IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Елана Агрокредит АД (EAC / 0EA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ван Бастен ......... много сме спорили с теб по тази позиция ........... за съжаление този път смятам че си прав на 10000%. Всичко което написал как е по правилно да се процедира ..... и за увеличението на капитала ( размера ) и за емисионната стойност и аз очаквах да се се случи така - с по малък % увеличение на капитала и по висока емисионна.
    Въпреки всичко ще запиша 100% от увеличението защото личните ми прогнози за акцията са :
    1. 0.055лв до 0,06лв дивидент за 2018г.
    2. цена на акцията 1,30 лв до края на 2018г.

    3 ........... няма са го споделям но си мисля за един сценарий.....

    Като цяло параметрите на увеличението си беше яко селско изпълнение де ......
    Горното не е препоръка за търговия с акциите на елана агрокредит.

    Коментар


    • Не се бях включвал по темата от няколко месеца, но следях с интерес коментарите. Тъй като увеличението на практика приключи, реших докато си пия кафето тази сутрин, да споделя и личните си наблюдения за компанията.

      По ред на номерата:
      1.) Първо - много добър бизнес, с явно много добър екип от професионалисти !
      Откриха чисто нова бизнес ниша (нямаше компания за лизинг на земеделска земя) и успяха да оползотворят експертизата си в сектор "Селско стопанство", която имаха в групата от едно време от ЕЛАРГ. Доста бързо се развиха, макар че темпото спадна последните месеци (2017-а беше с по-малко нови лизинги от 2016-а.), но като цяло много висока оценка в бизнеса, който правят.

      2.) Второ - изключително и покъртително слаб финансов мениджмънт !
      Шокиран съм, че трябва да споделя такава позиция за компания, която е част от финансов холдинг, но е така. Би било по-логично в такива случаи да се очакват нетолково добри чисто бизнес резултати, но перфектен финансов мениджмънт, а странно - реално е точно обраното....
      Би следвало паричните потоци да могат да се планират по начин, който да максимизира ползването на паричните ресурси - а реално наблюдаваме последните 12 месеца управление, при което седят тонове неизползвани пари, само защото нуждата от тях не е планирана и разчетена.

      Червената лампичка светна още с Облигацията, когато се взеха 10 млн.лв. на око, при положение че за първите 6 месеца на 2017 г. се даваха средно по 600-700 хил.лв. нови лизинги, а все пак се знаеше че 2 месеца по-късно ще получат ~7 млн.лв. погашения от действащите лизинги (Септември всяка година). Вместо да се договори пак кредит на траншове, които да се усвояват според потребностите, се взе една купчина пари без яснота за срокове за употребата й. Лихвата (3,2%) също беше доста висока - за 10 млн.лв., на пазара спокойно можеше да се договорят не повече от 2%, но това даже не го броя като толкова важно. Притеснително беше по-скоро огромния заемен ресурс, който се взе и на който се плащаше лихва, докато реално стоеше без да носи доходност на акционерите. Така ефективно се намали доходността (печалбата) по акцията.

      А вече увеличението на капитала беше вече наистина шокиращо. Не толкова самото увеличение, което явно трябваше да го има рано или късно, но размера, емис.цена, тайминга.... т.е. всичко, което има значение беше направено в ущърб на акционерите:

      1.) Тайминга:
      Не знам защо трябваше да се избързва толкова с увеличението - при одобрения ливъридж 1:2 и наличен собствен капитал от 18,9 млн.лв, компанията можеше да ползва макс заеми от 37,8 млн.лв.... а колко имаше в края на 2017 г. - 27 млн..... или имаше повече от 10 млн. лимит за теглене на нов дълг, преди да се наложи емитиране на новите акции. Средно се даваха около 0,9 млн.лв нови лизинги през 2017-а, като при това зимните месеци в началото на годината са по-малко от средните за цялата година.... а през Септември 2018-а щяха да се получат накуп още 7-8 млн.лв. (вероятно повече, предвид увеличения общ портфейл) от погашения от клиенти.
      Като се има предвид, че одобриха преди увеличение да може да се вдига временно ливъриджа до 1:2,5, спокойно можеше да се изтегли дори още малко дълг ако се случайно не стигнат парите и увеличението да се направи 2019-а и за 2018-а да се разпредели един мега добър дивидент за акционерите....

      2.) Размера на увеличението:
      Това е най-шокиращото нещо, което съм виждал от мноооого време !!!
      Нямам никакво обяснение защо се пристъпи към това мегаломанско увеличение на капитала, което не просто разводни, а направо удави текущите акционери !!!

      При 19 млн.лв нов акционерен капитал, могат да се ползват нови 38 млн.лв. дългове, + 10 млн.лв. неизползван ливъридж по действащия собствен капитал - това са общо 67 млн.лв. !!!! За Бога, при средно по-малко от 1 млн.лв нови лизинги на месец + получавани всяка година по 7-8 млн.лв погашения всеки Септември - за колко години напред се направи това набиране на капитала ?!?!? За 5 години напред ?

      Според мен и едно прецизно увеличение от 5 млн.лв. щеше да е предостатъчно - към тях щяха да се добавят едни 10 млн.лв. полагаем ливъридж лимит + 10-те милиона неизползвани към края 2017 г. за действащия капитал = 25 млн.лв. Спокойно можеше да се работи с тях до края на 2019 г. (пак казвам при положение че все пак Септември 2018 и 2019 щяха да се получат погашения по 7-8 млн.лв.).

      И да не само 5 млн.лв., едно примерно 50 % увеличение на собствения капитал щеше да е доста по-добър вариант за настпящите акционери (чисто и просто 2 пъти по-добър вариант !!!) - 9 млн.лв. нов капитал + 18 млн.лв. полагаем заем за тях +10-те млн.лв неизползвани = 37 млн.лв. за ползване - при темповете на нови лизинги, щяха да стигнат поне до края на 2020 г..... Кому беше нужно това удвояване ?!?!? Буквално я удавиха от разводняване тази акция !!!!

      Чудя се какво е било планирането на тези 67 млн.лв. за да си обосноват двойното увеличение на капитала (38 млн. нов акционерен капитал и полагаемите им заеми) - по 3 млн.лв. нови лизинги на месец, при положение че в момента правеха под 1 млн.лв. ?

      Да не говорим, че все пак не се знае накъде ще тръгне бизнеса - лихви по финансиранията, включително от конкурентите, сантимента при земеделците и т.н.... Не беше ли по-добре да се осигури ресурс за 2 г. напред, а след това да се преценява според нуждите ?

      Какво ще ги правят сега тия 20 млн.лв по сметките, които ще получат до края на месеца ??!?
      А нови кредити сигурно няма да се ползват поне до 2020-а, а все пак ливъридж модела беше от съществено значение за дивидентната дохоност за акционерите !


      3.) Емисионната стойност на увеличението:
      Това също беше покъртително !
      Да определиш емисионна цена от 1,10 лв, при текуща пазарна от 1,50 лв. ?!? Каква е била целта - да се прецакат текущите акционери ?!?

      И само да кажа - тъй като имаше коментари от други колеги тук. Тази акция никой, никога не я е смятал през Book value !!! Типична дивидентна акция е и всеки (включително и най-вече основните акционери, а именно Пенсионните фондове !!!) е смятал стойността й през получавания дивидент !!!

      Цената беше стигнала над1,50 лв не защото някой беше сметнал, че стойността на активите е толкова, а защото беше склонен да плати такава цена на база очаквания дивидент като процент към цената на която купува акцията.

      Т.е. ако се беше предложил модел на увеличение с приблизително запазване на дивидентната доходност, хората щяха да си платят и по-висока емисионна стойност. Справка - "Софарма имоти".... Просто можеше да се обяви - "Предлагаме дивидентна доходност от около 5 % годишно, като акциите за такъв дивидентен потенциал си струват примерно 1,45 лв. (все пак да има някакъв дисконт)".

      Тези които и сега вкараха "Х" лв. пари, пак щяха да ги дадат (явно и сега при потенциално нисък дивидент следващите 2-3 години са били склонни да си дадат парите.... ), но нямаше да се разводни толкова капитала и за тези "Х" лв. допълнителни пари, които вкараха щяха поне да вземат по-голям процент дивидентна доходност в бъдеще !

      Защо трябваше да се срива цената на акцията с тази ниска емисионна стойност. Само това не мога да проумея ?!?
      Ето този въпрос ме вълнува най-вече. Едва ли има причини да си мразят акционерите. Защо го направиха, след като можеха да наберат нужния им капитал и с по-висока емисионна цена ?


      Като обобщение - много добър бизнес, с много лошо финансово управление на ресурса и шокираща незаинтересованост за интересите на акционерите !

      EDIT: Имам акции, записах си увеличението, но по-скоро съм с нагласа да не го платя предвид гореизложеното разводняване, което направиха и което явно ще срине дивидентната доходност поне за 2 години напред.

      При положение, че позицията както казах си е "дивидентна акция", за себе си се чудя има ли смисъл да затварям пари в "дивидентна акция", която няма да ми носи дивидент (очаквания процент дивидентна доходност)....
      Last edited by Van Basten; 16.04.2018, 08:44.

      Коментар


      • Излязъл е бюлетина за Март (вчера, топъл топъл)
        https://agrocredit.elana.net/bg/news...ora-mart-2018/
        сделки за 1,32 млн. лв. финансирани през март
        общо от началото на годината за 3,7 млн. лв. сделки, техните 80% са 3 млн. лв.

        добре е, явно са взели кредити, защото имаха само 2,09 млн. лв. кеш към 31 декември 2017 г.

        Не е препоръка
        имам

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

          Искрено желая успех! В мен завист никога не е имало - дано ти успееш там, където аз не успях, доверявайки се на мениджмънта!
          Идеята ми е, че няма все така да е. Времето ще покаже.
          Пътека се прави камък по камък!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

            Всичко е така, както си го написал. И точно това е причината да си купя права, които да запиша за целият си кеш.
            Искрено желая успех! В мен завист никога не е имало - дано ти успееш там, където аз не успях, доверявайки се на мениджмънта!
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

              Е, друго си е да мислиш с хоризонт 1 година - капиталова загуба от 25% си е супер, както и да го погледнеш от акция, която е сейф хевън. непостижимо за която и да е друга от оборотните акции на бфб-то - поправи ме, ако греша
              Всичко е така, както си го написал. И точно това е причината да си купя права, които да запиша за целият си кеш.
              Пътека се прави камък по камък!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                Така е като се мисли в хоризонт 1-2-3 седмици.. Това че минали 2-3 к акции на 1,10 уревахте "ОРТАЛЪКА" )
                Е, друго си е да мислиш с хоризонт 1 година - капиталова загуба от 25% си е супер, както и да го погледнеш от акция, която е сейф хевън. непостижимо за която и да е друга от оборотните акции на бфб-то - поправи ме, ако греша
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • Така е като се мисли в хоризонт 1-2-3 седмици.. Това че минали 2-3 к акции на 1,10 уревахте "ОРТАЛЪКА" )
                  Last edited by toto 2; 11.04.2018, 16:25.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
                    Пичове, цената в обозримо бъдеще няма да е тази която е ............... човек трябва много да заспал и да не вижда пред носа си за да го проумее. Успех на ВСИЧКИ!!!
                    Естествено, че няма да е същата - или ще е нагоре, или ще е надолу. С тоя мениджмънт целта ни е Евереста, а забравих, то това беше баш барото - ами значи вече сме качили Евереста, какво следва след него? Луната? Ама там е космонавта от Свилоза
                    П.С. Моля служители на евана да не се обаждат от кафето - препоръкъ е
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Пичове, цената в обозримо бъдеще няма да е тази която е ............... човек трябва много да заспал и да не вижда пред носа си за да го проумее. Успех на ВСИЧКИ!!!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение
                        Петьо, откъде да знае Елана къде те сърби, за да те почеше? Може би е най-добре да им звъннеш лично и да ги светнеш за сероизната загуба, която ги грози.
                        Доколкото разбирам в тази тема редовно пишат две лица, които имат проблем най-вече с факта, че на БФБ има и позиции, които се търгуват на принципа на свободния пазар - цената се определя от търсенето и предлагането, а не от манипулации. Също много дразнещо е, че съществува някакъв си Еверест, който не е разбрал, че трябва да манипулира цената на въпросната акция. И не само да я манипулира, но да го прави в нужната на двамата форумци посока. Съответно липсата на желаната манипулация в дадения момент в "точната" посока води до люто недоволство и смъкване на доверието от Евереста и маркет мейкъра.
                        Да не си ти този пишман маркет мейкър, че така го браниш? Нека остане така цената пък ще си говорим дали съм само аз бил този дето няма да си плати заявените права. Проблема не е мой за да им се обаждам, има и други позиции на БФБ

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                          Иначе защо да не побутнат нагоре? - с едни 10К цената ще скори с 7-8ст. и сътветно такива като мен ще си платят правата. По моя оценка ще загубят милиони.
                          Петьо, откъде да знае Елана къде те сърби, за да те почеше? Може би е най-добре да им звъннеш лично и да ги светнеш за сероизната загуба, която ги грози.
                          Доколкото разбирам в тази тема редовно пишат две лица, които имат проблем най-вече с факта, че на БФБ има и позиции, които се търгуват на принципа на свободния пазар - цената се определя от търсенето и предлагането, а не от манипулации. Също много дразнещо е, че съществува някакъв си Еверест, който не е разбрал, че трябва да манипулира цената на въпросната акция. И не само да я манипулира, но да го прави в нужната на двамата форумци посока. Съответно липсата на желаната манипулация в дадения момент в "точната" посока води до люто недоволство и смъкване на доверието от Евереста и маркет мейкъра.

                          Коментар


                          • Значи самите Елана не си вярва, че цената е по-нагора. Иначе защо да не побутнат нагоре? - с едни 10К цената ще скори с 7-8ст. и сътветно такива като мен ще си платят правата. По моя оценка ще загубят милиони. От мен 30К, но аз съм дребна риба. Никой не може да ме убеди, че и другите(включително и фондовете) не чакат да видят каква е цената и тогава да плащат...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
                              ...

                              Не виждам защо някой да вдига сега цената на 1,2 та да може балъците да излязат на по-ниска загуба. Влиза се на дъното момчета, а и баба знаеше, че ще е тука

                              ...
                              Ами успех, норвежецо, и се допитвай по-често до баба си, явно тя е голям корифей, за разлика от балъците като мен. Обаче пък наистина трябва да си балък, щом още вярваш на Евереста - щом имаш още, дръж, осло, дръж
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                                Като гледам цената тук ще ми изгорят към 30К права. Ако някой ги иска - да се обажди, може да измилим някаква врътка. Чувал съм, че Елана имат маркет мейкъри, ако е така ще са много некадърни. С едни 10К можеха да вдигнат цената с 10ст и съответно да съберат милиони. Предполагам не съм само аз дето ще се откаже от правата..
                                Ако имаш стари акции, виж днес вървят по 1,12 и на 1,11 има надебеляващ бид
                                можеш да продадеш от старите и да запишеш от новите по 1,1 лв.

                                но имаш още 1-2 дни за тази работа, защото сетълмента е 2 дни

                                Според мен някой около Елана трябваше да купи права и имайки стари акции да продава на 1,10 и да записва акции
                                но пак с комисионите и цената на правата ще му се върже сметката на поне 1,101+комисиона

                                Не виждам защо някой да вдига сега цената на 1,2 та да може балъците да излязат на по-ниска загуба. Влиза се на дъното момчета, а и баба знаеше, че ще е тука

                                Не е препоръка за покупко-продажба на ЦК. Имам.

                                Коментар

                                Working...
                                X