IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как ми се отрази спада на БФБ върху портфейла ми в ДФ и УД!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull
    от прочетеното по долу май започна да се развива сценария дето си го мислех, а именно:

КАПИТАЛА ИНВЕСТИРАН СЕПТЕМВРИ МЕСЕЦ ПРЕДСТАВЛЯВАЩ ОКОЛО 10-15% ОТ ОБЩИТЕ НСА НА ИД И ДФ Е ТОТАЛНО ИЗНЕРВЕН И Е ВЪЗМОЖНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПАЗАРА !!!

ВИЕ СМЕТНЕТЕ КОЛКО ПАРИ СА ТОВА И ДОСТАТЪЧНИ ЛИ СА ДА КАТАЛИЗИРАТ НЕЩО ПО ГОЛЯМО ???

КАРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОТФОЛИО МЕНИДЖЪРИТЕ ДА СЕ ВКЛ. АКТИВНО ДО НИВА НА СОФИКС ПОНЕ 1730 ДА УСПОКОЯТ СИТУАЦИЯТА ЗАЩОТО В ЛАКОМИЯТА СИ ДА СИ НАПАЗАРУВАТ ЕВТИНО МОЖЕ ДА ИЗТЪРВАТ КОНЯ И ТОГАВА НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЯМА ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ПРОЦЕСА

НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО
    Ето къде си любими!
    А аз си мислех, че препускаш някъде на бял кон в търсене на SOFIX 2000, както си ми го обещабл за Нова Година! А ти? Отдал си се на мрачни мисли и смяташ отрицателната доходност на фондовете. Че даже и с главни букви пишеш, като не ти обръщат внимание на по-дребните ....
    Знаеш ли колко плаках, като разбрах тая работа.
    В интерес на истината, когато преди няколко седмици обяснявах как не трябва да се мърда при корекция, за да се намали болезнения ефект, май сбърках, а? Щях да понеса малко повече болка и сега да си пазарувам на воля. А то? Сега ми е толкова навътре, че а мръдна, а съм мъртва!
    Та какво става с обещания подарък? Искам си го, пък.

А на колегата BNBB - то бива карък, бива, ама това твойто на нищо не прилича. Влязал си баш на пика преди корекцията. Че на всичко отгоре си се разлистил като пролетна горичка. Ама нищо, това да ти е за урок (с извинение към изнервения герой по-долу, който ненавижда уроците, ама ... така се получава). Поизчакай малко да минат разните отчети на холдингите и останалите дружества, още 2-3 месеца и тогава вземи малко си консолидирай средствата. За ЕЛАНА са ти казали по-долу - напълно ги поддържам. Дай ги в Капман или Юг, или изобщо в нещо по-надеждно, или си ги управлявай сам. Обаче сега не продавай, щото много горчивина ще натрупаш. Много мъдрост и много печал.
    За успокоение - всички горе-долу сме на това дередже, само дето сме влязли малко по-рано, та и малко по-малко сме загубили. Иначе дружно ближем рани.

Коментар

• Аз влязох на БФБ лятото и все още съм на +,но не знам до кога ще продължи тази пуста корекция.Много малко институционални инвеститори купуват,пак ниска активност и днес-явно биковете са още далече.
      http://milom.blog.bg/

Коментар

• Хаха, колега BNBB, ако се психираш от падане на дяловете в ДФ, познай колко ще се справиш при Форекса, където трябва да имаш железни нерви и дисциплина. Форексът ми се струва абсолютна джунгла, в която си САМ. При ДФ поне портфолио мениджърът е на твоя страна и предоставя що-годе квалифицирано управление и разполага с малко повече вътрешна информация от теб.

Аз съм само в Бенча-2 от средата на август и съм 11% на плюс въпреки корекцията. Още като влязох, си казах да става каквото ще. Докато няма срив, ще върви нагоре, а постоянно следя нещатам, за да преценя кога да изляза. Още тогава си определих, че искам 60% на година. Ако стане 100% супер. Ако стане -60%, здраве да е. Рискът е премерен.

Коментар

• Ако някой смята че сам може да определя на къде ще се движи пазара в следващият месец, два, за какво му е да влага във фондове, сам той може да управлява фонд. Още повече, че едва ли и самите фондове смятат, че могат да прогнозират толкова краткосрочно.

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero
            Първоначално изпратено от Novaka_Bull
            от прочетеното по долу май започна да се развива сценария дето си го мислех, а именно:

КАПИТАЛА ИНВЕСТИРАН СЕПТЕМВРИ МЕСЕЦ ПРЕДСТАВЛЯВАЩ ОКОЛО 10-15% ОТ ОБЩИТЕ НСА НА ИД И ДФ Е ТОТАЛНО ИЗНЕРВЕН И Е ВЪЗМОЖНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПАЗАРА !!!
            Как ги сметна тези 10-15%, Новак?

следя им емитираните дялове

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull

Как ги сметна тези 10-15%, Новак?

Коментар

• [quote="Novaka_Bull"]
                КАРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОТФОЛИО МЕНИДЖЪРИТЕ ДА СЕ ВКЛ. АКТИВНО ДО НИВА НА СОФИКС ПОНЕ 1730 ДА УСПОКОЯТ СИТУАЦИЯТА ЗАЩОТО В ЛАКОМИЯТА СИ ДА СИ НАПАЗАРУВАТ ЕВТИНО МОЖЕ ДА ИЗТЪРВАТ КОНЯ

Абсолютно споделям мнението ти, засега само Капман купуват като луди, мисля че останалите се плашат все още да почнат, заради склонностите на някои банки като Хампарцумяновата По-скоро обаче ДФ трябва да внесат успокоение с премерен пиар. Днес нали има някаква среща, дано излезе след нея някой смислен анализ, който да успокои нещата.

Коментар

• от прочетеното по долу май започна да се развива сценария дето си го мислех, а именно:

ВИЕ СМЕТНЕТЕ КОЛКО ПАРИ СА ТОВА И ДОСТАТЪЧНИ ЛИ СА ДА КАТАЛИЗИРАТ НЕЩО ПО ГОЛЯМО ???

КАРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОТФОЛИО МЕНИДЖЪРИТЕ ДА СЕ ВКЛ. АКТИВНО ДО НИВА НА СОФИКС ПОНЕ 1730 ДА УСПОКОЯТ СИТУАЦИЯТА ЗАЩОТО В ЛАКОМИЯТА СИ ДА СИ НАПАЗАРУВАТ ЕВТИНО МОЖЕ ДА ИЗТЪРВАТ КОНЯ И ТОГАВА НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЯМА ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ПРОЦЕСА

НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО

Коментар

• Няма защо да те боли корема, загубите ти са виртуални - нали имаш акции или дялове в ДФ, те НЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ! Само са намалили стойността си, но това, вярвай ми, е временно, освен при война или световна депресия, в каквато не сме /все още/. Загубите са сигурни, само ако продадеш. Не е препоръка, всеки лекува корема си, както знае

Коментар

• Яко съм вътре!!!! Боли ме корема вечер като видя котировките на Юга.
                      Вътре съм 12к, за сега. Дано от днес да тръгне нагоре!

Коментар

• Първоначално изпратено от XY
                        Брао, бе... Какво мрънкате? Аз съм с над 30 % загуба тотал от всички пазари на които търгувам. И се чудя сега: А бе тва истина ли е? Само като си помисля, какво можех да направя с тези загубени пари и още по-тъпо ми става. Ама трябва да се гледа напред, а и това са си само пари . Знанието е силата и се надявам поне да съм си научил урока
                        абе, хора, вие сериозно ли го говорите това с уроците? е*ал съм аз уроците - що не съм продал в края на октомври! това не ми дава мира. а уроците - има пак да ги учим следващия път) никакви уроци не учим! придобиваме условни рефлекси - това печелим. иначе, колкото и да учим, знаете какво ни води в търговията - алчността и страха.

така де - предпочитам да си бях останал с изгубените 15%, вместо да "науча" урока)

Коментар

• Брао, бе... Какво мрънкате? Аз съм с над 30 % загуба тотал от всички пазари на които търгувам. И се чудя сега: А бе тва истина ли е? Само като си помисля, какво можех да направя с тези загубени пари и още по-тъпо ми става. Ама трябва да се гледа напред, а и това са си само пари . Знанието е силата и се надявам поне да съм си научил урока
                          Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• @Observer-all - не е точно така. Ако си на -2% ти трябват малко повече от +2%, за да си на 0. Това с двойното е вярно само за спад от 50%, когато ти трябва 100% ръст, за да компенсираш. При спад под 50% нещата стават още по-зле.

Колега BNBB, искрени съболезнования за лошо избрания момент. Че и сумата си я бива.
                            Основните истини за ДФ си ги усетил, особено момента, в който те в няколко последователни месеца ще обявяват положителна доходност, а ти все още ще си на минус. Впрочем, и аз също по някои инвестиции.
                            Имай пред вид, че от всичките ти загуби около 1-2% са заради таксите по емитиране и обратно изкупуване, т.е. около 1000лв. си загубил още в първия ден. Т.е. нещата са малко по-добре, отколкото изглеждат. Загубите ти са 5,5к, но фондовете реално са загубили около 7%, което не е толкова зле. Софикс спадна с над 10%, а доста акции с над 20%. И по-лошо можеше да е.
                            По въпроса за многото фондове - защо не? Фондовете не са само портфейли, има и разни др. "екстри", които понякога са добра причина за инвестиране. Освен това, при подобно разпиляване получаваш средната доходност и се избягва риска да заложиш на куц кон. Е, губиш възможността да се вържеш към ракета-носител. Ама то с всяка диверсификация е така. Ако набухаш всички пари по едно и също време, рискуваш да купиш на връх, ако ги внасяш в последователни месеци, ще уцелиш ръстящ пазар (и съответно пропуснати ползи).
                            По въпроса за закриването на инвестицията - никой не може да ти каже. Малко е незаконно. Току-виж си го възприел като препоръка.
                            Аз лично стискам зъби с увереността, че корекцията скоро ще свърши и рано или късно ще изплуваме над предишните върхове. Донякъде ме успокоява факта, че все още съм на плюс. Пък ако потрябват парите, ще тегля и ще се примиря със загубите. А и какви са алтернативите? Банковия депозит инфлацията го яде бавно, но сигурно, за НИ са нужни големи суми, злато трудо се купува и още по-трудно се продава, за форекса обясниха по-долу. Собствен бизнес? Добър вариант, но не е за всеки.

Коментар

• банда сега сериозно, поиграх си малко да посмятам (направих си аналогичен индикатор на база средните цени на няколко ДФ на седмична база - копирах идеята от един индикатор в мета трейдъра) и за съжаление общия резултат показва че за повърждение за наличие на край на корекцията и поява на бичи тренд са необходими минимум още 3 седмици, а към момента индикатора показва силно задълбочаване на спад с неопределено дъно

не съм специалист и горното не трябва да се приема като препоръка

използвах графики от агресивни ДФ понеже имат широко диверсифициран протфейл в акции и ги считам като по верен индикатор на пазарните настроения както по отношение на цените така и по отношение на психологията на масовия инвеститор

Коментар

• Кофти време си улучил за инвестиране.Имай предвид,че за всеки -% ти трябват два пъти повече +% за да се върнеш на изходни позиции.Засега не изглежда тренда да се обърне.

Коментар

Working...
                                X