Първоначално изпратено от Novaka_Bull
Разгледай мнение
В момента се финансират с банкови заеми на ~2,5 и 2,75 %.... какво му е радостностно да вземат на 3,2 % ?!?!
(да ме говорим, че за тия десетки милиони според мен може да намерят цена и около 2 %, но това е друга тема)
Второ - заемите ги усвояват на траншове, според потребностите и скоростта на раздаване на лизинги... Т.е. ако имат нужда от пари, усвояват транш и почват да плащат лихва САМО в/у него... Т.е. плащат в/у това, което ползват.
При облигация, ще им тръшнат 14 млн.лв. по сметката и почват да им плащат лихвата.... А входящата лихва първоначално ще е само в/у малкото раздадени лизинги.... дадат първия месец 0,5-1 млн.лв. - лихва в/у тях..... а по облигацията лихвата си върви в/у 14-те милиона....
Да не говорим че първите 2,8 лв. (1,4 млн.евро) ще ги върнат след 12 месеца БЕЗ ДА СА УСПЕЛИ да ги дадат като лизинг (реално докато дадат 14 млн.лв. лизинги, ще им трябват повече от 12 месеца... без да броим и че септември ще им влезе входящ поток от няколко милиона погашения).... Т.е. за ~3 млн.лв. (минимум) ще платят лихва без да са ги ползвали !
Според мен трябва да се замислята за нов финансов директор !
И аз като цяло съм фен на компанията, но гледаме много различно на развитието й....
Още щом прочетох заглавието и подзаглавието на статията (общо за 5 сек.), определих новината като "Negative", специално предвид модела им до момента.
Влизам тук да споделя разочарованието и гледам, че ти я анализирш като "Positive"....
Коментар