Инвестирал съм в 3 фонда. Загубите ми са около 12%. Мисля, че до коледа ще се върна на изходна позиция!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как ми се отрази спада на БФБ върху портфейла ми в ДФ и УД!
Collapse
X
-
Да споделя и моя опит. Тръгнах миналата година март с Адвансинвест. Сложих 0.5к. Набързо добавих 2к и до август същата година постигнах малко над 5%. Отидох в Капмана - 2.5к. Когато стигнах 30 % сложих още 5к. Набързо прехвърлих всичките к-та там. Март тази година - гледам надолу, надолу. Извадих половината - отидох в Статусинвест. Тръгнаха добре. Сложих и другата половина във Статус - финанси. След два месеца от финансите - 0%. Изтеглих ги и в Капмана. Той беше тръгнал нагоре и вече бях изпуснал 15 - 20%. Изтеглих и другата половина и в Мах-а. Междувременно минах за известно време и през Стандартинвестмънт, но за малко. Та стоя си в капмана - гледам добре. Взимам заем 20к - добре. за месец избих лихвата и съм на плюс. Взимам втори заем Дженерал.... и ядец. Купих на 46 и сега съм назад, но само с последния. Между другото втория заем го бях договорил, но нещо се изложиха от фронт офиса с разписката та причината за 46 цена е изцяло тяхна, но няма как да им го ....Иначе щях да съм поне на нула с втория. Та средно съм 16.54% за сега. Не се оплаквам. Само споделям. Като си правя сметката много изпуснах, но и това ми е добре. Но си бях избрал тактика (която спазвам и сега) - когато съм достатъчно напред за да мога да поема някакви минуси, тогава слагам следващите к-та. Пак казвам - много изпуснах, но считам, че тактиката ми е донесла успех (и една кола на жената, между другото). Та просто споделям. Пожелавам успех на колегите.
Коментар
-
Хм! Нещо не мога да те разбера.
Както парвилно си отбелязал - кьорав карти не играе. И изобщо виждал ли си някога и някъде реклама, в която ДЕБЕЛО да се подчертават рискове и опасности, вместо предимства и примамливи обещания?
Обяснението ти накрая - защо си инвестирал в 12 фонда също ми е странно. Аз ако имах такъв приятел и ако мнението ми за ИП беше като твоето не бих инвестирала в нито един ДФ.
Играл си на ФОРЕКС, имаш опит, знаеш как е ... ???
А, бе, карай ... вече и аз не знам за какво точно е този форум.
Коментар
-
Здравейте колеги и спекуланти на борсовите и валутните пазари,
Виждам че темата ви е интересна и е имало смисъл да се постне.
За съжаление много от вас които са я чели и са побързали да я коментират, не са вникнали много в критиките ми и се изказват измежду редовете.
Напълно съм запознат с рисковете от започналата корекция на БФБ и съм си направил добре сметката. Това, което исках да коментираме е фактът, че повечето фондове като за световно рекрламираха по телевизии и по преса колко са печеливши, но нямам спомен да са предупреждавали много дебело НЕПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ. Покрай клиповете за множащи се зайци, спящи пари в трезори, шахматни фигури по черно бялата дъска, нито един от долупосочените фондове не натърти дебело в ефир или с болд размер на реклрамното каре:
- инвестирайте за срок повече от година - две, даже е препоръчително да са над три!
- ние правиме големи доходности и намираме работа за вашите пари, но чудесата и профитите на борсата са до време. Идва корекция!
Иначе там с малки думи е написано че цените и доходността не са гарантирани и има риск инвеститорът да не си възстанови целия размер на инвестицията. Ама Сулю и Гицка със синеоката овца са прости хорица и им трябва некой по-ясно да ги чуква по ръцете и да им казва: А готови ли сте като за начало да загубите до 30 - 50 процента от вложенията си и ще ли ви се чака две - три години за да излезете на профит.
А и ми прави впечатление ча на всичките сайтове пише впечатляваща доходност от началото на годината, ама никой не посочва каква е загубата по активите им само за този месец. То лошо нема, кьарав карти не играе. Ама не им прави чест, щото като Сулю и Гицка си изтеглят ошушканите инвестиции после трудно ще ги привлекат отново. А пазарът в БГ основно е от такива инвеститори.
Напротив, по медиите се пускаха какви ли не материали и репортажи! Не казвам че са били некоректни и манипулирани, но в тях липсваше сирената и сигналната лампа - инвестирай разумно и се пази, щото рано или късно ще дойде корекция и тя може да не ви понесе добре!
И когато Сулю, Пулю, Драган и Цветан си ипотекираха апартаментите за да намажет и те от доходностите и когато ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ решиха, че е редно да си осребрят печалбите /*купувай когато всички продават и продавай, когато всички купуват/ уважаваният от мене г-н Камен Колчев реши да разпрати тревожна депеша от името на БАЛИП, че компаниите били надценени, а пък шефът на комисията регулатор А. Апостолов добави "пазарът е тенджера под налягане".
Ах какво съвпадение само! После аз, Сулю и Гицка сме били куци коне.
Къде бяха тези господа когато в-к 24 часа в един брой на цели две страници описа как хора залагайки имота си срещу ипотечен заем могат да си купят акции, че даже и като ги занесат акциите в банките ще направят репо-скделки и с лостов механизъм могат да си накупят до някоко пъти повече пари?!? Къде бяха БАЛИП и КФН да предупредят дебело НЕПРОФЕСИОНАЛНИТЕ играчи че борсата не бива да се приема като златна мина и че има РИСК и то ГОЛЯМ?
Защо никой не излезе да предупреди НЕПРОФЕСИОНАЛНИТЕ инвеститори, че се създава една лавина от свръх очаквания и че това може да има неблагоприятни последици за тях, особено за онези дето с ипотечен заем се опитват да направят милион?
Може да съм досаден, ама е хубаво фондовете, регулаторът и борсата да не си мият ръцете като Пилат. Но то конят отиде в реката и сега Господ да му е на помощ на добичето. Ако течението не е голямо може и да оцелее.
Иначе аз имот не съм залагал, парите са ми от форекса. И то с много пот и труд изкарани. Аз там уроците съм си ги взел и знам какво е корекция и какви поразии носи тя на инвеститорите.
Според мене корекцията е по средата. Шоуто не е приключило и ще видиме още даун тренд. Казвам го щото съм си направил едни сметки на базата на Техническия анализ, а той не лъже.
До края на декември ще е така. После нека видиме какво ще покажат отчетите. След корекция почти на 70 процента има бавен и безлуден рейндж и после отново се товарят каруците.
Надеждата ми е че през 2008-ма загубите от корекцията ще се избият, щото чакаме нови ИПО-та.
А относно въпроса ви защо съм вложил в 12 фонда ли? Щото имам един приятел в един фонд, който до преди една година не можеше да различи борсов от стоков пазар и ме питаше на БФБ дали се търгува петрол и злато. Ето за това. Сетете се какви професионалисти и капацитети имаме на нашия капиталов пазар! След това ги умножете по едно число и ще получите две редици BG юпита - професионалисти и ИЗУМРУДИ, от онези полезни изкопаеми, които се точат да ви управляват парите и с тях нищо хубаво не ви вещая.
Успешна седмица,
BNBB
NB: Не е препоръка за покупко-продажба на дялове от ДФ и УД или пък за търговия на БФБ или на валутните пазари.
Коментар
-
Първоначално изпратено от FontusЩо се касае до прекалената диверсификация в много фондове - да няма смисъл от такава диверсификация, но няма и вреда. Твърдо считам, че не бива да правите консолидацията, която ви препоръчаха нито сега, нито в края на януари, защото поради таксите за емитиране и обратно изкупуване на дялове ще загубите към 3%, което са си пари хвърлени на вятъра.
Е, 9 месеца по-късно не смятам, че това е добър подход. Диверсификация трябва да има, най-малкото по отрасли, направена според личните предпочитания, убеденост и информация, но когато си в 15 акции или 10 фонда сам си дърпаш печалбата надолу. На нормален пазар няма как всичко да върви нагоре и ако на едно място печелиш на друго ще губиш, с други думи стоиш си на начална фаза или съвсем малко нагоре. Според мен е по-добре да се изберат 5 - 6 акции или 2-3 фонда максимум - има достатъчно информация, за да направи човек добър избор. Така поне като печелиш, ще печелиш стабилно, а ако тръгнеш да губиш все пак ще си защитен в някаква степен. Прекалената защита от риск в крайна сметка води до по-голяма сигурност и по-малка печалба. Ако някой иска да подходи така - да си сложи авоарите в банка - ниска лихва, ама сигурна и никакъв риск. На борсата обаче идеята е друга. Поне аз я схващам различно. И при първа възможност ще коригирам портфейла си. Просто сега не е момента по обясними причини. Говоря принципно за нещо, което научих от личен опит.
Коментар
-
Когато за сефте отворих темата и прочетох поста на BNBB, се усмихнах и за себе си под силното влияние на ВП, колко сме алчни, без финансова култура и как си продаваме апартаментите, аха да го запиша в мойта групичка от некадърни спекупанти, ама не. Две са причините поради които си вземам мислите назад. Първо, още същия четвъртък ВП е успял да направи опит да замете нещата пред Стандарт днешен брой, раздел портфейл. Просто му се „възхитих” на човека. Второ, направих си труда да проверя, че постовете на BNBB са от форекса и ако той заявените капитали ги е заработил там просто му свалям шапка.
BNBB спомни си времената на Грийспен или както там се пише докато беше шеф на ФЕД. На прословутата среща в четвъртък едно момче каза, че е бил труден за разбиране.
Този човек нито веднъж не се е изказал негативно за институцията, която ръководеше, анализаторите го тълкуваха според как се изразява по даден въпрос, ако каже така пазара ще падне, ако каже инък пазара щесе качи. Тава най-често беше нещо като определени словосъчетания, чийто смисъл в крайна сметка беще един и същ. Нямаше тенджери,пирамиди, казина и алчни неинвеститори.
Така а сега по същество.
1. За мен лично БФБ беше навлязла още 5-8 октомври в нормална техническа корекция, след възходящия септември.
2. От 1 ноември би могло да се каже , че сме в предизвикана политическа корекция. Опитвам се да си обясня целите и изпадам в полето на теория на конспирацията.
3. Определено корекцията, втарата ама никак не е здравословна, въпреки уверенията на корифеите.
4. Паника при индивидуалните български спекуланти във форума няма. Цените се свалят от ИП и техните външни клиенти, но аз затова съм си изградил теория.
5. За сведение на ВП на БФБ инвеститори няма, щото още никой не дава подходящи девиденти.
6. На БФБ тепърва ще се печели ама мнооооого по една простичка причина.
7. За разлика от форекса тук преди да продадеш не реализиш печалби и не инкасираш загуби. Така че нищо не си загубил.
8. Ако сега продадеш ще дадеш възможност Фондовете да реализират печалба от класическа къса поръчка. Това съществува само при обратно изкупуване, а не на борсата.
Лично за мен не трябва да имаш притеснения, мисля че във фондовете пак по- си защитен, защото не всичките им активи са на БФБ.За мое най- голямо съжеление мисля, подема ще се позабави, защото корекцията според моето скромно мнение излезе изпод контрол, като войната в Ирак, хем победихме хем затънахме в лайна. Просто си уцелил кофтия момент. Затова не мърдай, защото по ти влиза. Сега ни остава да гледаме „мортал комбат”, между мажоритарите и корифеите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от XYБрао, бе... Какво мрънкате? Аз съм с над 30 % загуба тотал от всички пазари на които търгувам. И се чудя сега: А бе тва истина ли е? Само като си помисля, какво можех да направя с тези загубени пари и още по-тъпо ми става. Ама трябва да се гледа напред, а и това са си само пари . Знанието е силата и се надявам поне да съм си научил урока
Ще съм ти благодарен ако имаш опит и удариш едно рамо.
Коментар
-
Като се замислих, оказа се, че има какво да отговоря на BNBB дори и като препоръка. Разбира се решението всеки сам си го взема.
Първо, едно нещо трябва да е ясно - в никоя свободна пазарна икономика не съществува сигурен метод за големи печалби. Това, че досега на БФБ е имало бърз растеж нито означава, че и за в бъдеще ще растем бързо, нито пък означава, че няма да растем.
От друга страна има различни видове инвеститори в зависимост от срока, в който очакват да имат възвръщаемост от инвестицията си. За някои например такъв срок е времето до пенсия, други се надяват до 1-2 години да направят някаква печалба, а трети разчитат на бързи спекулативни печалби в голям размер. Тук правилото е следното - колкото по-дълъг е инвестиционния срок, толкова по-голям риск може да се поеме и съответно по-големи печалби да се направят. Това е така, защото при по-дълъг срок става по-лесно загубите от даден период да бъдат компенсирани от печалбите през друг период. При краткосрочните инвестиции изборът е ясен - облигации (съответно нискорискови фондове) или банкови депозити, а всичко друго е хазарт. Който си е мислил набързо да направи големи печалби - да, може би ще ги направи, но може и да не ги направи, въпрос на шанс.
Така че препоръката ми е следната - определете какъв тип инвеститор сте и действайте съобразно на това. На нашата борса има доста хора, които очакваха бързи печалби. Дано тези хора по-бързо да си отидат, защото предпочитам индексите да вървят надолу, отколкото да се качват с пари, които винаги са готови да се изтеглят. Това е и причината доста от опитните участници във форумите да наричат случилата се корекция "здравословна".
Що се касае до прекалената диверсификация в много фондове - да няма смисъл от такава диверсификация, но няма и вреда. Твърдо считам, че не бива да правите консолидацията, която ви препоръчаха нито сега, нито в края на януари, защото поради таксите за емитиране и обратно изкупуване на дялове ще загубите към 3%, което са си пари хвърлени на вятъра.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kifПървоначално изпратено от DobrichkaАми то какво ни остава да правим друго в тия тежки времена - освен любов. Зарязвам моногамията (ти ще ме разбереш Bull, ама и си оставаш първата ми любов) и го удрям на разюздано поведение, докато SOFIX- не стане 2000. След това влизам в манастир.
е естествено ако възрастта не е проблем, но се надявам, че няма да е щом любовта ще е разюздана ;-)
Пък твойта нека си спи. Да събира сили.
Коментар
-
Първоначално изпратено от DobrichkaАми то какво ни остава да правим друго в тия тежки времена - освен любов. Зарязвам моногамията (ти ще ме разбереш Bull, ама и си оставаш първата ми любов) и го удрям на разюздано поведение, докато SOFIX- не стане 2000. След това влизам в манастир.
е естествено ако възрастта не е проблем, но се надявам, че няма да е щом любовта ще е разюздана ;-)Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата
Коментар
-
Първоначално изпратено от DobrichkaПървоначално изпратено от Novaka_Bullот прочетеното по долу май започна да се развива сценария дето си го мислех, а именно:
КАПИТАЛА ИНВЕСТИРАН СЕПТЕМВРИ МЕСЕЦ ПРЕДСТАВЛЯВАЩ ОКОЛО 10-15% ОТ ОБЩИТЕ НСА НА ИД И ДФ Е ТОТАЛНО ИЗНЕРВЕН И Е ВЪЗМОЖНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПАЗАРА !!!
ВИЕ СМЕТНЕТЕ КОЛКО ПАРИ СА ТОВА И ДОСТАТЪЧНИ ЛИ СА ДА КАТАЛИЗИРАТ НЕЩО ПО ГОЛЯМО ???
КАРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОТФОЛИО МЕНИДЖЪРИТЕ ДА СЕ ВКЛ. АКТИВНО ДО НИВА НА СОФИКС ПОНЕ 1730 ДА УСПОКОЯТ СИТУАЦИЯТА ЗАЩОТО В ЛАКОМИЯТА СИ ДА СИ НАПАЗАРУВАТ ЕВТИНО МОЖЕ ДА ИЗТЪРВАТ КОНЯ И ТОГАВА НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЯМА ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ПРОЦЕСА
НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО
А аз си мислех, че препускаш някъде на бял кон в търсене на SOFIX 2000, както си ми го обещабл за Нова Година! А ти? Отдал си се на мрачни мисли и смяташ отрицателната доходност на фондовете. Че даже и с главни букви пишеш, като не ти обръщат внимание на по-дребните ....
Знаеш ли колко плаках, като разбрах тая работа.
В интерес на истината, когато преди няколко седмици обяснявах как не трябва да се мърда при корекция, за да се намали болезнения ефект, май сбърках, а? Щях да понеса малко повече болка и сега да си пазарувам на воля. А то? Сега ми е толкова навътре, че а мръдна, а съм мъртва!
Та какво става с обещания подарък? Искам си го, пък.
А на колегата BNBB - то бива карък, бива, ама това твойто на нищо не прилича. Влязал си баш на пика преди корекцията. Че на всичко отгоре си се разлистил като пролетна горичка. Ама нищо, това да ти е за урок (с извинение към изнервения герой по-долу, който ненавижда уроците, ама ... така се получава). Поизчакай малко да минат разните отчети на холдингите и останалите дружества, още 2-3 месеца и тогава вземи малко си консолидирай средствата. За ЕЛАНА са ти казали по-долу - напълно ги поддържам. Дай ги в Капман или Юг, или изобщо в нещо по-надеждно, или си ги управлявай сам. Обаче сега не продавай, щото много горчивина ще натрупаш. Много мъдрост и много печал.
За успокоение - всички горе-долу сме на това дередже, само дето сме влязли малко по-рано, та и малко по-малко сме загубили. Иначе дружно ближем рани.
здр. ЛЮБОВ, просто ме е яд на господата за това безотговорно поведение, по отношение на пазара. лично аз съм си твърдо холд щото
както казах моя протфейл си го разглеждам повече като индекс.........
изнервят хорицата дето си вложиха паричките септември, а веднъж изгубено доверие върви го търси после
успех скъпа и недей да мърдаш
Коментар
Коментар