Първоначално изпратено от LaCosta
Разгледай мнение
Аз пък да те поздравя, че си се постарал да прегледаш компанията и да формираш собствено мнение (повечето пишещи тук според не го бяха направили, а базираха мнение основно на принципа "The Management (hopefully) knows").
Ще споделя виждането си по въпросите, които поставяш:
"1. Принципно съм съгласен с твоето виждане, само едно уточнение - голяма част от твоите разсъждения са базирани на месечно усвояваното до сега финансиране, но примерно през първото тримесечие на 2017 г. са отпуснали финансиране за 2,15 млн лв, а за същите месеци на тази година то вече е 3,75 млн лв. Може дружеството да се окаже право в очакванията си за 15-20 млн годишно отпускани."
Първо - да ти обърна внимание, че числата, които си посочил са самите сделки, а финансирането осигурено по тях от Елана е по-малко (80% от тези суми), т.е. реалното лизингово финансиране, което носи лихви е съответно 1,7 млн.лв. (I тримесечие на 2017-а) и 3,0 млн.лв. (I тримесечие на 2018-а).
Иначе за тренда, които те формират, пропорциите посочени от теб естествено важат, но:
1.) тримесечни сравнения са твърде кратки периоди за валидни сравнения за да се докаже траен тренд, според мен по-коректни са сравнение на годишна база ( а както казах 2017-а бе доста по-слаба от 2016-а).
2.) ако пък сравним това първа тримесечие на настоящата година (3 млн.лв.) не се с миналагодишното първо, а с предишното (т.е. IV-то на 2017, когато лизингите бяха 3,8 млн.лв), ще отчетем спад.... Т.е. много зависи каква база приемаме за сравненията.
3.) Най-важното, дори предвид съпоставянето на числата с I-во трим'2017 да ти изглежда, че има голям ръст, реално тези ~1 млн.лв. месечно НЕ СА толкова много. Защото 12 месеца по 1 млн. са 12 млн.лв. за годината, НО СЕПТЕМРВИ ЩЕ СЕ ПОГАСЯТ като вноски над 7 млн.лв. (толкова бяха 2017-а, сега дори ще са повече).... т.е. ако се дават лизинги с настоящите темпове НЕТНИЯ РЪСТ в портфейла ще бъде само ~5 МЛН.ЛВ. Нали се сещаш при разчетени 67 млн.лв. за инвестиране, колко са тези 5 млн.лв. нетен ръст....
Естествено дай боже изведнъж да скочат тройно месечния сделки и да се дават по 3 млн.лв. финансирания на месец, но аз лично имам силни съмнения за това. Дано не съм прав, но.....
"2. Убеден ли си, че практически могат да достигнат съотношение 1:2 собствен/заемен капитал? Все пак срещу всеки получен банков кредит дават особен залог на настоящи и бъдещи вземания от лизинговите договори."
Абсолютно и на 100 % съм убеден.
Първо, след като е заложено в устава на компанията, явно е възможно и се има нещо конкретно предвид.
Второ, чисто математически вече, нали се сещаш, че при ливъриж 1:2, на 1 лв. заем съотвестрат 1,33 лв. активи. По просто казано - Собствения капитал "осигурява" обезпечаването на първите заеми (в момента първите 19 млн.лв. соб.капитал, като се раздаде формира първите 19 млн.лизинги, те вече могат да се заложат за 19 млн.заеми.... лизингите даден с тях пък могат да се заложат за "вторите" 19 млн. заеми)... а реално собствения капитал е дори малко по-голям, защото освен записаните акции все пак остава малко и от неразпределени печалби.
"3. Смяташ ли, че съотношение 1:2 (ако приемем, че е практически възможно) пасва на инвестиционната стратегия на пенсионните фондове?"
Мисля че да. Работа по "ливъридж модел" не е приумица сега (от увеличението на капитала), а заложено от самото начало и големите инвеститори (в частност и ПФ) са били наясно с модела от самото начало. И второ, то точно този модел на работа с ливъриджа осигурява голямата потенциална доходност, както вече описах с пример.... няма абсолютно никакви причина ПФ да са против нещо, което може да им изкара повече доходност.
"4. Когато става въпрос за параметрите на увеличението на капитала, ние обикновено критикуваме управляващите дружеството, но може би е добре да си спомним, че тези параметри са гласувани на ОСА от самите основни акционери на дружеството и точно те впоследствие записаха новите акции. Дали управляващите милиони в пенсионните дружества не са били наясно с твоите аргументи против размера на увеличението или по-скоро ги е устройвала една малко по-ниска доходност (примерно 5,5-6%), но върху двойно по-голяма инвестирана сума?"
Ако на предните въпроси бях категоричен, тук вече мога само да гадая.... Много резонен въпрос. До голяма степен наистина - кой по дяволите съм аз да си мисля, че правя по-правилни анализи с моя дребен портфейл, спрямо някой професионалист, който управлява милиарди.... Но тук вече по-скоро идват едни други теми за дискусия, колко наистина ПФ действат в полза на осигуряваните в тях. Тази позиция не е единствената, която поставя този фундаментален въпрос.
Мойте изчисления са елементарни, а не са някаква ядрена физика. Убеден съм, че всеки среден мениджър в тези ПФ трябва да може да достигне до същите изводи. Също съм убеден, че ако те управляваха собствените си пари (а не чужди) щяха да подходят по различен начин, вероятно близък до анализа, който правя аз.
И накрая, все пак нека не забравяме какъв е спора. Той не е дали да расте "Елана" с набирането на нов капитал. Въпроса е какви да са стъпките. Реално ако тези прогнозирани 65-70 млн.лв. нов бизнес, бяха осигурени на примерно 3 стъпки по 20-25 млн.лв. (което означаше SPO-та по около 5-6 млн.лв., осигуряващи финансирания за около 1,5 години) НЯМАШЕ да ощети никой. НИТО ПФ-та, нито другите акционери, нито "Елана", нито дори управляващото дружество (то си събира таксите от дадените лизинги, а не от набраните пари по сметка).
Никой в цялата картина няма полза от това разводняване на капитала и сваляне на доходността. Именно затова се учудих защо се направи.... Айде, ако поне управляващото дружество щеше да вземе повече пари, щях да предположа че с цел собствени печалби, жертват интересите на акционерите.... А то и това не е.... Наистина се чудя защо беше тази огромна стъпка, която се направи.
Коментар