Първоначално изпратено от ivandavidov
Разгледай мнение
Все пак мисля, че IPO-то ще мине без проблем. Ако трябва да сме реалисти, в глобален мащаб IT и в частност софтуерният сектор са хипер-мега печеливш сектор (като цяло). За справка - EPAM Systems и Luxoft Holding, които оперират в IT Outsourcing сектора и къртят мивки с резултатите си. И при двете не ми харесват счетоводните показатели P/E и P/B, които показват свръх надцененост, но в сравнение с тях, чисто счетоводно погледнато, Сирма стои малко по-добре.
Друг е въпросът, че фокусът на Сирма не е в IT Outsourcing сектора. Компанията е продуктово ориентирана, което означава, че приходите сега и за в бъдеще ще бъдат главно от продажба на техните софтуерни продукти + консултантските услуги покрай внедряването и поддръжката.
Ето тук изникват неизвестните фактори:
Като цяло усещането ми е, че от Сирма разчитат да хванат инерцията и да вземат колкото могат пари от пазара, а дали ще успеят да направят нещо смислено - никой не може да каже. Ще ми се давярвам, че имат идея какво да правят, но аз лично не видях нищо в проспекта, което да ми подскаже какво ще правят и защо ще го правят. Казват само да им дадем ние едни пари и... толкова!
И още нещо - при положение, че сегашните акционери са навътре в IT сектора, ако някой от тях вижда перспектива в бъдещите продукти на фирмата, защо той/тя не финансира тези толкова велики проекти със собствени или заемни средства? Интересен въпрос, на който надали ще получим отговор.
Друг е въпросът, че фокусът на Сирма не е в IT Outsourcing сектора. Компанията е продуктово ориентирана, което означава, че приходите сега и за в бъдеще ще бъдат главно от продажба на техните софтуерни продукти + консултантските услуги покрай внедряването и поддръжката.
Ето тук изникват неизвестните фактори:
- До колко Сирма ще успее да наложи своите продукти в световен мащаб. Българският пазар въобще няма да го коментирам. Големи пари могат да дойдат най-много покрай някоя обществена поръчка.
- До колко въобще Сирма ще успее да създаде някакъв качествен продукт. Те и сега имат качествени продукти (и некачествени такива, както и некачествено свършени проекти, но това е друга тема), но не съм чул някой техен продукт да е от наистина световна класа.
- Оперативни разходи - колкото и да се опитват да ни пробутват идеята, че IT специалистите в България са скъпи и взимат високи заплати (това го пишеше и в проспекта, макар и с други думи), в сравнение с near-shore специалистите от ЕС ние тук брутно погледнато взимаме двойно, че и тройно по-ниски заплати. За сравнение, една нормална брутна месечна заплата на старши софтуерен инженер с десетина години опит в Западна Европа е около и над 5000 EUR (пак казвам - брутно), а тук в България е същата, но в лева (пак казвам - брутно). При това положение ако Сирма виждат проблем със заплатите тук, то им пожелавам от все сърце да си намерят по-евтини и по-качествени специалисти в Индия, Китай, Виетнам, Бразилия, Никарагуа или където им душа иска!
- Като продължение на предишното - ако приемем, че ще разработват нови продукти, за които имат ясна визия и пълно ноу-хау, то можем да приемем, че основните разходи ще бъдат за заплати на IT специалисти и след това разходи по маркетинга на новия продукт. Липсват детайли за това какви продукти искат да правят, къде ще ги налагат, кой ще ги ползва, в каква сфера ще са тези продукти... въобще тук имаме пълна мъгла.
Като цяло усещането ми е, че от Сирма разчитат да хванат инерцията и да вземат колкото могат пари от пазара, а дали ще успеят да направят нещо смислено - никой не може да каже. Ще ми се давярвам, че имат идея какво да правят, но аз лично не видях нищо в проспекта, което да ми подскаже какво ще правят и защо ще го правят. Казват само да им дадем ние едни пари и... толкова!
И още нещо - при положение, че сегашните акционери са навътре в IT сектора, ако някой от тях вижда перспектива в бъдещите продукти на фирмата, защо той/тя не финансира тези толкова велики проекти със собствени или заемни средства? Интересен въпрос, на който надали ще получим отговор.
Коментар