IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подценени дружества на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

прави радиатори за русия
    Не знам, но не коментирам, защото темата е за ПОД-ценените акции, а не за феноменалните акции - те са оценени достатъчно добре и то се вижда П/Б = 4

Коментар

• Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнение
      [ATTACH=CONFIG]n3218990[/ATTACH] P/B консолидирано от БФБ. И без очила се вижда кое колко е подценено. Не е препоръка!
      дай и една графика за adjusted TTM P/E и графиката сигурно ще е обърната
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение

Мислиш че не е подценено, защото се търгува на П/Б 4! Виж Амазон П/В над 20! Когато е било 4, сигурно са го приемали за подценено тогава!
        Така е да се плаща 20 пъти счетоводната стойност трябва компания да е определено, ако не световен, то поне регионален ФЕНОМЕН. Амазон явно са. То и Моста беше на П/Б 20, но не беше феноменална компания. Не съм чувал нищо за компания Корадо, а следя борсата, така че вероятно нито компанията, нито акцията са феноменални за щедрите х4 БВ. По-скоро и двамата знаем каква е истината.

Коментар

Нарочно включих и едно непознато за мен дружество Корадо. Там примерно се плаща 4 пъти счетоводната стойност на акция. Не знам с какво се занимава, пропуснал съм ИПОто му, не съм го следил, но това е пример за дружество, което определено НЕ Е ПОДЦЕНЕНО (Или трябва да си уволнят счетоводителя) Не е препоръка!
          прави радиатори за русия
          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Нарочно включих и едно непознато за мен дружество Корадо. Там примерно се плаща 4 пъти счетоводната стойност на акция. Не знам с какво се занимава, пропуснал съм ИПОто му, не съм го следил, но това е пример за дружество, което определено НЕ Е ПОДЦЕНЕНО (Или трябва да си уволнят счетоводителя) Не е препоръка!
            Мислиш че не е подценено, защото се търгува на П/Б 4! Виж Амазон П/В над 20! Когато е било 4, сигурно са го приемали за подценено тогава!

Коментар

• Click image for larger version

Name:	HES.PNG
Views:	1
Size:	12.6 КБ
ID:	3218990
              P/B консолидирано от БФБ. И без очила се вижда кое колко е подценено. Не е препоръка!

Коментар

• Сашко, прибави Атера, Свилоза и Трейс..

Коментар

• Нарочно включих и едно непознато за мен дружество Корадо. Там примерно се плаща 4 пъти счетоводната стойност на акция. Не знам с какво се занимава, пропуснал съм ИПОто му, не съм го следил, но това е пример за дружество, което определено НЕ Е ПОДЦЕНЕНО (Или трябва да си уволнят счетоводителя) Не е препоръка!

Коментар

Size:	12.3 КБ
ID:	3218956
                    Така е панда, темата е коментирана и преди и да, това са подценените дружества. Не броим пени стокс, които не извършват никаква дейност или са неплатежоспособни. Показвам графиката с добавени акции от Киро, ако някой иска да види в една таблица подценените акции, да предложи още акции. Мисля съм избрал добри примери, данните са от БФБ, P/B коносолидирано където има, показват колко пъти счетоводната стойност на акция се плаща при сегашните цени на акция. Очевидно е, че колкото по-малко се плаща, толкова по-подценено е.

Коментар

[ATTACH=CONFIG]n3218809[/ATTACH]
                      Подценено или не, на база колко пъти (или частици от) счетоводната стойност на акция се плаща за една акция по цени и калкулации на БФБ (P/B на консолидирана база). Естествено, всеки може и сам да стигне до тези калкулации или да ги провери на сайта на БФБ. Ако мисли, че P/B е ненужна калкулация, отново, да се обърне към БФБ. Списъкът е непълен, защото финансови акции не съм включил, както о повечето от надценените акции. Сложил съм ХЕС по препоръка от Киро, понеже било от подценените акции - ето колко е подценено. Не е препоръка.
                      напомня ми на една статия от преди няколко години

http://www.investor.bg/novini-i-anal...aniite-131572/
                      Акциите на много публични дружества се търгуват с пъти под собствения им капитал, като при някои причината може би е наличието на мажоритарен собственик

Дали обаче причината за тези разлики не е преди всичко наличието на мажоритарен собственик, който може да реши да вземе повече от пропорционално полагащия му се дял от "баницата"?

Това е типичен порок на българския капиталов пазар, за разлика от развитите и дори от този в Сърбия, където например ликвидните банки или нямат основен собственик или това е държавата. В Румъния сред 6-те най-ликвидни дружества, също няма мажоритарен собственик.

Дружествата, листвани на БФБ-София със значителна разлика между размера на собственият капитал и пазарната капитализация са много.

Например неконсолидираният собствен капитал на Корпорация за технологии и иновации Съединение е 26,5 млн. лв. към края на 2011 г., а текущата пазарна капитализация вчера бе 2,16 млн. лв., или над 10 пъти по-малко.

При друг бивш приватизационен фонд, а именно Синергон холдинг, собственият капитал превишава пазарната капитализация 24 пъти.

Собственият капитал на Фонд имоти АДСИЦ е 20 млн. лв. към 31 декември 2011 г., а пазарната капитализация 2 млн. лв. Дружеството няма мажоритарен собственик.

При Топливо АД, дъщерно дружество на Синергон холдинг АД, съотношението P/B (цена/собствен капитал) е 12 пъти.

При Доверие обединен холдинг АД консолидираният собствен капитал е по 8 лв. на акция, а текущата цена е 1,10 лв. Дружеството няма мажоритарен собственик, но има основен акционер, който упражнява контрол.

Има и много други подобни примери. Само бъдещето ще покаже, дали счетоводителите или инвеститорите са прави в оценката си за активите на тези дружества.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Сашко официално е номиниран за форумен сменик -Честито Саше..Пази шитовете те са твои и не спирай да спамиш...Все не казваш поне 100 лева спечели ли за една година..Не си нали..
                        Няма как да излезе пред Монти в класацията!

Коментар

• Сашко , впиши в таблицата и Монбат, МЦХ ,ЦЕНХЛ и СФАРМ за да видим и те колко са зле...Абе ти защо не вземеш няколко бързи кредита за да си напазаруваш евтини шитове или досега само търкаш билетчета и спамиш..

Коментар

Size:	15.0 КБ
ID:	3218809

Подценено или не, на база колко пъти (или частици от) счетоводната стойност на акция се плаща за една акция по цени и калкулации на БФБ (P/B на консолидирана база). Естествено, всеки може и сам да стигне до тези калкулации или да ги провери на сайта на БФБ. Ако мисли, че P/B е ненужна калкулация, отново, да се обърне към БФБ. Списъкът е непълен, защото финансови акции не съм включил, както о повечето от надценените акции. Сложил съм ХЕС по препоръка от Киро, понеже било от подценените акции - ето колко е подценено. Не е препоръка.

Коментар

• ТАКСУН!

Коментар

• Колкото по-подценото е едно дружество, толкова по-малко "даряваш" или си "донор", не е ли така? Колкото по-скъпо, донорството не ти мърда дългосрочно при следващата криза.

Коментар

Working...
                                X