я виж ти, куроператорът се е заинтересувал да посмята, а ние толкова го чакаме при софарма. може пък, да са си заслужавали сметките
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнениеТия сметки за българската борса според мен са безмислени . След няколко месеца ще видим кой ще са доволни . Дали тия които записахме на 1.2 или тия който не записаха .
Ако вземем ИТ компании от Полша + някои интернационални като пиър група, мултипликатора е 10-12х ЕБИТДА.
Това ти дава 65-70млн. лв, от който трябва да махнеш 2.5млн. лв нетен дълг, т.е. собствен капитал от около 63-66млн. лв, което трябва да разделиш на броя акции (65.8млн). При ИПО винаги има дискаунт от 10-15%, така че цената на записване трябваше реално да е малко под 1лв.
20% не е голям миспрайсинг, но Елана да твърди че феър прайс е 1.85лв е малко пресилено.
Освен това те използват ЕБИТДА от 12млн. лв., което е ЕБИТДА от края на 2016 (тя е и 2х по-висока от очакваната през 2015). Не знам как инвеститорите могат да вярват на тези числа без обяснение защо ЕБИТДА трябва да нарастне 200% през следващата година.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениев общи линии - бла, бла, бла. Спазваме закона и вървим напред!destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
ivandavidov
Ще си позволя да публикувам отговора, който получих от Стефан Киряков във връзка със запитването ми за активността на ДВИ. Мисля, че информацията е интересна и важна за масовата публика.
=== === ===
Здравейте г-н Давидов,
Благодаря за Вашето писмо, отговарям по същество на Вашите въпроси:
[ИД] 1) Защо вече толкова време няма активност от страна на Сирма във форума на Инвестор.БГ?
[SK] Цялостната комуникация около първичното публично предлагане на Сирма се води основно от мениджъра на емисията ЕЛАНА Трейдинг, който положи старание да предоставя максимално широко информация през целия период на предлагането, като това продължава до момента, в който Сирма Груп Холдинг е официално публична компания (за целта тук копирам и колегите от Елана, които към момента се занимават с комуникацията с инвеститорите). С колегите от посредника работим активно в екип с основната цел всеки потенциален инвеститор да е информиран, така че ние сме част от този процес през цялото време.
[ИД] 2) От името на форумната общност - можем ли да очакваме активна комуникация с ДВИ през форума? Имайте предвид, че този форум няма алтернатива в България и той се явява единственото място, където малки и големи инвеститори обменят мнения и информация.
[SK] Доколкото всяка информация, която предоставяме трябва да бъде достъпна до всички публично, тя ще бъде качвана и оповестявана със сигурност на www.sirma.com/bg/investor-relations/. Ще имаме предвид Вашето предложение, но не можем да поемем твърд ангажимент към един или друг конкретен форум или блог, защото това би било лош сигнал от нашата страна към всички алтернативни такива (бъдещи и настоящи). Нашите планове са да продължим с добрите корпоративни практики и да сме полезни в директен контакт с всеки настоящ или потенциален инвеститор в бизнеса. За тази цел всички въпроси зададени по официален начин чрез предоставения в проспекта мой контакт (по телефон или по е-майл на ir@sirma.com) ще получат от нас отговор и пояснения.
[ИД] 3) За в бъдеще можем ли да очакваме нещо повече като информация от страна на Сирма, освен информацията, която се публикува по закон? Например месечни отчети, както правят "Адванс Терафонд" и "Софарма Трейдинг", или информация за самото развитие на фирмата на регулярна база?
[SK] При всички случаи ще има регулярна информация за развитието на бизнесите. Такава информация публикуваме редовно на нашия сайт и сега – за всички нови проекти, договори и партньорства на отделните компании. Относно публикуването на месечни отчети, трябва да поясним, че поради сложността на структурата и бизнесите и необходимостта от консолидирани резултати, за да имате точна представа за развитието им, не е възможно да предоставяме месечни отчети – тази тема дискутирахме и с участници в първата проведена онлайн среща с индивидуални инвеститори.
[ИД] Имайте предвид, че бъдещите миноритарни акционери няма да оценяват Сирма само по резултатите, но и по "новаторството", което мениджърите показват и то не само от IT гледна точка. Затова моите очаквания, както и очакванията на голяма група от форумната общност, са за много по-активна и сериозна комуникация от страна на Сирма с инвеститорите, с повече и по-често публикувана информация за резултатите, както и за развитието на компанията.
[SK] Прав сте и ние сме наясно, че всеки наш инвеститор има нужда да е наясно със състоянието и качеството на инвестицията си. Ние вече направихме първата крачка, като проведохме за първи път на нашия пазар онлайн среща – уебинар, който е удобна форма за директна комуникация на мениджмънта с всички желаещи. Радваме се, че реакциите на проведената среща бяха много позитивни, така че няма да се откажем да действаме в подобна иновативна посока.
[ИД] Като бъдещ акционер в Сирма очаквам мениджмънтът да покаже иновативно мислене и да не подценява ролята на ДВИ, с което Сирма да се отличи от повечето дружества, които се търгуват на БФБ.
[SK] Да, така е. Мога да Ви уверя, че в Сирма Груп Холдинг тази роля е конструирана още от старта на работата по проекта за първично публично предлагане и няма формално отношение към нейното съдържание. Ние работим в над 50 държави и имаме отношения с международни партньори вече десетилетия, поради което добрите практики по света за комуникацията на една компания са част от ежедневието ни отдавна.
Благодаря Ви, че се доверихте на Сирма Груп Холдинг и че сте част от общността на нейните акционери.
=== === ===
Коментар
-
Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнениеТия сметки за българската борса според мен са безмислени . След няколко месеца ще видим кой ще са доволни . Дали тия които записахме на 1.2 или тия който не записаха .destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеНе можах да отворя линка с анализа, но както и да е. 16-18% за цена на собствения капитал е твърде висока, при положение че безрисковата норма е 1.5-2.0%. Освен това Сирма получава голяма част от приходите си в чужбина, т.е не е изцяло българска компания във връзка с оценка по DCF. 13-14% за цена на СК ми се струва ОК.
Би било добре, да си купя софарма на 1,60, но засега не се получава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе знам дали някой от вас е записал от акциите за ИПО на Сирма Груп, но дано не го е направил базирано на анализа на Елана.
Не познавам детайлно компанията, но анализа (прикачен тук: http://analysis.elana.net/pdf/pblpdf.aspx?id=4436) е писан точно, за да покаже колко добра цена е постигнатата 1.20лв/акция. а всъщност това е абсолютното дъно на рейнджа.
Направи ми впечатление как цената на собствения капитал са я изчислили от Елана на 10%!!!! И това за българска ИТ компания! На германската Е.он, фирма в ютилити сектора (регулиран и предсказуем до голяма степен) цената на капитала й е над 9%, а на собствения определено е 12-13%. Не знам как точно Елана си го представят това.
Според мен цената на капитала на Сирма трябва да е към 13%, а на собствения капитал да е около 16-18%.
Нека тогава да направят ДСФ и да видят дали 1.20лв е толкова добра цена.
Не случайно са постигнали и минимално записване на минималната цена. Даже няма да се изненадам ако част от ИПО-то е записано от фондовете на Елана, само и само да е "успешно".
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнениеА бе някак си е по-добре за имиджа на компанията, ако публичната информация е поднесена в по-лесен за сдъвкване вид. Хората, които са отдавна на борсата (като мен) много добре знаят от къде и как да търсят информация за дадена компания, но е къде-къде по-лесно, ако същата тази информация се "излъчва" в колкото се може повече канали.
И тук не говорим само за информацията, която е длъжна да бъде предоставяна по закон.
Ето например 2006-2007г. Инвестор.БГ и БАКБ мисля, че бяха единствените две компании, които публикуваха отчетите си в самото начало на отчетния сезон, а не чакаха крайните срокове.
Ако се върнем от миналото в настоящето, Софарма Трейдинг всеки месец обявява какви финансови резултати постига. Не са длъжни да го правят, но го правят. Адванс Терафонд също всеки месец пускат бюлетин. Мисля, че АДСИЦ дружествата по закон не са длъжни да го правят.
Освен това ДВИ може да даде допълнителна информация за това как се развива бизнеса и да "расзсее" конспиративните теории какво и защо се случва. Давам пример - преди няколко месеца, след общото събрание на Софарма Трейдинг, бях писал, че от догодина дивидентът може и да го няма, ако Огнян Донев прецени, че печалбата може да се използва за подходящи инвестиции вътре в компанията. Форумната общност веднага изтълкува това мое изказване като знак, че от догодина СФТРД няма да раздава дивидент, а аз въобще не казах това. Ако ДВИ-то на СФТРД беше активен във форума, можеше да се намеси и да каже, че на общото събрание не е обсъждана темата за прекратяване на дивидентната политика (примерно).
Затова ще ми е интересно да видя дали ДВИ-то на Сирма ще се включи тук и какво точно ще прави. Ако само казва "ето, вижте, излезе отчет" - това не е никаква връзка с инвеститорите!Last edited by cokrat1; 20.10.2015, 11:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе знам дали някой от вас е записал от акциите за ИПО на Сирма Груп, но дано не го е направил базирано на анализа на Елана.
Не познавам детайлно компанията, но анализа (прикачен тук: http://analysis.elana.net/pdf/pblpdf.aspx?id=4436) е писан точно, за да покаже колко добра цена е постигнатата 1.20лв/акция. а всъщност това е абсолютното дъно на рейнджа.
Направи ми впечатление как цената на собствения капитал са я изчислили от Елана на 10%!!!! И това за българска ИТ компания! На германската Е.он, фирма в ютилити сектора (регулиран и предсказуем до голяма степен) цената на капитала й е над 9%, а на собствения определено е 12-13%. Не знам как точно Елана си го представят това.
Според мен цената на капитала на Сирма трябва да е към 13%, а на собствения капитал да е около 16-18%.
Не случайно са постигнали и минимално записване на минималната цена. Даже няма да се изненадам ако част от ИПО-то е записано от фондовете на Елана, само и само да е "успешно".
ДСФ на IT компания ми изглежда странно като замисъл.
Коментар
-
Не знам дали някой от вас е записал от акциите за ИПО на Сирма Груп, но дано не го е направил базирано на анализа на Елана.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениевикаш поне да си заработи заплатата
Сирма до този момент са показали, че не бягат от публичност. Компанията е известна доста години преди да започне да работи по IPO-то. Имам акции вече
Коментар
-
ivandavidov
А бе някак си е по-добре за имиджа на компанията, ако публичната информация е поднесена в по-лесен за сдъвкване вид. Хората, които са отдавна на борсата (като мен) много добре знаят от къде и как да търсят информация за дадена компания, но е къде-къде по-лесно, ако същата тази информация се "излъчва" в колкото се може повече канали.
И тук не говорим само за информацията, която е длъжна да бъде предоставяна по закон.
Ето например 2006-2007г. Инвестор.БГ и БАКБ мисля, че бяха единствените две компании, които публикуваха отчетите си в самото начало на отчетния сезон, а не чакаха крайните срокове.
Ако се върнем от миналото в настоящето, Софарма Трейдинг всеки месец обявява какви финансови резултати постига. Не са длъжни да го правят, но го правят. Адванс Терафонд също всеки месец пускат бюлетин. Мисля, че АДСИЦ дружествата по закон не са длъжни да го правят.
Освен това ДВИ може да даде допълнителна информация за това как се развива бизнеса и да "расзсее" конспиративните теории какво и защо се случва. Давам пример - преди няколко месеца, след общото събрание на Софарма Трейдинг, бях писал, че от догодина дивидентът може и да го няма, ако Огнян Донев прецени, че печалбата може да се използва за подходящи инвестиции вътре в компанията. Форумната общност веднага изтълкува това мое изказване като знак, че от догодина СФТРД няма да раздава дивидент, а аз въобще не казах това. Ако ДВИ-то на СФТРД беше активен във форума, можеше да се намеси и да каже, че на общото събрание не е обсъждана темата за прекратяване на дивидентната политика (примерно).
Затова ще ми е интересно да видя дали ДВИ-то на Сирма ще се включи тук и какво точно ще прави. Ако само казва "ето, вижте, излезе отчет" - това не е никаква връзка с инвеститорите!
Коментар
Коментар