Първоначално изпратено от Novaka_Bull
Разгледай мнение

Ти откъде гледаш данните ?
Аз ги гледам от публикуваните финансови отчети:
Стр.20 от Бележките към отчета към 31.03.2017 г.:
* ЕБВР: 2,75 %
* Сосиете Женерал: 1 М. СОФИБОР + 2,5 % (за кредита от 2 млн.лв.)
1 М. СОФИБОР + 2,75 % (за кредита от 10 млн.лв.)
Лично аз като пиша се позовавам на точна информация.
====================
Колкото до плаващия процент.... последните 4-5 години, кредитите са с плаващи проценти, но лихвите масово паднаха...
Това че ще има ръст на базите в бъдеще е факт (все някога лихвите ще се върнат нагоре), но е абсурд да е толкова скоро, колкото смяташ.... Почти всички анализи сочат, че лихвите в Европа ще се вдигат мноооого бавно.... Дори да започне ЕЦБ да пипа с 0,25 нагоре през 2018, ще има времеви лаг докато това се отрази на финансирането на пазара.
В частност в България има свръхликвидност на финансовия пазар - играчите на него ще могат да вдигнат цените по предоставяните от тях кредити, едва след като изчерпат ресурса, който сега им е на цена около нулата (ако се вземе в предвид и таксите които се плащат в/у свръхрезервите в БНБ, реално дори банките са на минус от ликвидността си в момента).
А да вземаш по-скъпо финансиране, с идеята че след 3 години може и евентуално лихвите да скочат, според мен е несериозно...
А 5 годишен срок не е чак толкова дълъг - в смисъл ако следващите 2-3 години лихвите се запазят ниски, със сигурност осреднената ти цена за периода ще е по-ниска дори и ако последните 2 еввентуално скочат малко..... айде ако се взема за 15 години вече са малко по-различни перспективите, но 5 години....
============
Не на последно място - проблема с усвояването.... както казах, ако през Юли стоварят 14 млн.лв. по сметките на Агрокредита и започне да им се начислява лихва, това ще удари много лошо по рентабилността и оттам печалбата за разпределение (дивидента)...
И пак казвам, според мен минимум 20 % (1 вноска по облигацията), а по вероятно 40 % ( 2 вноски) от това финансиране ще трябва да се връща преди да е било реално използвано.... а лихвата за него ЩЕ се плати....
Колкото повече е обмислям тази новина, толкова по-негативна ми изглежда... не знам как я видя като позитивна....

Коментар