Първоначално изпратено от Black and white cat-foot
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Подценени дружества на БФБ
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнение[ATTACH=CONFIG]n3218990[/ATTACH] P/B консолидирано от БФБ. И без очила се вижда кое колко е подценено. Не е препоръка!destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение
Мислиш че не е подценено, защото се търгува на П/Б 4! Виж Амазон П/В над 20! Когато е било 4, сигурно са го приемали за подценено тогава!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнениеНарочно включих и едно непознато за мен дружество Корадо. Там примерно се плаща 4 пъти счетоводната стойност на акция. Не знам с какво се занимава, пропуснал съм ИПОто му, не съм го следил, но това е пример за дружество, което определено НЕ Е ПОДЦЕНЕНО (Или трябва да си уволнят счетоводителя) Не е препоръка!destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнениеНарочно включих и едно непознато за мен дружество Корадо. Там примерно се плаща 4 пъти счетоводната стойност на акция. Не знам с какво се занимава, пропуснал съм ИПОто му, не съм го следил, но това е пример за дружество, което определено НЕ Е ПОДЦЕНЕНО (Или трябва да си уволнят счетоводителя) Не е препоръка!
Коментар
-
Нарочно включих и едно непознато за мен дружество Корадо. Там примерно се плаща 4 пъти счетоводната стойност на акция. Не знам с какво се занимава, пропуснал съм ИПОто му, не съм го следил, но това е пример за дружество, което определено НЕ Е ПОДЦЕНЕНО (Или трябва да си уволнят счетоводителя) Не е препоръка!
Коментар
-
Така е панда, темата е коментирана и преди и да, това са подценените дружества. Не броим пени стокс, които не извършват никаква дейност или са неплатежоспособни. Показвам графиката с добавени акции от Киро, ако някой иска да види в една таблица подценените акции, да предложи още акции. Мисля съм избрал добри примери, данните са от БФБ, P/B коносолидирано където има, показват колко пъти счетоводната стойност на акция се плаща при сегашните цени на акция. Очевидно е, че колкото по-малко се плаща, толкова по-подценено е.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнение[ATTACH=CONFIG]n3218809[/ATTACH]
Подценено или не, на база колко пъти (или частици от) счетоводната стойност на акция се плаща за една акция по цени и калкулации на БФБ (P/B на консолидирана база). Естествено, всеки може и сам да стигне до тези калкулации или да ги провери на сайта на БФБ. Ако мисли, че P/B е ненужна калкулация, отново, да се обърне към БФБ. Списъкът е непълен, защото финансови акции не съм включил, както о повечето от надценените акции. Сложил съм ХЕС по препоръка от Киро, понеже било от подценените акции - ето колко е подценено. Не е препоръка.
http://www.investor.bg/novini-i-anal...aniite-131572/
Акциите на много публични дружества се търгуват с пъти под собствения им капитал, като при някои причината може би е наличието на мажоритарен собственик
Дали обаче причината за тези разлики не е преди всичко наличието на мажоритарен собственик, който може да реши да вземе повече от пропорционално полагащия му се дял от "баницата"?
Това е типичен порок на българския капиталов пазар, за разлика от развитите и дори от този в Сърбия, където например ликвидните банки или нямат основен собственик или това е държавата. В Румъния сред 6-те най-ликвидни дружества, също няма мажоритарен собственик.
Дружествата, листвани на БФБ-София със значителна разлика между размера на собственият капитал и пазарната капитализация са много.
Например неконсолидираният собствен капитал на Корпорация за технологии и иновации Съединение е 26,5 млн. лв. към края на 2011 г., а текущата пазарна капитализация вчера бе 2,16 млн. лв., или над 10 пъти по-малко.
При друг бивш приватизационен фонд, а именно Синергон холдинг, собственият капитал превишава пазарната капитализация 24 пъти.
Собственият капитал на Фонд имоти АДСИЦ е 20 млн. лв. към 31 декември 2011 г., а пазарната капитализация 2 млн. лв. Дружеството няма мажоритарен собственик.
При Топливо АД, дъщерно дружество на Синергон холдинг АД, съотношението P/B (цена/собствен капитал) е 12 пъти.
При Доверие обединен холдинг АД консолидираният собствен капитал е по 8 лв. на акция, а текущата цена е 1,10 лв. Дружеството няма мажоритарен собственик, но има основен акционер, който упражнява контрол.
Има и много други подобни примери. Само бъдещето ще покаже, дали счетоводителите или инвеститорите са прави в оценката си за активите на тези дружества.
destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеСашко официално е номиниран за форумен сменик -Честито Саше..Пази шитовете те са твои и не спирай да спамиш...Все не казваш поне 100 лева спечели ли за една година..Не си нали..
- 1 like
Коментар
-
Подценено или не, на база колко пъти (или частици от) счетоводната стойност на акция се плаща за една акция по цени и калкулации на БФБ (P/B на консолидирана база). Естествено, всеки може и сам да стигне до тези калкулации или да ги провери на сайта на БФБ. Ако мисли, че P/B е ненужна калкулация, отново, да се обърне към БФБ. Списъкът е непълен, защото финансови акции не съм включил, както о повечето от надценените акции. Сложил съм ХЕС по препоръка от Киро, понеже било от подценените акции - ето колко е подценено. Не е препоръка.
Коментар
Коментар