ и изграждане на онкологичен център – това е най-мащабният проект в сферата на българското здравеопазване за последните 25 години с инвестиция от около 55 млн. лв. Основният инвеститор в изграждането на една от най-модерните болници на Балканите е „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД. Миннодобивният гигант „Асарел Медет“, който е участник в инвестицията, е акционер в Датикум чрез свое дружество.
Цялата информация
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеАко цената е 1,25 лв. делено на 75 години, тогава очакваш годишен дивидент от 1,66 стотинки. види ми се консервативна прогноза, но бъдещето е неясно
Само да отбележа, че цената на акцията, както и приходите не са константа, камо ли могат да са постоянна и еднаква цифра в продължение на 70 години.:-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнениеОтносно дивидентите - в една Facebook група бях писал, че при P/E = 30 и дивидент от 40% от печалбата, първоначалната инвестиция от IPO-то се изплаща след има-няма 75 години. Затова да се разчита на сериозен приход от дивиденти тук е просто смешно.
По-скоро човек може да разчита на някаква капиталова печалба, но рискът е оправдан само ако цената от IPO-то е минималната или близо до нея, при P/E гравитиращо около 20 или по-малко. Но дори тогава раздаденият дивидент ще е бъде нищожен спрямо платената цена за една акция.
Дали фирмата има потенциал за разрастване - това е много относително. 20 и колко години не са го направили (над определен размер и пазари), аз лично не вярвам, че сега ще тръгнат да го правят. Лично мнение. Но пък може и да успеят да го направят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеНе. Ако 66 млн. акции дават по 10 ст. дивидент, това прави 6,6 млн. лв за дивидент. А за да е дивидента 20% от печалбата, то печалбата трябва да е 33 млн. лв.
След Публичното акциите може да набъбнат до 65 000 000. Ако направят печалба от 10 КБ и раздадат 30% от нея като дивидент (по средата между обявините 20 и 40%) то туй прави около 0.046 кинта дивидент на акция, като може да е и 3 стинки.
Не ного сосно - може да се разчита повече на бъдещ могъщ или по-скромен ръст.
Ще поразсъждавам - по-скоро ще си купя някоя бройка след като започне търговийката с.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеПо мои сметки туканка: ако раздават 20% от печалбата като дивидент и бъдат записани всички-всички акции (т.е. най-неблагоприятният случай - това значи около 10 стинки дивидент.
Смятам правилно ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеПо мои сметки туканка: ако раздават 20% от печалбата като дивидент и бъдат записани всички-всички акции (т.е. най-неблагоприятният случай - това значи около 10 стинки дивидент.
Смятам правилно ли?
Как може да сте толкова "остри" да вярвате на Проспект за ИПО на БФБBulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнениеЕ то е 40% от печалбата нали? Не е 40% на акция, а печалбата е нещо доста ... разтегливо ( да не кажа по-силна дума)
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
ivandavidov
Относно дивидентите - в една Facebook група бях писал, че при P/E = 30 и дивидент от 40% от печалбата, първоначалната инвестиция от IPO-то се изплаща след има-няма 75 години. Затова да се разчита на сериозен приход от дивиденти тук е просто смешно.
По-скоро човек може да разчита на някаква капиталова печалба, но рискът е оправдан само ако цената от IPO-то е минималната или близо до нея, при P/E гравитиращо около 20 или по-малко. Но дори тогава раздаденият дивидент ще е бъде нищожен спрямо платената цена за една акция.
Дали фирмата има потенциал за разрастване - това е много относително. 20 и колко години не са го направили (над определен размер и пазари), аз лично не вярвам, че сега ще тръгнат да го правят. Лично мнение. Но пък може и да успеят да го направят.Last edited by ivandavidov; 29.09.2015, 14:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеБлагодаря за отговора. Проспекта не го дочетох., защото като стигнах в него до описание на активите и оценката им, си дадох равносметка, че не мога да разбера или да си дам правилна равносметка, дали описаните стойности са верни, та се отказах и да го дочета до края. Мисля, че може би е по-добре в началото да не се пресилват с 40%, освен ако не са съвсем наясно къде и дали да ги инвестират. При сегашната динамика и особено в сектора може да е по-добре да реинвестират по-голямата част от печалбата., а печалбата е нещо доста ... разтегливо ( да не кажа по-силна дума)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнениеВ проспекта е записано и във всички публични изяви ръководството на Сирма Груп Холдинг заявява, че планира разпределяне на 20-40% от печалбата като дивидент.
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеЩе дават ли дивиденти, как мислите? Имат ли такива намерения или още не е дошъл момента за този въпрос?
Коментар
Коментар